Web Analytics Made Easy - Statcounter

سکوت دولت مصطفی الکاظمی در برابر حملات ادامه دار و نقض تمامیت ارضی عراق توسط ارتش ترکیه در سه هفتته اخیر سبب واکنش نمایندگان مجلس عراق و درخواست روزافزون آنها برای برگزاری نشست فوق‌العاده پارلمان شده است.

قدس آنلاین: ارتش ترکیه از 26 خردادماه عملیات هوایی و بمباران مناطقی در مخمور و سنجار در اقلیم کردستان عراق را که مدعی است محل استقرار و حضور نیروهای "پ‌ک‌ک" است با نام"عملیات پنجه عقاب" آغاز کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«منصور البعیجی» نماینده پارلمان عراق، سکوت دولت عراق در قبال «اشغال اراضی این کشور از سوی ترکیه» و نقض حریم هوایی عراق از سوی آمریکایی‌ها را خجالت‌آور دانست و خواستار برگزاری نشست فوق‌العاده پارلمان برای بررسی این نقض‌های صورت گرفته شد.

وی بیانیه‌ای که نسخه‌ای از آن در پایگاه خبری «المعلومه» منتشر شد، گفت: ترکیه به بهانه مبارزه با حزب کارگران کردستان، اقدام به عملیات نظامی در داخل اراضی عراق کرد و این امر در واقع اشغال اراضی عراق به شمار می‌آید اما ما هیچ واکنش درخوری را از سوی طرف عراق ندیدیم. پس سوگندی که شما برای حمایت از کشور در قبال هرگونه تجاوز خارجی یا داخلی خورده‌اید، کجاست؟

البعیجی از ریاست پارلمان عراق خواست تا برای بررسی نقض‌های صورت گرفته علیه حاکمیت عراق از سوی ترکیه و آمریکا نشستی فوق‌العاده برگزار کند و به این نقض‌ها پایان دهد. زیرا این امر بیش از این نباید به تاخیر افتد و یادداشت‌های اعتراضی دولت در قبال این مسأله دیگر کافی نیست و باید طرف عراقی، اقدام بازدارنده‌ای برای این پیشروی نیروهای ترکیه در داخل خاک ما ـ به هر دلیلی که صورت می‌گیرد ـ انجام دهد.

پیش از این نیز «جمال فاخر» نماینده عضو ائتلاف «سائرون» از پارلمان عراق خواست تا نشستی فوق‌العاده برای بررسی این اقدام ترکیه برگزار کند و به دولت اختیار تام دهد تا از تمامی برگه‌های فشار خود علیه آنکارا استفاده کند و به تجاوزهای مکرر آن به زمین و آسمان عراق پایان دهد.

به نوشته پایگاه خبری اماراتی «الخلیج»، وی افزود که ترکیه بارها کلیه عرف‌ها و قوانین دیپلماتیک بین‌المللی درباره روابط حسن هم‌جواری را در قبال عراق زیر پا گذاشته است. قطع سهم آبه عراق و اعزام نیروهای نظامی به داخل خاک عراق از جمله همین موارد است و اکنون نیز که از نیروی نظامی خود در داخل اراضی ما استفاده می‌کند تا با دشمنانش تسویه‌ حساب کند.

وی افزود: ادبیات و زبان محکوم کردن و ابلاغ یادداشت اعتراض، ادبیات افراد ضعیف است و  موجب می‌شود که ترکیه بدون هیچ نگرانی از عواقب آن، سطح تجاوز خود علیه عراق را افزایش دهد.

فاخر توضیح داد: برگه‌های فشار فوری متعددی علیه ترکیه وجود دارد که می‌توان به آنها تکیه کرد و بر ترکیه فشار آورد تا تجاوزهای خود را متوقف کند.

این تنها موضوع مورد اعتراض نمایندگان پارلمان عراق نسبت به نقض حاکمیت ملی عراق نیست و در روزهای اخیر اعلان خبر نصب سامانه دفاع موشکی در سفارت آمریکا در منطقه الخضرا نیز خشم نمایندگان مجلس عراق را سبب شده است. گفته می‌شود این موشکها از نوع پاتریوت هستند.

این درحالیست که پارلمان عراق چند ماه پیش‌تر در مصوبه‌ای به خروج نیروهای نظامی آمریکایی از این کشور پس از ترور ابومهدی مهندس جانشین فرمانده حشد الشعبی به همراه سردار سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران رای داد که این مصوبه هنوز اجرایی نشده است.

«عامر الفایز» عضو کمیسیون روابط خارجی پارلمان تأکید کرد که دولت در قبال نقض حاکمیت عراق توسط آمریکا باید موضع صریح و قاطعی اتخاذ کند و سکوت نکند. وی در گفت‌وگو با پایگاه خبری المعلومه هشدار داد که سفارت آمریکا به اردوگاهی در داخل منطقه سبز بغداد بدل خواهد شد.

«مهدی تقی آمرلی» عضو کمیسیون امنیت و دفاع در پارلمان عراق هم استقرار یک سامانه پدافندی آمریکایی در داخل منطقه سبز را نقض فاحش حاکمیت عراق و تجاوز عنوان کرد.

«سلام الشمری» نماینده ائتلاف «سائرون» هم گفت که آمریکا به خاطر ضعف دولتمردان عراقی در تصمیم‌گیری، به تجاوزات خود ادامه می‌دهد.

ترکیه به دنبال توسعه نفوذ امنیتی و نظامی در شمال عراق

حسن هانی زاده تحلیل‌گر ارشد مسائل عراق در این باره با اشاره به اینکه نگرانی و خشم نمایندگان به ویژه نمایندگان احزاب و ائتلاف‌های شیعه به دلیل سکوت و برخورد محافظه کارانه دولت مصطفی الکاظمی با این دو موضوع که نقض حاکمیت ملی عراق و تمامیت ارضی کشور است، به خبرنگار ما گفت: در واقع عملیات پنجه عقاب که از مدتها پیش از سوی ارتش ترکیه آغاز شده در ظاهر با هدف سرکوب عناصر "پ‌ک‌ک" است اما در واقع ترکیه قصد دارد نفوذ امنیتی و نظامی خود را در شمال عراق گسترش دهد.

وی افزود: از آنجا که این عملیات نظامی بدون هماهنگی با دولت مرکزی عراق صورت گرفته یکسری صف آرایی های سیاسی را در داخل عراق نیز بوجود آورده است. فراکسیون‌های شیعه به شدت با تجاوز ترکیه به خاک عراق و نقض حریم هوایی مخالفت کرده و معترضند و به دولت کاظمی فشار می‌آورند تا به سازمان ملل شکایت کند و لی طیف هایی هم هستند که سکوت اختیار کرده اند و حتی در داخل اقلیم کردستان هم اختلاف نظرها تشدید شده و با توجه به قطب بندی‌های سیاسی موجود دولت ترکیه از این فضا برای پیشبرد اهداف خود استفاده می‌کند.

وی با اشاره به استقرار چند تیپ مکانیزه ارتش ترکیه در پشت مرزها، اظهار داشت: این نگرانی هم وجود دارد که در روزهای آینده و در صورت مساعد بودن موقعیت، ارتش ترکیه فاز زمینی عملیات خود را نیز کلید بزند  کما اینکه در گذشته هم این کار را کرده است.

سکوت دولت بغداد و اقلیم در برابر تجاوز ترکیه

هانی‌زاده درباره سکوت دولت کاظمی در این ماجرا با بیان اینکه تاکنون تنها سخنگوی وزارت خارجه عراق نقض حریم فضایی کشور را محکوم کرده، گفت: دولت بغداد الان درگیر مسائل داخلی است و نمی‌تواند در چند جبهه درگیر شود و حمله نیروهای دولتی به پایگاه حشدالشعبی نیز جایگاه کاظمی را در میان مردم عراق به شدت متزلزل کرد و لذا کاظمی تاکنون نتوانسته اقدام قابل قبولی برای حفظ امنیت عراق انجانم دهد و به نظر نمی‌رسد بتواند و بخواهد با دولت ترکیه وارد مناقشه شود.

این تحلیلگر مسائل غرب آسیا در مورد واکنش دولت اقلیم نیز خاطرنشان کرد: دولت اقلیم هم به دلیل نوع روابط خود با دولت ترکیه و مناسباتی که دارد در مورد حمله به پ‌ک‌ک سکوت کرده و اختلافاتی هم که بین حزب دموکرات به ریاست مسعود بارزانی با پ‌ک‌ک وجود دارد سبب شده تا این حملات ادامه یاید

وی افزود: موقعیت اقلیم به گونه‌ای نیست که بتواند خارج از اراده و موضع دولت مرکزی اقدامی انجام دهد.

استقرار موشک در سفارت آمریکا، نقض قوانین بین‌المللی

هانی زاده در مورد اعتراض پارلمان عراق به نصب سامانه موشکی پاتریوت در سفارت آمریکا در مرکز بغداد نیز با اشاره به اینکه این اقدام نقض قوانین بین‌المللی در مورد امنیت سفارتخانه‌ها و مسئولیت دولت‌های میزبان در این زمینه است گفت: الان سفارت آمریکا از یک مرکز سیاسی به یک مرکز نظامی و امنیتی تبدیل شده و خروج آن از چارچوب روابط دیپلماتیک این بهانه را به گروه‌های مسلح عراقی می‌دهد که سفارت آمریکا را هدفی مشروع برای خود بدانند زیرا حضور سامانه های موشکی و سلاح آمریکایی در این سفارتخانه در واقع تمامیت ارضی عراق را نقض می‌کند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: عراق ترکیه حملات هوایی ترکیه اقلیم کردستان عراق سفارت آمریکا منطقه الخضرا مصطفی الکاظمی حسن هانی زاده مجلس عراق قدس آنلاین پارلمان عراق سفارت آمریکا ارتش ترکیه فوق العاده سکوت دولت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۴۲۵۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»

نمایندگان پارلمان اروپا روز پنجشنبه با صدور قطعنامه‌ای جانبدارانه، پاسخ ایران به تجاوزگری رژیم صهیونیستی علیه کنسولگری کشورمان در سوریه را محکوم کردند و خواستار خویشتن‌داری طرف‌ها و جلوگیری از تشدید تنش‌ها شدند.

در این قطعنامه که یک نسخه آن در تارنمای پارلمان اروپا منتشر شد، قانون‌گذاران اروپایی خواستار تشدید سیاست شکست خورده تحریم ایران شدند. آنها در تداوم حمایت تمام‌قد غرب از رژیم تروریستی صهیونیستی به ابراز تاسف از تجاوز این رژیم علیه کنسولگری ایران بسنده و اشاره کرده‌اند که اصل مصونیت اماکن دیپلماتیک باید طبق قوانین بین المللی رعایت شود.

گفتنی است که ایران با بهره گیری از حق ذاتی دفاع از خود مبتنی بر ماده ۵۱ منشور ملل متحد و در پاسخ به تجاوزات نظامی مکرر رژیم اسرائیل، به ویژه حمله نظامی علیه مکان دیپلماتیک ایران که در روز ۱۳ فروردین ماه (اول آوریل ۲۰۲۴) در نقض آشکار حقوق بین الملل و بند ۲ منشور ملل متحد صورت گرفت و متعاقب آن ناتوانی شورای امنیت برای اتخاد تدابیر لازم برای محکومیت و مسئولیت پذیر کردن متجاوز، مجموعه‌ای از حملات نظامی علیه اهداف نظامی در سرزمین‌های اشغالی را انجام داد.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که به اهداف و اصول حقوق بین الملل و منشور ملل متحد متعهد است، اما در بکار گیری حق ذاتی دفاع از خود بر اساس حقوق بین الملل در هنگام ضرورت تردید نخواهد کرد.

نمایندگان پارلمان اروپا در بخش دیگری از قطعنامه جانبدارانه‌ای که امروز صادر شد، ضمن تکرار ادعا‌های بی‌اساس و سیاه‌نمایی درباره نقش ایران در منطقه، از تصمیم اخیر شورای وزیران امور خارجه اتحادیه برای تشدید سیاست شکست‌خورده تحریم ایران استقبال کرده و خواستار افزودن فوری نام اشخاص و نهاد‌های نظامی ایرانی در فهرست تحریم‌ها شدند.

آنها همچنین درخواست غیرقانونی افزودن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فهرست سازمان‌های به اصطلاح تروریستی را تکرار کرده و از جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواستار اقدام در این زمینه شدند.

بر اساس گزارش‌ها بورل قرار است فهرست تحریم‌های جدید علیه ایران را در پی عملیات وعده صادق ارائه کند؛ وی با این حال تصریح کرده است که شناسایی سپاه پاسداران به‌عنوان نهاد به اصطلاح تروریستی، بدون حکم دادگاه امکان پذیر نیست.

او هفته پیش در نشست با خبرنگاران در این باره گفت: ما به حکمی نیاز داریم که نشان دهد سپاه ایران در یک پرونده تروریستی دخیل بوده است. در شرایط کنونی چنین پرونده‌ای موجود نیست و من به همکارانم گفتم که پاسخ همانی که است چند ماه پیش اعلام شد.

قانون‌گذاران اروپایی در فراز دیگری از این قطعنامه به توافق سال ۹۴ اشاره کرده و بدون توجه به خروج یکجانبه ایالات متحده آمریکا از این توافق و بدعهدی کشور‌های اروپایی عضو برجام، خواستار پایبندی کامل ایران به تعهدات خود شدند.

گفتنی است که ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشار‌های ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشور‌های اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشور‌های اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد، اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده است.

این درحالیست که ایران با وجود بدعهدی طرف مقابل، حداکثر شجاعت و بصیرت خود را با موافقت برای مشارکت در مذاکرات وین با هدف حفظ توافق برجام نشان داد، اما تجربه ماه‌ها مذاکرات در وین ثابت کرد کاخ سفید به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی قدرت تصمیم‌گیری برای بازگشت به توافق هسته‌ای را ندارد.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق نهایی وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که علاوه بر تضمین طرف‌های مقابل به پایبندی، تحریم‌ها را به صورت موثر و قابل‌راستی آزمایی رفع کند.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • بازخوانی سفر اردوغان به عراق/ اهداف ژئوپلیتیکی ترکیه به بهانه مناسبات ژئواکونومیک
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • ذلت، تنها دستاورد آمریکا در عملیات پنجه عقاب
  • ازسرگیری صادرات نفت کردستان
  • اولین نتایج سفر اردوغان به عراق/ تشکیل ستاد عملیات مشترک بین آنکارا و بغداد
  • خرد شدن پنجه‌های عقاب در ریگزار طبس/ روزی که وعده صادق محقق شد
  • شکستی که مصداق وعده صادق بود/ پنجه عقاب در شن‌های طبس
  • شکست پنجه عقاب در صحرای طبس
  • نتانیاهو هیتلر زمان، نمی‌تواند فرار کند | ترکیه در عراق عملیات نظامی انجام می دهد؟
  • مذاکرات بغداد و اربیل برای از سرگیری صادرات نفت شمال