Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-24@10:28:52 GMT

مهم‌ترین آثار عبدالقادر مراغی کدامند

تاریخ انتشار: ۱۰ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۴۶۸۱۹۱

مهم‌ترین آثار عبدالقادر مراغی کدامند

عبدالقادر مراغی چهار کتاب مهم دارد که هر کدام به مباحثی درباره موسیقی پرداخته است. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مهم‌ترین آثار مکتوب مراغی عبارتند از جامع‌الالحان، کنزالالحان، مقاصدالالحان و شرح ادوار. البته کتاب‌های دیگری به نام‌های رساله ساز چینی یا موسیقی چینی، قواعده عشره و ترجمه ترکی ادوار به اسم روح‌پرور نیز به وی نسبت داده شده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شرح حالی برای عبدالقادر مراغی/ از مراغه تا هرات

کتاب شرح ادوار (با متن ادوار و زوائد الفواعد) چنان که از نام آن هم پیداست، شرح کتاب الادوار صفی‌الدین ارموی است. کنزالالحان که متأسفانه نسخه‌ای از آن در دست نیست ظاهراٌ حاوی بسیاری از ساخته‌های مراغی بوده که توسط وی نیز آوانگاری شده بودند.

مقاصدالالحان در حقیقت خلاصه‌ای از جامع‌الالحان است. بیشتر مطالب موجود در مقاصدالالحان و شرح ادوار به طور کامل‌تر در جامع‌الالحان مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

جامع‌الالحان

شاید بتوان گفت جامع‌الالحان مهم‌ترین اثر مراغی باشد. این کتاب دائرةالمعارفی از قواعد اصول موسیقی است که در یک مقدمه، 12 باب و یک خاتمه گردآوری شده است. مقدمه جامع‌الالحان دارای پنج فصل است که در آن مراغی به تعریف موسیقی، کیفیت حدوث صناعت موسیقی، موضوع موسیقی، مبادی موسیقی و علت غایی فن موسیقی پرداخته است.

در باب اول، مراغی به تعریف صوت، تعریف نغمه و چگونگی تولید آن، چگونگی رسیدن صدای تولید شده به گوش و علت بمی و زیری صدا می‌پردازد.

باب ثانی به بحث درباره تقسیم دستان‌ها مطابق شیوه ارموی، محاسبه بعد بقیه و تقسیم وتر به نغمات هفده‌گانه اختصاص داده شده است.

در باب ثالث مراغی درباره ابعاد یا فواصل موسیقایی، نسبت‌های عددی آن‌ها و روش محاسبه، اضافه کردن یک فاصله به فاصله دیگر، کم کردن یک فاصله از فاصله دیگر و عواملی که موجب تنافر می‌شوند می‌پردازد.

باب چهارم به بحث درباره انواع مختلف ذی‌الاریع‌ها (تتراکورد) و ذی‌الخمس‌ها (پنتاکورد) و چگونگی ترکیب آن‌ها می‌پردازد. همچنین در این فصل نحوه به وجود آمدن دایره‌ها یا ادوار گوناگون مورد بحث قرار می‌گیرد.

باب پنجم چهار فصل دارد. در این چهار فصل مراغی به بررسی شیوه کوک کردن و به‌دست آوردن نغمه‌های گوناگون از وترهای مختلف عود می‌پردازد.

در باب ششم مراغی انواع مشهوره یا 12 مقام را تحلیل و بررسی می‌کند.

در فصل دوم این باب طبقات ادوار شرح داده شده است. در فصل سوم و چهارم باب ششم آوازهای شش‌گانه و شعبات بیست و چهارگانه مورد بررسی قرار گرفته‌اند. همچنین در این باب نظریات و اعتراضات قطب‌الدین شیرازی به صفی‌الدین ارموی مورد نقد قرار گرفته است.

باب هفتم دارای سه فصل است، فصل اول: در اشتباه ابعاد به یکدیگر، فصل دوم در بیان تشارک نغم ادوار با یکدیگر و فصل ثالث در تربیب اجناس در طبقات ابعاد عظمی و ذکر اعداد آن‌ها.

در باب هشتم که دارای سه فصل است، مراغی اسامی یونانی و عربی نغمه‌های ملایم را ذکر می‌کند. همچنین وی به ارتباط میان مقام‌ها، آوازها و شعبات و وجه تشابه و نزدیکی آن‌ها می‌پردازد.

در باب نهم، روش‌های تقسیم در تارهای عکس و مستقیم، انواع کوک‌های نامتعارف و قواعد نواختن وترهای سایر و راجع بررسی شده است.

باب دهم به انگشت‌گذاری‌های دشوار در عود، تعلیم خوانندگی، مرکب‌خوانی و سازشناسی اختصاص داده شده است.

باب یازدهم مبحث ایقاع یا ریتم است. این باب دارای چهار فصل است. مراغی در این باب به تعریف ایقاع و ارکان آن می‌پردازد. وی دورهای ایقاعی که در گذشته و زمان او به‌کار می‌رفته را برشمرده و تشریح کرده است. در پایان این باب وی به شرح ادوار ایقاعی که خود او ساخته است، می‌پردازد.

در باب دوازدهم موضوعاتی مانند تأثیر نغمه‌ها و ادوار گوناگون بر حالات روحی و عاطفی انسان، اصابع سته و طریه قدیم یا مدهای دستانی، انواع فرم‌های موسیقایی و ماجرای 30 نوبت مرتب که مراغی در ماه رمضان در دربار تبریز ساخته بود، مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

خاتمه جامع‌الالحان دارای 6 فصل است. مراغی در این خاتمه به موضوعات متعددی می‌پردازد. یکی از این موضوعات آداب اجرای موسیقی توسط اجراکنندگان است.

مناسبت‌خوانی و این که در هر مجلس چه موسیقی، آواز و اشعاری باید انتخاب شود از دیگر موضوعات خاتمه است. کسب مهارت تام و نحوه تمرین، موسیقی مغولی و شرح حال موسیقیدانان گذشته از دیگر موضوعات خاتمه جامع‌الالحان است.

از جامع‌الالحان چهار نمونه نسخه خطی موجود است که جزئیات آن‌ها به شرح زیر است.

نسخه کتابخانه بادلین به شماره 282 marsh. این نسخه به خط مؤلف به تاریخ 28 محرم 808 ق. است که در تاریخ 816 ق. توسط عبدالقادر مورد تجدید نظر قرار گرفته است. در نسخه تجدیدنظر شده، مراغی این کتاب را به فرزند خود نورالدین عبدالرحمن اهدا کرده است. نسخه کتابخانه نور عثمانیه، شماره 3644. این نسخه نیز دستخط مؤلف است و ظاهراٌ نگارش آن در تاریخ 818 ق. پایان یافته است. مراغی این نسخه را به شاهرخ تقدیم کرده است. دعای پادشاه اسلام که برای شاهرخ تیموری است در حاشیه صفحه اول این نسخه نوشته شده است. همچنین در نخستین ورق این نسخه وقف‌نامه‌ای مهر شده با طغرای سلطنتی عثمانی دیده می‌شود که متن آن به صورت زیر است:

وقف قطب دائره‌العداله و مرکز بسیطه النباله السلطان ابن سلطان، السلطان ابوسعید عثمان خان ابن السلطان مصطفی خان دام سعده و اقباله و طال عمره و اجلاله و انا الداعی الحاج ابراهیم حنیف المفتاش باوقاف الحرمین المحترمین غفرله.

نسخه دیگری از کتابخانه نور عثمانیه به شماره 3645 که بسیار شبیه نسخه قبلی است. این نسخه نسبت به نسخه قبلی پاکیزه‌تر است و ظاهراٌ برای شاهرخ پاکنویس شده است.نسخه اتانبول، کتابخانه بلدیه به شماره 57. ظاهراٌ این نسخه در اوایل قرن بیستم میلادی از نسخه نور عثمانیه (به شماره 3644) استنتاخ شده است.

برگرفته از کتاب: شرح جامع جامع‌الالحان عبدالقادر مراغی - نوشته: آرین رحمانیان

انتهای پیام/

R33357/P/S4,40/CT1 واژه های کاربردی مرتبط موسیقی بیشتر بخوانید... شرح حالی برای عبدالقادر مراغی/ از مراغه تا هرات

منبع: تسنیم

کلیدواژه: موسیقی موسیقی عبدالقادر مراغی داده شده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۶۸۱۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نویز کنسلینگ چیست و چه کاربردی دارد ؟

احتمالا تا به حال هنگام گوش‌دادن به موسیقی یا یک پادکست، صداهای محیطی اذیت‌تان کرده‌اند. در واقع می‌توانیم بگوییم که صداهای مزاحم مثل نویز، گوش دادن به موسیقی را برای‌تان مختل می‌کنند. مورد دیگر وقتی است که در یک جمع یا یک فضای پر ازدحام، مجبور شده باشید به یک تماس تلفنی مهم پاسخ دهید.


در چنین حالتی باید داد بزنید تا مخاطب‌تان متوجه صحبت شما شود. در واقع به هر نوع سیگنال ناخواسته‌ای که بر دیگر سیگنال‌ها اثر می‌گذارد و باعث ایجاد تغییر در آن‌ها می‌شود، نویز گفته می‌شود.


فرض کنید با هدفون در حال گوش دادن به موسیقی هستید، بدون شک نمی‌خواهید صدای محیط بر آن اثری بگذارد. شاید اولین راه‌حلی که به ذهن‌تان برسد، این باشد که صدای موسیقی‌تان را افزایش دهید، درحالی‌که این راه‌کار درستی نیست!

با زیاد کردن بیش از حد صدای موسیقی هم امکان مقابله با صدای محیط را ندارید، هم گوش‌تان اذیت خواهد شد. باید یک تکنولوژی وجود داشته باشد که به شما امکان حذف صداهای مزاحم را بدهد. به این قابلیت که حذف نویز نام دارد، نویز کنسلینگ می‌گوییم. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های ایرپادهای اپل همین ویژگی حذف نویز است که در ادامه بیشتر با آن و کاربردهایش آشنا می‌شویم.

نویز کنسلینگ چیست؟

صداهای محیط برای علاقه‌مندان به موسیقی، مزاحمت درست می‌کنند. صدای موتورها به‌همراه شکست هوا باعث می‌شود تا صدای اسپیکر موجود در هدفون، به‌درستی گوش شما نرسد. همچنین قرار گرفتن در معرض صدای موتور هواپیما، امکان گوش دادن به موسیقی یا مکالمه را نمی‌دهد. در گذشته وقتی می‌خواستید به موسیقی گوش دهید، ولی یک صدای مزاحم داشتید، برای مقابله با آن، باید صدای موسیقی خود را زیاد می‌کردید.

اما امروز با روی کار آمدن تکنولوژی نویز کنسلینگ این مشکل رفع شده است. نویز کنسلینگ با هدف بهبود تجربه گوش دادن به موسیقی بدون صداهای مزاحم ایجاد شد. در واقع نویز محیط شامل صداهایی همچون کولر، صحبت افراد، صدای خودروها و اتوبوس است. این نوع از فناوری 2 شکل اکتیو و پسیو دارد.

همه مدل‌های هدفون‌ها نوع پسیو حذف نویز را دارند که تا حدی امکان کاهش اثر صداهای مزاحم را دارا است. این در حالی بوده که هدفون‌های با فناوری حذف نویز اکتیو مناسب فضاهایی هستند که نویزهای بسیار شدیدی همچون موتور هواپیما وجود دارد. این نوع هدفون‌ها وزن سنگین‌تری نسبت به نمونه‌های قدیمی‌تر دارند، ولی قابلیت حذف نویز باعث نادیده‌گرفتن آن‌ها می‌شود.

حذف نویز یا Noise Cancellation چگونه کار می‌کند؟

مهم‌ترین سوالی که در مورد این فناوری به ذهن هر کسی می‌تواند برسد این است که تکنولوژی حذف نویز چگونه کار می‌کند؟ پیش از آن که به این سوال پاسخ دهیم، بهتر است بگوییم که این تکنولوژی مختص یک برند یا یک محصول نیست. شاید فکر کنید این ویژگی فقط مخصوص ایرپادهای اپل باشد، درحالی‌که اینطور نیست!

در سال‌های اخیر گوشی‌های هوشمند، مجهز به قابلیت حذف نویز شده‌اند. در این دستگاه‌ها از 2 میکروفون استفاده شده، یکی برای دریافت و انتقال صدا و دیگری برای تشخیص صداهای مزاحم.

میکروفون دوم در تلفن‌های هوشمند، صداهای مزاحم را با استفاده از مدار الکترونیکی خود معکوس می‌کنند. این کار باعث خنثی‌شدن سیگنال‌های خراب یا نویز می‌شود. فناوری به‌کار رفته در تلفن‌های هوشمند برای حذف نویز، ENC نام دارد. وقتی یک ایرپاد داشته باشید که این ویژگی را دارد، مطمئن خواهید بود که صدای شما بدون هیچ صدای مزاحمی به مخاطب‌تان می‌رسد‌.

نحوه عملکرد این تکنولوژی به این صورت است که از میکروفون‌های چندگانه در آن استفاده شده است. در واقع تعداد زیاد میکروفون در این محصول اپل، این امکان را فراهم می‌کند. به بیان دیگر، میکروفون‌های مکالمه صدای شما را به مخاطب‌تان می‌رسانند. درحالی‌که میکروفون‌های اضافه، صداهای دیگر را دریافت کرده و از ارسال آن‌ها به مخاطبان‌تان جلوگیری می‌کنند.

چرا باید از نویز کنسلینگ استفاده کنیم؟

در پاسخ به این سوال، می‌بایست مزایای استفاده از این تکنولوژی را به شما بگوییم. در ادامه 3 دلیل مهم برای استفاده از فناوری حذف نویز را به شما می‌گوییم:

·        مهم‌ترین ویژگی این تکنولوژی روز دنیا، حذف کامل صداهای مزاحم اطراف در زمان گوش‌دادن به موسیقی است. اگر از قابلیت ANC دستگاه‌تان استفاده کنید، لذت گوش دادن به موسیقی در سکوت مطلق را تجربه خواهید کرد.

·        دومین ویژگی امن‌کردن مکالمات تلفنی شماست. فرض کنید در یک جمع هستید و گوشی‌تان زنگ می‌خورد. در چنین حالتی هم صدای محیط مزاحم مکالمه شما است و هم این که شاید تمایلی به شنیده شدن صدای مخاطب‌تان نداشته باشید. در چنین شرایطی فعال کردن نویز کنسلینگ این مشکلات را حل خواهد کرد.

·        ویژگی سوم که باید در مورد تکنولوژی نویز کنسلینگ بدانید، در امان نگه‌داشتن موبایل است. در مکان‌های شلوغ به جای این که بخواهید داد بزنید تا مخاطب‌تان متوجه صحبت‌تان شود، بهتر است از ایرپاد استفاده کنید. شما با فعال‌کردن نویز کنسلینگ این امکان را دارید تا با خیالی راحت در مکان‌های پر ازدحام صحبت کنید.

بهترین هدفون مجهز به نویز کنسلینگ

هدفون بلوتوثی اپل مدل AirPods New Generation یکی از بهترین هدفون‌هایی است که از قابلیت حذف نویز استفاده می‌کند. برای فعال‌سازی نویز کنسلینگ در آیفون یا آیپد، کافی‌است مراحل زیر را طی کنید:

·        ابتدا باید وارد کنترل سنتر در سیستم iOS شوید.


·        سپس هر 2 گوشی ایرپادتان را در گوش‌های‌تان بگذارید.

·        نوار صدا را لمس کنید و آن را نگه دارید.

·        پس‌از آن دکمه نویز کنسلینگ را فعال کنید.


·        حالا باید بین 3 حالت یکی از حالات مختلف Noise Control, Transparency یا Off را بزنید.

جمع بندی 

در این مقاله در مورد یکی از جدیدترین تکنولوژی‌های روز دنیا درزمینه تولید هدفون‌ها و تلفن‌های هوشمند صحبت کردیم. گفتیم نویز کنسلینگ یا حذف نویز یکی از مهم‌ترین قابلیت‌های تکنولوژی جدید است. هدفون‌های شرکت اپل یکی از قدرتمندترین تجهیزات دارای این قابلیت هستند.

برای استفاده از این ویژگی کافی‌است مراحلی که برای انجام آن گفتیم را انجام دهید. اگر تصمیم خود را برای خرید تجهیزات دارای تکنولوژی نویز کنسلینگ گرفته‌اید، می‌بایست به یکی از فروشگاه‌های معتبر وسایل دیجیتالی مراجعه کنید. دیجی کالا یکی از بزرگ‌ترین و معتبرترین مراکز فروش انواع ایرپاد است. برای خرید این محصول کافی‌است نام آن را در سایت دیجی کالا جستجو کنید.

دیگر خبرها

  • پرترددترین فرودگاه‌های جهان در سال ۲۰۲۴ کدامند؟
  • (ویدئو) انتشار تصویر عجیب از «بنیامین بهادری»
  • یک صفحه جدید به واتساپ اضافه می‌شود + عکس
  • سرنانوازی جزء جداناپذیر موسیقی لرستان است
  • رونمایی از نسخه‌های خطی آثار سعدی در موزه بزرگ خراسان
  • رونمایی ازنسخه‌های خطی آثار سعدی در موزه بزرگ خراسان
  • دو نسخه خطی گلستان سعدی در موزه بزرگ خراسان رونمایی شد
  • نویز کنسلینگ چیست و چه کاربردی دارد ؟
  • نسخه‌های خطی آثار سعدی در موزه بزرگ خراسان رونمایی شد
  • رونمایی از نسخ خطی آثار سعدی در موزه بزرگ خراسان