Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@19:54:25 GMT

توسعه بروجرد در بستر کشاورزی پایدار

تاریخ انتشار: ۱۸ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۵۹۲۷۵

توسعه بروجرد در بستر کشاورزی پایدار

ماده ۱۳ برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (۱۳۹۹-۱۳۹۵)  بر توسعه کشاورزی پایدار تاکید دارد؛ حفظ ظرفیت تولید، افزایش عملکرد در واحد سطح، کاهش مصرف آب، ارائه حمایت لازم برای توسعه گلخانه ها، اصلاح الگوی کشت مناسب با منطقه و ارتقا شاخص بهره وری آب کشاورزی با توسعه روش های نوین آبیاری حداقل به میزان سالانه ۴۰۰ هزار هکتار با پرداخت ۸۵ درصد هزینه اجرای عملیات به عنوان کمک دولت به صورت بلاعوض از جمله راهبردهای مناسب در راستای کشاورزی پایدار از یک سو و مقابله با بحران کم آبی و حفظ محیط زیست به شمار می رود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لایحه برنامه ششم توسعه در بخش کشاورزی بارویکرد توازن وتعادل با زیر بنای علمی از سوی دولت تدبیر و امید تدوین شده است که در بحث توسعه پایدار و کشاورزی، به منظور حفظ ظرفیت تولید و نیل به خودکفایی در محصولات اساسی کشاورزی، بر ارتقاء ارزش افزوده بر مبنای ملاحظات توسعه پایدار تاکید شده است.

توجه به تکالیف قانون برنامه ششم توسعه و طرح‌های اقتصاد مقاومتی از مهم‌ترین برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی در سال جاری است ؛ بنا بر گفته وزیر جهاد کشاورزی ؛ تحقق شعار جهش تولید نیازمند تقویت و جهش در اراده است و در بخش کشاورزی ؛ توسعه و تقویت زنجیره‌های تولید این بخش  از جمله راهکارهای حل مشکلات بخش کشاورزی است.

بروجرد در مسیر کشاورزی پایدار

این  شهرستان، سالانه بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال محصولات کشاورزی تولید می کند و در زمینه تولیدات باغی نیز تامین کننده ۳۵ درصد از تولیدات باغی استان لرستان و از این نظر دارای مقام اول سطح زیر کشت باغات در استان به شمار می رود و محصولات با کیفیت آن با تنوع بیش از ۲۰ محصول به سراسر نقاط کشور صادر می شود.

بنا بر گفته مسئولان جهاد کشاورزی بروجرد در بخش ریز میوه ها این شهرستان دارای حدود ۸۰۰ هکتار باغ گیلاس با متوسط تولید هفت تن در هکتار و ۳۰۰ هکتار باغ آلبالو با متوسط تولید ۶تن در هکتار است  که با توجه به دانش بومی و فنی باغداران منطقه گاهی رکورد عملکرد به ۲۰ تن در هکتار با رعایت ضوابط تولید محصول سالم می‌رسد ،که تولید محصولات سلامت محور باعث شده بروجرد در میان کارخانه داران و دارندگان صنایع تبدیلی و فرآوری نام آشنا و پرطرفدار باشد.

توسعه باغات در اراضی شیب دار

طرح توسعه باغات در اراضی شیب دار یکی از برنامه های حوزه جهاد کشاورزی است که در بروجرد هم  اجرا شده است و بخشی از اراضی شیب دار این شهرستان به کشت گونه هایی اعم از بادام، گل محمدی و انگور  اختصاص یافته است. بنا بر گفته عزت اله نباتی مدیر جهاد کشاورزی بروجرد بیش از ۳۰۰ هکتار باغات دیم در بروجرد وجود دارد که با اجرای طرح توسعه باغات دیم می توان به افزاش تولید محصولات رسید.

به گفته وی افزایش تولیدات، کاهش فرسایش خاک و استفاده بیشتر از اراضی شیب دار از مهمترین مزایای طرح توسعه است ، شهرستان بروجرد به لحاظ شرایط آب و هوایی مناسب و میزان بارندگی ها مستعد اجرای این طرح است.

پیش بینی ۴۰ هزار تن گندم در بروجرد

در بخش تولید گندم نیز ؛مدیر جهاد کشاورزی بروجرد می گوید: امسال ۹ هزار و ۳۵۰ هکتار گندم دیم و چهار هزار و ۷۰۰ هکتار گندم آبی داریم که در مجموع ۱۴ هزار و ۵۰ هکتار با پیش بینی ۴۰ هزار تن تولید گندم در بروجرد خواهیم داشت.

وی افزود: همچنین سه  هزار و ۵۵۰ هکتار زمین زیر کشت جو آبی و ۹ هزار و ۲۵۰ هکتار زمین کشاورزی نیز زیر کشت جو دیم رفته و در مجموع ۱۲ هزار و ۸۰۰ هکتار سطح زیر کشت جو در شهرستان است که پیش بینی می‌شود ۳۰ هزار تن جو تولید داشته باشیم و علاوه بر این  پیش بینی می‌شود ۴۰۰ تن کلزا در بروجرد برداشت شود.

نباتی گفت: در سال زراعی ۹۸-۹۷ که ۲۴ هزار تن تولید داشتیم هشت  مرکز خرید داشتیم و امروز که بیش از ۴۰ هزار تن تولید داریم ۲ مرکز خرید داریم و همین مساله باعث شده خرید گندم کاهش پیدا کند و شهرهای همجوار بخش عمده‌ای از خرید شهرستان بروجرد را انجام دهند.

نیاز به ۶ مرکز خرید گندم  در بروجرد

مدیر جهاد کشاورزی بروجرد گفت:  با توجه به شرایط موجود، در حال حاضر ۶ مرکز خرید در بروجرد نیاز داریم و مراکز خرید تعاون روستایی در بروجرد نیز باید فعال شوند که یکی از آنها در مسیر خرم آباد مرکز خرید «دارتوت» بوده که سالیان متمادی بدون فعالیت مانده و در گذشته هشت  هزارتن خرید داشته است.

سیستم آبیاری نوین و توسعه کشاورزی بروجرد

بنا بر گفته مدیر جهاد کشاورزی بروجرد؛ طرح سیستم آبیاری نوین در سطح ۲ هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی این شهرستان اجرا شده است و در مجموع تا کنون  سه‌هزار و ۵۰۰ هکتار از ۳۵ هزار هکتار اراضی آبی کشاورزی بروجرد تحت پوشش سیستم آبیاری قطره‌ای و بارانی قرار گرفته است.

وی با اشاره به اینکه یک‌هزار هکتار از این اراضی تحت پوشش آبیاری قطره‌ای است، اظهار کرد: همچنین دوهزار و ۵۰۰ هزار هکتار نیز توسط سیستم آبیاری بارانی هستند. کشاورزان با استقبال از ایجاد سیستم آبیاری نوین می‌توانند در مدیریت مصرف آب و کاهش هدررفت منابع آبی شهرستان مشارکت کنند.

مدیر جهاد کشاورزی بروجرد مجموع اراضی کشاورزی تحت‌پوشش این شهرستان را ۶۹ هزار هکتار اعلام کرد و ادامه داد: از این میزان حدود ۳۴ هزار هکتار دیم و مابقی آبی است و روان‌آب خروجی دارند. در زمینه کشت محصولات پرآب‌بر، اگر کشاورزان از سیستم آبیاری‌های نوین استفاده کنند، می‌توانند تا ۲۰ درصد کشت این‌گونه محصولات انجام دهند. باید حق آبه هر منطقه، متناسب با الگوی کشت آن تعریف شود تا با مدیریت درست، بتوانیم سطح تولید را سازمان‌دهی کنیم.

بهره گیری از تجهیزات مدرن در بخش کشاورزی

اولین ایستگاه هواشناسی (mcl۸۸) استان لرستان در راستای تولید محصول سالم جهت پیش آگاهی در کنترل به موقع آفات و بیماری‌ها و کاهش مصرف سموم شیمیایی در محل باغات روستای «شیخمیری» شهرستان بروجرد نصب و راه اندازی شده است.

مدیر جهاد کشاورزی بروجرد در این خصوص می گوید: این دستگاه با ۱۶ کارآیی جهت پایش رطوبت و حرارت به عنوان کارایی اصلی نصب شده است.
کشاورزی محور توسعه روستایی

 نقش چندجانبه کشاورزی در زندگی انسانی و این که در کانون مباحث توسعه پایدار قرار دارد موجب شده تا در برنامه  توسعه کشور توجه ویژه ای به این شاخص مهم انجام شود.نگاه علمی دولت در تدوین برنامه ششم و جدیت در اجرای برنامه های تحولی به سمت کشاورزی پایدار دستاورد مهم سال های اخیر به شمار می رود.

 بر اساس برنامه سازمان ملل متحد تلاش­ های مربوط به کشاورزی و توسعه روستایی پایدار حول سه محور اساسی قرار دارد که شامل امنیت غذایی، ایجاد اشتغال و درآمد در مناطق روستایی به منظور ریشه کن نمودن فقر و حفظ منابع طبیعی و محیط زیست است.

برنامه ای که به دنبال حداکثر نمودن بهره ­وری از ظرفیت­ های بخش کشاورزی (اعم از طبیعی و انسانی) و حداقل نمودن پیامدهای مخرب زیست محیطی است. بنابراین ؛ توسعه کشاورزی بایستی با اتکاء به امکانات و تکنولوژی موجود شکل یابد؛ از نظر فنی مناسب، از نظر اقتصادی توجیه­ پذیر، از نظر اجتماعی قابل قبول و از نظر محیطی مطلوب باشد.

لرستان اقلیم کشاورزی

بنا بر گفته مسئولان جهاد کشاورزی لرستان ۷۸۳ هزار هکتار زمین زراعی در این استان وجود دارد که  از این میزان در ۱۸۵ هزار هکتار آن کشت آبی و در مابقی آن کشت دیم صورت می‌گیرد. سالانه ۵۰۰ تا ۵۵۰ هزار هکتار از اراضی استان زیر کشت انواع محصولات زراعی می‌رود و سه میلیون تن محصولات کشاورزی حاصل تلاش کشاورزان در این اراضی است .

یکی از سیاست‌های کلان وزارت جهاد کشاورزی توسعه کشت در محیط‌های بسته و در شرایط گلخانه‌ای است، با توجه به شرایط اقلیمی، حفظ منابع و استفاده بهینه از آب و خاک و دیگر نهاده‌های تولید، کشت در محیط‌های گلخانه‌ای مزیتی مهم است و تأثیر به‌سزایی در افزایش عملکرد خواهد داشت. توسعه کشت باغ‌ در اراضی دیم کم‌بازده، توسعه کشت گیاهان دارویی و توسعه کشت باغ‌ در اراضی شیب‌دار نیز در اولویت برنامه‌های جهاد کشاورزی استان لرستان  است که بیش از ۲ هزار هکتار زمین به آن اختصاص پیدا کرده است.

توسعه کشت گلخانه‌ها و توسعه سیستم‌های آبیاری تحت فشار نیز در اولویت برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی است و در این راستا در استان لرستان بیش از ۵۴ هزار هکتار از اراضی را به شیوه‌های نوین آبیاری  و هفت‌هزار هکتار را هم در دست تجهیز قرار دارد.

کشاورزی پایدار  به مدیریت صحیح منابع کشاورزی اطلاق می‌ شود که در جهت رفع نیازهای درحال تغییر بشر به کار برده شود و در عین حال منابع طبیعی و نیز کیفیت محیط زیست را حفظ کرده و حتی بهبود بخشد. کشاورزی پایدار سودمند و مستمر، متکی بر حفظ منابع طبیعی است. این شیوه کشاورزی، اقتصادی‌ترین و در عین حال سودمندترین نحوه استفاده از انرژی و تبدیل آن به محصولات کشاورزی، بدون تخریب حاصل‌خیزی خاک و کیفیت محیط زیست است.

برچسب‌ها وزارت جهاد کشاورزی بروجرد توسعه اقتصادی لرستان

منبع: ایرنا

کلیدواژه: وزارت جهاد کشاورزی بروجرد توسعه اقتصادی لرستان وزارت جهاد کشاورزی بروجرد توسعه اقتصادی لرستان مدیر جهاد کشاورزی بروجرد کشاورزی پایدار اراضی شیب دار هزار هکتار استان لرستان سیستم آبیاری بخش کشاورزی بنا بر گفته برنامه ششم هکتار زمین مرکز خرید محیط زیست توسعه کشت پیش بینی هزار تن زیر کشت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۵۹۲۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور سند برای ۵۶ هزار هکتار از بستر و حریم رودخانه‌ها در خوزستان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان با اعلام خبر گفت:  بیش از ۲۵ هزار هکتار از این اسناد در دولت سیزدهم صادر شده که در نوع خود اقدامی بی نظیر است.

وی با اشاره به نقش مهم خوزستان در اقتصاد کشور به دلیل وجود یک سوم آب‌های سطحی کشور در این استان، اظهار کرد: مسئولین باید محافظت از رودخانه‌ها را به عنوان یک تکلیف مهم در نظر گرفته و به آن عمل کنند چرا که رودخانه‌ها به عنوان شریان‌های حیاتی، نقش مهمی در آبادی منطقه دارند.

مدیر عامل سازمان آب و برق خوزستان ادامه داد: بر اساس ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب و آیین نامه تعیین حد و بستر و قانون حد نگار کشور، در تفاهم نامه میان وزارت نیرو و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور که در گذشته منعقد شده، شرکت‌های آب منطقه‌ای استان‌ها و سازمان آب و برق خوزستان مکلف شدند نسبت به مطالعه تعیین حد بستر و حریم رودخانه‌ها اقدام کنند و پس از آن نتایج و نقشه‌های این مطالعات را در سامانه حد نگار کشور بارگذاری کنند که به دنبال آن و پس از بررسی و راستی آزمایی نسبت به صدور سند برای این رودخانه‌ها اقدام شود.

صدریان فر  با بیان اینکه صدور سند گامی مهم برای جلوگیری از دست اندازی و تجاوز به رودخانه‌ها برای حفظ شریان‌های حیاتی است، بیان کرد: در استان خوزستان حدود ۴۸۵ کیلومتر رودخانه اصلی و فرعی به غیر از مسیل‌ها و نهر‌ها وجود دارد که حریم و بستر آنها بیش از ۹۵۰۰ کیلومتر است؛ این سازمان مکلف است مطالعات آنها را انجام داده و برای فرآیند صدور سند اقدام کند.

وی گفت:  با وجود محدودیت‌های موجود همکاران ما در سال‌های گذشته نسبت به نقشه برداری و مطالعات بر اساس آیین نامه‌ها و ضوابط حد بستر رودخانه‌ها اقدام کردند و حدود ۴۱۰۰ کیلومتر که معادل ۲۸۷ هزار هکتار است را در سامانه ثبت اسناد و املاک کشور بارگزاری کردند که در این مسیر حدود ۲۱۰ هزار هکتار آن برای دقت و تطبیق بیشتر به ادارات ثبت اسناد و املاک شهرستان‌ها ارسال شد.

 

دیگر خبرها

  • تولید ۵.۵تن گندم آبی در هر هکتار از مزارع لرستان
  • استقبال از احداث گلخانه‌های کوچک مقیاس و خانگی در استان گلستان
  • تدوین ۱۱ برنامه کشاورزی برای تحقق شعار سال در قزوین
  • هدفگذاری ۲ میلیون هکتار کشت فراسرزمینی در برنامه هفتم توسعه
  • ۳۱ پروژه تحقیقاتی در مرکز پردیس آموزش و تحقیقات کشاورزی بروجرد در حال اجرا است
  • کشت گندم دیم و آبی در ۴۰۸ هزار هکتار اززمین‌های کشاورزی آذربایجان غربی
  • صدور سند برای ۵۶ هزار هکتار از بستر و حریم رودخانه‌ها در خوزستان
  • اختصاص ۹۸ میلیارد ریال برای طرح‌های آبرسانی کشاورزی گناباد
  • چالش تولید زعفران در سرزمین طلای سرخ
  • معرفی 14 میلیارد تسهیلات توسعه باغ در ساری