Web Analytics Made Easy - Statcounter

با بیش از صد سال از تصویب لایحه مبارزه با تولید و توزیع مواد مخدر در کشور می‌گذرد و ایران جزو رتبه‌های نخستین مبارزه با مواد مخدر در جهان محسوب می‌شود، اما هنوز که هنوز است آثار اعتیاد را در کوچه و پس کوچه‌های شهر می‌بینم و معتادانی که با باور یکبار و دوبار مصرف مواد مخدر کسی معتاد نمی‌شود امروزه نشئگی تا خماری بی موادی به قیمت تمام شدن جانشان تمام می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزی به نام مبارزه با مواد مخدر

نامگذاری برگی از تاریخ به نام روز جهانی مبارزه با سوء مصرف و قاچاق مواد مخدر نشانه اهمیت این روز را می‌دهد؛ مجمع عمومی سازمان ملل ۳۳ سال قبل، روز ۲۶ ژوئن مصادف با ۶تیرماه را به‌ عنوان روز جهانی مبارزه با سوء مصرف و قاچاق مواد مخدر نامگذاری کرد، کنفرانس بین المللی مبارزه با اعتیاد و قاچاق مواد مخدر در شهر "وین" به منظور ابراز عزم سیاسی ملتها در امر مبارزه با پدیده خانمان سوز مواد مخدر تشکیل شد و در آن سندی با عنوان C.M.O به تصویب کشورهای شرکت کننده رسید. بر اساس این سند خط مشی همه جانبه اقدامات در امر کنترل مواد مخدر را از سوی کشورهای شرکت کننده مشخص و آنان را متعهد نموده تا اقدامات بین المللی در خصوص مبارزه با قاچاق مواد مخدر را قاطعانه دنبال کنند.

در این کنفرانس سندی بر چهار فصل تنظیم شد و اقدامات عملی را همچون ارزیابی میزان مصرف، پیشگیری از طریق آموزش، نقش رسانه‌ها در بازگشت معتادان به دامن اجتماع و معالجه آنان، ریشه کنی مزارع غیر مجاز خشخاش، نابودی شبکه‌های عمده قاچاق مواد مخدر، همکاری‌های حقوقی کشورها و…. را در خود جای داده؛ این سند به اتفاق آراء مورد تأیید و تصویب کشورهای شرکت کننده قرار گرفت و سالروز تصویب این سند به نام روز جهانی مبارزه با مواد مخدر نامگذاری شد.

آمار و ارقامی از اعتیاد در کشور

مدتی قبل پرویز افشار، معاون کاهش تقاضای ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور قبل از شیوع بیماری کرونا در گفت وگویی صراحتا اعلام کرد که اعتیاد یکی از پنج عامل اصلی مرگ و یکی از پنج بیماری اول در کشور است، خلاصه کلام هشداری در مورد مصرف مواد مخدر در کشور که در قالب عدد و رقم مطرح شد.

در همین راستا اسکندر مومنی، دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور در نشست خبری خود از مرگ سالانه ۴ هزار نفر بر اثر مصرف مواد مخدر خبرداد و تاکید می‌کند: در کشور سالانه نزدیک به ۴ هزار نفر بر اثر مصرف مواد مخدر جان خود را از دست می‌دهند، بر اساس اعلام سالانه سازمان ملل قربانیان مواد مخدر به ۴۵۰ هزار نفر می‌رسد.

تمام آمار و ارقام اعتیاد به مرگ و میر معتادان ختم نمی‌شود؛ متوسط سن آغاز اعتیاد در افراد، به ۱۵ سال رسیده است
متاسفانه تمام آمار و ارقام اعتیاد به مرگ و میر معتادان ختم نمی‌شود در این بین براساس آمار ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران، سالی ۵۰۰ تن مواد مخدر در کشور مصرف می‌شود و متوسط سن آغاز اعتیاد در افراد، به ۱۵ سال رسیده است، حتی نسبت جنسیتی معتادان در کشور در حال تغییر است و درصد معتادان زن در سه سال گذشته از ۵ و ۲ دهم درصد به حدود ۱۰ درصد افزایش یافته است.

در این میان تغییر شکل اعتیاد از سنتی به صنعتی بحثی دیگر است که باعث گردش بیش از اندازه مواد مخدر در جامعه شده است همه و همه نشان از رشد معضلات اجتماعی در جامعه را می‌دهد که زنجیروار از پی یکدیگر در قالب آسیب‌های اجتماعی نو پدید ظهور می‌کنند و عاملی بر زاییده شدن معضلات دیگر از قبیل دزدی، رشد طلاق، فحشا، قتل و…. می‌شود که گاهی در سطح ملی و بین المللی خودنمایی می‌کند.

ایران مسیر ترانزیت مواد مخدر

افغانستان و پاکستان دو کشوری که در تولید و صادرات مواد مخدر در سطح دنیا حرف اول را می‌زند همجواری ایران با این دو کشور یکی از دلایل رشد اعتیاد در کشور ما شده است یکی از مسیرهای باندهای بین المللی از سمت ایران است، طبق برآوردهای بدست آمده از مجموعه تولیدات مواد مخدر در افغانستان حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد کل مواد از مسیر کشور ما عبور می‌کند که با تمام تلاش‌های نیروی انتظامی و ممنوعیت قانون مصرف مواد مخدر در کشور هر ساله قربانیان زیادی در حوزه مبارزه با مواد مخدر می‌دهد .

کشور ما هزینه هنگفتی را برای حل این معضل می‌دهد، از کلینیک‌های متادون و خیریه‌ها و سازمان‌های مردم‌ نهاد ترک اعتیاد گرفته تا سازمان‌هایی مثل بهزیستی هریک به اندازه اسم و رسمی دهان پرکن سهمی پر رنگ در کاهش میزان مصرف مواد مخدر دارند، ناگفته نماند جدای هزینه‌های مجازات سنگینی که در انتظار قاچاقچیان مواد مخدر است و صدها نفر از آنها در سال‌های اخیر اعدام شده‌اند، هزاران نیروی امنیتی هم در درگیری با باندهای قاچاق مواد مخدر به شهادت می‌رسند.

هزینه مالی و جانی خسارات مواد مخدر

مهدی اسماعیلی نماینده مردم میانه در مجلس یازدهم در مورد تلاش‌های ایران در حوزه مبارزه با مواد مخدر به خانه ملت می‌گوید: در طی سال‌های اخیر کشور ما هزینه مالی و جانی فراوانی برای مبارزه با مواد مخدر پرداخت کرده است علیرغم تمام تلاش‌هایی که برای این بلای خانمانسوز پرداخت کرده‌ایم هنوز تعداد معتادانی که در سطح شهر می‌بینیم کم نیستند.

اعتیاد به مواد مخدر مثال شروع جنگ نرمی از طرف دشمنان است، اگر نتوانیم بر چنین آسیبی ویرانگری غلبه کنیم تبعات جبران ناپذیرتری را باید تحمل کنیم
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در ادامه می‌افزاید: اعتیاد به مواد مخدر مثال شروع جنگ نرمی از طرف دشمنان است، اگر نتوانیم بر چنین آسیبی ویرانگری غلبه کنیم تبعات جبران ناپذیرتری را باید تحمل کنیم؛ باید جوانان را در مقابل تبعات جبران ناپذیر اعتیاد آگاه کنیم، امروزه در کشور شاهد رشد معضلات متعددی از قبیل طلاق، کودک آزاری و حتی قتل و ….هستیم، هریک از آسیب‌های عنوان شده گاهی در سطح جهانی بودن خود را نشان می‌دهند.

نشئگی مدرن

با توسعه یافتگی جهان نشئگی به مواد مخدر هم مدرن شده؛ روزگاری نه چندان دور مردم با شنیدن کلمه اعتیاد به یاد بساط تریاک و وافور و منقل می‌افتادند، بعدها ،تازه واردهایی مثل هروئین، کوکائین، شیشه و ماری جوانا و هزاران ماده با اسامی عجیب وارد بازار شدند که هر یک در جای خود عوارضی و عواقبی به همراه داشته است.

اسماعیلی در این راستا تاکید می‌کند: تغییر سبک زندگی و هنجارها امروزه منجر به تغییر مصرف مواد از سنتی به صنعتی شده است، این تغییر ذائقه معتادان در سال‌های اخیر علاوه بر آسیب‌های اجتماعی مشکلات بهداشتی دیگری از قبیل رشد ایدز و هپاتیت را به همراه داشته است.

سانسور کردن میزان خطرات مواد مخدر گاهی عواقبی بیشتر از یک جنگ فیزیکی در پی خواهد داشت
وی در ادامه می‌گوید: صنعتی شدن مواد مخدر عاملی بر تغییر مصرف مواد معتادان شده است که در مرحله اول مصرف مواد مخدر را آسان کرده و میزان آسیب زایی آن را جبران ناپذیرتر کرده در مرحله بعدی دسترسی به آن را در جامعه راحت شده در این میان سانسور کردن میزان خطرات مواد مخدر گاهی عواقبی بیشتر از یک جنگ فیزیکی در پی خواهد داشت.

استعمار بدون جنگ

نماینده مردم در مجلس یازدهم معتقد است: امروزه استعمار کشورهای از طریق قدرت فیزیکی صورت نمی‌گیرد به راحتی با جنگ نرم رسانه‌ای، با تغییر نگرش افراد یک جامعه علی الخصوص جوانان یک سرزمین می‌توان کشوری را مستعمره کشورهای دیگر کرد، اعتیاد که امروزه در حال گسترش است می‌تواند زنگ خطری برای کشورهای جهان سوم و در حال توسعه باشد بر همین اساس اعتیاد یک نقشه جهانی استکباری است که با برنامه‌‍ریزی در جهت استعمار دیگر کشورها به کار می‌رود، باید در این حوزه در هر کشوری به هر طریق ممکنی اطلاع رسانی شود تا شاهد نابودی و از بین رفتن اعتیاد در سطح جهانی باشیم .

کوپنی کردن مواد مخدر تاثیری در کاهش مصرف مواد ندارد

وی کوپنی شدن و دولتی شدن توزیع مواد مخدر را حرکت نامناسبی دانست و گفت: راهکارهایی از قبیل دولتی و کوپنی کردن مواد مخدر پاک کردن صورت مسئله است بر همین اساس با سهمیه بندی مواد مخدر بین معتادان نمی‌توانیم مانع از شیوع و گسترش مواد مخدر در کشور باشیم چه بسا قبح و زشتی مصرف مواد مخدر در بین مردم هم کاهش پیدا می‌کند، اگر گذری به تاریخ بزنیم چنین طرح‌هایی در دوره‌های قبل هم به مرحله اجرایی شدن رسیده و نه تنها نتایج مثبتی نداشته بلکه آثار منفی هم از خود به جای گذاشته است.

اگر به این اعتقاد برسیم که معتاد یک بیمار است راهکارهای دیگری به غیر از سهمیه‌بندی و کوپنی کردن مواد مخدر وجود دارد
اسماعیلی در ادامه تصریح می‌کند: اگر به این اعتقاد برسیم که معتاد یک بیمار است راهکارهای دیگری به غیر از سهمیه‌بندی و کوپنی کردن مواد مخدر وجود دارد باید تمام تلاش دولت در جهت بهبود شرایط معتادان باشد از ایجاد کمپ‌های ترک اعتیاد در کشور تا آموزش بازگشت مصرف کنندگان به جامعه ‌ای به دور از هر گونه انگ اجتماعی که مجبور به تکرار شرایط قبل نباشند.

کاهش سن اعتیاد در کشور

نماینده مردم میانه در مجلس یازدهم یادآور شد: متاسفانه امروز سن اعتیاد در کشور کاهش داشته است بیکاری و نبود تفریحات سالم عاملی بر رشد مصرف مواد مخدر در کشور شده امروزه ارزانترین تفریح جوانان دورهمی در قهوه خانه‌ها و مصرف قلیان است آیا کسی برای منع این تفریح جایگزین سالمی در نظر گرفته است؟‌ آیا پشتوانه‌ای برای عرضه کنندگان قلیان برای تغییر شغل آنها به سمت شغلی دیگر وجود دارد؟ چه میزان باشگاه ورزشی با امکانات مناسب در اختیار جوانان قرار گرفته تا اوقات فراغتشان را در کنار دوستان در چنین مکان‌های سپری کنند! بر همین اساس نمی‌توانیم با رفتارهای سلبی و بدون جایگزین تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم.

رشد بیکاری در جامعه در کنار جای خالی تفریحات سالم در کشور منجر به شیوع اعتیاد در کشور شده است توجه به خواسته جوانان می‌تواند آینده هر کشوری را تغییر دهد
اسماعیلی ادامه می دهد: رشد بیکاری در جامعه در کنار جای خالی تفریحات سالم در کشور منجر به شیوع اعتیاد در کشور شده است توجه به خواسته‌های جوانان می‌تواند آینده هر کشوری را تغییر دهد؛ بدون شک یکی از برنامه‌های مجلس یازدهم مبارزه با اعتیاد و توجه مسائل مربوط به جوانان است.

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس بهترین راهکار کاهش اعتیاد در جامعه را آموزش می‌داند و به خانه ملت می‌گوید: آموزش خطرات مصرف مواد مخدر و عواقب آن در مدارس و دانشگاه‌ها بهترین راه برای کاهش اعتیاد در کشور است در این بین رسانه ملی عام ترین و دسترس ترین رسانه در بین مردم است که می‌تواند نقش موثری در جهت کاهش این معضل خانمانسوز در جامعه را داشته باشد.

دسترسی به مواد مخدر در کسری از ثانیه

در پایان باید بگوییم؛ با توجه به قدمت این آسیب در کشور به نظر می‌رسد هر روز ابعاد جدیدتری به خود می‌گیرد و نه تنها به کنترل و مبارزه با آن نرسیده‌ایم بلکه منفعلانه شاهد ظهور مدل‌های مختلفی از اعتیاد به مواد مخدر هستیم. بدین‌معنا که هر از چندی نوعی جدید از مواد مخدر وارد بازار می‌شود و متولیان مردم را از مصرف آن برحذر می‌دارند اما همواره مواد جدید پس از مدتی تبدیل به یک امر عادی شده و ماده دیگری نیز وارد بازار می‌شود. در این میان آمار و ارقامی از نحوه مبارزه با مواد مخدر و سیر نزولی آن در کشور وجود ندارد و مردم اطلاعاتی در مورد چگونگی مبارزه با آن ندارند.به نظر می‌رسد در این آسیب به مانند دیگر آسیب‌ها نیز افراد و خانواده ها باید شخصا به کنترل و جلوگیری از آن بپردازند. اقدامی سخت و پراسترس در بازاری که امکان دستیابی به موادمخدر در کسری از ثانیه ممکن است./

منبع: پارسینه

کلیدواژه: مبارزه با مواد مخدر مواد مخدر در کشور مصرف مواد مخدر قاچاق مواد مخدر اعتیاد در کشور مواد مخدر مواد مخدر مجلس یازدهم مواد مخدر بین المللی آسیب ها کشور ما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۲۱۱۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمارها بیانگر پیشرفت در مبارزه با قاچاق و مصرف مواد مخدر است

رئیس‌جمهور گفت: اگر چه همه آمارها حکایت از توفیقات پیشرفت در مبارزه با قاچاق و مصرف مواد مخدر دارد، اما به هیچ وجه نباید به این موفقیت‌ها بسنده کرد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی امروز _شنبه اول اردیبهشت_ در جلسه ستاد مبارزه با مواد مخدر ضمن قدردانی از تلاش‌ها و اقدامات همه دست‌اندرکاران این ستاد، مبارزه با مواد مخدر را یکی از مهم‌ترین مسائل کشور عنوان و اظهار کرد: مقابله تمام عیار با مواد مخدر از ورود تا توزیع و همچنین معضل اعتیاد، با توجه به آسیب‌های جدی اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آن، به هیچ‌وجه نباید دچار آفت روزمرگی شده و به امری عادی تبدیل شود.

وی با تاکید بر اینکه ستاد مبارزه با مواد مخدر باید با تکیه بر تجربیات حاصل از ۴ دهه مبارزه همه‌جانبه با این آسیب اجتماعی، با نگاه عملیاتی و با هدف مبارزه جدی، اساسی و اصولی با این معضل، تحولی جدی در رویکردها، مسئولیت‌ها و عملکرد خود ایجاد کند، افزود: اگر چه همه آمارها حکایت از توفیقات پیشرفت در مبارزه با قاچاق و مصرف مواد مخدر دارد، اما به هیچ وجه نباید به این موفقیت‌ها بسنده کرد.

آیت‌الله رئیسی مصوباتی که در این جلسه به تصویب رسید و اصلاحاتی که در طول سالیان گذشته در روند و رویه عمل ستاد مبارزه با مواد مخدر ایجاد شده را در اثربخشی به اقدامات این ستاد و دستگاه‌های مسئول، خوب اما ناکافی دانست و بر اهمیت و ضرورت بازنگری در عملکرد گذشته و برخورداری از نگاه فرابخشی از سوی این ستاد تاکید کرد.

رئیس‌جمهور با اشاره به بخشی از آسیب‌های ناشی از قاچاق مواد مخدر، از جمله تقدیم شهدای گرانقدر متعدد در میدان مبارزه با قاچاق و ترانزیت مواد مخدر و آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی از جمله از هم پاشیدن خانواده‌ها و امثال آن، توزیع و مصرف مواد مخدر را علاوه بر یک معضل، بستری برای معضلات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بی‌شمار دانست که ضرورت مبارزه قاطع با آن را بیش از پیش افزایش می‌دهد.

وی همچنین با اشاره به تعدد دستگاه‌های مسئول که در امر مبارزه با مواد مخدر درگیر و دخیل هستند و هزینه‌های مادی و معنوی عظیمی که این معضل به کشور تحمیل می‌کند، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از ابتدا پرچم مبارزه جدی با قاچاق و ترانزیت مواد مخدر را برافراشته نگاه داشته است، اما کشورهای دیگر به ویژه کشورهای غربی به هیچ‌وجه به مسئولیت‌های خود در این رابطه به شکل شایسته عمل نکرده‌اند و لازم است ضمن مسئول‌سازی این کشورها، این موضوع برای آن‌ها تبیین شود که اگر مبارزه بی‌امان ایران نبود، مواد مخدر کل اروپا را فرا می‌گرفت.

اهمیت تمرکز بر مقابله با مبادی تولید و توزیع عمده

رئیس‌جمهور با تاکید بر ضرورت تبیین موفقیت‌های جمهوری اسلامی ایران در امر مبارزه با ترانزیت و قاچاق مواد مخدر با وجود تحریم‌های ظالمانه علیه کشورمان، مسئولان ستاد مبارزه با قاچاق مواد مخدر را مکلف کرد، تمرکز اصلی خود را بر مقابله با مبادی تولید و توزیع عمده مواد مخدر قرار دهند و علاوه بر هماهنگی با دستگاه دیپلماسی کشور در مقابله با تولید مواد مخدر در برخی کشورهای همسایه، با همکاری دستگاه‌های اطلاعاتی ضمن شناسایی منابع مالی شبکه‌های بزرگ، با قاچاق و ترانزیت مواد مخدر نیز برخورد قاطع داشته باشند.

آیت‌الله رئیسی در ادامه از شهرداری تهران و دیگر دستگاه‌های همکار برای جمع‌آوری معتادین متجاهر از سطح شهر قدردانی کرد و گفت: متأسفانه معتادین متجاهر پس از ابتلاء به اعتیاد تبدیل به یکی از شبکه‌های خرد اما گسترده توزیع مواد مخدر شده و علاوه بر آن منشأ آسیب‌های اجتماعی متعددی از جمله سرقت می‌شوند.

رئیس‌جمهور بر اهمیت کار رسانه‌ای برای ارتقای آگاهی جامعه و ایجاد تنفر از مواد مخدر به خصوص نزد جوانان تاکید کرد و از رسانه ملی و رسانه‌های مکتوب و مجازی و افراد صاحب جایگاه و تریبون خواست تا برای ایجاد حساسیت و تنفر اجتماعی و عمومی نسبت به مصرف مواد مخدر در جامعه تلاش کنند.

آیت‌الله رئیسی همچنین بر اهمیت مشارکت مردم و نهادهای مردمی به خصوص مساجد و تشکل‌های فرهنگی و اجتماعی مردم نهاد در امر مبارزه با مواد مخدر و ایجاد تنفر عمومی نسبت به مصرف آن تاکید کرد و با بیان اینکه در هر حوزه‌ای که توانسته‌ایم مشارکت مردم را به کار بگیریم، در آن عرصه موفق بوده‌ایم، از همه دستگاه‌های کشور خواست میزان، کیفیت و نحوه جذب حداکثری مشارکت مردم در حوزه خود را به شکل دقیق مورد بازنگری قرار دهند.

وی با اشاره به گزارش‌های ارائه شده در این جلسه درباره آسیب‌های مختلفی که در کمین خانواده معتادین بازداشت شده است، بر حمایت بیش از پیش از خانواده زندانیان به ویژه معتادان زندانی تاکید کرد.

آیت‌الله رئیسی در پایان سخنان خود با بیان اینکه آنچه بیان شد به معنای نادیده انگاشتن تلاش‌ها، زحمات و فداکاری‌های صورت گرفته در عرصه مبارزه با مواد مخدر نیست، تاکید کرد: ستاد مبارزه با مواد مخدر باید بدون ورود به عرصه اجرا، در جایگاه قوه عاقله و مسئول رصد و پایش فرایند مبارزه با ترانزیت، قاچاق و مصرف مواد مخدر با یک نگاه عملیاتی مسئولیت‌های خود و عملکرد دستگاه‌های مسئول را به طور دقیق پیگیری کند.

در جلسه امروز ۵ مصوبه در راستای تقویت و اثربخشی بیشتر اقدامات ستاد در امر مبارزه با قاچاق و مصرف مواد مخدر به تصویب اعضا رسید.

منبع: ایرنا

کد خبر 746427

دیگر خبرها

  • ایران دارای بیشترین کشفیات مواد مخدر در جهان / استفاده از «هنر» در پیشگیری از اعتیاد
  • دستگیری ۲۷ معتاد و خرده‌فروش مواد مخدر در لاهیجان
  • هیچ کمپ ترک اعتیاد غیرمجازی در گلستان وجود ندارد
  • کشفی تازه درباره معتادان به مواد مخدر
  • سن مصرف مخدر‌ ها در کشور به ۲۴ سال رسید
  • استفاده از ظرفیت هنر و موسیقی در پیشگیری از اعتیاد ضروری است
  • تأکید رئیسی بر جلوگیری از عادی شدن مبارزه با قاچاق و اعتیاد
  • آمارها بیانگر پیشرفت در مبارزه با قاچاق و مصرف مواد مخدر است
  • رئیسی: باید تحولی جدی در ستاد مبارزه با مواد مخدر ایجاد شود
  • رشد پانصد درصدی آمار معتادان در کردستان!