Web Analytics Made Easy - Statcounter

تعدادی از مستندسازان معتقدند جبهه مبارزه با کرونا نیازمند تولید مستندهایی روایتگر است تا ابعاد گوناگون این مبارزه مقدس برای آحاد مردم منعکس شود. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، میهمانی ناخوانده‌ مدتی است جان مردم را مورد آماجی بی‌‌رحمانه قرار داده و رزمندگان سفیدپوش را به خط‌ مقدم کشانده است تا با جان خود از جان هموطنانشان دفاع کنند، بی شک این حضور، آوینی‌های روایتگری می‌خواهد که نادیده‌های این جنگ‌ تحمیلی را نیز تصویر و ماندگار کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت که در تمام ادوار خود از مقاومت در برابر دشمنان خارجی و لزوم حفظ فرهنگ، جغرافیا و تاریخ کشور گفته، این بار نیز با افزودن بخشی با عنوان «مدافعان سلامت» سعی بر آن دارد تا با ایجاد بستری برای مستندسازی قدمی کوچک در حمایت و پاسداشت مدافعان جان مردم بردارد. در این‌باره با برخی از مستندسازان گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه از نظر شما می‌گذرد.

اهمیت پرداختن به موضوع کرونا در قالب سینمای مقاومت

ساسان فلاح‌فر، مستندساز با اشاره به ضرورت روایتگری در موضوع مقابله با کرونا گفت: سوژه‌های خوبی در حوزه مقابله با کرونا وجود دارد که می‌توان با محوریت آنها مستندهای بسیار خوبی را به شیوه شهید آوینی تولید کرد.

وی با اشاره به اهمیت پرداختن به موضوع کرونا در قالب سینمای مقاومت، اختصاص بخشی ویژه در جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت به این حوزه را امری مبارک توصیف کرد و افزود: مسیر باید به نوعی طراحی شود که موضوع کرونا با دیگر موضوعات حوزه مقاومت مانند دفاع ‌مقدس، انقلاب و حتی مقاومت سوریه و یمن، عجین شده و به عنوان یکی از محورهای اصلی مقاومت مورد توجه سینماگران در همه بخش‌ها قرار بگیرد.

کارگردان مستند «خاطرات بادیه» ادامه داد: همان‌طور که مقاومت در معنای دفاع‌ مقدس، انقلاب و یا سوریه و یمن به معنای حفظ جان انسان‌هاست، در مبارزه با کرونا نیز همین معنا را تداعی می‌کند؛ به‌طوری که می‌توان با زبان هنر خط ‌ربطی بین مدافعان حرم تا مدافعان سلامت ترسیم کرد.

مستندساز، سرباز مقاومت و انقلاب است

نعمت‌الله رضایی، مستندساز حوزه مقاومت و دفاع ‌مقدس گفت: مستندساز حوزه مقاومت علاوه بر مسئولیت‌ هنری، رسالت نظامی هم دارد و باید به عنوان سرباز انقلاب و مقاومت نقش‌آفرینی کند.

وی با اشاره به جبهه مقاومت در مقابل کرونا، افزود: همانگونه که به دفاع‌مقدس و یا مدافعان حرم پرداخته شد، باید جبهه مقابله با کرونا نیز از ابعاد مختلف مورد توجه قرار بگیرد و آثار شاخصی خاصه مستند در این حوزه تولید شود.

این مستندساز مقاومت در ادامه با مثبت ارزیابی‌ کردن اختصاص بخش ویژه جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت به موضوع کرونا ادامه داد: این اقدام پسندیده سبب می‌شود مقاومت به معنای مفهومی عام در جامعه نهادینه و بیان شود که مقابله با کرونا تنها مقابله با یک بیماری نیست بلکه مبارزه با تهدیدی جدی برای کشور است. با این تعریف کادر درمانی کشور نیز به مثابه رزمندگان دوران دفاع‌ مقدس و انقلاب و مدافعان حرم مورد تکریم قرار می‌گیرند.

مقابله با کرونا مثل ایثار در کربلای 5 است

رضا برجی، مستندساز حوزه جنگ و مقاومت با اشاره به لزوم انعکاس و الگوسازی از مقاومت‌ در برابر بیماری کرونا گفت: مبارزه با کرونا مثل دیگر جبهه‌های مقاومت ابعاد مختلفی دارد که باید مورد توجه قرار بگیرند.

عکاس «مستند روایت فتح» با اشاره به لزوم دغدغه‌مندی هنرمند افزود: شهید آوینی و امثال او دغدغه داشتند و به اندازه دغدغه‌ای که داشتند، تلاش کردند. کرونا دغدغه‌‌ای بزرگ است چراکه سلامت و جان جامعه را تهدید می‌کند و هر گونه مقابله و مبارزه با آن نوعی مقاومت است.

کارگردان «سواحل اشک و زیتون» ادامه داد: در طول دفاع‌مقدس، هیچ عملیاتی به اندازه کربلای 5 مقاومت را به خوبی و زیبایی به تصویر نکشید اما می‌توان ادعا کرد کادر درمانی کشور و افرادی که امروز با کرونا مبارزه می‌کنند، ایثار و فداکاری در حد رزمندگان کربلای 5 دارند.

برجی با اشاره به بخش ویژه جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت به موضوع کرونا خاطرنشان کرد: هر مقاومتی در برابر هر تهدیدی می‌تواند در قالب جشنواره مقاومت قرار بگیرد. با این حال این اقدام جشنواره درخور تقدیر است که به عنوان اولین اقدام رسمی، رزمندگان کرونا را درکنار رزمندگان انقلاب و دفاع‌مقدس قرار می‌دهد.



شانزدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مقاومت 31 شهریور تا 6 مهرماه مقارن با هفته دفاع مقدس در بخش‌های «مدافعان سلامت»، «جشنواره جشنواره‌ها» و انتخاب استانیِ بخش «فیلمسازان بسیجی» و یکم تا هفتم آذرماه همزمان با هفته بسیج در بخش‌های «سینمای ایران و جهان»، «سیدالشهدای مقاومت»، «روایت قلم»، «نقد و پژوهش تحلیل» و انتخاب برگزیدگان ملی «فیلمسازان بسیجی» به دبیری مهدی عظیمی‌میرآبادی به همت انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس بنیاد فرهنگی روایت فتح برگزار می‌شود.

علاقه‌مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به سایت http://moqavematfilmfest.ir/ مراجعه کنند. 

مستندسازان از تجربه‌های عینی کار در دوران کرونا می‌گویند«نهاوند» به بهشت مستند سازان تلویزیونی در روزهای کرونایی تبدیل شده است

انتهای پیام/ 

R1539/P/S4,34/CT7 واژه های کاربردی مرتبط ویروس کرونا مستند

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ویروس کرونا مستند ویروس کرونا مستند جشنواره بین المللی فیلم مقاومت مقابله با کرونا موضوع کرونا مدافعان سلامت مدافعان حرم دفاع مقدس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۴۱۷۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمید سهیلی سرباز سینما بود/ راش‌هایی که اسناد تاریخی مهمی هستند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط‌عمومی موزه سینما، مستند «مرمت آثار باستانی» به کارگردانی زنده‌یاد حمید سهیلی و با حضور پژمان مظاهری‌پور، مستندساز و اسکندر مختاری، پژوهشگر و استاد معماری و مرمت و جمعی از هنرمندان و علاقه‌مندان به این عرصه در قالب برنامه «شب‌های مستند» موزه سینما روی پرده رفت. پژمان مظاهری‌پور مستندساز گفت: جای حمید سهیلی در میان ما خالی است. او آثار ماندگاری از خود باقی گذاشت. سهیلی فعالیت حرفه‌ای خود را با سمت مدیر تدارکات و مدیر تولید در سریال «آتش بدون دود» به کارگردانی زنده‌یاد نادر ابراهیمی آغاز کرد. او سپس پژوهش‌های مرتبط با ایران‌شناسی را در موسسه «ایران پژوه» که توسط آقای ابراهیمی اداره می‌شد آغاز کرد.

وی ادامه داد: در این گروه سهیلی با محمدرضا مقدسیان و عزیزالله حاجی مشهدی کار می‌کرد. آن‌ها کار پژوهشی مجموعه «سیاحت ایران» که قرار بود داریوش مهرجویی آن را تهیه و کارگردانی کند انجام می‌دادند. یک قسمت از این مجموعه که درباره «قلعه الموت» است به تولید رسید اما از نگاتیوهای آن اطلاعی در دست نیست. حمید سهیلی تصاویری به صورت هشت میلیمتری از روزهای تولید آن بخش را در اختیار داشت و تعلق خاطر او به مستندسازی در اینجا مشخص می‌شود. او اولین فیلم مستند خود را در مجموعه «سفرهای دور و دراز هامی و کامی» تجربه می‌کند که در ارتباط با مراحل استخراج ذغال سنگ است.

آثار سهیلی اسناد تاریخی معتبری به شمار می‌روند

مظاهری‌پور همچنین گفت: او پس از انقلاب اولین مجموعه مستند خود با نام «دست آفریده‌ها» را ساخت که در اتباط با کارگاه‌های صنایع دستی است. سهیلی فرد بسیار دقیق و منظبتی بود و در ساخت آثار خود با پژوهشگران تراز اول هر رشته مشورت می‌کرد. سال ۵۸ شش فیلم درباره تاریخ خط ساخت و به سراغ دکتر مهرداد بهار از اسطوره‌شناسان مطرح رفت. این مجموعه دارای یکی از مصاحبه‌های مهم بهار است. او در «مرگ یزدگرد» به عنوان مدیر تدارکات و تولید با بهرام بیضایی نیز همکاری کرد و سپس مجموعه «به سوی سیمرغ» را در قالب ۱۲ فیلم کار کرد که مربوط به تاریخ نقاشی ایران است و آیدین آغداشلو در اثر همراه او بوده است.

این فیلمساز سینمای مستند افرود: سهیلی از سال ۶۲ تا ۷۰ مجموعه «معماری ایرانی» را کارگردانی کرده است که پژوهشگر اصلی آن نیز خودش بوده است. حمید سهیلی فردی بسیار متواضع بود به همین دلیل فیلم‌های او تیتراژ ندارند.

وی با بیان اینکه مجموعه «معماری ایرانی» در استودیو گلستان ساخته شده که متعلق به شبکه یک تلویزیون است، بیان کرد: سهیلی در این اثر نیز از کارشناسان مطرحی استفاده می‌کند که در معماری ایران افرادی معتبری هستند. محمد کریم پیرنیا و اسکندر مختاری که در این برنامه حضور دارد از جمله این افراد بودند.

وی ادامه داد: سهیلی در این مجموعه به بافت‌های شهرهای ایران می‌پردازد و کار بسیار سنگین و پیچیده‌ای را صورت می‌دهد. او ۳۳ فیلم در این مجموعه تولید می‌کند که هر یک در حکم یک سند معتبر است. گفتار ماندگار متن فیلم را آقای میرفخرایی خوانده‌اند که این موضوع نیز از ویژگی‌های این مجموعه به حساب می‌آید. مستند «مرمت آثار باستانی» دارای پشتوانه معتبر پژوهشی است. حمید سهیلی فردی بسیار متعهد، امانت‌دار و اخلاق‌محور بود و جوایزی را که برای فیلم‌های خود دریافت می‌کرد، به نهاد حامی فیلم‌هایش تقدیم می‌کرد. او ۱۰۴ فیلم ساخته است که در تاریخ سینمای مستند ایران ماندگار است؛ سهیلی دارای نشان درجه ۲ هنری بود اما لیاقت او بسیار بالاتر از دریافت نشان درجه یک بود.

شخصیتی استثنایی در سینمای مستند

در ادامه این نشست اسکندر مختاری از استادان حوزه معماری و مرمت نیز گفت: حمید سهیلی یک انسان استثنایی بود، چراکه همواره به دانش‌اندوزی می‌پرداخت و از فرصت‌های پیش آمده برای خود استفاده می‌کرد. من در جریان فیلم‌های «معماری ایرانی» با او آشنا شدم. او پیش از ساخت هر فیلم مطالعات زیادی انجام می‌داد. به همین دلیل یک کتابخانه شخصی مختص به خود داشت.

وی ادامه داد: سهیلی اعتقاد داشت که تفاوت میان کارشناسان و فیلمساز این بود که یک کارشناس به صورت تصویری به موضوع نگاه نمی‌کند و به همین دلیل نحوه نگاه او با ما تفاوت داشت. او خود نسبت به هر موضوع اشراف داشت و مصاحبه شونده زمانی که مقابل او قرار می‌گرفت متوجه این موضوع می‌شد.

مختاری با بیان اینکه سهیلی عالم را از عالم‌نما تشخیص می‌داد، ادامه داد: پس از ساخت فیلم، زمانی که صحبت‌های ما را می‌شنید، اگر از موضوعی در اثر خود نمی‌توانست دفاع کند، آن را تغییر می‌داد و اصلاح می‌کرد. او نریشن بیشتر مجموعه «معماری ایرانی» را خودش نوشت و من نیز در چند قسمت او را همراهی کردم. نکته مهم این است که سهیلی در نریشن و موسیقی به دنبال تاثیر عاطفی بر مخاطب نبود. من معتقدم اگر سهیلی فردی دانشگاهی در اروپا بود، به عنوان یکی از مهم‌ترین افرادی که در راستای پیشرفت‌های علمی کشور خود گام برداشته بود شناخته می‌شد.

وی اظهار کرد: دوره‌های تاریخی هنر ایرانی که سهیلی در آثار خود به تصویر کشیده است، در حکم یک دایره‌المعارف جامع است. این فرد استثنایی معایبی هم داشت و آن اینکه خود و همکاران را در تیتراژ فیلم معرفی نمی‌کرد. او تمام راش‌های استفاده نشده خود را به مرکز اسناد میراث فرهنگی تحویل داد که امروزه از اسناد تاریخی مهم به شمار می‌روند. مجموعه «مرمت آثار باستانی» امروزه بخشی از تاریخ معماری است.

در ادامه مظاهری‌پور درباره اهمیت گفتار متن در سینمای مستند نیز گفت: او در نوشتن متن بسیار دقیق بود و این کار را با حضور کارشناسان پیش می‌برد. او معتقد بود برخی از گفتارهای متن مجموعه «معماری ایرانی» برای مخاطب حوصله سربر است و از من می‌خواست در آثارم رویه‌ دیگری را پیش بگیرم. او عقیده داشت باید نریشن دارای وجهی قصه‌گو باشد تا بتواند توجه مخاطب را به خود جلب کند. میرفخرایی نیز تنها یک گوینده نبود بلکه فردی دانشمند، مولف و آشنا با علم بود.

مظاهری‌پور با اشاره به اینکه مستند «مرمت آثار باستانی» به صورت ۱۶ میلیمتری ساخته شده است، افزود: در زمانی که سهیلی با تلویزیون کار می‌کرد، نظام تهیه‌کنندگی وجود داشت و او نمی‌توانست راش‌ها را با خود داشته باشد و آن‌ها بعد از قطع نگاتیو در آرشیو سازمان صدا و سیما نگه‌داری شدند. او با هوشمندی بخشی از موارد فیزیکی باقی مانده از آثار خود را به سازمان میراث فرهنگی تقدیم کرد.

سهیلی خود را سرباز سینما می‌دانست

در ادامه این برنامه ارد عطارپور مستندساز شناخته‌شده سینمای ایران که از افراد نزدیک به حمید سهیلی به شمار می‌رفت درباره او گفت: سهیلی فردی بسیار متواضع بود و من کسی را مانند او در سینمای ایران ندیدم. او خود را سرباز سینما می‌دانست و اگر از او کمکی می‌خواستید امکان نداشت از انجام آن دریغ کند. حتی اگر در حوزه‌ای اطلاعات کافی نداشت به مطالعه می‌پرداخت و آن را در اختیار سوال‌شونده قرار می‌داد.

وی ادامه داد: خط تولید فیلم مستند درباره تاریخ معماری ایران، تحت تاثیر فعالیت‌های حمید سهیلی است و افراد دیگری نیز از او الگوبرداری کرده‌اند. سهیلی زمانی به ساخت آثار مرتبط با تاریخ ایران مبادرت ورزید که آن زمان این اتفاق در کانون توجه نبود.

عطارپور یادآور شد: او با پافشاری کار خود را پیش می‌برد چراکه علاقه زیادی به وطن خود داشت. فیلم «مرمت آثار باستانی» دارای دقت، جزییات و دکوپاژی دقیق و برجسته است و توضیحات کاملی دارد. همچنین دارای پلان‌هایی بسته و تعلیقی جذاب است. این مجموعه به یونسکو عرضه شد و در آنجا به عنوان یک سند دیداری و شنیداری به ثبت رسید و افرادی در خارج از کشور نیز متوجه این گنجینه ارزشمند باقی مانده از او شدند.

وی در پایان بیان کرد: من در ماه‌های آخر عمر حمید سهیلی از او خواستم تا طرحی را برای ساخت ارایه دهد و جالب است تمام موضوعاتی را که در دست داشت درباره ایران بود.

برنامه «شب‌های مستند» با مشارکت انجمن صنفی تهیه‌کنندگان سینمای مستند در موزه سینما برگزار می‌شود.

کد خبر 6087717

دیگر خبرها

  • گفتگو با رتبه اول مستندنگاری جشنواره پژواک
  • گردشگری مقاومت یکی از راه‌های معرفی شهدا است
  • حمید سهیلی سرباز سینما بود/ راش‌هایی که اسناد تاریخی مهمی هستند
  • مقاومت، ایران را به ملت تعیین‌کننده برای بشریت تبدیل کرده است
  • گردشگری مقاومت یکی از راه‌های معرفی و نگه‌داشت یاد شهداست
  • مهلت ارسال آثار برای جشنواره ملی فانوس تا ۱۵ خرداد
  • سراسرنمای مقاومت باغ موزه دفاع مقدس پنج‌روز تعطیل شد
  • حمید سهیلی خود را سرباز سینما می‌دانست
  • شهید زاهدی از عناصر تأثیرگذار در دفاع مقدس و بعد از آن بود
  • فرهنگ کتابخوانی را بین پیشکسوتان جهاد و مقاومت ترویج دهیم