Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر فرزین رضاعی روز چهارشنبه در گفت‌وگوی خبری اظهار داشت: در شرایط شیوع کرونا،   خانواده‌های داغدار محدودیت‌هایی از جمله ترس از انتشار ویروس به علت تجمع افراد دارند که سبب محدودیت‌ در فرایند تدفین و خداحافظی با فرد از دست رفته می‌شود.
وی افزود: از آنجایی که هیجانات دردناک باید توسط روان انسان حل و فصل شود در صورتی که شرایط هضم این هیجانات فراهم نباشد زمینه برای سوگ پیچیده یا ابراز نشده فراهم خواهد شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


دکتر رضاعی با اشاره به اینکه اصل فاصله گذاری فیزیکی که امروز به اشتباه با عنوان فاصله گذاری اجتماعی از آن یاد می‌شود امکان برگزاری مراسم سوگواری معمول و جمع شدن افراد دوستان و نزدیکان را از بین برده است، ادامه داد: در شرایط فعلی با سوگوارانی مواجه‌ هستیم که هنوز واقعیت از دست دادن عزیزانشان را نپذیرفته‌ و فرصت رویارویی با احساسات خود را ندارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اضافه کرد: علاوه بر پذیرش سخت مرگ ناگهانی عزیزان، عدم برگزاری مراسم سوگواری سرکوب احساسات را به همراه دارد.
دکتر رضاعی مهیا کردن شرایطی برای حمایت‌های روانی، اجتماعی و دوستانه از خانواده متوفی به صورت آنلاین توسط کانال‌های مجازی را مهم دانست و گفت: برگزاری آداب سوگ حتی به صورت مجازی، شوک از دست دادن عزیزان را کاهش می‌دهد چرا که در مراسم سوگواری افراد سوگوار از حمایت عاطفی نزدیکان خود برخوردار می‌شوند.
وی با تأکید بر استفاده خانواده‌های متوفی از امکانات و ارتباطات مجازی در قالب صوتی و تصویری با اقوام و آشنایان به صورت روزانه، یادآور شد:  نوشتن افکار و احساسات مختلف در مورد فرد از دست رفته و خاطرات او در کنار تمرین‌های آرام‌سازی در تسهیل روند سوگواری کمک کننده است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان برقراری تماس تلفنی و تصویری آنلاین جهت تسلیت گفتن به خانواده‌های داغدار که نمی‌توان در این شرایط حضوری کنارشان بود را امری مهم در تسلی خاطر این عزیزان عنوان کرد و افزود: اگر کسی از دوستان و بستگان ما عزیزی از دست داده نه به صورت حضوری بلکه از طریق تلفن و فضای مجازی این امکان مهیا می‌شود که برای ابراز همدردی حضور داشته باشید.
دکتر رضاعی با بیان اینکه سوگ فرایندی جهان شمول انسانی است که در آن شوک، خشم، احساس اندوه و حسرت است که باید یکی یکی طی شود، تاکید کرد: ابراز احساسات را سرکوب نکنید گاهی باید بپذیریم که در مسیر دردناک کنار بستگان و شخصی هستیم که بستگانش را از دست داده است.
وی با بیان اینکه  تجربه سوگ در هر انسانی طیف رنگین کمانی ویژه‌ خود را دارد، یادآور شد: در سوگواری احساسات افراد متفاوت است و نمی‌توان آن را  باهم مقایسه کرد.  
رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه اطرافیان نباید مانع از گریه کردن فرد سوگوار شوند، اظهار داشت: باید فرایند سوگواری را برای فرد سوگوار تسهیل کنیم تا سوگواری کامل انجام شود، زیرا در صورت انجام نشدن برون‌ریزی احساسات منفی، فرد از نظر جسمانی و روانی دچار مشکل می‌شود.
دکتر رضاعی نصیحت کردن فرد سوگوار را ناکارآمد دانست و اضافه کرد: جملاتی مانند «همه ما یک روز می‌میریم» مانع از برون‌ریزی عواطف و احساسات منفی می‌شود در مقابل فرد سوگوار همدلی بهتر از همدردی است زیرا همدردی کلامی است، اما همدلی تنظیم احساسات ما با طرف مقابل است و در همدلی ها برون‌ریزی احساسات راحت‌تر اتفاق می‌افتد.
وی فضای مجازی را فرصتی برای سوگواری در ایام کرونا دانست و ادامه داد: تشکیل گروهی از خویشاوندان و بارگذاری عکس‌ها و فیلم‌ها و خاطره‌گویی و حتی برقراری تماس تصویری به فرد سوگوار کمک می‌کند تا بازمانده از سوگ نباشد.

رییس دانشگاه علوم پزشکی کردستان یادآور شد:  از مراسم خاکسپاری می‌توان عکس و فیلم گرفت ولی در شبکه‌های مجازی فیلم خاکسپاری و مراسم خصوصی سوگواری بستگان را پخش نکنید چرا که به هیچ وجه این حریم نباید شکسته شود و به شدت برای خانواده داغدار آسیب‌زا است.
دکتر رضاعی با بیان اینکه به هر شیوه‌ای که سنت خانوادگی اجازه می‌دهد به صورت آنلاین مراسم عزاداری برگزار شود و این جزو الزامات سوگ است، افزود: بهترین کار در مواجهه با سوگ در این ایام این است که به فرد سوگوار و اطرافیانش اجازه داد تا سوگ را آنگونه که احساس می‌کنند، بپذیرند و قبول کنیم که احساس غم، خشم، دلتنگی یا فقدان شدید داشته باشند.

سخنگوی وزارت بهداشت اعلام کرد تا ظهر چهارشنبه چهارم تیر در مجموع ۲۱۲ هزار و ۵۰۱ نفر در کشور به طور قطعی به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند و با فوت ۱۳۳ نفر در ۲۴ ساعت گذشته، شمار جان باختگان کرونا در کشور به ۹ هزار و ۹۹۶ نفر رسید.

برچسب‌ها کرونا کردستان فضای مجازی بهداشت و سلامت پروندهٔ خبری التیام دل داغدیدگان همه گیری کرونا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کرونا کردستان فضای مجازی بهداشت و سلامت کرونا کردستان فضای مجازی بهداشت و سلامت دانشگاه علوم پزشکی فضای مجازی فرد سوگوار دکتر رضاعی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۰۷۰۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دینِ انسانیت در حال فراگیر شدن است

به گزارش مبلغ دینِ انسانیت عبارتی است که به گوش بسیاری از ما آشناست و افراد زیادی پیدا می شوند که با این اعتقاد که اصل در زندگی انسانیت است، کم کم به این باور رسیده اند که می توانند همین اعتقاد خود را به عنوان دین برگزینند. نشست «چالش‌های فراروی اخلاق دینی در عصر فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی» از سلسله نشست‌های دین و چالش‌های روز با ارائه حجت الاسلام المسلمین دکتر حسینعلی رحمتی عضو هیئت علمی پژوهشگاه قرآن و حدیث در تاریخ ۲۹ فروردین سال جاری به همت پژوهشگاه قرآن و حدیث برگزار شد و به موضوع مهم نسبت اخلاق و دین پرداخته است:

حسینعلی رحمتی در ابتدای این نشست به پاسخ این سوال پرداخت که با توجه به گستردگی و فراگیر شدن فضای مجازی و هوش مصنوعی کدام یک از آموزه‌های اخلاقی و دینی ما به چالش کشیده شده است؟

دکتر رحمتی در تعریف چالش گفت: هر سوال و دغدغه جدی نظری یا موقعیت دشوار علمی چالش محسوب می‌شود و فضای مجازی امروزه زمینه ساز چالش شده‌ است. ایشان در این جلسه چند نمونه از چالش‌های نظری و عملی مربوط به اخلاق را عنوان کردند. بخشی از این چالش‌ها از جمله جهت دهی فضای مجازی به معرفت اخلاقی، سبقه تئوریک و نظری دارند؛ با ورود هوش مصنوعی این چالش جدی شده است. از دیدگاه دینی بین عمل و نظر ارتباط است و این نشان می‌دهد سامانه معرفتی شما می‌تواند روی باورها، جهت‌گیری‌ها و رفتار اخلاقی شما اثر بگذارد. امروزه بوسیله هوش مصنوعی یکی از کارهایی که ممکن است رخ دهد، اینست که وقتی اطلاعاتی به شما می‌دهد اطلاعاتی با سمت و سوی مشخص می‌دهد و اگر سنخ این اطلاعات متناسب با خداناباوری باشد و کم کم سامانه معرفتی شما را تغییر دهد، مثلاً عمداً یا سهوا به شما دروغ بگوید یا حریم خصوصی دیگران را نقض کند و به شما این ایده را دهد که اشکالی ندارد، با توجه به رابطه‌ای که بین نظر و عمل هست نظر شما را تغییر می دهد و روی عمل شما تاثیر می گذارد.

چالش دوم در این حوزه، تضعیف نظریه نیاز اخلاق به دین است، ما معتقدیم بین دین و اخلاق رابطه است و مکمل یکدیگرند. فضای مجازی و داده‌هایی که در آن است به مرور زمان مخاطب خداباور را به این می‌رساند که برای اخلاقی بودن نیاز به دین نیست، دین انسانیت را مطرح می‌کند و دوگانگی‌های بین دین و اخلاق ایجاد می‌کند و کم کم مخاطب را به این می‌رساند که می‌شود انسان اخلاقی باشد بدون اینکه دین‌دار باشد.

چالش بعدی، بی‌نیازی از تدوین متون دینی یا آموزه‌های اخلاقی از دین است؛ یعنی به کمک هوش مصنوعی اصول اخلاقی زندگی را مشخص کنیم، دستورات اخلاقی را از آن بگیریم و نیاز به کتاب دینی نداشته باشیم.

چالش دیگر تضعیف عواطف اخلاقی است، وقتی عاطفه داشته باشیم، نسبت به هم نوع خود و موجودات دیگر شفقت و دلسوزی داریم و نسبت به محیط زیست احساس مسئولیت می‌کنیم. فضای مجازی می‌تواند عاطفه را ضعیف و رابطه ماشینی را تعریف کند. در آموزه‌های دینی گفته شده که دیدن چهره پدر و مادر عبادت است و صله رحم و حضور در محضر علما سفارش شده است. فضای مجازی این آموزه‌های اخلاقی را تضعیف می‌کند و به مرور زمان بی‌عاطفه بودن را به انسان می‌دهد.

و چالش دیگر نسبی گرایی است. آموزه‌های دینی قائل به مطلق بودن اصول اخلاقی است، فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی ما را به نسبی‌گرایی معرفتی و فرا اخلاقی می‌رسانند. در این فضا ترویج انواع دیدگاه‌های اخلاقی دیده می‌شود و کم کم مخاطب به این نتیجه می‌رسد که چرا فقط نگاه اخلاقی ما درست باشد و این نسبی‌گرایی در هر عرصه‌ای که باشد، تبعیت‌ها و پیامدهایی دارد که ممکن است با آموزه‌های دینی ما سازگار نباشد.

چالش بعدی بحث فاعل اخلاقی است، دستورات اخلاقی ناظر به انسان بوده است. با آمدن ماشین‌های هوشمند، ماشین‌ها انسان گونه و انسان نما می‌شوند و این سوال مطرح می‌شود؛ آیا آموزه‌های اخلاق دینی ما برای ماشین‌های هوشمند هم کاربرد دارد یا خیر؟ اگر این ماشین‌ها را صرفاً ابزار بدانیم مانند کامپیوتر هیچ‌گاه نمی‌گوییم که فاعل اخلاقی است، اما هوش مصنوعی یک وسیله نیست و از شی بودن تبدیل به موجود شده‌است و صرفاً یک ابزار محسوب نمی‌شوند، زیرا قدرت پردازش دارد، آگاهی دارد و ممکن است قدرت اختیار برای آنها به وجود آید و بتوانند مستقل عمل کنند؛ به همین دلیل است که در برخی کشورها ربات‌ها را به عنوان شهروندهای آینده می‌پذیرند. پس این چالش مطرح می‌شود که آیا این ماشین‌ها صرفاً ابزار هستند یا فاعل اخلاقی هستند.

چالش دیگر جاودانگی انسان است. در نگاه دینی ما هرچه مربوط به خدا است جاودان است و مابقی فانی‌اند. با فراگیر شدن فناوری‌های جدید، مانند هوش مصنوعی این بحث ذکر شده است که جلوی فرایند پیر شدن انسان‌ها و مرگ آنها را بگیریم و این ایده به جایی برسد که انسان‌ فناناپذیر است، این در مقابل دیدگاه دینی ما چالش‌های بسیار جدی ایجاد می‌کند.

یکی دیگر از چالش‌هایی که فضای مجازی به طور مستقیم و غیر مستقیم ایجاد کرده است اخلاق و جنسیت و خانواده است. فضای مجازی و محتوایی که در آن وجود دارد در دیدگاه‌ها و باورهای ما در مورد اخلاق مربوط به خانواده تاثیر بسیار گذاشته است. فضای مجازی و فناوری جدید اصل ازدواج، فرزندآوری، وظایف زن و مرد را دچار تهدید کرده است و بحث‌هایی مانند ازدواج سفید و روابط غیر متعارف که چالش در این زمینه بسیار است.

وی در ادامه به بحث چالش‌های عملی نسبت به فضای مجازی پرداخت. تضعیف الگوهای اخلاقی سنتی؛ در اخلاق سنتی و دینی ما الگوها و اسوه‌های اخلاقی جایگاه مشخص دارند. پیامبر اکرم، ائمه، عالمان اخلاق، انسان‌های با فضیلت و... الگوهای اخلاقی اند. وجوه اشتراک این‌ها این است که شناخته شده‌اند . فضای مجازی و گسترش شبکه‌های اجتماعی میدانی را فراهم کرد که الگوهای اخلاقی جدیدی پا به عرصه وجود گذاشتند. این الگوها سابقه سلوک اخلاقی ندارند و نزد اساتیدی آموزش ندیده‌اند و چه بسا غیر اخلاقی هم باشند و آنچه که به اسم اخلاق ترویج می‌کنند با هیچ اخلاق دینی و غیر دینی سازگاری ندارد و این ناشی از فضایی است که ایجاد شده است.

چالش بعدی در حوزه عملی مربوط به توسعه هوش مصنوعی است، هوش مصنوعی را تا چه اندازه می‌توان توسعه داد. در اخلاق دینی ما هر کاری حدومرز دارد. توسعه فناوری این را زیر سوال می‌برد و بحث منفعت و سودآوری را تا هر کجا که بتواند پیش می‌برد و این پیامد خطرناکی دارد و خلاف آموزه‌هایی است که در اخلاق دینی ما است. حتی کسانی که نگاه دینی ندارند نسبت به این موضوع دغدغه دارند؛ زیرا هوش مصنوعی ایجاد چالش‌هایی در زندگی فردی و اجتماعی افراد می کند.

بحث بعدی تصمیم گیری اخلاقی و تزاحم‌ها به طور خاص است. یک کاربر ساده هر لحظه در معرض این دوگانگی‌های تصمیم گیری قرار می‌گیرد، پدر و مادرها بر سر دوراهی تصمیم‌گیری نسبت به اجازه فرزندش برای حضور در این فضا قرار می‌گیرند.

بحث بعدی قباحت زدایی از رذائل است، در این فضا قباحت می‌ریزد و زشتی‌ها کمرنگ شده است و کم کم از این فضا به زندگی واقعی و فیزیکی می‌رسد.

چالش بعدی احترام است در آموزه‌های دینی انسان سفارش به احترام شده است حال در این فضا ویدیوهایی می‌بینید که بسیار در آن به پدر و مادر استاد و شاگرد و... بی‌احترامی شده است.

دکتر رحمتی در پایان سخنان خود با بیان اینکه برای مواجهه با این چالش‌ها باید همدلی و همفکری زیادی بین سیاستگذاران و برنامه‌ریزان فرهنگی کشور صورت گیرد.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898685

دیگر خبرها

  • معرفی متخلفان فضای مجازی در قم به مراجع قضایی
  • سوءاستفاده از احساسات زنان با پیج مادر
  • برگزاری کنفرانس بین المللی وب پژوهی در دانشگاه علم و فرهنگ
  • چرا رهبری درباره گشت ارشاد و طرح نور تذکر داده بودند؟
  • چرا نباید نگران نسل Z بود؟
  • اجرای هوشمندانه طرح نور در فضای مجازی
  • پلیس اصفهان خبر داد: اجرای هوشمندانه طرح نور در فضای مجازی
  • دینِ انسانیت در حال فراگیر شدن است
  • کلیپ پربیننده مهران مدیری در فضای مجازی برای مقایسه قیمت‌ها
  • بازتاب اجرای طرح نور در فضای مجازی