Web Analytics Made Easy - Statcounter

مجتبی احمدی؛ دبیر سرویس فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا

بی تردید یکی از خانواده‌های متضرر از داستان کرونا اهالی تئاتر بودند که حتی در روزهایی که خبر از بازگشایی استخرها در شهر به گوش می‌رسد اهالی تئاتر حال عمومی‌شان خوب نیست سالن‌های تئاتر هم به موازات سالن‌های سینما باز شده است اما وضعیت استقبال آن طور که باید نیست و قابل حدس بود که در  شرایط فعلی به خصوص وضعیت اقتصادی تئاتر دیدن کم کم جایش را در سبد فرهنگی روزانه و هفتگی و حتی ماهانه مردم از دست بدهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این جای نگرانی دارد که چرا باید یک خانواده مهم از فرهنگ این مرز و بوم نگران امرار معاشش باشد بی تردید تئاتر به عنوان مادر هنرهای نمایشی  نقش بسیاری در وضعیت سینما دارد و امروز اگر شاهد حضور چندین بازیگر درخشان در حد ستاره های موثر در اقتصاد و گیشه سینما و جذب مخاطب در تلویزیون هستیم باید گفت محصول زحمات خانواده تئاتر، اهالی تئاتر و البته بازیگرانی است که خاک صحنه خورده‌اند و امروز در اوج پختگی در قاب دوربین‌ها و روی پرده نقره‌ای می‌درخشند.

خبرهای خوبی از سالن‌های تئاتر به گوش نمی‌رسد. به رغم اینکه خانواده پرانگیزه تئاتر به شدت به دنبال اجرای نمایش‌‌های مختلف هستند و در شرایط فعلی هم علاقه‌مند هستند نمایش‌هایشان را روی صحنه ببرند و چراغ سالن‌های تئاتر را روشن نگه دارند و اجازه ندهند اتفاقی همچون کرونا بر وضعیت تئاتر این مملکت لطمه وارد کند  اما سالن‌ها آن طور که باید پر نمی‌شود و طرفداران تئاتر با هراس از شیوع بیماری و اتفاقاتی که هر روز آمار و ارقام آن به گوش می‌رسد به سالن‌های تئاتر نمی‌روند و این نگرانی نیازمند یک حمایت است و این حمایت باید در گوشه ذهن صاحبان دستور به خصوص برای خانواده همیشه مظلوم تئاتر بیش از پیش دیده شود.

بسیاری از گروه‌های نمایشی در روزهای اخیر تصمیم گرفتند تمریناتشان را شروع کنند، نمایش‌هایی  که آماده بود شرایط اجرا را فراهم کرده‌اند و البته نمایش‌هایی هم حتی با انگیزه فراوان گروه‌های مختلف جوان و باتجربه تئاتری تصمیم گرفتند نمایش‌هایی را برای روی صحنه رفتن آماده کنند اما این انگیزه گویا در روح و روان مردم خیلی به چشم نمی‌خورد.

به رغم اینکه تصور می‌رفت مردمی که اهل تئاتر دیدن هستند هم از این اتفاق خوشحال و خرسند باشند و به یک باره شاهد هجوم مردم در سالن‌های تئاتر باشیم اما این اتفاق شکل نگرفت و متأسفانه باید گفت وضعیت سالن‌های نمایش، حال عمومی خانواده تئاتر را نه تنها خوب نمی‌کند که نگران می‌کند که چگونه قرار است از پس هزینه‌های مختلف اجرای یک نمایش بربیاییم.

اگرچه سالن‌ها با در نظر گرفتن تخفیف‌های ویژه‌ای برای گروه‌های نمایشی شرایط را  راحت‌تر از قبل طراحی کرده‌اند اما فراموش نکنیم اجرای یک نمایش حرفه‌ای با یک تیم حرفه‌ای هزینه‌هایی را مترتب بر خود می‌داند که بایستی به آن جدی‌تر فکر کرد.

از سوی دیگر نمیتوان در شرایط فعلی از مردمی که ترس و لرز  رعایت اصول قرنطینه را در این روزهای زندگی شان دارند و مجددا  در شرایط  فعلی تصمیم دارند کمتر از قبل از منزل خارج شوند خواست تا سالن‌های تئاتر را خالی نکنند اما مگر می‌شود؟! مگر می‌توان نمایشی را روی صحنه برد که تعداد بازیگرانش بیش از تعداد تماشاگرانش باشد؟

خانواده تئاتر معمولا مظلوم بودند و در  طول ادوار مختلف هر گاه شرایط کمی مساعد و مطلوب بود، یک اتفاق ناگوار زندگی هنری آنها را تحت‌الشعاع خود قرار داد. در این شرایط به نظرتان می‌شود بازیگر تئاتر بدون حضور در برخی از آثار سخیف رسانه های دیگر امرار معاش کند؟ بد نیست نگاهی ویژه‌تر به خانواده تئاتر داشته باشیم و زندگی آنها را کمی ویژه‌تر از قبل مورد تحلیل و بررسی قرار دهیم و از منابع ممکن به آنها گوش چشمی داشته باشیم.

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: اقتصاد تئاتر سینما گیشه سالن های تئاتر خانواده تئاتر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۰۹۹۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۶ سال زندگی با «در انتظار گودو»!/ بازی با زمان بر صحنه تئاتر

امیرحسین جوانی کارگردان جوان تئاتر درباره برنامه خود برای اجرای اثری نمایشی در سال جاری، به خبرنگار مهر گفت: بعد از مواجهه اولم با نمایشنامه «در انتظار گودو» در سال ۹۵ و آشنایی با فضای خاص این نمایشنامه، همیشه در فکر طراحی یک اجرای متناسب با شرایط و حال و هوای روز جامعه ایران برای این متن بودم. این فرصت به کمک سیامک صفری در سال ۹۷ مهیا شد و به مدت ۶ ماه با یک گروه دانشجویی که نخستین تجربیات صحنه‌ای خود را کسب می‌کرد، روی متن کار کردیم و در هشتمین جشنواره دانشجویی «ثمر» به صحنه بردیم. کار در آن دوره بهترین کار جشنواره شد و چندین جایزه دیگر را از آن خود کرد.

وی ادامه داد: جشنواره در سالن نوفل لوشاتو برگزار می‌شد و همین امر باعث شد مدیریت مجموعه از ما دعوت کند تا نمایش را در نوفل لوشاتو در قالب اجرای عمومی روی صحنه ببریم. ما «در انتظار گودو» را در سالن نوفل لوشاتو روی صحنه بردیم و هر شب با استقبال خوب تماشاگران مواجه شدیم.

جوانی تاکید کرد: متن «در انتظار گودو» یک کنجکاوی را در مخاطب بر می‌انگیزد و همین باعث پرمخاطب بودن این اثر می‌شود. گروهی که با این متن آشنا هستند به تماشای اجراهای مختلف از آن می‌نشینند تا ببینند که چگونه اجرا شده است و گروهی هم که آشنایی با متن ندارند همیشه اسمی از «در انتظار گودو» را شنیده‌اند و کنجکاوی‌شان در این باره است که ببینند این متن چه موضوعاتی را مطرح می‌کند و چه حال و هوایی دارد.

این کارگردان تئاتر یادآور شد: اجرای «در انتظار گودو» در آن سال با استقبال خوب مخاطبان همراه بود که شاید بیش از همه کنجکاوی خانواده تئاتر نسبت به این متن باعث این استقبال شد. دلیل دیگر تمرین‌های خیلی فشرده، دقیق و ظریف ۶ ماهه ما روی متن بود و به همراه گروه نمایش توانستیم اجرایی سر حال را برای این متن داشته باشیم. اجرا به جایی رسیده بود که صندلی‌ها خالی نبود و مخاطبان چند ردیف روی زمین می‌نشستند. من مجبور شدم در برخی شب‌ها طراحی اجرای خود را تغییر دهم تا میزبان مخاطبان باشیم.

وی با بیان اینکه طی سال‌های اخیر تمایل به اجرای مجدد نمایش «در انتظار گودو» را داشته است، اظهار کرد: بعد از اجراهای موفق سال ۹۷ و ۹۸ «در انتظار گودو»، همیشه این سودا را داشتم که این نمایش می‌توانست اجراهای بیشتری را تجربه کند و همیشه به گروه می‌گفتم که دور جدیدی از اجرا را آغاز خواهیم کرد. متاسفانه شرایط مختلف از جمله شیوع ویروس کرونا باعث شد تا این امر میسر نشود. پاییز سال ۱۴۰۲ فکر اجرای مجدد «در انتظار گودو» بار دیگر به ذهنم آمد. در ابتدا به سراغ گروه اولیه اجرا رفتم ولی آن‌ها امکان حضور در دور جدید را نداشتند. با سجاد افشاریان برای اجرای مجدد «در انتظار گودو» صحبت کردم و دوست داشتم با همراهی او دور جدید اجراها را روی صحنه ببرم. در پاییز سال گذشته به توافق رسیدیم و شروع به جمع‌کردن ایده‌ها و ایده‌هایی که در آن اجرای اولیه نمایش نبود رفتم. سپس شروع به گفت‌وگو با بازیگران جدید برای حضور در این نمایش کردم و حالا با بازیگران با سابقه تئاتر در حال تمرین هستیم تا نمایش را روی صحنه ببریم.

جوانی درباره زمان و مکان مدنظر برای اجرای مجدد نمایش «در انتظار گودو»، گفت: قرار است اواخر فصل بهار سال جاری و در تماشاخانه هیلاج، نمایش «در انتظار گودو» را روی صحنه ببریم.

وی درباره دلایل خود برای به صحنه بردن مجدد نمایش «در انتظار گودو»، یادآور شد: «در انتظار گودو» یکی از پر اجراترین آثار به صحنه رفته ادبیات نمایشی در جهان است و دلیل آن بعد فلسفی موجود در متن است که از زمان و جغرافیا فراتر است. جامعه‌ای که با مسایل اقتصادی و اجتماعی مختلف مواجه است با فضای ابزورد داخل متن ارتباط برقرار می‌کند. با توجه به اتفاقات اقتصادی و اجتماعی ایران، خودم را به ۲ شخصیت اصلی این نمایشنامه نزدیک می‌بینم و از این رو این اثر برای جامعه امروز ما حرف برای گفتن دارد. ضمن اینکه اجرای دقیق و درست نمایشنامه «در انتظار گودو» می‌تواند مخاطبان بسیاری را با خود همراه کند.

این کارگردان تئاتر درباره شیوه اجرایی مدنظر خود برای این اثر نمایشی، توضیح داد: همیشه به نمایشنامه «در انتظار گودو» علاقه داشتم و هر چقدر که بیشتر ادبیات نمایشی جهان را مطالعه می‌کنم، این متن برایم خاص‌تر می‌شود چون مهندسی بسیار دقیق نویسنده اثر را روی این متن می‌بینم. «در انتظار گودو» واقعا در ادبیات نمایشی جهان کم‌نظیر است. خیلی زیاد به ساختار اصلی نمایشنامه وفادار هستم. بر اثر آزمودن روش‌های مختلف به این نتیجه رسیدم که هیچ چیزی بیشتر از آنچه ساموئل بکت در این متن گفته از عهده ما بر نمی‌آید. بکت آنقدر جهان دقیق، مهندسی‌شده و منظمی را طراحی کرده که یک دیالوگ یا یک توضیح صحنه بی‌علت نیست. من نه از سر یک ساده‌انگاری بلکه به دلیل درگیری ۶ ساله خود با این متن به این نتیجه رسیدم که توصیه‌های بکت بسیار توصیه‌های دقیق و به جایی هستند و به گروه اجرایی کمک خواهند کرد.

جوانی افزود: قسمتی از نمایش را به صورت فست موشن اجرا کردم که در آن هم به ساختار نمایشنامه وفادار هستم. چون مساله زمان را جزو کلیدواژه‌های بکت می‌بینم، قبض و بسط زمان در نمایشی که در آن سال طراحی کردم وجود داشت و در اجرای جدید هم تلاش می‌کنیم به آن طراحی برسیم و بازی زمان را که در ساختار نمایش هست در فرم هم پیدا کنیم.

کارگردان نمایش «در انتظار گودو» در پایان سخنان خود تصریح کرد: امیدوارم در سال جاری هم برای این اجرا و هم اجراهای دیگر بازدید حداکثری از سوی مخاطبان تئاتر انجام گیرد زیرا جامعه ما به این اتفاق نیاز دارد. تئاتر بیش از آنکه در فضاهای خصوصی در جریان باشد باید در فضاهای عمومی و برای مخاطبان بسیاری در جریان باشد و امیدوارم تئاتر پرمخاطب دهه ۷۰ احیا شود. در شرایط جنگ جهانی تئاتر و موسیقی فعال بود و باید در جامعه ما نیز با وجود مشکلات اجتماعی و اقتصادی تئاتر فعال باشد زیرا تئاتر می‌تواند مامن و محفلی باشد که به آن پناه ببریم.

کد خبر 6086660 فریبرز دارایی

دیگر خبرها

  • وضعیت استخدام پرستاران دوران کرونا
  • نگاهی به تئاتر شاماران/ردپای افسانه جاماسب در زندگی سیاه باز
  • این خبرها را از دست ندهید
  • «دروغ پارلمانی» در پردیس شهرزاد بازگو شد
  • صحرا فتحی «هواخوری» را به صحنه می‌آورد
  • «هواخوری» صحرا فتحی به صحنه می‌آید
  • «دروغ پارلمانی» به شهرزاد آمد/ با دروغ همه چیز به دست میاد!
  • ۶ سال زندگی با «در انتظار گودو»!/ بازی با زمان بر صحنه تئاتر
  • صفا آقاجانی بازیگر پیشکسوت جراحی شد
  • هوای زمین را داشته باشیم