Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-03-29@00:11:05 GMT

ایران‌شناس و کاوشگر اسکاتلندی پاسارگاد درگذشت

تاریخ انتشار: ۸ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۴۳۲۶۶

ایران‌شناس و کاوشگر اسکاتلندی پاسارگاد درگذشت

آفتاب‌‌نیوز :

تورج دریایی - ایران‌شناس و مورخ ایرانی و رئیس مرکز مطالعات ایرانی دانشگاه کالیفرنیا - در صفحه شخصی خود، خبر درگذشت پروفسور «دیوید استروناخ» را اعلام کرده است.

او نوشته است: «به یاد استروناخ که امشب (۲۷ ژوئن - ۷ تیر) فوت کرد. باستان‌شناس خوب و انسان خوب‌تر. از پاساردگاد تا تپه نوش جان»

دیوید استروناخ (David Stronach) باستان‌شناس اهل اسکاتلند و کارشناس تاریخ ایران و عراق و استاد دانشگاه برکلی بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی متخصص دوران تاریخی بود و در یافتن و کاوش محوطه پاسارگاد نقش مهمی داشت. کتاب او درباره پاسارگاد هنوز در ردیف کتاب‌های مرجع قرار دارد.

استروناخ مدرک کارشناسی ارشد خود را در سال ۱۹۵۸ از دانشگاه کمبریج دریافت کرد و در دهه‌های ۶۰ و ۷۰ میلادی مدیر موسسه بریتانیایی پژوهش‌های ایرانی در تهران بود. او در دهه‌ ۹۰ نیز اقدام به کاوش‌های باستان‌شناسی در چندین بخش نینوا در میان‌رودان کرد.

استروناخ برنده‌ سی و نهمین مدال انجمن باستان‌شناسی آمریکا بود و یکی از نویسندگان دانشنامه ایرانیکا به‌ شمار می‌رود که مقالات متعددی را برای این دانشنامه نوشته‌ است.

او در بررسی‌های انجام‌داده در ملایر ارگ باستانی نوشیجان مربوط به دوره ماد را شناسایی و کاوش کرد که بدون تردید فصلی نو در پژوهش‌های مادشناسی ایفا کرد و ابهام‌های دوره ماد را تا حدودی روشن کرد.

پاسارگاد: گزارشی از کاوش‌های انجام‌شده توسط موسسه مطالعات ایرانی بریتانیا، شکل‌گیری باغ سلطنتی پاسارگاد و تأثیر آن در باغ‌سازی ایران، پاسارگاد مرکز جهان، و نوشیجان ۱: بناهای بزرگ دوره ماد از جمله پژوهش‌های مهم او در زمینه ایران‌شناسی و باستان‌شناسی است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

منبع: آفتاب

کلیدواژه: پاسارگاد باستان شناس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۴۳۲۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاوشگر ژاپنی ماه توانست از دومین شب قمری نیز جان سالم به در برد

ایتنا - آژانس فضایی ژاپن روز پنج‌شنبه اعلام کرد که کاوشگر این آژانس پس از زنده ماندن از دومین شب سرد قمری که دو هفته طول کشید، از خواب بیدار شده و تصاویر جدیدی را به زمین فرستاده است.
این کاوشگر که اسلیم (SLIM) نام دارد، در سپتامبر گذشته به فضا پرتاب شد و در ماه ژانویه به ماه رسید و توانست برای لحظاتی روی آن بنشیند. 

به این ترتیب ژاپن به پنجمین کشوری تبدیل شد که توانست کاوشگری را بدون سقوط روی ماه بنشاند.

با این وجود این فضاپیمای سبک وزن، در یک زاویه نامناسب فرود آمد که باعث شد صفحات خورشیدی آن در جهت اشتباهی قرار بگیرند و نتوانند نور خورشید را جذب کنند.

آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن که پیش از این هشدار داده بود این کاوشگر برای زنده ماندن در یک «شب قمری» طراحی نشده، در پستی که بامداد پنج‌شنبه در شبکه «ایکس» منتشر کرد، از آخرین بیداری غافلگیرکننده این کاوشگر خبر داد و نوشت: «ما شب گذشته پاسخی از اسلیم دریافت کردیم و تأیید می‌کنیم که این کاوشگر دومین شب قمری خود را با موفقیت به پایان رسانده است.»

به همراه این بیانیه، یک عکس سیاه و سفید از سنگی در نزدیکی یک دهانه نیز منتشر شد و آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن در توضیح این عکس نوشت: «از آنجایی که خورشید هنوز در آسمان بود... و تجهیزات هنوز داغ بودند، ما توانستیم در کنار سایر فعالیت‌های اکتشافی، تصاویری از مناظر اطراف را به کمک یک دوربین جهت‌یابی ثبت کنیم.»

بیانیه آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن چند روز پس از انتشار اخباری درباره سرنوشت یک فرودگر بدون سرنشین آمریکایی به نام «اودیسه» منتشر شد.

«اودیسه» اولین سفینه فضایی خصوصی است که با موفقیت روی ماه فرود آمده است؛ اما گزارش‌ها حاکی از آن است که نتوانسته پس از خواب قمری بیدار شود.

سازنده این فرودگر که شرکت Intuitive Machines مستقر در هیوستون آمریکاست، امیدوار بود این فرودگر نیز مانند «اسلیم» بار دیگر فعال شود اما سرانجام روز شنبه ماموریت این فرودگر را پایان یافته اعلام کرد.

«اودیسه» نیز مانند «اسلیم» در یک زاویه اشتباه فرود آمد؛ با این وجود توانست چند آزمایش انجام دهد و قبل از شروع آخرین شب قمری، عکس‌هایی را به زمین بفرستد.

آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن که بطور اختصار JAXA نامیده می‌شود، کاوشگر «اسلیم» را به دلیل فناوری دقیق فرودش «نشانچی ماه» نامیده است.

هدف ماموریت «اسلیم» مطالعه لایه داخلی و عمیق زیر پوسته ماه بود که تصور می‌شود از دهانه‌ای که در آن فرود آمده قابل دسترسی باشد.

آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن حدود سه ساعت پس از برخورد میخکوب‌کننده «اسلیم» در ۲۰ ژانویه با سطح ماه، این کاوشگر را از راه دور خاموش کرد تا در مصرف انرژی آن صرفه‌جویی شود و در این فاصله اطلاعات فنی و تصویری از فرود آن را نیز دریافت کرد.

این کاوشگر در اواخر ژانویه و با تغییر زاویه خورشید، به مدت دو روز «بیدار» شد و توانست در این مدت به کمک دوربین قدرتمندی که روی آن نصب بود، اقدام به بررسی علمی دهانه کند.

آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن می‌گوید که این کاوشگر برای شب‌های سخت قمری طراحی نشده است؛ یعنی زمانی که دما به کمتر از منفی ۱۳۰ درجه سانتی‌گراد می‌رسد. به همین دلیل «بیدار شدن‌های» آن پس از این شب‌های سرد، برای دانشمندان خبری خوش و غافلگیرکننده است.

دیگر خبرها

  • کاوشگر ژاپنی ماه توانست از دومین شب قمری نیز جان سالم به در برد
  • استفاده از پهپاد کاوشگر برای ارتقای ایمنی مسافران نوروزی در اصفهان
  • مدیریت سازگار عید و عزا در جامعه ایرانی/ جوادی یگانه، جامعه شناس: «دستکاری» جامعه نه به این سادگی ممکن است و نه مطلوب/ حوزه اجتماع به خانواده و مسجد و هیات و نهادهای مدنی سپرده شود
  • اسرائیل با حذف میراث باستانی به دنبال نفی تاریخ فلسطین است
  • کشف‌هایی که تاریخ ایران را جابه‌جا کرد
  • چین ماهواره Yunhai-۳-۰۲ را با موفقیت به فضا پرتاب کرد
  • کشف حلقه گمشده تاریخ در فلات ایران
  • ۳۳۶۰ نفر از موزه‌های خراسان شمالی بازدید کردند
  • مادربزرگ ۷۵ ساله اسکاتلندی روزانه ۶ ساعت فورتنایت بازی می‌کند
  • کهن‌ترین گنبد جهان در ۷۰ کیلومتری مشهد