Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/اصفهان طرح جامع مدیریت پسماند شهری و روستایی استان اصفهان با همکاری دانشکده مهندسی عمران و حمل و نقل دانشگاه اصفهان و اداره کل امور شهری و شوراهای اسلامی استانداری اصفهان به منظور مدیریت پسماند استان از اسفندماه سال گذشته کلید خورد و اکنون وارد مراحل اجرایی می شود.

رسول رکنی زاده - معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان امروز (سه شنبه- سوم تیرماه) در نخستین جلسه هماهنگی طرح جامع مدیریت پسماند شهری و روستایی استان اصفهان در دانشگاه اصفهان، با تاکید بر ضرورت توجه به پسماند، تاکید کرد: پسماند در کریدور علم و فناوری یکی از پیشران های فناوری تعریف شده و نقش موثری در بهبود جوامع دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته وی پسماند شهری، حوزه درمان و برق از نکات قابل توجه در حوزه زیست محیطی است که دانشگاه اصفهان به همت پژوهشکده مهندسی عمران نقش جدیدی در این بخش ایفا و الگوی جدیدی در بخش تولید داکیومنت علمی و عملیاتی شدن تحقیقات ارائه خواهد کرد.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان ادامه داد: به دنبال عملیاتی کردن تحقیقات دانشگاهی هستیم و معتقدیم که دانشگاه باید پای داکیومنت علمی که تولید می کند بایستد. اگر بتوانیم در این حوزه به خوبی ورود کرده و ضمانت اجرایی طرح را تایید کنیم، موفقیت بیشتری حاصل خواهد شد.

اصفهان در احداث سایت های مدیریت پسماند در کشور اول است

همچنین احمد شانه ساززاده– رئیس دانشکده مهندسی عمران و حمل و نقل دانشگاه اصفهان بر ضرورت عملیاتی شدن این طرح تاکید و اظهار کرد: برای استمرار پروژه ها، دفتر مدیریت پسماند در مرکز پژوهش های کاربردی دانشکده حمل و نقل دانشگاه اصفهان تشکیل شده و در تلاشیم تا ظرفیت علمی دانشگاه به صورت منطقی و اصولی در اختیار صنعت و جامعه قرار گیرد.

علی اصغر ذاکری- مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری اصفهان نیز با بیان اینکه پسماند و دفع صحیح این مواد هم از لحاظ زیست محیطی و توجه به سلامت شهروندان و هم از نظر تجارت و درآمدزایی نقش مهم و اساسی در جوامع دارد، اظهار کرد: با نگاه اجمالی به وضعیت پسماند در استان، مشخص می شود که در زمینه احداث سایت های مدیریت پسماند در کشور حرف اول را می زنیم و ۱۰ منطقه سایت مدیریت پسماند در استان داریم.

وی پسماند را جزئی از زندگی هر فرد دانست و گفت: مدیریت دفع پسماند به برنامه ریزی دقیق و صحیح نیاز دارد، چراکه مباحث زیست محیطی و سلامت شهروندان با آن عجین شده است.

مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری اصفهان با اشاره به تولید ۲۰ میلیون تن زباله در کشور در سال، تصریح کرد: به طور میانگین هر شخص ۶۰۰ تا ۶۵۰ گرم زباله تولید می کند که رقمی بسیار بالا است. تفکیک پسماند از مبدا از اهمیتی بالا برخوردار است که خوشبختانه در استان اقدامات وسیعی در این بخش در شهر اصفهان و شهرستان های شاهین شهر، فلاورجان، لنجان و ... در حال انجام است.

 وی بر ضرورت توجه بیشتر به پسماند در منطقه شرق اصفهان تاکید کرد و گفت: امسال ردیف بودجه بهتری در این حوزه اختصاص داده شده و امیدواریم از این فرصت پیش آمده به خوبی استفاده کنیم.

به گفته ذاکری در کنار توانمندی ها، ضعف هایی نیز وجود دارد و بر ضرورت استفاده از تجارب کشورهای موفق و استفاده از تکنولوژی روز دنیا تاکید کرد و از دانشگاه خواست، دانشگاه ها در بخش های علمی نقاط ضعف را بررسی و با کمک آنالیزهای جدید در حوزه تفکیک و پردازش زباله در راستای استفاده از تکنولوژی جدید در مدیریت پسماند کمک کنند.

تولید شاخص مطلوبیت مدیریت پسماند

علی دهنوی-مجری طرح جامع مدیریت پسماند استان اصفهان نیز در این جلسه با ارائه گزارشی از اقدامات تحقیقی دانشکده مهندسی عمران و حمل و نقل دانشگاه اصفهان، اظهار کرد: براساس گزارش های بانک جهانی، رشد جمعیت باعث افزایش نرخ سرانه تولید پسماند می شود و بر اساس همین گزارش، هرچه درآمد سرانه بیشتر باشد تولید پسماند بیشتر می شود. از اینرو پیش بینی می شود با افزایش جمعیت در سال های آینده میزان تولید پسماند نیز افزایش یابد.

وی با بیان اینکه وضعیت پسماند در کشور ایران نیز نرخ قابل توجهی است، افزود: تولید سالانه حدود ۲۰ میلیون تن پسماند در کشور و دفع غیر اصولی آن پیامدهای زیست محیطی و بهداشتی برای جامعه دارد که با طرح جامع مدیریت پسماند می توان آن را کاهش داد.

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی عمران و حمل و نقل دانشگاه اصفهان با بیان اینکه براساس چشم انداز ۱۴۰۰ باید میزان سرانه تولید پسماند در کشور کاهش می یافت، اظهار کرد: براساس آمار سند ملی محیط زیست در سال ۹۰ حدود ۷۰۰ گرم پسماند به ازای هر شخص تولید می شد که تا سال ۱۴۰۰ باید به رقم ۵۰۰ گرم می رسید، اما با وضعیت موجود این رقم کاهش نداشته و موفقیت چندانی حاصل نشده است.

دهنوی ادامه داد: یکی از محورهای برنامه ششم توسعه اجرای طرح جامع مدیریت پسماند است. وضعیت مطلوب مدیریت پسماندها در سند چشم انداز ۱۴۰۴ به گونه ای تعریف شده که براساس آن باید تمام پسماندهای ویژه، عفونی و بیمارستانی ابتدا خنثی سازی، بی خطر سازی و سپس دفع شوند. تمام پسماندهای عادی تفکیک و بازیافت و قانون مدیریت پسماند به طور کامل اجرا شود. همچنین تمام مراکز دفن سنتی کشور احیاء شوند.

به گفته این استاد دانشگاه به دلیل همکاری نکردن رسانه ملی و سایر رسانه ها و سازمانهای متولی در زمینه فرهنگ سازی، در راستای آشنایی مردم در مقوله پسماند که در ماده ۶ قانون صراحتا به وظیفه قانونی صدا و سیما و همکاری با سایر ارگانها اشاره شده است.

وی ادامه داد: نبود یکپارچگی و همکاری فرابخشی برخی وزارتخانه هایی که در قانون و آیین نامه اجرائی به آنها اشاره شده، عدم تامین منابع مالی و تخصیص اعتبارات لازم جهت اجرایی شدن طرحها طی زمانبندی اعلام شده، عدم توان تخصصی لازم در امور مدیریت پسماند کشور، نبود نقشه راه اجرائی مصوب و تعریف نشدن شاخصهای عملکرد دستگاه های اجرائی مناسب در امور مدیریت پسماندها از جمله عوامل نرسیدن به مقادیر چشم انداز است.

دهنوی افزود: استفاده از خطوط پردازش، استفاده از سلول دفن بهداشتی، استفاده از زباله سوز ( Reject  سوز ) جهت امحاء مواد خشک به دلیل ارزش حرارتی بالا استراتژی امحاء انواع پسماندهای عادی به جز استانهای شمالی کشور است که در استان اصفهان داده های مربوط به شهرستان های اصفهان، کاشان و آران و بیدگل، گلپایگان و خوانسار، مبارکه، نطنز، فریدن، فرویدنشهر، چادگان، بوئین میاندشت و نایین در دسترس است.

مجری این طرح تحقیقاتی خواستار دسترسی به داده های دیگر شهرستان های استان شد تا طرح تحقیقاتی به خوبی ارائه شود.

دهنوی سیاستگذاری یکپارچه مدیریت پسماند استانی متناسب با شرایط و نیازهای استانی (بر اساس طرح های موجود، تجارب ملی و فرا ملی، استانداردها و ...، جلوگیری از تصمیمات جزیره ای با سیاست گذاری انجام شده، استفاده از تجارب ارزشمند موجود در سایر نقاط استان در قالب طرح های شهرستانی، تجارب موجود در شرکت ها، تجارب ارزشمند مدیران و ...، رفع چالش های فعلی از جمله در انتخاب محل دفن مناسب، روش دفع مناسب و ... با روی هم گذاری نقشه ها و لکه گذاری سبز، زرد و قرمز و تولید یک شاخص مطلوبیت مدیریت پسماند را اهداف و برون دادهای قابل انتظار از طرح جامع استانی عنوان کرد.

در پایان جلسه نقش شرکت های پسماند در همکاری و استفاده از نتایج طرح، نظرات مدیران سایت های پسماند شهرستان های استان اصفهان و پرسشنامه نیازمندیهای طرح و چگونگی همکاری شرکت های پسماند ارائه و کلیات طرح جامع پسماند در استان بررسی شد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی دانشگاه اصفهان پسماند طرح جامع مدیریت پسماند مدیریت پسماند مدیریت پسماند پسماند در کشور استان اصفهان تولید پسماند پسماند شهری زیست محیطی بر ضرورت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۳۹۰۱۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راهکارهایی برای به روزرسانی نقشه جامع علمی کشور

ایسنا/اصفهان جلسه‌ای دیگر از سلسله نشست‌های هیئت اندیشه ورز استان اصفهان، با حضور جمعی از صاحب نظران استان اصفهان به صورت برخط و حضوری با عنوان «نشست تخصصی روز آمدسازی نقشه جامع علمی کشور» در دانشگاه اصفهان برگزار شد.

در نشستی از سلسله نشست‌های هیئت اندیشه ورز استان اصفهان که در دانشگاه اصفهان برگزار شد، رضا انصاری، عضو هیئت علمی گروه مدیریت دانشگاه اصفهان، اظهار کرد: هیئت‌های اندیشه ورز استانی به جهت یاری رساندن به نقشه جامع علمی کشور تشکیل شده است. نقشه جامع علمی کشور یکی از اسناد مهم ملی ما است که در سال‌های گذشته با تاکیدات رهبر معظم انقلاب در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفت و به تصویب رسید. پیگیری، به روز رسانی و اجرایی کردن نقشه جامع علمی کشور یکی از دغدغه‌های مسئولین کشور در سطوح مختلف است.  

وی با بیان اینکه ستاد علم و فناوری ذیل شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شده، ادامه داد: ذیل ستاد، هیئت‌های اندیشه ورز استانی شکل گرفته است و در این راستا، یکی از برنامه‌های مهم در دستور کار هیئت اندیشه ورز استان اصفهان که به ریاست حسین هرسیج شکل گرفته، مشارکت در بروز رسانی نقشه جامع علمی کشور است. از این‌رو، دانشگاه اصفهان تصمیم دارد سلسله نشست‌هایی را با حضور اندیشمندان و صاحب‌نظران برای تحقق این مهم در اندیشکده حکمرانی برگزار کند.

در ادامه، علی ذاکری، عضو هیئت علمی و رئیس دانشکده آینده پژوهی دانشگاه اصفهان،  به بیان نکاتی در خصوص خط‌مشی‌ گذاری در حوزه علم، فناوری و نوآوری و نیز جایگاه فعلی و آینده علمی کشورهای دنیا پرداخت.

تفاوت دو رویکرد «گذشته محور» و «آینده محور» در حوزه برنامه ریزی

این عضو هیئت علمی دانشگاه در تبیین دو رویکرد اساسی در حوزه برنامه ریزی، تشریح کرد: وقتی ما به برنامه‌ریزی فکر می‌کنیم دو رویکرد کلی را می‌توان در نظر گرفت: planning from the past که بر اساس آن برنامه‌ریزی را از گذشته شروع می‌کنید (رویکرد گذشته محور) و تکنیک در حوزه فناوری، تکنیک مهندسی معکوس است. در این مورد، رویکرد راهبردی، تطبیق پذیری است و شما به دنبال شکل‌دهی به آینده نیستند. رویکرد دوم planning from the future است و در این رویکرد ما می‌بینیم که چه چیزهایی از آینده به سمت ما می‌آیند (رویکرد آینده محور) و سعی می‌کنیم آن‌ها را به دست بیاوریم. در واقع، در این حوزه، شناسایی اینکه چه چیزی در آینده ثروت آفرین و ارزش آفرین است به راحتی میسر نیست.

ایران جزء ۱۰ کشور برتر دنیا، در دو حوزه «نانو فناوری» و «بیو فناوری»

ذاکری عنوان کرد: در نگاه به آینده، برخی عوامل مانند دانه‌های زیر خاک هستند که به آن‌ها "emerging issues" به معنای پدیده‌های نوظهور می‌گوییم. داشتن نگاه Backcasting و شناسایی فرصت‌های استراتژیک از اهمیت زیادی برخوردار است. او معتقد است که اگر می‌خواهید سهم بری خودتان را از آینده افزایش دهید، بزرگترین فرصت‌ها در پدیده‌های نوظهوری است که هنوز کسی به سراغ آن‌ها نرفته است. کیون لی می‌گوید اگر می‌خواهید نقشه جامع علمی و فناوری بنویسید باید این نکته را در نظر بگیرید که پدیده‌های نوظهوری که اقتصادهای آینده را شکل می‌دهند چه مواردی هستند. یکی از ویژگی‌های آن‌ها این است که با وجود سرمایه گذاری‌هایی که انجام شده، هنوز کسی صاحب مطلق آن‌ها نیست. در ایران ما توانسته‌ایم در دو حوزه «نانو فناوری» و «بیو فناوری» موفق‌های را کسب کنیم. کشور ایران جزء ۱۰ کشور برتر دنیا در این دو حوزه به شمار می‌رود.  

اهمیت کربن و رد پای کربن در برنامه‌ریزی کشورها

وی یادآور شد: با تاکید بر اینکه آگاهی از رد پای کربن هر فرد، به این معنا که سالانه هر فرد چند تن کربن وارد جو می‌کند، نکته‌ای بسیار مهم است، حسابداری کربن به ما می‌گوید که در ۲۰ سال آینده، در کنار پول، کربن هم یکی از فاکتورهای اصلی در برنامه‌ریزی کشورها خواهد بود. از این‌رو، برای تولید هر کالا دو سوال اساسی مطرح می‌شود؛ اول اینکه هزینه کالای تولید شده چقدر است و ما چقدر می‌توانیم آن را به فروش برسانم؟ به عبارتی، اگر آن را در مقیاس بالا تولید کنیم، هزینه به چه میزان کاهش پیدا می‌کند که ما بتوانیم به نقطه سودآوری برسیم؟ و پرسش دیگر اینکه برای تولید این محصول چقدر کربن وارد جو می‌شود و آیا خریدار حاضر است چنین محصولی که برای آن به این میزان کربن تولید شده را خریداری کند یا خیر؟ همچنین، ۱۳۰ کشور دنیا به این توافق رسیده‌اند که تا افق ۲۰۵۰ رد پای کربن را به صفر برسانند. ما در کشور ناترازی انرژی داریم و چاره‌ای به جز حرکت به سمت انرژی‌های تجدید پذیر نداریم. باید در نظر داشته باشیم که بالاترین توان تابشی دنیا در اختیار ایران است و چیزی که قرن‌ها بزرگترین نقطه ضعف ما بوده، اکنون می‌تواند به بزرگترین نقطه قوت ما تبدیل شود. همچنین، قنات‌هایی که روزی توسط اجداد ما ساخته شدند، از چنین ظرفیتی برخوردارند.

رابطه علم و فناوری خطی نیست

رئیس دانشکده آینده پژوهی دانشگاه اصفهان، در پایان صحبت‌های خود با بیان اینکه ما نمی‌توانیم علم را از فناوری جدا کنیم، گفت: این نکته بسیار مهم است و باید به این فکر کنیم که چطور علم را به فناوری و ثروت تبدیل کنیم. به عبارتی، نگاه ما در ایران، در توزیع علم، تکنولوژی و فناوری، یک نگاه جزیره‌ای است و یک نگاه سیستماتیک و یکپارچه نداریم. تحقق این امر نیازمند این است که در کنار شناسایی پدیده‌های نوظهور، یک نگاه سیستماتیک و یکپارچه به علم، تکنولوژی و نوآوری داشته باشیم. همچنین، نگاهمان به تکنولوژی باید در سطوح مختلف ملی، منطقه‌ای، بخشی و تکنولوژیکال باشد.

همچنین، سید محمد قلمکاریان، عضو هیئت علمی و مسئول نظارت ارزیابی و تضمین کیفیت دانشگاه پیام نور استان اصفهان، با تمرکز بر سند و مبانی نقشه جامع علمی کشور، اظهار کرد: مقوله علم و فناوری، از مهمترین زیرساخت‌های پیشرفت کشور و ابزار جدی رقابت در عرصه‌های مختلف است. به این ترتیب تحقق آرمان‌هایی نظیر احیای تمدن عظیم اسلامی، حضور سازنده، فعال و پیشرو در میان ملت‌ها و کسب آمادگی برای برقراری عدالت و معنویت در جهان، در گرو پیشرفتی همه جانبه در علم است؛ علمی که دارای سه شاخصة عدالت، معنویت و عقلانیت باشد.  

وی ادامه داد: اکنون که ۱۳ سال از عمر نقشه جامع علمی کشور می‌گذرد، فرصت خوبی است که کامیابی‌ها و کاستی‌ها استخراج شود و روز آمدسازی لازم صورت گیرد. دنیای علم مدام در حال تغییر است و ما باید اسناد بالادستی محکم در حوزه های مختلف داشته باشیم.

پیشنهادهای عملی بر اساس پژوهش

در این خصوص، این عضو هیئت علمی دانشگاه پیشنهادهایی را بر اساس پژوهش‌ها ارائه کرد و آن‌ها را بر شمرد وی گفت: با در نظر گرفتن تاثیرات جهانی شدن بر آموزش عالی، باید آمادگی لازم جهت رویارویی با پیامدهای جهانی شدن کسب شود و با برنامه ریزی دقیق، اصولی و حساب شده، زمینه بومی سازی آن‌ها فراهم شود. همچنین، با توجه به اینکه اهداف آموزش عالی بصورت بسیار کلی و بدون در نظر گرفتن تاثیرات جهانی شدن بر آموزش عالی بیان شده است، پیشنهاد می‌شود که اهداف مصوب آموزش عالی به صورت دقیق تبیین و نگاشته شود و در این زمینه پیامدهای جهانی شدن در اولویت قرار گیرد.

قلمکاریان افزود: با توجه به تشکیل و سازماندهی مرکز مطالعات جهانی شدن در کشور و تعیین ریاست آن توسط ریٔیس جمهور، پیشنهاد می‌شود که مرکزی مشابه در شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تاسیس شود و با تعامل و بررسی همه جانبه به ارایٔه راه‌های نهادینه کردن تاثیرات جهانی شدن به ویژه در حوزه اهداف آموزش عالی بپردازند. علاوه بر این، بعد اقتصادی جهانی شدن که اکنون به عنوان یکی از جهات مهم و سرنوشت ساز مطرح است، با عنایت به لزوم تعامل کشور با سازمان‌های جهانی، بانک‌های بین المللی مورد توجه همه جانبه قرار گیرد و روند تاثیر پذیری مثبت آن مشخص شود

مسئول نظارت ارزیابی و تضمین کیفیت دانشگاه پیام نور، عنوان کرد: در ارتباط با تاثیرات بعد سیاسی جهانی شدن بایستی آمادگی لازم در دولت به ویژه در نهادهای آموزشی و دانشگاه‌ها پدید آید تا امکان استفاده بهینه از جنبه‌های مثبت اثرات فراهم شود. بعد فرهنگی جهانی شدن به دلیل ویژگی‌های خاص فرهنگ ایرانی و اسلامی توجه ویژه‌ای را می‌طلبد، لذا بایستی ارزش‌ها و هنجارهای اسلامی در مواجهه با پیامدهای جهانی شدن حفظ و صیانت گردد و در این زمینه برنامه‌ریزی و هدف گزینی دقیق صورت پذیرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ساماندهی لندفیل سراوان ۸۴ درصد پیشرفت دارد/ضرورت مدیریت زباله تر خانگی
  • راهکارهایی برای به روزرسانی نقشه جامع علمی کشور
  • تولید سالانه ۲.۵ میلیون تن پسماند پزشکی در هرمزگان ‌
  • تولید سالیانه یک میلیون و ۳۰۰ هزار تن پسماند صنعتی در هرمزگان
  • آموزش تفکیک پسماند به بیش از ۱۰۰۰ دانش‌آموز پیش‌دبستانی در اصفهان
  • تولید روزانه ۷۰۰ تن زباله در محدوده شهر همدان
  • تعامل مدیریت شهری ساوه برای دفع بهداشتی زباله‌ها ضروری است
  • حل مسئله پسماند شهرستان دیر نیازمند عزم همگانی است
  • ساماندهی محل دفن پسماند گتوند در کوتاه مدت
  • جمع‌آوری پسماندهای جزء ساختمانی در فازهای بعدی اپلیکیشن «اصپاک»