Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-24@07:57:34 GMT

چالش‌های دانشگاه مجازی در ایران

تاریخ انتشار: ۱۳ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۰۶۰۲۸

چالش‌های دانشگاه مجازی در ایران

ایسنا/خراسان رضوی رئیس گروه مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: کاربرد تکنولوژی اطلاعات و استفاده از فضای سایبر به قصد آموزش و پژوهش در آموزش‌های عالی را دانشگاه مجازی می‌گوییم که دانشگاه مجازی بیشتر به نسل سوم تکنولوژی‌های اطلاعات ارتباط پیدا می‌کند.

دکتر روح الله اسلامی در برنامه لایو اینستاگرامی گروه مطالعات و برنامه‌ریزی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص شالوده‌شکنی دانشگاه مجازی اظهار کرد: ما باید به گونه‌ای اهداف خود را در نظر بگیریم که با استفاده از تکنولوژی روز بتوانیم دانشگاه‌ها را به روز کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تا قبل از این شرایط، دانشگاه‌های مجازی تا حدی آموزش‌های آزادی داشتند و افرادی که فرصت کافی برای حضور در کلاس نداشتند، از این آموزش‌ها استفاده می‌کردند. از زمانی که بیماری کرونا دنیا را فرا گرفته، آموزش الکترونیک و به طور کلی دانشگاه مجازی روی کار آمد و در حال پیاده‌سازی در تمامی دنیا است. 

وی افزود: اکنون تمامی اساتید و دانشجویان با دانشگاه مجازی درگیر هستند و باید به لحاظ فلسفه‌ای و اندیشه‌ای دانشگاه مجازی را تعریف کنیم و در این زمینه بازاندیشی انجام دهیم. کاربرد تکنولوژی اطلاعات و استفاده از فضای سایبر به قصد آموزش و پژوهش در آموزش‌های عالی را دانشگاه مجازی می‌گوییم که دانشگاه مجازی بیشتر به نسل سوم تکنولوژی‌های اطلاعات ارتباط پیدا می‌کند و موردی که تحت عنوان دانشگاه شبکه‌ای از آن یاد می‌کنیم مربوط به نسل چهارم یا انقلاب چهارم صنعتی می‌شود، در این انقلاب، شبکه‌های اینترنت گسترش پیدا کرده و ما شاهد هوش مصنوعی هستیم که سطح پیشرفته‌تری را شامل می‌شود. 

استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: بنابراین دانشگاه شبکه‌ای تفاوت زیادی با دانشگاه مجازی دارد. تکنولوژی عامل تحول دانشگاه مجازی به شمار می‌رود و این تکنولوژی جدید شبکه‌های  مجازی و دانشگاه‌های شبکه‌ای را رقم زده است اما با توجه به شرایطی که دانشجویان در این ترم داشتند باید دید که چه عیب‌هایی در این زمینه وجود دارد تا متوجه کمبودهای آن شویم. شالوده‌شکنی دانشگاه مجازی ممکن است جو زدگی‌هایی را به همراه داشته باشد که ما باید برای رفع آن راهکاری داشته باشیم. 

وی بیان کرد: کمبودهایی در این ترم در کشور و حتی کشورهای دنیا احساس کردیم و مشکلاتی را در دانشگاه مجازی داشتیم. ابتدا باید گفت که دانشگاه مجازی تنها آموزش نیست. اکنون در دنیا و دانشگاه فردوسی موضوعی که بروی آن تأکید می‌شود، آموزش بود و اساتیدی هستند که زیرساخت‌های الکترونیکی برای آن‌ها فراهم شده و اساتید متن‌ها و مباحثی را طرح کردند و دانشجویان از آن استفاده می‌کنند، در نتیجه تمامی دانشگاه تبدیل به آموزش الکترونیکی شد و مجموعه‌های الکترونیک درس‌ها را به صورت مجازی توضیح می‌دهند. 

اسلامی خاطرنشان کرد: اقدامی که دانشگاه‌ها و وزارت علوم می‌توانند در این زمینه انجام دهند، باید تعریفی از فرهنگ و اجتماع بیان کنند ابتدا اینکه دانشگاه تنها به مثابه آموزش نباشد و در واقع فضاهایی را داشته باشیم که بتوانیم پژوهش هم انجام دهیم و ارتباط ما در بُعد پایان‌نامه و پژوهش‌های کاربردی و نیز بین‌المللی داشته باشیم. فضای مجازی باعث شده که پژوهش‌های جمعی بیشتر انجام شود و این موضوع مد نظر گرفته نمی‌شود و بیشتر فردی است. 

وی اضافه کرد: باید سعی کنیم که در طول ترم گفت‌وگو محور باشیم و این می‌تواند الگوی مناسبی مبتنی بر فعالیت‌های آموزشی، پژوهشی و فرهنگی باشد که در طول ترم شکل می‌گیرد و نمره هم از آن طریق حاصل شود. دانشجو قرار بود به جامعه کمک و بتواند مشکلات کشور را حل کند و نیز می‌توانند در این فضا حضور داشته باشند و این مسائل دغدغه دانشگاه باشد. تشکیل گروه‌هایی که هر چند به صورت مجازی فعالیت و از طریق این فضا از آن استفاده کنند. بنابراین نسل چهارم دانشگاه، دانشگاه‌های مسئولیت پذیر اجتماعی هستند که توانایی ارتباط با بیرون را دارند و می‌توانند بر حکومت و جامعه اثرگذار باشند. 

رئیس گروه مطالعات و برنامه‌ریزی فرهنگی و اجتماعی دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: دانشگاه مجازی تنها آموزش الکترونیک نیست بلکه حکمرانی مجازی دارد که شفافیت و پاسخگویی در آن دیده می‌شود و می‌توانیم مباحث را مطرح و نقدها را بیان کنیم و یک فضای گفت‌وگو محور و تمرکززدایی وجود دارد و همه این موارد الزاماتی است که با وجود اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در همه دنیا شکل گرفته است. در دانشگاه مجازی سبک سیاست‌گذاری و حکمرانی تغییر  کرده است اما موردی که ما شاهد آن هستیم، مغایرت زیادی با این اقدامات ندارد. 

وی بیان کرد: در گذشته هم دانشگاه مجازی وجود داشته است و زیرساخت‌ها نیز مهیا بوده اما در تعلیق فرآیندهای آموزشی و پژوهشی در تمام دنیا، باعث شد که زیرساخت‌ها به سرعت تغییر پیدا کند و به سمتی برویم که‌ بدون حضور  دانشجویان شکل می‌گیرد که البته  دانشگاه بدون حضور دانشجویان اصلا معنی نمی‌دهد و به نوعی خراب آبادی بیش نیست. البته به دلیل صیانت نفس و اینکه جان انسان در خطر است ما با وجود دانشگاه مجازی مشکلی نداریم اما اگر منجربه ذوق زدگی بیشتر شود و این فضا در آینده رواج پیدا کند می‌تواند مشکل آفرین باشد.

اسلامی خاطرنشان کرد: ما باید یاد بگیریم که چگونه گفت‌وگو محوری، اندیشه محوری و آن فضاهای خلاقی که در دانشگاه است را بار دیگر  در بستر جدیدی که شکل گرفته، احیا کنیم. این نکته را باید یادآور شد که دانشگاه زمانی مجموعه آموزشی است که دانشجویان در آن حضور داشته باشند و فعالیت‌های مختلف انجام دهند، در نتیجه دانشگاه می‌تواند با این عنوان نام خود را دانشگاه بنامد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی دانشگاه مجازی دانشگاه فردوسی مشهد دانشگاه مجازی دانشگاه ها آموزش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۰۶۰۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ستاد حجاب در سال ۱۴۰۲ به ریاست وزیر کشور تشکیل شد

محمدحسین طاهری آکردی دبیر ستاد امر به معروف گفت: بسیاری از فیلم‌های درگیری هنجارشکنان حجاب که اخیراً در فضای مجازی پخش می‌شود قدیمی است و دارند به اسم درگیری‌های امسال بازنشر می‌کنند.

به گزارش فارس؛ محمدحسین طاهری آکردی دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر درباره «طرح نور» گفت: اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ به دستور رئیس جمهور، ستاد عفاف و حجاب به ریاست احمد وحیدی وزیر کشور تشکیل شد و ستاد امر به معروف و نهی از منکر در کنار دیگر نهاد‌ها یکی از اعضای این ستاد است. مسؤلیت‌های ستاد ما در حوزه حجاب بعد از تأسیس ستاد عفاف و حجاب به این نهاد واگذار شد و تا الان درخواستی از سوی این نهاد برای ورود ما به طرح نور صورت نگرفته است.

وی افزود: ضابطین ستاد امر به معروف و نهی از منکر مردمی و جهادی هستند. اگر ستاد عفاف و حجاب از ما درخواست نیرو کند تشکل‌های مردمی و ضابطین ما آماده همکاری هستند. ستاد امر به معروف و نهی از منکر فعالیت فرهنگی و آموزشی دارد، اما در طرح نور کار امنیتی است و فراجا مستقیما با این طرح سر و کار دارد، اما من یک درخواستی کرده‌ام آن هم این است که اگر کسی دستگیر شد با او برخورد قهری نشود بلکه این افراد را به ستاد امر به معروف و نهی از منکر معرفی کنند تا ما با آموزش‌های مجازی و کار فرهنگی کار را پیش ببریم.

طاهری آکردی بیان کرد: این تفکری که برخی از مردم دارند که ستاد امر به معروف کارش بگیر و ببند است، غلط است. وظیفه ستاد ما فقط محدود به حوزه عفاف و حجاب نیست بلکه ما مطالبه‌گری از دولت، نظارت مردم بر مردم و نظارت مردم بر دولت را نیز در وظایفمان داریم. فرمانده و نهاد بالادستی در حوزه عفاف و حجاب ستاد عفاف و حجاب است البته کارشناسان ما در ستاد امر به معروف نیز نظرات و پیشنهاداتشان را مطرح می‌کنند.

دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر تصریح کرد: وظیفه اصلی ستاد ما در حوزه عفاف و حجاب پیشگیری و آموزش است. ما آموزش به کسی که پول گرفته تا بی‌حجابی را ترویج کند و با برنامه‌ریزی‌های امنیتی دست به کشف حجاب زده را مطرح نمی‌کنیم، چون این یک مسئله امنیتی است و نیاز به برخورد قضائی دارد. منظور ما آموزش به افرادی است که آگاهی ندارند یا تحت تاثیر جو قرار گرفته‌اند. بسیاری از افراد از قوانین اطلاع کافی ندارند و از جرم بودن یا نبودن برخی موارد اطلاع ندارند. در آموزش مجازی اصول اعتقادی، آیات قرآن کریم، احادیث و سیره اهل‌بیت (علیهم‌السلام)، بیانات امامین انقلاب، مباحث حقوقی و... وجود دارد.

وی ادامه داد: من پیگیری کردم و مشخص شد بسیاری از فیلم‌های درگیری با متخلفان که اخیراً در فضای مجازی پخش می‌شود مربوط به سال گذشته است که دارند به اسم درگیری‌های امسال آن‌ها را بازنشر می‌کنند. بسیاری از افراد از روی عناد و دشمنی بی‌حجابی یا بدحجابی نمی‌کنند بلکه خیلی از اوقات سهوی است و با یک تذکر لسانی رعایت می‌کنند. ما از طرح نور چنانچه درست اجرا شود دفاع می‌کنیم، اما یک نکته‌ای در اینجا وجود دارد؛ مثلا ما از قوانین راهنمایی و رانندگی حمایت می‌کنیم، ولی اگر افسر راهنمایی و رانندگی رشوه گرفت به این معنا نیست که ما از آن افسر متخلف دفاع می‌کنیم. در طرح نور هم ما از مأموران اجرایی که برخورد اشتباه داشته باشند دفاع نمی‌کنیم. همانطور که در بیانیه فراجا هم اعلام شد اگر تخلفی از سوی مأموران فراجا صورت گرفت حتما بررسی می‌شود.

محمدحسین طاهری آکردی اذعان کرد: سامانه تشکل‌های مردمی ستاد امر به معروف و نهی از منکر قرار بود اول اردیبهشت ماه افتتاح شود، اما به علت رفع نواقص حداکثر تا ۱۰ روز آینده این سامانه راه‌اندازی می‌شود. ما در ستاد امر به معروف و نهی از منکر آماده همکاری برای تأمین نیرو‌های جهادی از تشکل‌های مردمی و برگزاری کلاس آموزشی در شبکه آموزش مجازی هستیم. در آموزش مجازی نیاز به حضور افراد نیست بلکه با تلفن همراه در منزل نیز می‌توانند دوره آموزشی را طی کنند.

دیگر خبرها

  • دینِ انسانیت در حال فراگیر شدن است
  • توسعه گردشگری نیازمند توجه به آموزش اصولی است/نبود برنامه ریزی چالش بزرگ گردشگری
  • آموزش و پرورش پله اول حفظ حجاب
  • یاد گرفتن زبان انگلیسی باید در چه سنی انجام شود؟
  • ستاد حجاب در سال ۱۴۰۲ به ریاست وزیر کشور تشکیل شد
  • رئیسی دستور تشکیل ستاد حجاب را صادر کرد
  • بررسی راهکارهای رفع چالش های ارزی فعالان اقتصادی
  • واکنش دبیر ستاد امر به معروف به فیلم‌های درگیری گشت ارشاد
  • راهکارهای رفع چالش های ارزی فعالان اقتصادی بررسی شد
  • راهکار‌های رفع چالش‌های ارزی فعالان اقتصادی بررسی شد