Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر علیرضا باباخان  روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا،‌ به سوالاتی پیرامون نحو تاثیرگذاری کرونا بر اقتصاد ایران و جهان بدین شرح پاسخ داد.

-همه‌گیری کرونا چه تغییرات اقتصادی در سطح استان ایجاد کرده است؟

آن چیزی که در مرحله اول و کوتاه‌مدت در سطح اقتصاد استان قم مشهود است،‌ افزایش قیمت‌هاست، در حوزه تولید، قیمت مواد اولیه خیلی گران شده است، برای مثال در حوزه تولید لباس شاهد آن هستیم که پارچه به‌سختی پیدا می‌شود و همان مقدار کم هم که پیدا می‌شود باید به‌صورت نقد و باقیمت بالا خریداری شود؛ در برخی از صنایع قیمت مواد اولیه تا سه برابر افزایش‌یافته است که این موضوع بالا رفتن قیمت محصول نهایی را درپی داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از طرف دیگر شاهد آن هستیم که در استان قم برخی از مجموعه‌های دانش‌بنیان که بیشتر در حوزه سلامت و تجارت الکترونیک مشغول فعالیت می‌کنند در حال جان گرفتن هستند، یعنی استقبال مردم از این‌ مجموعه‌های اقتصادی در حال افزایش است و این موضوع فرصتی را برای دیدن شدن بهتر توانایی‌ شرکت‌های دانش‌بنیان و اعتماد مردم به آن‌ها ایجاد می‌کند.

-همه‌گیری کرونا چه تغییرات اقتصادی در سطح ملی ایجاد کرده است؟

در این رابطه باید گفت، باور دارم که خداوند در دل سختی‌، گشایش قرار می‌دهد، اگر با این دید به کرونا نگاه کنیم، می‌توان دید که کرونا در کنار زحمات، فرصت‌هایی را نیز برای کشور ما ایجاد کرد؛‌ هم‌اکنون در حوزه پزشکی توانستیم ظرفیت‌های بالایی از خود نشان دهیم که این مساله در جذب دانشجویان بین‌المللی و گردشگران حوزه سلامت به ما کمک خواهد کرد و در این زمینه فرصت درآمدزایی خوبی برای کشور ایجاد خواهد شد.

مساله دیگری که کرونا در سطح ملی موجب کشف آن شد، شناخت توانمندی‌های مدیریتی بود، احساس خودکم‌بینی مدیریتی در جامعه نمود داشت و این مساله بر حوزه‌های اقتصادی‌ هم تاثیر گذار بود، اما عملکرد تحسین‌برانگیز ستاد ملی مقابله با کرونا و وزارت بهداشت، نشان داد ما توانایی مقابله با بحران‌ها و حل مشکلات را داریم و می‌توانیم از این دستاوردها در حوزه‌های اقتصادی به‌خوبی بهره‌مند شویم.

یکی دیگر از تاثیرات کرونا در سطح اقتصاد کلان کشور، نشان دادن اهمیت حضور دولت در عرصه اقتصاد بود،‌ یک پیش‌فرض این بود که حضور دولت در اقتصاد چیز بدی است، اما اکنون متوجه شدیم که حضور دولت به معنای کلی (حاکمیت) در عرصه‌های اقتصادی لزوما چیز بدی نیست به‌شرط آنکه دولت عاقلانه عمل کند اتفاقا حضور دولت در اقتصاد موضوع مناسبی است، برای نمونه در حوزه تولید مواد ضدعفونی و ماسک بسیاری از مجموعه‌های دولتی و حاکمیتی وارد میدان شدند و با استفاده از ظرفیت بالای خود، مشکل را برطرف کردند.

این موضوع نشان می‌دهد آن پیش‌فرض که به دنبال کاهش حداکثری نقش دولت در عرصه‌های اقتصادی بود، لزوما صحیح نیست و ما ثمربخش بودن حضور دولت در اقتصاد را به‌خصوص در زمان بحران‌،‌ تجربه کردیم،‌ البته این به معنای بزرگ کردن دولت به هر قیمت نیست و باید در خصوص نقش دولت و بخش خصوصی در اقتصاد کلان، برنامه‌ریزی صحیح صورت گیرد.

مساله دیگری که پس از کرونا در سطح ملی شاهد آن بودیم،‌ اهمیت اقتصاد اسلامی بود که در قالب اقتصاد مشارکتی نمود پیدا کرد، در این مدت اقشار مختلف جامعه داشته‌های خود را برای کمک به حل بحران، با دیگران به اشتراک گذاشتند و این موضوع نشان داد که با کار جمعی تا چه اندازه می‌توان سرعت حل مشکلات اقتصادی را بالا برد؛ بنابراین باید این الگوی اقتصادی در کشور بیش از گذشته ترویج شود و از مدل‌های اقتصادی غرب که بر سرمایه فردی تمرکز دارد فاصله بگیریم.

موضوع دیگری که کرونا در سطح اقتصاد ملی موجب آن شد، نمایش اهمیت حکمرانی دیجیتال و فضای مجازی بود که افزایش بهره‌وری و کارایی فعالیت‌های اداری را درپی داشت.

این موضوع همچنین ظرفیت بالای کسب‌وکارهای اینترنتی را به نمایش گذاشت و نشان داد بستر فضای مجازی دارای امکانات زیادی برای رونق فعالیت‌های اقتصادی و درآمدزایی در کنار مباحث آموزشی و آگاهی بخشی است و باید روزبه‌روز توسعه یابد.

در این روزها به‌خوبی مشخص شد فضای مجازی در رونق یافتن بسیاری از حوزه‌های اقتصادی موثر است و حتی صنعت سینما نیز می‌تواند در این بستر رشد کند.

با استفاده از بستر فضای مجازی،‌ دسترسی اقشار مختلف به انواع حوزه‌های تولیدی و خدماتی آسان می‌شود و با هزینه کمتر می‌توانند نیاز خود را بدون مراجعه فیزیکی و باصرفه جویی در زمان،‌ تامین کنند.

پررنگ شدن نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در اقتصاد از دیگر تاثیرات کرونا بود، اکنون در اثر فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان و جوانان متخصص که بدون تعطیلی شبانه‌روز زحمت کشیدند، کشور از واردات محصولات مرتبط با بیماری کرونا بی‌نیاز و حتی در مواردی صادرکننده آن شده است.

از طرف دیگر به دلیل آنکه کرونا واردات ماشین‌آلات واحدهای تولیدی را نیز تحت تاثیر قرارداد، مدیران بسیاری از کارخانه‌ها مجبور شدند که از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان برای تامین نیاز و جلوگیری از توقف فعالیت خط تولید خود استفاده کنند و این موضوع باعث شد ظرفیت‌های داخلی بیش از گذشته موردتوجه قرار گیرد.

-شما کدام مورد از تغییرات نام‌برده را پایدار می‌دانید به‌طوری‌که تا مدت نه‌چندان کوتاهی پس از کرونا برقرار بماند یا حتی به ویژگی بلندمدت بشر و جامعه انسانی تبدیل شود؟

 به نظر می‌رسد از این تغییرات ایجادشده،‌ موضوع حکمرانی دیجیتال همچنان باقی خواهند ماند و توسعه پیدا خواهد کرد.

همچنین موضوع نقش دولت در اقتصاد و استفاده از ظرفیت‌های داخلی برای تامین کالاهای موردنیاز کشور، با توجه به تجربه مدیریت اقتصادی ایام کرونا تا سال‌ها موردتوجه خواهد بود.

فرصت توسعه اقتصاد مشارکتی در سایه تقویت روحیه همدلی و اتحاد بیشتر مردم، نیز ازجمله تاثیرات بلندمدت کرونا در کشور خواهد بود که باید به بهترین نحو ممکن از آن برای شکوفایی هرچه بیشتر عرصه‌ تولید و اشتغال استفاده شود.

-برخی سیاستمداران کرونا را بزرگترین بحران جامعه خود در دهه‌های اخیر دانسته‌اند،‌ آیا کرونا در حوزه اقتصاد پدیده‌ای بحران‌زا تلقی می‌شود که دردسرهای فراوان و عظیمی ایجاد کرده باشد؟

کرونا مسائل زیادی ازجمله در بخش حمل‌ونقل و توزیع کالاهای اساسی ایجاد کرد، اما در کنار این مسائل دردسر عظیم نبود و با نشان دادن نقاط ضعف و قوت به ما کمک کرد تا راه توسعه اقتصادی خود را بهتر ادامه دهیم و در شرایط بحران دچار شوک نشویم.

کرونا موجب تقویت روحیه خودباوری در مردم ما شد و نشان داد اقشار مختلف در جامعه ایرانی برای عبور از شرایط بحران در کنار هم ایستاده‌اند و برعکس بسیاری از کشورهای مدعی، باوجود شرایط سخت خود به دیگران کمک می‌کنند که این روحیه برای پیشرفت در همه عرصه‌ها به‌خصوص اقتصاد بسیار ارزشمند است.

تقویت باور به ظرفیت‌های داخلی از دیگر نکاتی است که در این رابطه باید موردتوجه قرار گیرد، این‌که کشور در کمتر از سه ماه در تولید پیچیده‌ترین محصولات حوزه سلامت و بهداشت، خودکفا می‌شود و این ظرفیت را به رخ دنیا می‌کشد، مساله کمی نیست.

-با فرض طولانی شدن کرونا، شما چه پیشنهادهایی در حوزه اقتصاد، برای زیست در شرایط کرونا دارید؟

با فرض این مساله باید با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی و تامین سلامت نیروی انسانی، کار را در بخش‌های مختلف تولیدی، توزیعی و خدماتی ادامه دهیم؛ اما به‌هرحال بسیاری از کارها را نیز باید با استفاده از ظرفیت فضای مجازی و بدون نیاز به حضور فیزیکی به انجام رساند که البته این راهکار به‌غیر از مساله حفظ سلامت افراد، باصرفه جویی قابل‌توجه در وقت و هزینه آنان هم همراه است.

همچنین برای زیست در شرایط کرونا باید از مسیر تشکیل قطب‌های اقتصادی خارج‌شده و به‌سوی توزیع عادلانه ثروت گام برداریم، کرونا به ما نشان داد اگر ثروت در مناطقی خاص از کشور همچون تهران متمرکز باشد با ایجاد مشکل برای این منطقه، کل کشور دچار آسیب می‌شود، همان‌طور که بخشی از گرانی‌های اخیر به دلیل تعطیلی‌های بود که در تهران ایجاد شد.

ولی اگر توزیع ثروت عادلانه باشد، با از مدار خارج شدن یک منطقه، مناطق دیگر با مشکل مواجه نمی‌شوند و حتی می‌توانند به منطقه دچار مشکل شده نیز کمک کنند.

-آیا ایران پس از کرونا، از نظر اقتصادی، متفاوت از ایران پیش از کرونا،‌ خواهد بود؟ اگر آری چرا؟ و اگر خیر چرا؟

بله متفاوت خواهد بود و این تفاوت بیشتر جنبه مثبت دارد، برای نمونه شرایط ایجادشده در اثر کرونا به دولت نشان داد که باید بیشتر در حوزه‌های راهبردی اقتصاد وارد شود و نظریه‌هایی که بر کاهش نقش دولت در عرصه‌های اقتصادی تمرکز دارد، لزوما صحیح نیست؛ بنابراین شرایط مناسبی برای تصمیم‌گیری در خصوص اصلاح ساختار اقتصادی دولت به وجود آمد.

در ایران پس از کرونا به اقتصاد دانش‌بنیان بسیار توجه خواهد شد و به‌طور حتم کشور در تولید و صادرات کالاهای راهبردی به‌خصوص در حوزه سلامت از جمله دارو با جهش قابل‌توجهی مواجه می‌شود.

همچنین مدیریت دیجیتال در حوزه مباحث اقتصاد خرد و کلان کشور، نقش موثرتری ایفا خواهد کرد و بسیاری از مسئولان و کارکنان در بخش‌های دولتی و خصوصی برای انجام فعالیت موردنظر خود از بستر فضای مجازی استفاده خواهند کرد.

- آیا جهان پس از کرونا، از نظر اقتصادی، متفاوت از جهان پیش از کرونا،‌ خواهد بود؟ اگر آری چرا؟ و اگر خیر چرا؟

 بله، کرونا تلاشی که سال‌ها برای جهانی‌سازی حوزه اقتصاد صورت گرفت را زیرسوال برد و ارائه مدل‌های غربی در این حوزه را به چالش کشید و همه کشورها متوجه شدند که توجه به اقتصاد ملی و ظرفیت‌های داخلی تا چه اندازه اهمیت دارد؛‌ پس از مشاهده تاثیرات اقتصادی کرونا بر نظام بین‌الملل، شاید تا سال‌ها صحبت از جهانی‌سازی اقتصاد، به دلیل ناکارآمدی آن‌ به فراموشی سپرده شود و ملی‌گرایی جای آن را بگیرد.

این مساله موجب می‌شود تعامل اقتصادی میان کشورها نه مثل قبل بلکه به‌صورت استراتژیک و با روش‌های جدید انجام شود چرا که همه کشورها به دنبال قوی‌تر شدن اقتصاد داخلی خود خواهند رفت و واردات را به‌عنوان یک‌راه حل قابل‌اطمینان نخواهند پذیرفت و سطح رقابت اقتصادی در دنیا برای تولید محصولات باکیفیت‌تر افزایش خواهد یافت.

همچنین اکنون در اثر کرونا، کشورهای نظام سرمایه‌داری در داخل خود هم با تهدید فروپاشی اقتصادی مواجه شده‌اند، در همین رابطه پیش‌بینی من این است که به‌مرورزمان اقتصاد آمریکا در اثر کرونا از هم فرو خواهد پاشید، یکی از دلایل آن این است که ایالت کالیفرنیا که جزو پولدارترین ایالت‌های آمریکاست و یک‌ششم اقتصاد آن کشور را بر عهده دارد اکنون صحنه اعتراض‌ مردم شده که چرا دولت باید بیشترین سهم مالیات را از ما بگیرد و خرج دیگر ایالت‌های کند و حتی ادعای استقلال کرده‌اند.

در مواقع این مساله نشان می‌دهد در شرایط کرونا، اقتصاد سرمایه‌داری در همه‌جا ناکارآمد شده و توزیع عادلانه ثروت بهترین جایگزین برای آن است.

بحث دیگر در این رابطه، موضوع توسعه کسب‌وکارهای الکترونیکی در سطح اقتصاد بین‌المللی به دلیل تاثیرات کرونا است که این مساله برای ما در کنار ایجاد یک موقعیت مناسب اقتصادی می‌تواند تهدید هم به‌حساب بیاید، چرا که اگر همچون موضوع پیام‌رسان‌ها به‌صورت جدی وارد میدان نشویم، عرصه را به رقبا واگذار و از نظر اقتصادی ضرر خواهیم کرد.

- شما چه تمهیداتی برای زیست بهتر در ایران پس از کرونا پیشنهاد می‌کنید؟

کرونا اهمیت امنیت زیستی در همه حوزه‌ها را به ما نشان داد، در ایران پس از کرونا باید به این حوزه‌های امنیتی که تاثیر مستقیم بر فضای اقتصادی کشور دارد بیشتر بپردازیم و باور کنیم این دست از تهدیدات همچنان وجود خواهد داشت و لازم است که برای رویارویی با آن آماده‌باشیم.

یکی دیگر از نکاتی که باید در این شرایط بیشتر موردتوجه قرار گیرد، آینده‌پژوهی است تا اولویت‌بندی برنامه‌ها در تعیین راهبردهای کلان کشور کارآمدتر انجام شود، به‌عنوان نمونه تهدید زیستی ناشی از ویروس کرونا به ما نشان داد که باید نقش پدافند غیرعامل در برنامه‌های بالادستی کشور برجسته‌تر دیده شود و تصمیمات آن در بخش‌های مختلف ضمانت اجرایی داشته و تشریفاتی نباشد.

مساله تامین مالی جمعی از دیگر نکاتی که باید در کشور بسیار بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد و سرمایه‌های خرد مردم به سمت عرصه تولید و اشتغال مولد هدایت شود.

در همین رابطه لازم است تا شرایط مورد نیاز برای ورود شرکت‌های دانش‌بنیان به عرصه فرابورس و بورس فراهم و سرمایه‌های مردم به سمت فعالیت‌های نوآورانه سوق داده شود، چرا که این مساله علاوه بر گسترش توان صنعتی و تولیدی کشور، سودآوری مطمئن و قابل قبولی را نیز در پی خواهد داشت.

همچنین با تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان و توانمند شدن کشور در رفع نیازهای داخلی به ویژه محصولات راهبردی،‌ تحریم‌ها خودبه‌خود بی‌اثر خواهد شد و کشورهای مختلف چاره‌ای جز تعامل و دادوستد اقتصادی با ایران نخواهند داشت.

به‌طورکلی بنده به آینده خوش‌بین هستم و ایران پس از کرونا را کشور قوی‌تری می‌دانم که می‌تواند از ظرفیت‌های داخلی خود بهتر استفاده کند به شرطی که به افراد شایسته در حوزه مدیریت کشور بیشتر بها داده شود و این افراد قدرت اجرایی لازم برای ایجاد تغییرات ساختاری موردنظرشان را در راستای اصلاح امور داشته باشند./

برچسب‌ها ویروس کرونا قم شرکت دانش بنیان بهداشت و سلامت پروندهٔ خبری تبعات کرونا بر اقتصاد ایران و جهان از نگاه اساتید دانشگاه

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ویروس کرونا قم شرکت دانش بنیان بهداشت و سلامت ویروس کرونا قم شرکت دانش بنیان بهداشت و سلامت شرکت های دانش بنیان ایران پس از کرونا ظرفیت های داخلی دولت در اقتصاد توجه قرار گیرد سطح اقتصاد کرونا در سطح حضور دولت فضای مجازی حوزه سلامت نقش دولت حوزه ها عرصه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۵۷۳۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بدون توجه به فرهنگ امکان پیشرفت وجود ندارد/ رونمایی از سند مشترک تعامل فرهنگ و اقتصاد

محمدمهدی اسماعیلی سه‌شنبه شب در نشست مشترک با سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی که در مصلی تهران و در حاشیه هفتمین روز برپایی سی و یکمین نمایشگاه قرآن کریم برگزار شد، اظهار داشت: فرهنگ یک امر مقدم و پیشینی است و زیر سایه فرهنگ توحیدی است که اتفاق‌های مهم رخ می‌دهد.

وی با اشاره به شعار امسال افزود: این شعار پیشینه‌ای دارد و مبتنی بر نظریه‌ای است. الحمدالله رهبر حکیم و فرزانه‌ای را در راس نظام اسلامی‌مان داریم که با اشراف کامل و آسیب‌شناسی دقیق سال‌های سال است که روی حل عقب‌ماندگی‌های اقتصادی و مشکلات اقتصادی، معظم له تمرکز کردند و همان‌گونه که فرمودند شعار امسال یکی از راهبرد‌های اساسی کشور در سال پیش رو است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: شاید در وادی امر با نگاه ناکافی فکر کنیم که شعار سال یک شعار اقتصادی است و باید همه تمهیدات از حوزه اقتصاد برای تحقق آن فراهم شود که این یک اشتباه راهبردی در فهم نوع اندیشه سیاسی و دینی حاکم بر کشور است که پشتوانه نظام اسلامی قرار دارد.

اسماعیلی گفت: رهبر عزیز انقلاب زمانی در مورد فرهنگ این تعبیر را دارند که فرهنگ مثل هواست. با این نگاه، فرهنگ یک امر ثانوی و عرضی نیست. فرهنگ یک امر اولیه و ضروری است، زیرا تا حوزه فرهنگ ارتقای لازم را پیدا نکند در یک جامعه با اندیشه دینی بنا گذاشته شده، اساساً امکان پیشرفت وجود ندارد.

وی بیان کرد: پیشرفت در جامعه دینی با قرائت اسلامی، انقلابی و نهضت امام اساساً بدون بستر فرهنگ امکان ایجاد ندارد. یکی از مشکلاتی که در کشور رخ داده این است که خیلی وقت‌ها به این یکپارچگی توجه نشده است. یکپارچگی لازم است، اندیشه امام یک اندیشه یکپارچه است. ما پیشینه تمدنی و نظام سازی مان در یک‌صد سال اخیر یک اندیشه منسجم است.

وزیر فرهنگ ادامه داد: در حوزه انقلاب اسلامی با همین مفهوم پیش آمدیم. این تفکرات وارداتی که سنخ همنشینی اینها را درک نمی‌کردند و جدا می‌کردند. نتیجه آن برخی نابسامانی‌های امروز است.

اسماعیلی تایکد کرد: باید یکپارچه جلو برویم. فرهنگ یک امر مقدم و پیشینی است که سایه دارد. در زیر سایه فرهنگ توحیدی است که این اتفاقات مهم می‌افتد.

وی گفت: رشد آموزش عالی روزی یک نیاز مبرم بود که امروز تبدیل به یک مشکل شده است؛ صندلی خالی. مسکن ساخته شده این پیوست فرهنگی و اجتماعی و متعالی همراهش نبوده امروز بخش نازلی را برطرف کرده و بخش عمده‌ای را برطرف نکرده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: مسکن درست کردیم تا آرامش ایجاد کنیم؛ اما به اختلاف و جدایی منجر شده است. چون پشت آن چنین تفکری وجود ندارد.

اسماعیلی تصریح کرد: روز اولی که در ششم شهریور سال ۱۴۰۰ به محضر رهبری رسیدیم آغاز دولت مردمی، معظم له فرمودند که ساختار‌های فرهنگ نیاز به بازسازی انقلابی دارد خیلی از دوستان دچار اختلاف دیدگاه بودند که این بازسازی باید در کجا اتفاق بیفتد. جلساتی گرفتند برای امکان ساختاری. در جلسه ۱۴۰۱ شورای عالی انقلاب فرهنگی وقتی محضر رهبری مطرح کردیم که منظور از این چیست، حضرت آقا فرمودند این اصلاح ساختار فرهنگی جامعه است و نه دولت و حاکمیت.

وی گفت: امروز بهترین نقطه است و رئیس دولت یک شخصیت فرهنگی اندیشند است. در دولت مردمی تلاشمان ایجاد توازن و رسیدن به این باور است که اگر قرار است بنا به شعار سال جهش تولید اتفاق بیفتد بدون اصلاح انگاره‌های فرهنگی و ذهنی حاکم بر جامعه امکان‌پذیر نیست. حل مساله الگوی مصرف نیازمند اصلاح فرهنگی است. بدون بازگشت به آموزه‌های اصیل دینی در حوزه اقتصاد اسلامی که منبعث از نگاه توحیدی است امکان رشد در کشور وجود ندارد. این را باید در عمل کنار هم ببینم و مساله فرهنگ به عنوان مساله اصلی و با اولویت و پیشینی و به عنوان یک چتر بر سر تمام فعالیت‌ها دیده شود تا امکان رشد و تعالی کشور فراهم شود. تلاش می‌کنیم و به تحقق این هدف امیدواریم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در خوانش حاکم بر فضای پیشرفت کشور باید این نگاه متوازن و توجه عمیق به امر پیشینی و اولویت فرهنگ برای پیشرفت حاکم شود.

اسماعیلی در ادامه پس از شنیدن اظهارات وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: به حوزه فرهنگ دیگر به عنوان یک حوزه انتزاعی و نمادین نگاه نمی‌کنیم؛ بلکه به یک حوزه انضمامی تبدیل شده است.

وی بیان کرد: با آخرین مصوباتی که سال گذشته در شورای عالی انقلاب فرهنگی داشتیم ایجاد شهر جهانی صنایع فرهنگی در تعطیلات نوروز جلسات متعددی را داشتیم و آیین‌نامه‌های آن را داریم به عنوان یک کار مهم آماده می‌کنیم.

وزیر فرهنگ ادامه داد: همپای توجه به اقتصاد مبتنی بر اولویت کشور‌های همسایه بتوانیم حوزه فرهنگی‌مان را نیز در این ارتباطات وارد کنیم. با بسیاری از کشور‌های منطقه، امروز وارد این فعالیت‌ها شدیم و امروز ارزش افزوده اقتصادی به فعالیت‌های فرهنگی داریم. واژه اقتصاد فرهنگ یکی از ۵ برنامه کلان وزارت فرهنگ در دوره جدید است. در ۳۷ سرفصل برنامه دولت یکی از سرفصل‌های اصلی سرفصل اقتصاد فرهنگ است.

اسماعیلی تاکید کرد: از حوزه فرهنگ و هنر غنی ایرانی که داریم می‌توانیم امروز ارتباطات وسیع فرهنگی را ایجاد کنیم. بسیاری از کشور‌های شرق آسیا اسلامشان از طریق تجار و بازرگانان ایرانی وارد شده است. بر خلاف حوزه غرب که پس از صدر اسلام با درگیری و جنگ بوده، در این سمت کاملاً نرم جلو رفت.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: امروز جمهوری اسلامی ایران مشروعیت بسیار بالایی را در منطقه حوزه فرهنگی خود دارد. به گفته نفر یک شعر در تاجیکستان که ۳۰۰ سال است ما را از هم جدا کرده‌اند هنوز نام دخترانشان را در عشایر این کشور ایراندخت و ایران‌گل می‌گذارند. این یعنی به همین نسبت فضای افزایش تعاملات مختلف وجود دارد. با وزیر فرهنگ قطر ملاقات داشتم در پایان دیدار یک تابلوی خوشنویسی شده یکی از خوشنویسان کشور را به من هدیه داد. این ذهن روشنی ایجاد می‌کند تا فضای فعالیت‌های اقتصادی را با این فضای فرهنگی و نزدیکی فکری و فرهنگی جلو ببریم.

وی بیان داشت: این فرهنگ توحیدی حاکم است و معتقدیم فرهنگ و اقتصاد حوزه‌های هم‌افزا و پشتیبان دارند. امروز بسیاری از بخش‌های ما با اندک نگاه پشتیبانی در بخش اقتصاد به رونق می‌رسد.

اسماعیلی اظهار داشت: ارزش مجموعه هنری ما در هنر‌های معاصر بالای چند میلیارد دلار است. ما عادت به حبس سرمایه‌های خود داریم، در حالی که چقدر فضای فرهنگی و هنری کشور را رشد دهد.

وزیر فرهنگ گفت: تلاش داریم با این جلسات به رابطه هم‌افزا میان اقتصاد و فرهنگ برسیم. همه اصحاب فرهنگ، اندیشه و هنر کمک کنند با این شعار‌هایی که با شاخص‌های کمی اقتصادی باید محقق شود در کشور گام‌های بلندتری برداریم.
محمدمهدی اسماعیلی سه‌شنبه شب در پایان نشست مشترک با احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی، درباره تبیین شعار سال «جهش تولید با مشارکت مردم»، در جمع خبرنگاران اظهار داشت: در دولت این نگاه وجود دارد که حوزه‌های فرهنگ، اقتصاد و سیاست درهم‌تنیده شده و حوزه فرهنگ، حوزه‌ای پیشینی است.

وی افزود: با این باور در سلسله نشست‌هایی طراحی شده تا با دوستان اقتصادی گفت‌وگو می‌کنیم و در نشست مشترک با وزیر اقتصاد هم همین بحث را داشتیم که چگونه دو حوزه اقتصاد و فرهنگ را به هم‌نشینی هم‌افزا برسانیم و چگونه نیازهای متقابل را برطرف کنیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه اقدامات اجرایی و عملیاتی در دستور کار قرار دارد و نه طرح مسایل کلی غیرقابل اجرا، گفت: در دولت مردمی بنا بر اجراست تا سخن گفتن صرف و نداشتن عمل، (که خیلی اوقات از این محل آسیب‌هایی وارد می‌شود)؛ امیدواریم با همکاری و تعامل نزدیک این فرصت مغتنم را در اختیار ارتقای فرهنگی و تمدنی جامعه قرار دهیم.

اسماعیلی ادامه داد: شورای راهبردی فرهنگی در وزارت اقتصاد نیز با همین نگاه ایجاد شده و دو حوزه اقتصادی و فرهنگی را از هم جدا نمی‌دانیم.

وزیر فرهنگ بیان کرد: در حوزه فرهنگ یکی از اولویت‌های اصلی اقتصاد فرهنگ و هنر است؛ در همین راستا سند اجرایی با کارنامه دوساله و افق دو سال آینده داریم؛ در حوزه اقتصاد هم شرایط به همین نحو است و هر فعل اقتصادی و اتفاق عمرانی و صنعتی نیازمند انضمام نگاه فرهنگی است.

وی تاکید کرد: امیدواریم دوستان با چنین شورایی که در وزارت اقتصاد است و فعالان حوزه فرهنگ این کار را به ثمر برسانند.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ساير حوزه ها

دیگر خبرها

  • افزایش بدهی دولت آلمان و تداوم رشد منفی اقتصادی برلین
  • اصل ۴۴ قانون اساسی دقیق اجرا شود/استفاده از بخش تعاونی برای جهش تولید ضروری است
  • تحقق شعار سال با مشارکت جمعی و اعتماد به حوزه تعاون امکان پذیراست
  • متکی: نباید در کمیسیون‌ها سرگرم رسیدن به ریاست باشیم
  • مشارکت مردم در تولید، چگونه؟| واعظ آشتیانی
  • منوچهر متکی: دولت باید اقتصاد را رها کند
  • متکی: نظارت مجلس در کشور ما قوی نیست /۲۰ برابر فرانسه، قانون وضع کرده ایم
  • متکی: نظارت مجلس در کشور ما قوی نیست/ 20برابر فرانسه، قانون وضع کرده ایم
  • متکی: نباید در کمیسیون‌های مجلس دنبال رسیدن به ریاست باشیم
  • بدون توجه به فرهنگ امکان پیشرفت وجود ندارد/ رونمایی از سند مشترک تعامل فرهنگ و اقتصاد