Web Analytics Made Easy - Statcounter

هر انسانی که یکبار زائر حرم رضوی شده باشد، می‌داند که شب‌های حرم امام رضا(ع) چه صفایی دارد؛ بخش عمده‌ای از این فضای دلبرانه البته مدیون روشنایی است که سرتاسر عرصه حرم مطهر را در جلوه‌ای غرق در نور به رخ می‌کشد.

به گزارش قدس آنلاین، از درخشندگی گنبد و گلدسته‌های طلایی گرفته تا تلألو رشته‌های رنگینی از نور در آسمان صحن‌ها؛ از چلچراغ رواق‌ها تا لوسترهای شبستان‌ها که با نظمی چشم‌نواز وظیفه روشنایی این حرم مطهر را به عهده دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

متولیان روشنایی

آنچه از شواهد برمی‌آید نشان می‌دهد اولین خادم حرم رضوی، خدمتگزار روشنایی بوده است. در گذشته کسانی بودند که شغلشان «شمع‌فروشی» بود و از همین رو بخش بزرگی از روشنایی حرم از شمع‌های نذری زائران تامین می‌شد.

بعدها همین منوال با آمدن فانوس‌ها و چراغ‌ها ادامه یافت. شماع، مشعل‌دار، خادم باشی، سرکشیک و مشرف روشنایی، عناوین خادمانی بود که در تشکیلات روشنایی مشغول خدمت بودند.

طبق اسناد موجود در آستان قدس رضوی؛ اسنادی از سال ۱۲۱۲ ه. ق تا دوره احمدشاه موجود است که همگی تاکید بر چگونگی اداره روشنایی حرم دارد و بر طبق این اسناد تاکنون ۱۰۰ واقف آستان قدس رضوی با وقف ۲۳۲ رقبه مشتمل بر مزارع، باغ‌ها، مغازه‌ها و انواع و اقسام دارایی خود سعی بر تامین روشنایی و سوخت حرم مطهر امام رضا(ع) در تمام فصول را داشتند.

امروز روشنایی این وسعت، وابسته به هزار و ۴۰۰ لوستر، ۳۵ هزار لامپ و ۲ هزار و ۲۰۰ پلاک لوستری است که این حجم احتیاج به مدیریتی دقیق و منظم دارد تا هیچ چراغی خاموش نماند.

یک موزه روشن در تاریخ حرم

در اداره روشنایی حرم که متولی برقراری آئین روشنایی در حریم رضوی است ۲۷ کارمند رسمی و ۶۷۰ خادم افتخاری مشغول خدمت هستند که به‌طور متوسط ۹۰ نفر در دو شیفت به صورت شبانه‌روزی در این حوزه فعالیت دارند. از مهم‌ترین فعالیت‌های این واحد، تعمیر و بازسازی جار، دیوارکوب و تک پایه‌های بسیار نفیس، بازدیدهای سالانه، تعمیرات جار و لوستر، تعویض لامپ‌های سوخته، تعویض سیم، آویز و شرابه، تعمیرات برقی و رفع خاموشی برخی از فعالیت‌های این بخش است.

وظیفه اداره روشنایی تنها زنده نگهداشتن روشنای این حرم نیست؛ بلکه وظیفه ظریف مراقبت از نفائس قدیمی مربوط به این امر هم به دوش خادمان این واحد است. به همین منظور جالب است که بدانیم قدیمی‌ترین لوستر حرم که بیش از ۲۵۰ سال قدمت دارد همچنان نگین سقف دارالحفاظ است و روشنایی بخش این رواق است.

همچنین بزرگترین لوستر در رواق امام خمینی(ره) با شش متر عرض و هفت متر ارتفاع خودنمایی می‌کند. از لوسترهای کوچک ده شعله گرفته تا لوستر چهارتنی در وسط دارالسلام که قدمتی بالای ۱۵۰سال دارد و اثری نفیس محسوب می‌شود؛ بیشترین لوسترهای به کار رفته در رواق دارالحجه با ۱۸۱ دستگاه لوستر است و یکی از باارزش‌ترین جارهای موجود در حرم مطهر، جار ۴۰ شاخه‌ سبز رنگ بالای ضریح است که نگهداری، تنظیف و تدبیر امنیتی هر کدام از این نفائس شیوه، حوصله و تخصص خود را می‌طلبد.

آذین بندی دهه کرامت با ریسه‌های رنگین

رشته‌های نورانی ممتدی هرشب به جز ایام شهادت و وفات ائمه اطهار(ع) در آسمان صحن‌ها خودنمایی می‌کند که این رشته‌ها در دهه کرامت به سایر صحن‌های حرم هم راه می‌یابد و زیبایی صحن‌ها را چند برابر می‌کند.

به گفته مهدی حق طلب مدیر اداره روشنایی، سال‌هاست که گروهی ۲۵ نفره از تهران به مشهد می‌آیند و برای اقامه موقوفه حاج حسین آهنگر در دهه کرامت، صحن‌های حرم مطهر را ریسه‌بندی و چراغانی می‌کنند.

فرزندان و نوه‌های مرحوم آهنگر برای اجرای نیت وقف پدر و پدربزرگشان در دهه کرامت رضوی این وظیفه را به عهده می‌گیرند تا با چراغانی ویژه به مناسبت میلاد امام رضا(ع) شور و شعف خاصی را به حرم مطهر رضوی ببخشند.

این موقوفه بیش از ۵۰ سال است همچنان ادامه دارد و این گروه با شوق از پایتخت جغرافیایی به پایتخت معنوی ایران می‌آیند و با ریسه‌ها و رشته لامپ‌های رنگی چراغانی صحن غدیر، کوثر، هدایت و قسمتی از صحن جامع را به مناسبت دهه کرامت انجام ‌دهند، این چراغ‌ها در این ایام، یاد رنگین هر زائری از این صحن و سرا است. یادی که تا سال‌ها در دفتر خاطراتشان باقی می ماند.

همزمان با دهه کرامت سال جاری بیش از ۸۰ هزار لامپ برای نورآرایی اماکن متبرکه به کار گرفته خواهد شد تا اقامه موقوفه روشنایی حاج حسین آهنگر هم‌چنان از گذشته تاکنون ادامه یابد.

منبع: آستان نیوز

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: آذین بخش دهه کرامت حرم امام رضا ع اداره روشنایی دهه کرامت امام رضا ع حرم مطهر صحن ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۵۷۷۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراقب نیش ها باشید!

همشهری-نیلوفر ذوالفقاری: گشت و گذار در طبیعت، کمپ زدن در کوه و جنگل و بیدار شدن در هوای پاک و دل‌انگیز، هر گردشگری را وسوسه می‌کند تا خودش را از این لذت بی‌بهره نگذارد. اما این لذت ممکن است با دردسرهایی همراه باشد. آزار نیش حشرات یکی از این دردسرهای احتمالی است که بد نیست پیشگیری از آن و راه‌های درمانش را یاد بگیرید.

قبل از اینکه به فکر درمان نیش حشرات باشید، سعی کنید از گزش آنها جلوگیری کنید. یک راه مناسب برای پیشگیری، استفاده از کرم‌ها و ژل‌های مخصوصی است که باعث دفع حشرات می‌شوند و می‌توانید آن‌ها را از داروخانه‌ها بخرید. این کرم‌ها بوی خاصی ایجاد می‌کنند که باعث دفع حشرات می‌شود. مصرف ویتامین b۱ به مدت یک هفته می‌تواند شما را از نیش حشرات در سفر محافظت کند. پشه ها از بوی این ویتامین بیزار هستند و به شما نزدیک نمی‌شوند. هیچکس دوست ندارد در سفر دچار گزیدگی حشرات شود و رنج و ناراحتی زیادی را تحمل کند. به همین دلیل بهترین کار پیشگیری از نیش حشرات است. حشرات در همه‌جا حضور دارند اما در برخی مناطق احتمال گزیده شدن توسط حشرات بیشتر است. اطراف رودخانه‌ها، تالاب‌ها و مناطق باتلاقی مکان بسیار مناسبی برای رشد پشه‌هاست. بنابراین از کمپ و چادر زدن در این مناطق خودداری کنید. انتخاب لباس مناسب در سفر ضروری است. پشه‌ها همیشه هستند و ممکن است شما را نیش بزنند، با این حال اوج فعالیت پشه‌ها پس از غروب آفتاب و در طول شب است. بنابراین موقع خواب حتما سعی کنید لباس آستین‌دار بپوشید. پشه‌ها دور لامپ مهتابی جمع می‌شوند و اگر این لامپ در فضای باز باشد پس از مدتی محل تجمع انبوهی از پشه‌ها و حشرات مختلف خواهد شد. پشه‌ها جذب نور سفید می‌شوند، بنابراین اگر قرار است در سفر از لامپ استفاده کنید از لامپ‌هایی با نور زرد استفاده کنید. اگر در فضای بسته هستید از باز گذاشتن پنجره‌ها در طول شب خودداری کنید، مگر اینکه پنجره مجهز به توری باشند. اگر می‌خواهید در فضای باز و طبیعت بخوابید از پشه‌بند استفاده کنید. اگر با رعایت نکات مختلف، باز هم به گزیدگی و نیش حشرات در سفر دچار شدید، وقت را هدر ندهید، خوددرمانی را امتحان نکنید و به نزدیک‌ترین مرکز درمانی بروید. به خصوص درباره کودکان که گزش حشرات ممکن است پیامدهای شدیدتری داشته باشد. کد خبر 845729 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها سلامت سفر - گردشگری خبر مهم حیوانات - حشرات

دیگر خبرها

  • اجتماع ۲۰ هزار نفری امام رضایی‌ها در کرج
  • ۴ چایخانه رضوی در کرج راه اندازی می شود
  • علی دایی: اجازه نمی‌دهم زور بگویند!
  • مراقب نیش ها باشید!
  • تبدیل روشنایی خیابان آذربایجان شهرستان شاهین دژ به LED
  • خدمت‌رسانی گردان نانوایان خانوک کرمان با همراهی گروه‌های خادم یاران از ۸ استان کشور در دهه کرامت
  • اجرای ۲۸۵ عنوان برنامه در دهه کرامت در استان
  • اهمیت اجرای برنامه‌های دهه کرامت با محوریت جوانان
  • جشن‌های دهه کرامت از ۲۰ اردیبهشت آغاز می‌شود
  • دهه کرامت، فرصت مناسبی برای نمایش الگوی شادی حلال