Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-25@23:50:39 GMT

وسترلاند ۲؛ محل زایش ستارگان جوان

تاریخ انتشار: ۱۸ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۶۲۵۷۶

وسترلاند ۲؛ محل زایش ستارگان جوان

دانشمندان با مطالعه روی ستاره‌های "وسترلاند ۲" دریافتند دیسک‌های احاطه‌کننده ستارگان موجود در نزدیکی مرکز خوشه، به‌طور مرموزی عاری از ابرهای بزرگ و غلیظ گرد و غبار است که در طول چندین میلیون سال می‌تواند تبدیل به سیاره شود.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، "وسترلاند ۲" یکی از بی‌نظیرترین خوشه‌های عظیم فوق ستاره‌ای کاملاً جوان و متراکم با سن تقریبی یک تا دو میلیون سال و دربردارنده بعضی از داغ‌ترین، درخشان‌ترین و بزرگ‌ترین ستاره‌های شناخته شده در فضا است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این خوشه که بین ۶ تا ۱۳ سال نوری وسعت دارد، در سال ۱۹۶۰ توسط اخترشناس سوئدی به نام "بنت وسترلاند" (Bengt Westerlund) کشف شد. این خوشه ستاره‌ای در یک محوطه زایش ستارگان به نام سحابی گام ۲۹ (Gum 29) واقع شده است. این سحابی با فاصله ۲۰ هزار سال نوری از زمین، در صورت فلکی کارینا قرار دارد.

دوربین‌های وسیع و نافذ هابل با شکافتن پوشش گرد و غباری که این خوشه را دربرگرفته بود، برای اخترشناسان دیدی روشن و واضح از سحابی گام ۲۹ و ستارگان موجود در خوشه مرکزی آن فراهم کرد. جوان و پرستاره‌بودن وسترلاند ۲، آن را به آزمایشگاهی منحصربه‌فرد برای مطالعه سیر تکاملی ستارگان تبدیل می‌کند.

دانشمندان هابل در طول یک مطالعه سه ساله روی ستاره‌های این خوشه دریافتند دیسک‌های احاطه‌کننده ستارگان موجود در نزدیکی مرکز خوشه به‌طور مرموزی عاری از ابرهای بزرگ و غلیظ گرد و غبار است که در طول چندین میلیون سال می‌تواند تبدیل به سیاره شود؛ این دیسک‌ها توده‌هایی از گاز و گرد و غبار است که در اطراف ستارگان جوان می‌چرخند و با جذب مواد بیشتر، توده‌هایی عظیم به نام دیسک پیش‌سیاره‌ای را به‌وجود می‌آورند.

مشاهدات نشان می‌دهد که دیسک‌های احاطه‌کننده ستاره‌های حاشیه خوشه وسترلاند۲ دارای ابرهای سیاره‌ای بسیار زیاد و غلیظ هستند. دلیل این‌که چرا بعضی از ستاره‌های این خوشه دارای ابرهای پیش‌سیاره‌ای هستند، به مکان و موقعیت قرارگیری آن‌ها بستگی دارد. محققان معتقد هستند که چهارمیلیارد و ۶۰۰ میلیون سال پیش، در زمان تشکیل منظومه شمسی نیز چنین شرایطی وجود داشته و تشکیل سیارات از دستورالعملی مشابه با وضعیت وسترلاند۲ پیروی کرده است.

باتوجه‌به داده‌های تلسکوپ هابل، وسترلاند۲ دارای حدود پنج‌هزار ستاره با جرم‌های ۰.۱ تا پنج برابر خورشید است که در یک‌هزار و ۵۰۰ عدد از آن‌ها نوسانات نوری به چشم می‌خورد، زیرا گردش مواد جمع‌شده در دیسک‌های اطراف ستاره‌ها به‌طور موقت نور آن‌ها را مسدود می‌کند و منجر به ایجاد نوسانات روشنایی می‌شود.

دانشمندان ناسا معتقد هستند که این توده‌ها، سیاراتی درحال شکل‌گیری هستند که در نهایت منجر به ایجاد سیارات سیستم‌های تکامل‌یافته همچون منظومه شمسی می‌شود. تلسکوپ هابل نشانه‌های چنین حرکت‌هایی را تنها در اطراف ستارگان بیرون از منطقه مرکزی خوشه تشخیص داده و در مدت ۱۰ تا ۲۰ روز شاهد افت بالایی در روشنایی این ستاره‌ها و بازگشت تنها پنج درصد آن‌ها به نور طبیعی خود بوده است.

بزرگ‌ترین و درخشان‌ترین ستاره‌های وسترلاند۲ همگی در هسته آن جمع شده‌اند. در مرکز این خوشه حداقل ۳۰ ستاره بسیار عظیم وجود دارد که بعضی تا ۸۰ برابر جرم خورشید وزن داشته و اشعه‌های سوزان فرابنفش و بادهای ستاره‌ای و طوفان‌مانند آن‌ها که دیسک‌های شعله‌ور ستارگان جرم پایین و کم‌تراکم اطراف را احاطه کرده‌، ابرهای غول‌آسای گرد و غبار را پراکنده می‌کند.

اساساً وجود ستاره‌های هیولا (monster stars) که بزرگ‌ترین ستاره‌های شناخته‌شده جهان با درخششی تا دو میلیون برابر خورشید هستند، باعث می‌شود که ویژگی‌های دیسک‌های اطراف این ستاره‌ها تغییر کند. در این صورت ممکن است که دیسک‌ها باقی بمانند اما ترکیبات گرد و غبارهای آن‌ها نسبت به قبل متفاوت خواهد بود و بدین‌ترتیب ایجاد ساختارهای سختی که در نهایت تبدیل به سیارات می‌شوند، دشوار خواهد شد.

در دنیای امروز داده‌های هابل توانایی مطالعه روی نحوه شکل‌گیری ستاره‌ها را در محیط‌هایی مانند جهان اولیه که خوشه‌های ستاره‌ای آن‌ها تحت سلطه ستارگان هیولا قرار داشته‌اند، در اختیار اخترشناسان قرار داده است؛ اما هنوز هم درباره اینکه آیا کلان‌ستاره‌ها در مرکز خود این خوشه‌ها متولد می‌شوند و یا از محلی دیگر به آن نقل‌مکان می‌کنند، مباحث بسیاری وجود دارد.

درحال‌حاضر هسته وسترلاند۲ علی‌رغم جوان بودن این خوشه، میزبان ستاره‌های عظیمی است و مطالعه آن با هابل امکان بررسی چگونگی تغییر توده‌های بزرگ ستاره‌ای در گذر زمان، نحوه و میزان تأثیر باد و تابش‌های قدرتمند ستاره‌های عظیم بر ستاره‌های کم‌جرم و دیسک‌های اطراف آن را فراهم می‌کند. اطلاعات هابل در مورد ۱۵۰۰ ستاره خوشه وسترلاند۲ به اخترشناسان این امکان را می‌دهد تا مسیری را در مورد رشد و تکامل سیستم‌های ستاره‌ای ترسیم کنند.

این اولین بار است که اخترشناسان به منظور مطالعه مطلوب‌ترین محیط برای شکل‌گیری سیارات، یک خوشه ستاره‌ای بسیار متراکم را مورد بررسی قرار داده‌اند و تلسکوپ هابل به آن‌ها کمک کرده است ستاره‌هایی با ساختارهای سیاره‌ای احتمالی را شناسایی کنند. وسترلاند۲ یک آزمایشگاه عالی برای مشاهدات بعدی با "جیمز وب" و رصدخانه مادون قرمز نانسی گریس رومی محسوب می‌شود.

موضوع قابل توجه اینکه این خوشه فقط یک قطعه کوچک از یک منطقه عظیم ستاره‌ساز است؛ درحالی‌که این مناطق وسیع حاوی خوشه‌های ستاره‌ای با سنین و تراکم‌های مختلف است. در آینده محققان می‌توانند با استفاده از تلسکوپ فضایی "جیمز وب" به مطالعه دیسک‌های موجود در اطراف ستارگان، ردیابی خط تغییرات آن‌ها و نیز تأثیر محیط در این تکامل بپردازند.

کد خبر 431936

منبع: ایمنا

کلیدواژه: نجوم علم نجوم بمبهای خوشه ای فضا ستاره فضایی تلسکوپ فضایی تلسکوپ هابل فضاپیما اکتشاف فضایی سفینه فضایی اکتشافات فضایی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق ستاره ای میلیون سال گرد و غبار ستاره ها سیاره ای دیسک ها توده ها خوشه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۶۲۵۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ستاره جوان ایرانی جای سردار آزمون را می‌گیرد

تیم‌های روبین کازان و زنیت سنت‌پترزبورگ روسیه که در گذشته سردار آزمون را در اختیار داشته‌اند، در حالی چهارشنبه شب مقابل هم قرار می‌گیرند که دوباره یک بازیکن ایرانی دیگر در این بازی حضور دارد.

کسری طاهری که در نقل و انتقالات زمستانی به روبین کازان پیوست، تا کنون در دو مسابقه لیگ برتر روسیه مقابل اورنبورگ و سامارا به میدان رفته و حالا امیدوار است شانس حضور تعویضی در دیدار حساس برابر زنیت سنت‌پترزبورگ را به دست بیاورد.

سردار آزمون که دوران درخشانی در روبین کازان و زنیت سنت‌پترزبورگ داشته و همراه با زنیت به قهرمانی‌های متعدد در فوتبال روسیه رسیده، حالا جای خود را در این کشور و تقابل این دو تیم به یک بازیکن ایرانی دیگر داده است.

مهاجم ۱۷ ساله ایرانی که در زمستان از سپاهان به روبین کازان رفت، امشب این شانس را دارد تا در دیدار مقابل روبین کازان به میدان برود و سومین بازی فصل خود در لیگ برتر روسیه را انجام بدهد.

روبین کازان از ساعت ۲۱ امشب (به وقت ایران) با حضور طاهری در لیست اولیه خود مقابل تیم صدرنشین زنیت سنت‌پترزبورگ قرار می‌گیرد و در صورت برتری شانس صعود یک تا دو پله‌ای دارد.

منبع: همشهری آنلاین

tags # سردار آزمون سایر اخبار آیا انسان می‌تواند در فضا تولید مثل کند؟ | رابطه جنسی و زایمان در فضا چگونه است؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • نخستین قهرمانی ستاره تیم ملی ایران با باشگاه قطری + عکس
  • الاهلی به دنبال هافبک جوان اتلتیکومادرید
  • جمال موسیالا یا مانوئل نویر؟ واکنش زیبای ستاره جوان آلمانی در تمرینات بایرن مونیخ / فیلم
  • نخستین قهرمانی ستاره ایران با باشگاه قطری
  • بازگشت ستاره جوان سپاهان در جام‌حذفی
  • بازگشت ستاره جوان سپاهان در جام‌حذفی (عکس)
  • اگر فضا پر از ستاره است پس چرا اینقدر تاریک است؟!
  • سفر در فضا و زمان؛ میراث ماندگار هابل
  • ستاره جوان ایرانی جای سردار آزمون را می‌گیرد
  • تارتار و هدایت ملوان با درد شدید (عکس)