Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-04-25@07:15:05 GMT

سگ را گشاده‌اند و سنگ را بسته!

تاریخ انتشار: ۸ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۴۳۲۹۲

فیلترینگ در ایران، سابقه‌ای طولانی دارد؛ از همان زمان که اینترنت وارد کشور شد، محدودیت دسترسی و فیلترینگ هم به‌نوعی خود را در سیاست برخورد با اینترنت جای داد. این محدودیت‌ها با مسدود کردن وب‌‌سایت‌ها آغاز شد و با ظهور پدیده‌های جدید، از شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها، به این ابزارها هم سرایت کرد. یکی از محبوب‌ترین و پرمخاطب‌ترین شبکه‌های اجتماعی فیلترشده، فیس‌بوک است که پیش از سال ۱۳۸۸ دو بار فیلتر و آزاد شده بود، اما پس از انتخابات ریاست‌جمهوری آن سال، مهر فیلترینگ آن برای همیشه تا امروز زده شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

توییتر هم در حالی که کاربران ایرانی زیادی را به خود جذب کرده بود، به سرنوشت فیس‌بوک دچار شد و این شبکه‌ اجتماعی هم تا امروز همچنان فیلتر مانده است. این در حالی است که بسیاری از مسوولان در کشور، عضو این شبکه هستند. یکی از مسوولان دولتی که فعالیت نسبتا زیادی هم در توییتر دارد، وزیر ارتباطات است که در این فضا بعضا به پرسش و پاسخ با کاربران هم می‌پردازد. البته آذری جهرمی بارها در اعتراض به انتقاداتی که چرا در یک شبکه اجتماعی فیلترشده حضور دارد، عنوان کرده که برای حضور در توییتر از فیلترشکن استفاده نمی‌کند، بلکه به اذعان او، برخی مسوولان از اینترنت بدون فیلتر برخوردارند که آنها را از ابزارهای اسماً غیرقانونی مانند وی‌پی‌ان و فیلترشکن بی‌نیاز می‌کند، هرچند همین موضوع هم برای برخی به منزله عذر بدتر از گناه است و بسیاری معتقدند حضور در شبکه‌های اجتماعی، حقی است که همه کاربران باید به‌طور مساوی از آن برخوردار باشند و نه فقط عده‌ای با بهره‌گیری از اینترنت بدون فیلتر. از پیام‌رسان‌های فیلترشده در ایران هم می‌توان به وی‌چت و وایبر اشاره کرد که هر کدام در سال‌های گذشته، به عنوان نمونه‌های پرطرفدار پیام‌رسان ظاهر شدند و البته با فیلترینگ دوره‌ای آنها و روی کار آمدن واتس‌اپ و تلگرام، عملا به حاشیه رفتند و حتی با رفع فیلتر هم نتوانستند در جذب دوباره مخاطب در ایران، موفق عمل کنند. 

واتس‌آپ از پیام‌رسان‌های  تلگرام هم از زمانی که به جمع پیام‌رسان‌های موجود پیوست، زمزمه‌های فیلترینگش را با خود آورد؛ هرچند این شبکه اجتماعی با سرعت بیشتر نسبت به وایبر و قابلیت‌های متنوع‌تر نسبت به واتس‌آپ، توانست گوی رقابت را از رقبایش برباید و به ابزاری تبدیل شود که نه تنها وظیفه‌ پیام‌رسانی را انجام می‌داد، بلکه با ایجاد کانال‌های خبری حتی به حوزه‌ خبررسانی هم وارد شد که البته این موضوع اعتقاد برخی کارشناسان درباره سطحی شدن افراد و حتی پراکندن شایعات را فراهم کرد. انتقادی که به تلگرام وارد می‌شد، این بود که این پیام‌رسان به‌نوعی در حال تبدیل شدن به یک رسانه و پایگاه اجتماعی است. بسیاری از افراد نه تنها پیام‌های خود را در تلگرام ردوبدل می‌کردند، بلکه با ایجاد قابلیت‌های مختلفی ازجمله گروه‌ و کانال، تعامل دوسویه بین افراد و یک‌سویه از تولیدکننده محتوا به مخاطب هم فراهم شد تا عملا استفاده بسیاری از کاربران اینترنتی، محدود به تلگرام شود؛ اگرچه فیلترینگ تلگرام نه به دلیل مقابله با تبدیل شدن این پیام‌رسان به یک پایگاه رسانه‌ای، بلکه توسط یک مقام قضایی صورت گرفت و البته این فیلترینگ، با اشاره به مباحثی مانند حمایت از پیام‌رسان‌های داخلی، با استقبال بسیاری از مسوولان که دل خوشی از تلگرام نداشتند روبرو شد، کمااینکه همین مسوولان بارها اعلام کردند خبری از رفع فیلتر تلگرام نیست و بدین‌ترتیب در حالی که تلگرام برای مدت کوتاهی در دی ماه 96 فیلتر شده بود و توانست با قید شرط، از فیلترینگ رهایی یابد، درنهایت از اردیبهشت‌ماه سال 97 تا امروز فیلتر باقی مانده است. اما اینستاگرام که این روزها اخبار و شایعاتی درباره تلاش برای فیلترینگش از سوی نمایندگان مجلس شنیده می‌شود، اولین‌بار در اکتبر ۲۰۱۰ مصادف با مهر ۸۹ ارایه شد. این شبکه‌ اجتماعی ماهیت متفاوتی با نمونه‌های پیش از خود داشت؛ برخلاف توییتر که در قالب 140 کاراکتر، موجزگویی را به شبکه‌های اجتماعی آورده یا فیس‌بوک که بیشتر متن‌محور بود، اینستاگرام که اپلیکیشنی تصویرمحور محسوب می‌شود، از تولید محتوای متنی تا حدودی فاصله گرفت و در حال حاضر در ایران، بیش از اینکه اپلیکیشن‌های متن‌محور کاربرد داشته باشند، اینستاگرام مخاطبان زیادی را به خود جذب کرده است. اگرچه اینستاگرام زمینه انتشار برخی تصاویر را فراهم آورده که انتقاد بسیاری از مسوولان را در هرزه‌نگاری و بی‌بندوباری برانگیخته، کمتر از رقبای نرم‌افزاری خود با تهدید فیلترینگ مواجه شده و برخی معتقدند یکی از دلایل این موضوع این است که این شبکه اجتماعی محبوب، کاربرد سیاسی چندانی ندارد و مخاطبان را به سطحی بودن و ابتذال رسانده است. صرف نظر از اینکه اینستاگرام فیلتر شود یا نشود، اینکه شبکه‌های اجتماعی از جمله فیس‌بوک و توییتر سال‌هاست که فیلتر شده‌اند، در تبدیل شدن اینستاگرام به قطب سرگرمی و ماوای کاربران ایرانی نقش کمی نداشته است؛ هرچند که تجربه فیلترینگ پیام‌رسانی مانند تلگرام نشان داده که شاید مسدود کردن در برهه کوتاهی از زمان مانع از دسترسی کاربران به شبکه‌های اجتماعی محبوبشان شود، اما در نهایت این فیلترشکن‌ها بودند که به داد موبایل‌های مردم رسیدند تا بازدارندگی فیلترینگ با هزینه‌هایی که تراشیده، زیر سوال رود.

 

منبع: اتاق خبر

کلیدواژه: شبکه های اجتماعی پیام رسان پیام رسان ها فیس بوک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۴۳۲۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شعر طنز یک اقدام بدیع در دستگاه قضا است

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، غلامعلی دهشیری در نشست شورای سیاست گذاری جشنواره شعر طنز عدلیه بیان داشت: دادخند، ورود دستگاه قضا است در برگزاری جشنواره طنزی که مسیری را برای اتفاقات فرهنگی در عرصه‌ی ملی به روز قوه قضاییه باز کرده است.

این مقام قضایی، طنز را یکی از زیباترین و موثرترین قالب‌های انتقال پیام دانست و اظهار داشت: شکوفایی استعداد‌های ادبی در حوزه شعر و ادب، تولید محتوا و تولید آثاری ماندگار با موضوع عدلیه علاوه بر انتقال پیام در اطلاع رسانی از جرائم و آسیب‌های اجتماعی می‌تواند در زمینه پیشگیری از وقوع جرم نیز اثرگذار باشد.

وی تصریح کرد: تبیین سختی‌ها و دغدغه مندی‌های دستگاه قضا و همچنین بیان آسیب‌های اجتماعی و راهکار‌های پیشگیری از آن، با استفاده از بهره گیری از ظرفیت شعر طنز یکی از اصلی‌ترین هدف‌های این جشنواره است.

دهشیری افزود: این جشنواره و سایر برنامه‌های اجتماعی دستگاه قضایی، در اجرای سند تحول قوه قضاییه و اجتماعی کردن این قوه و افزایش سرمایه اجتماعی دستگاه قضا صورت می‌گیرد.

گفتنی است اولین دوره جشنواره شعر طنز عدلیه (دادخند) از ابتکارات دادگستری استان یزد در سال ۱۴۰۱ بود که با ارسال ۱۲۴ اثر از ۲۲ استان کشور برگزار شد.

دیگر خبرها

  • وزیر ارتباطات: بررسی رفع فیلتر «گوگل پلی» در کارگروه فیلترینگ برای بار سوم
  • درخواست رفع فیلتر این اپلیکیشن در کمیته فیلترینگ بررسی می‌شود
  • درخواست موزیلا برای اتخاذ تدابیر واتس‌اپ در انتخابات‌های جهانی
  • شعر طنز یک اقدام بدیع در دستگاه قضا است
  • همدستی این پیام رسان با اسرائیل برای کشتار مردم فلسطین + جزئیات
  • چرا ماشین ترورهای شخصیتی از کار نمی‌افتد؟ / راه‌اندازی کانال معدوم اکبر گودرزی در یک پیام‌رسان!
  • مدیر عامل تلگرام : اپل با حذف تلگرام از اپ استور، گل به‌خودی زد
  • تولیدات صداوسیما را از شبکه‌های اجتماعی می‌بینند نه تلویزیون/ یک‌ونیم میلیارد بازدید نشان از عدم موفقیت تلویزوین است، نه موفقیت!
  • پاول دورف: اپل با حذف تلگرام از اپ استور، گل به‌خودی زد
  • اپل مجبور به حذف اپلیکیشن‌های محبوب در چین شد