Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکی از دلایلی که رئیس کل بانک مرکزی هیچ گاه در افزایش قیمت ارز به آن اشاره نکرده، افزایش نقدینگی در 7 سال اخیر است که موجب افزایش تلاطم و سوداگری در بازارهایی مانند ارز و سکه و طلا شده است.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، بازار سکه و ارز در بازار در روزهای اخیر یکی از پر نوسان‌ترین و تاریخی‌ترین روزهای خود را سپرده کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قیمت ارز و سکه و طلا با ورود به کانال‌های جدید روزانه رکوردهای تازه‌ای را در بازار ثبت کرده و لحظاتی از عدد ده میلیون تومان نیز عبور کرد. دلار نیز در روزهای اخیر در کانال 20 هزار تومان معامله شد که نشان از خط شکنی جدید قیمتی دلار است.

با این حال شرایط فعلی بازار طلا و ارز نشان می‌دهد که این بازار دچار مشکلات عدیده‌ای است که برای هر کدام از آن لازم است راهکارهای کوتاه مدت و بلندمدتی اجرایی شود اما پیش‌نیاز اجرای راهکارها اراده و توان مدیریت بازار است که بتواند با تدبیر لازم آن را مدیریت نماید.

کرونا بهانه بانک مرکزی برای افزایش قیمت دلار

بانک مرکزی افزایش قیمت ارز چند ماه اخیر را به مشکلات ایجاد  شده در بازار واردات و صادرات کشور در ماه‌های اخیر نسبت می‌دهد. عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی افزایش قیمت ارز در ماه‌های اخیر را به شیوع کرونا و بسته شدن مرزهای کشور مرتبط دانسته است به اعتقاد وی بیشترین مشکلات بازار مربوط به صدور حواله‌های ارزی بوده که حل آن نیازمند گذشت زمان است. همتی حتی در دو ماه اخیر چند بار وعده کنترل و کاهش قیمت دلار را داده و پیش‌نیاز این اتفاق را بازگشایی مرزها و افزایش ورود ارز به کشور می‌داند.

روند عرضه ارز در یک ماه اخیر نسبت به قبل از آن تغییر کرده است. در دو هفته ابتدایی تیرماه آمارهای سامانه نیما نشان می‌دهد که عرضه ارز در این بازار افزایش چشمگیری داشته به نحوی که تا 11 تیرماه 770 میلیون دلار وارد بازار شده که میانگین روزانه عرضه حدود 110 میلیون دلار بوده است. گزارش‌های منتشر شده از بازار ارز نشان می‌دهد که با افزایش عرضه اما تقاضا با رکود شدیدی همراه بوده و بسیاری از ارز عرضه شده مشتری نداشته است.

نقدینگی؛ عامل پنهانی صعود قیمت دلار

 

دولت در سال‌های اخیر به دلیل افت شدید درآمدهای نفتی با مشکل کسری بودجه روبرو شده که برای حل آن اقدام به افزایش پایه پولی و نقدینگی کرده است. از سال 91 تا کنون رشد نقدینگی در کشور بیش از 21 درصد بوده که بیشترین میزان آن مربوط به سال 93 بوده و مقدار آن 32/5 درصد بوده است.

یکی از موضوعاتی که رئیس کل بانک مرکزی هیچ گاه در افزایش قیمت ارز به آن اشاره نکرده، رشد شدید نقدینگی در 7 سال اخیر است که موجب افزایش تلاطم و سوداگری در بازارهایی مانند ارز و سکه و طلا شده است. حتی روند فعلی بازار بورس نیز شکل دیگری از هجوم حجم بالای نقدینگی را نشان می‌دهد که تمامی تحلیل‌ها درباره این بازار را ناموفق گذاشته است. از این‌رو پیش‌بینی می‌شود که این افزایش قیمت ارز به تورم کالایی در ماه‌‌های آینده ختم شود.

در حال حاضر همتی اعتقادی به اثر افزایش حجم نقدینگی در قیمت ارز و تورم در ماه‌های آینده ندارد. وی در آخرین یادداشت اینستاگرامی خود درباره اثر نقدینگی بر قیمت ارز گفت: نکته‌ مهم این است که، حجم نقدينگى موجود و حتى، رشد كنونى آن، نمی‌تواند موجب آن تورم بالایی بشود که پیش بینی می‌کنند، چراکه، بخشی از همین نقدینگی موجود، برای تامین کسری بودجه استفاده خواهد شد.

با این حال به دلیل نبود سیاست‌های کنترلی افزایش نقدینگی در بازارهای مانند ارز و طلا موجب افزایش سوداگری و دلالی و جهش قیمتی شده که ضربه سنگینی را به بخش حقیقی اقتصادی و واحدهای تولیدی وارد کرده است. همچنین در روزهای اخیر با وجود رکود شدید در بازار طلا و سکه اما قیمت آن با افزایش شدید همراه شده، شواهد بازار نشان می‌دهد که افزایش قیمت به دلیل افزایش تقاضا ناشی از سفته‌بازی و سوداگرانه موجب افزایش حباب قیمت سکه شده است. کشتی آرای رئیس اتحادیه طلا و جواهر درباره علت اصلی افزایش قیمت در بازار گفت: تقاضای در بازار سکه به حدی رسیده که حباب در آن به بیش از یک میلیون تومان رسیده است. با این حال عرضه و تقاضا تعادل نسبی را داشته و معاملات نیز کاهش شدیدی داشته است.

برای کنترل بازار ارز، طلا و سکه اصلی‌ترین روشی است که باید اجرای آن تسریع شود، دریافت مالیات بر عایدی سرمایه از معاملات سوداگرانه در بازار ارز، طلا و سکه است. تحقق این روش می‌تواند تقاضای سوداگرانه را بازار کنترل کند همزمان برای عدم ورود نقدینگی به بازارهای دیگر مانند خودرو و مسکن باید مالیات بر عایدی سرمایه به طور کامل اجرایی شود. برای اجرای این روش لازم است معاملات بازارها شفاف شود و تمامی خرید و فروش‌ها در سامانه‌های معاملاتی مشخص و ثبت شود.

انتهای پیام/4141

منبع: آنا

کلیدواژه: سکه طلا بازار ارز رئیس بانک مرکزی افزایش قیمت ارز نشان می دهد موجب افزایش بانک مرکزی بازار ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۲۶۰۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دولت به جای مداخله قیمتی در بازار ارز مداخله مقداری کند

به گزارش خبرگزاری مهر، علی مروی، کارشناس حوزه اقتصاد و مدرس دانشگاه در برنامه‌ای تلویزیونی گفت: به طور کلی برای مدیریت بازار و سیاست‌های ارزی دو حالت حدی وجود دارد. نخست اینکه به سیاست‌های تثبیتی روی بیاوریم. در این حالت سیاست‌گذار ارز را تک نرخی می‌کند. در مقابل آن رویکرد دیگر این است که دولت هیچ اقدامی در خصوص تثبیت ارز انجام ندهد. این دو رویکرد افراطی و تفریطی هر دو به یک نقطه ختم می‌شوند.

وی افزود: در رویکرد افراطی، نتیجه این است که بازار آزاد مورد قبول نیست و هرگونه مبادله خارج از نرخ تعیین شده، قاچاق محسوب می‌شود. این قانون به لحاظ عملیاتی ممکن نیست. در واقع هر دو رویکرد به انکار مداخله دولت در یک بازار آزاد مرجع ختم می‌شود؛ بنابراین هیچکدام از این رویکردها قابل دفاع نیست.

مروی در مورد رویکرد بهینه اظهار کرد: نظام ارزی باید در خدمت کل نظام اقتصادی باشد. اگر نظام ارزی به تولید آسیب بزند یا تورم و شوک‌های ارزی ایجاد کند کارآمد نیست. لذا باید به سمتی حرکت شود که افزایش نرخ ارز، قابل پیش‌بینی باشد تا بتوان برای آن برنامه‌ریزی کرد. در همین راستا بند ت ماده ۲۳ احکام برنامه‌های توسعه به مدیریت رژیم ارزی به شکل شناور تاکید دارد.

وی در ادامه گفت: در دیدگاهی که مبتنی بر مدیریت شناور است، دولت در بازار آزاد، مرجعی که بانک مرکزی ایجاد می‌کند را به رسمیت می‌شناسد. این بازار به شکلی ایجاد می‌شود که مداخله از جانب بانک مرکزی با هدف تعیین کردن نرخ صورت نگیرد.

وی افزود: در هر کشوری بازار آزاد رسمی مرجع و بازار غیر رسمی وجود دارد؛ اما اندازه بازار غیر رسمی نسبت به بازار مرجع کوچک است. اکنون شرایط به گونه‌ای است که مردم به سمت بازار غیر رسمی سوق داده می‌شوند.

مروی در مورد تعریف بازار ارز مرجع گفت: کار ویژه اصلی بازار در وهله اول کشف نرخ است. نرخ همان چیزی است که مردم آن را در زندگی عملیاتی خود می‌بینند. ما شاهد این هستیم که تغییرات نرخ در بازار غیر رسمی بر قیمت طلا و خودرو تأثیر می‌گذارد. دلیل این امر مداخله قیمتی سیاست‌گذاران به جای مداخله مقداری است. همین امر باعث شده که بازار رسمی قابل سیاست‌گذاری و پاداش از برود.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی در ادامه گفت: شاهد هستیم که بانک مرکزی ارز را به نرخ کمتر از بازار می‌فروشد تا قیمت را کاهش دهد؛ در صورتی که شیوه درست راه انداختن بازار مرجعی در کشور است. در این حالت ارز به بالاترین قیمت به خریدار فروخته می‌شود که متقاضیان جمع شده و نرخ پایین می‌آید. در واقع مکانیزم مداخله باید از بالاترین نرخ‌ها باشد تا متقاضیان با نرخ بالا از دور بازار سریع‌تر حذف شوند تا شاهد کاهش قیمت باشیم. این اتفاق در شرایطی ممکن است که در کشور بازار مرجع درستی وجود داشته باشد.

مروی اظهار کرد: بازیگران سمت عرضه و سمت تقاضا متنوع‌تر از همین دو حالت هستند. در سمت عرضه از بانک مرکزی گرفته تا صادرکنندگان و افرادی که از خارج کشور وارد شده‌اند می‌تواند وجود داشته باشد. در سمت تقاضا واردکنندگان، نیازمندان دلار برای سفر خارجی و مردمی که در شرایط تورم به دلار روی آورده‌اند قرار دارند. بانک مرکزی باید ابزارهای پوشش ریسک کاهش ارزش پول ملی راه بیاندازد یعنی اوراقی که قیمت آن با دلار همبستگی دارد. این کار نیازمند وجود بازار مرجعی تنظیم‌شده در کشور است.

این مدرس دانشگاه درباره دلیل افزایش نرخ غیر رسمی گفت: سیاست‌گذاران ما عادت به این داشتند که نرخ ارز رسمی را تثبیت کنند و با این کار بعد از مدتی چاره‌ای به جز بالا بردن این نرخ نمی‌ماند. برای مثال حذف ارز ۴۲۰۰ بر روی قیمت‌ها تأثیرگذار بود. نکته کلیدی این است که در تثبیت این ارز، ذخایر ارزی بسیاری هدر داده می‌شود. اگر این ذخایر به صورت اصولی در بازار مبادله می‌شد، نرخ غیر رسمی هم بالا نمی‌رفت. در اقتصادی که تورم وجود داشته باشد، حتی اگر نرخ ارز تثبیت شود، تولید داخلی آسیب می‌بیند.

کد خبر 6080775

دیگر خبرها

  • پافشاری بانک مرکزی بر اجرای سیاست‌های غلط/ صندوق تثبیت ارزی با دلار ۳ نرخی کارایی ندارد
  • نقش کانال های اماراتی در افزایش نرخ دلار | التهابات سیاسی بازیگر اصلی تغییر نرخ ارز است، نه اقتصاد
  • ماجرای ایران چک‌های ۵۰۰ هزار تومانی؛ آیا موج جدید تورم در راه است؟
  • گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی
  • زمزمه های ورود ایران چک های ۵۰۰هزار تومانی به بازار
  • چک‌های ۵۰۰ هزار تومانی در راه بازار / نقدینگی افزایش می‌یابد؟
  • زمزمه های ورود ایران چک های ۵۰۰ هزار تومانی به بازار
  • بانک های ناتراز اصلاح شوند تورم کاهش می یابد
  • دولت به جای مداخله قیمتی در بازار ارز مداخله مقداری کند
  • زمزمه های ورود ایران چک های ۵۰۰هزار تومانی به بازار/ زلزله رشد نقدینگی در راه است؟