Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - محمود جامساز کارشناس و تحلیل گر اقتصادی وضع کنونی و گذشته و آینده بازار و بورس را بررسی و تحلیل کرد.
به گزارش خبرگزاری آریا به نقل از سایت خبری بانک و صنعت؛ در حالی که این روزها دنیا شاهد سقوط بورس‌های جهانی است در ایران این بازار به سرعت رشد کرده و جذابیت بازار بورس باعث شده مردم سرمایه‌های خود را به این سمت سوق دهند بطوری که براساس آخرین آمار ارائه شده، تعداد ثبت نام کنندگان در سامانه سجام 18 برابر افزایش یافت و به طور کلی تعداد کدهای بورسی صادر شده به 48 میلیون و 363 هزار کد رسیده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در این میان اما سوالی که مطرح می‌شود این است که بازار سرمایه می‌تواند محل امنی برای کسب سود باشد ؟
در همین رابطه محمود جامساز تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: اقتصاد ایران یک بازار بانک محور بوده و موسسات تولیدی، خدماتی و کشاورزی تسهیلاتشان را از بانک‌ها دریافت می‌کردند. بانک‌ها دو نوع هستند؛ بانک‌های تخصصی و تجاری.
بانک‌های تجاری به موسسات تجاری وام می‌دهند و بانک‌های تخصصی که شامل بانک‌های صنعت و معدن، کشاورزی و... هستند به حوزه‌های مرتبط با این تخصص‌ها است وام می‌دهند.
وی افزود: برخی کشورها از جمله آلمان دارای نظام جامع بانکی اند که بانک‌های تخصصی و تجاری به کل بخش خصوصی تسهیلات ارائه می‌کنند. اما در کنار این بانک ها؛ بازار سرمایه نیز وجود دارد که مخصوص تامین مالی سرمایه گذاری‌های تولیدی، کشاورزی، خدماتی و... بمنظور تامین، تولید و رشد اقتصادی است.
جامساز اظهار کرد: متاسفانه بورس در ایران از چندان عمقی برخوردار نبوده؛ بعد از تاسیس قانون عملیات بانکداری بدون ربا، بانک‌ها دو نوع قرارداد منعقد می‌کردند؛ یک نوع قراردادهایی که مربوط به امور مبادلاتی بود و دیگری قراردادهای مربوط به امور مشارکتی. قرارداد امور مشارکتی بیشتر برای بانک‌ها منافع داشت بنابر این بانک‌ها بیشتر نیاز سرمایه گذاری‌های موسسات را از طریق امور مشارکتی تامین می‌کردند اما هیچگونه نظارتی وجود نداشت که این سرمایه‌ها به سمت تولید هدایت شود و بیشتر به خارج از حوزه تولید هدایت می‌شد در نتیجه به رشد اقتصادی کمک نمی‌کرد و باعث تورم می‌شد.
نظارت ناکارآمد عالی بانک مرکزی
این تحلیلگر مسائل اقتصادی ادامه داد: بانک‌ها نیر با توجه به اینکه نظارت عالی بانک مرکزی ناکارآمد است، موسسات بسیار زیادی را خودشان تاسیس کرده بودند، حتی موسساتی که یک روزه تاسیس شده بود و این موسسات بطور غیررسمی با بانک‌ها در ارتباط بودند اما در حقیقت ارتباط بانک‌ها و قدرت‌های پشت بانک ها، رانت‌های دولتی و فرادولتی بودند که بیشترین تسهیلات را دریافت می‌کردند.
رشد منفی اقتصادی در کشور ادامه دارد
وی با اشاره به رشد اقتصادی منفی پیاپی دو ساله کشور ، افزود: امسال نیز رشد اقتصادی منفی خواهیم داشت که نشان دهنده این است که منابع تسهیلاتی به سمت بخش‌های تولیدی حرکت نکرده؛ لذا بازار سرمایه که باید تامین سرمایه و نیازهای سرمایه گذاری موسسات واقعی بخش خصوصی را برعهده داشته باشد، در ایران آنچنان طرفداری نداشته و بیشتر به بازار سفته بازی و معاملات قمارگونه تبدیل شده بود. در سال 84 این چنین وضعی پیش آمد و دولت یازدهم از بازار سهام پشتیبانی کرد و بازار سهام بدون اینکه با بخش واقعی اقتصاد در ارتباط باشد ارزش اسمی سهام به شدت بالا رفت و بازده سهام در برخی موارد منفی بود و به این ترتیب قیمت‌های حبابی به وجود آمده بود که این حباب ترکید و در این سال بسیاری از سهامداران خرد نابود شدند و دولت وقت نیز هیچ گونه کمکی به آنها نکرد.
جامساز ادامه داد: در حال حاضر نیر شاهد آن بودیم که بورس در یک سال اخیر به شدت رشد کرد مخصوصا در شرایط کرونا که تمام شاخص بورس‌های جهان سقوط کرد، شاخص بورس ایران به شدت بالا رفت و این امر بسیار تامل برانگیز است.
عوامل بالا رفتن قیمت در بورس
وی افزود: در همین زمان نیز سهام عدالت آزاد شد. اکنون ارتباطی بین آزادسازی سهام عدالت و کاهش سود بانکی به 15 درصد که مردم پول‌های خود را از بانک‌ها بعنوان سپرده بردارند و با تبلیغات فریبنده دولت وارد بورس کنند و عامل دیگر نیز ورود شرکت‌های دولتی است ، در شرایطی که مکانیزم عملکردشان در بورس به این صورت است که هیچگاه مالکیت را از دست نمی‌دهند و خودشان مالکیت شرکت‌های دولتی را در اختیار دارند و اجازه نمی‌دهند که به دست بخش خصوصی بی افتد. این سه عامل کاهش سود بانکی، آزادسازی سهام عدالت و ورود درصدی از سهام شرکت‌های دولتی باعث شد که قیمت‌های بورس به شدت بالا برود و ارزش معاملات به دوازده هزار میلیارد تومان برسد که نشان می‌دهد که دولت علاقمند درآمدی را از بورس کسب کند.
به اعتقاد این تحلیگر مسائل اقتصادی علت بالا رفتن شاخص‌ها مربوط به مداخلاتی است که دولت از راه‌های مختلفی از طریق پخش اطلاعات نامتقارن، اعمال نفوذ و دستورهای پنهان که کارگزاران و یا عوامل بورس دریافت می‌کنند و با توجه به اینکه از هر معامله دولت نیم درصد مالیات دارد، دولت یک حسابی باز کرده که کسری بودجه خود را از محل بورس تامین کند.
سرمایه‌های بورس کجا می‌رود؟
جامساز در ادامه گفت: به دلیل اینکه که کشور رشد اقتصادی منفی دارد و طبق پیش بینی صندوق بین المللی پول رشد اقتصادی امسال نیز منفی 6 درصد است، وقتی رشد اقتصادی منفی است سرمایه گذاری به سمت بخش واقعی اقتصاد نمی‌رود، پس سرمایه‌های بورس کجا می‌رود؟ یعنی بورس زمانی که سهام عرضه می‌کند و یا حتی سهام اولیه را عرضه بکند این سهام برای اینکه کارخانه‌ای راه اندازی شود، بخش تولیدی، کشاورزی و خدماتی راه بی افتد سرمایه گذاری می‌شود در امر تولید، توسعه تولید و ایجاد اشتغال شود.
وی تصریح کرد: وقتی این سرمایه گذاری‌ها در این سمت حرکت نکرده و تولید نزولی شده اشتغال نیز از بین می‌رود، بیکاری افزایش یافته، قدرت خرید پایین آمده همچین تورم بالا رفته نشان می‌دهد که این بورس حبابی است و با بخش واقعی اقتصاد هیچ انطباقی ندارد و آینده این بورس آینده خوبی نیست و احتمال اینکه به زودی حباب سهام بترکد وجود دارد و عده بسیار زیادی از سهام داران خرد در این میان از بین می‌روند و ورشکست می‌شوند و تنها سهام داران بزرگ هستند که در این بازار سود خواهند کرد.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: رشد اقتصادی منفی سرمایه گذاری سهام داران سرمایه ها بانک ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۴۸۲۸۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صعود بورس ادامه خواهد یافت؟ | روزهای سرنوشت‌ساز برای شاخص کل

به گزارش همشهری آنلاین، از ابتدای هفته جاری به‌دنبال کاهش تنش‌های نظامی در منطقه، شاخص کل بورس تهران وارد یک روند صعودی شد و از ابتدای هفته تا روز دوشنبه نزدیک به ۱۱۰هزار واحد معادل ۵درصد رشد کرد. با این حال دیروز شاخص کل بازار سهام ۱۳هزارو ۴۲۵واحد کاهش یافت و در محدوده ۲میلیون‌و ۳۰۳هزار واحد قرار گرفت. با وجود این میزان نزول، دیروز ارزش کل معاملات که نماگر مهمی برای بازار سهام است دست‌کم ۱۰۰میلیارد تومان افزایش یافت و در عین حال بیش از ۵۵میلیارد تومان نقدینگی تازه وارد بازار سهام شد.

دیروز همچنین نسبت ورود پول سهامداران حقیقی به ارزش کل معاملات خرد هم به ۱.۳درصد رسید که نشان می‌دهد با وجود نزول شاخص، شتاب ورود پول به بازار سهام افزایش یافته است. در چنین شرایطی اگرچه ممکن است شاخص کل بورس تهران امروز چهارشنبه اندکی عقب‌نشینی کند، اما با توجه به آنکه این شاخص توانسته ظرف روزهای گذشته از محدوده کلیدی ۲میلیون‌و ۳۰۰هزار واحد عبور کند، انتظار نمی‌رود نزول بورس خیلی دامنه‌دار باشد.

از نظر تکنیکی چنانچه شاخص کل بورس تهران بتواند موقعیت خود را در این محدوده حفظ کند، احتمال رشد شاخص بورس افزایش خواهد یافت؛ ضمن اینکه تازه‌ترین خبرها حاکی از آن است که احتمالا فرمول جدید برای قیمت‌گذاری شرکت‌های خودروسازی‌ از سوی وزارت صنعت تعیین خواهد شد که این موضوع می‌تواند منجر به رشد قیمت سهام شرکت‌های خودروساز شود و با توجه به اثرگذاری این گروه بر بازار سهام می‌توان انتظار داشت کلیت بازار سهام در موضع صعودی قرار بگیرد.

بیشتر بخوانید

واگذاری پرسپولیس به بانک ها قانونی نیست | فروش سرخ پوش ها به بانک ها چه آثاری دارد؟ مصوبه جدید مجلس درباره مالیات بر عایدی سرمایه | چه دارایی‌هایی شامل این نوع از مالیات می‌شوند؟ پرسپولیس و استقلال بعد از واگذاری چه تغییری خواهند کرد؟ | گام تازه برای برتری در مسابقات

آمارها همچنین نشان می‌دهند که نرخ دلار نیمایی نیز به محدوده ۴۱هزار تومان رسیده است که این موضوع نیز می‌تواند ظرف روزهای آینده اثر مثبتی بر معاملات بورس داشته باشد. به‌طور کلی ارز حاصل از صادرات شرکت‌های بورس با نرخ دلار نیمایی تسعیر می‌شود و هر نوع افزایش قیمت دلار نیمایی می‌تواند منجر به رشد درآمد شرکت‌های بورس و افزایش قیمت سهام این شرکت‌ها شود.

با همه این توضیحات، می‌توان گفت شاخص کل بورس تهران اکنون در محدوده حساسی قرار گرفته است که درصورت تثبیت در این موقعیت می‌تواند با رشدهای بیشتری مواجه شود.

ضمن اینکه باید توجه کرد حتی با فرض نزول شاخص در هفته‌های آینده، این نزول نمی‌تواند خیلی دامنه‌دار و عمیق باشد؛ به‌طوری که شاخص کل بورس تهران به زیر مرز ۲میلیون و ۲۰۰هزار واحد سقوط کند؛ چراکه قیمت سهام شرکت‌ها به پایین‌ترین حد خود رسیده‌ و این محدوده نوعی حمایت تکنیکی برای شاخص کل محسوب می‌شود.

انتظار می‌رود حتی درصورت نزول شاخص ظرف چند هفته آینده وضعیت بازار سهام با توجه به نزدیک شدن به فصل مجامع در تیرماه متعادل شود و تقاضا برای خرید سهام افزایش یابد.

کد خبر 846776 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها بازار سرمایه سهام عدالت بورس تهران بورس - فرا بورس خودرو سهام شرکت‌ها سرمایه‌ گذاری

دیگر خبرها

  • شاخص بورس پایان هفته را در سطح دو میلیون و ۳۰۰ هزار واحد ماند
  • صعود بورس ادامه خواهد یافت؟ | روزهای سرنوشت‌ساز برای شاخص کل
  • صندوق‌های املاک و مستغلات بورس، مسیری برای کمک به بانک‌ها جهت رهایی از بنگاهداری
  • سهامداران عدالت بخوانند؛ تغییرات در واریز سود سهام؟
  • سهامداران عدالت بخوانند/ تغییرات در واریز سود سهام؟
  • بورس در راه تصرف تاج و تخت؟
  • سقف معافیت مالی؛ داغ همیشگی بر پیشانی بورس!
  • ورود ۴۲ میلیارد تومانی نقدینگی حقیقی‌ها به بازار سهام در روز سبز شاخص کل بورس
  • بورس به مدار برگشت؟
  • واگذاری پرسپولیس به بانک ها قانونی نیست | فروش سرخ پوش ها به بانک ها چه آثاری دارد؟