Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-23@23:48:23 GMT

قانونی برای بی‌دفاع‌ترین قشر جامعه

تاریخ انتشار: ۱۸ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۵۶۲۷۷۶

قانونی برای بی‌دفاع‌ترین قشر جامعه

بی‌دفاع‌ترین حلقه اجتماعی کودکان هستند، قانون جدید حمایت از اطفال و نوجوانان اجازه حضور و مداخله به هنگام روانشناسان و مددکاران در مراکز آموزشی، قضایی و انتظامی را می‌دهد تا در شرایط خاص و بحرانی بتوان از فاجعه‌ای تلخ جلوگیری کرد تا حق کودک بی‌دفاع لگدمال نشود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان پس از حدود ۱۰ سال سرگردانی در نهایت خرداد ۹۹ به تأیید شورای نگهبان رسید، لایحه‌ای که امروز به عنوان قانون حمایتی از جمعیتی بالغ بر یک چهارم جمعیت شناخته می‌شود، هر چند به اعتقاد بسیاری از فعالان حقوق کودکان قانون حمایت از اطفال و نوجوانان با تأخیر بسیار زیادی به تصویب رسید اما وجود قانون بسیار بهتر از نبود آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر چند به دلیل بی قانونی آتنا، بنیتا، ستایش، ملیکا، رها، رومینا اشرفی و هزاران کودک ایرانی دچار آسیب‌های جدی شده و حتی جان خود را از دست دادند اما از این پس می‌توان امیدوار بود که اهرمی قانونی برای حمایت از افراد زیر ۱۸ سال در کشور وجود دارد.

برای بررسی بیشتر قانون حمایت از اطفال و نوجوانان گفت‌وگویی را با سمیه یخچالی فعال اجتماعی حوزه کودکان داشته‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

قانون حمایت از اطفال و نوجوانان چه کمکی به این قشر می‌کند؟

وقتی که در حال نقض اجرای قانون هستیم، وجود این چنین قانونی بسیار کمک کننده است و با توجه به اینکه این قانون جهان شمول و تقریباً جامع است می‌تواند کمک‌های خوبی به احیای حقوق کودکان و نوجوانان کند.

البته این قانون جامعیت و جهان شمول بودن کنوانسیون حمایت از کودکان نیست، ولی در شرایط کشور ما قدم بسیار بزرگی است.

این قانون به چه مسائلی بهتر و جامع‌تر پرداخته است؟

قانون حمایت از اطفال و کودکان به همه بخش‌ها تقریباً جامع، کامل و درست پرداخته است اما در بخش‌های کار کودک، تحصیل کودک و مجازات فرد کودک آزار به طور دقیق‌تر و بهتری پرداخته است.

این قانون به کودکان طلاق نیز توجه داشته است؟

در این قانون به طور خاص به مسئله کودکان طلاق و اینکه چه حمایت‌هایی از آنها می‌شود، اشاره نشده است، اما در ماده سوم فصل اول که در خصوص بی‌سرپرست بودن و یا بی‌توجهی به کودکان اشاره می‌کند، به نظر می‌رسد منظور از بی سرپرست بودن فوت یا طلاق والدین است.

به طور قطع نمی‌توان اشاره کرد، ولی احتمال زیاد منظور از این ماده کودکان طلاق است، ولی به طور مستقیم به این کودکان اشاره نشده است.

بخش حمایتی این قانون از کودکان کار چیست؟

در لایحه حمایت از اطفال و نوجونان خیلی خوب به موضوع کار کودکان پرداخته شده؛ در ماده یک فصل اول این لایحه به بهره‌کشی اقتصادی از کودکان اشاره شده است، همچنین در ماده سه این فصل به سو رفتار نسبت به طفل و بهره‌کشی از آن می‌پردازد.

در فصل دوم که در خصوص تشکیلات لایحه صحبت می‌کند، در ماده چهار در قسمت وظایف وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی عنوان می‌کند که این وزارت عهده دار است به منظور جلوگیری از کار کودکان و پوشش بیمه کامل برای نوجوانان ۱۵ تا ۱۸ سال به اماکن نظارت کند، زیرا در قانون کار نوجوان از ۱۵ سالگی مجاز به انجام فعالیت اقتصادی است و از نظر قانون کار، انجام کار نوجوان ۱۵ ساله جرم نیست، اما باید این قشر پوشش بیمه‌ای کامل شوند.

چه مجازاتی برای بهره کشی اقتصادی از کودکان وجود دارد؟

در فصل سوم قسمت جرایم و مجازات هیچ مجازاتی برای کسی که کودکی را به کار می‌گیرد پیش‌بینی نشده است، اما در همین فصل و در ماده نهم عنوان شده که در صورت بی‌توجهی و غفلت در خصوص کودکان و نوجوانان اگر کودک یا نوجوان فوت یا عوارضی بشود به فراخور آنکه فرد آسیب زننده والدین یا غیر والدین باشد مجازاتی را تعیین کرده است.

ولی برای اینکه فرد آسیب زننده کودکی را برای کار بگیرد، مجازاتی تعیین نکرده و این در حالی است که کار کودک که یک نمونه بارز از بی‌توجهی و غفلت است، می‌شود همان قوانین که برای بی‌توجهی و غفلت در نظر گرفته شده است را اعمال کرد.

در بخش‌های دیگری از این لایحه به کار کودک اشاره نشده اما همین مقدار نیز کافی، لازم و درست است و به نظر می‌رسد این لایحه که دیگر تبدیل به قانون شده است در حوزه کار کودک به طور کامل به موضوع پرداخته است.

قانون حمایت از اطفال و کودکان چه خلاءهایی دارد؟

ماده نهم فصل سه این قانون اشاره می‌کند که اگر فرد کودک آزار فردی غیر از والدین باشد چه مجازاتی دارد و اگر این فرد پدر و مادر باشد به حداقل مجازات مندرج در بندها می‌رسد که این بخش نمی‌تواند خلأ جامعه ما را برطرف کند.

به نظر می‌رسد تعیین حداقل مجازات برای پدر و مادر که فرزند خود را مورد آزار و اذیت قرار می‌دهد اصلی‌ترین خلأ قانون حمایت از اطفال و کودکان است؛ البته در برخی موارد نیز به وضوح اشاره نشده است، موضوعاتی از جمله طلاق که به آن به طور شفاف پرداخته نشده است.

این قانون چه خلأهای قانونی گذشته را پوشش می‌دهد؟

از آنجایی که این قانون تقریباً جهان شمول است و به طور دقیق به وظایف دولت و نهادهای مرتبط می‌پردازد و همچنین به مسئولیت‌های خانواده‌ها در مقابل کودکان می‌پردازد و همچنین در بخش تحصیل و کودک کار توانسته است به موضوعاتی که در قوانین قبلی دیده نشده بود بپردازد.

در کل آیا قانون حمایت از کودکان می‌تواند به احیای حقوق کودکان کمک کند؟

بله، با جامعیت و کامل بودن نسبی این قانون می‌توان به احیای حقوق کودکان در آینده نزدیک امیدوار بود.

کد خبر 432616

منبع: ایمنا

کلیدواژه: کودکان قانون حمایت از اطفال و نوجوانان فعالان اجتماعی حقوق حقوق کودک شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق حمایت از اطفال و نوجوانان قانون حمایت از اطفال حقوق کودکان اشاره نشده کار کودک بی توجهی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۶۲۷۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تقویت و جلوگیری از ضعیف‌شدن چشم کودکان

به گزارش گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری آنا؛ ضعیف شدن بینایی کودکان می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. اما مهم ترین نکته در این زمینه این است که کاهش بینایی آن‌ها ارتباط مستقیمی با کاهش فعالیت کودک خواهد داشت، البته اگر والدین متوجه این مشکل نشده باشند. در برخی کودکان شاهد تنبلی هستیم که علت آن کاهش بینایی است و تشخیص این مشکل می‌تواند به بهبود زندگی کودکان کمک کند.

توجه داشته باشید که راهکارهای مختلفی نیز برای درمان هر کدام از این مشکلات پیش روی افراد است که با تشخیص به موقع می توان روش درمانی مناسب را انتخاب کرد.

اگر متوجه ضعف بینایی در کودکتان نشده‌اید به این مورد توجه کنید که ممکن است کودک برای دیدن بهتر، چشمانش را تنگ‌تر کند. از میان هر چهار کودک، یک کودک مشکل بینایی دارد و دید واضحی ندارد و متاسفانه اغلب والدین نمی‌دانند که این مشکل وجود دارد.

از راهکارهای تقویت بینایی در کودکان می‌توان به رژیم غذایی مناسب اشاره کرد چون برنامه غذایی مناسب نقش موثری در تقویت بینایی کودکان دارد. مصرف آجیل، سبزیجات، اسفناج، استفاده از انواع کلم‌ ها منجر به تقویت بینایی در کودکان و حتی بزرگسالان خواهد شد. از آن جایی که آووکادو حاوی لوتئین است و این ماده در آوواکادو نسبت به دیگر میوه‌ ها بیشتر است، مصرف آن به جهت تقویت بینایی در کودکان توصیه می شود.

حذف عادت مالیدن چشم‌ها از دیگر راه‌حل‌های این موضوع است چراکه عادت کردن به مالش چشم‌ها منجر به عفونت، صدمه به چشم از جمله، تحریک و قرمزی چشم می‌شود. ترک مالیدن مداوم چشم ها می‌تواند نوعی معجزه درمان ضعیفی چشم تلقی شود.

همچنین سعی کنید حداقل امکان، کودکان را از تماشای بیش از حد تلویزیون منع کنید. حتی می توانید زمان مشخصی برای این کار انتخاب کنید. روزانه حداقل ۳ ساعت را می توانید برای این کار اختصاص دهید.

استفاده از بازی هایی مانند، پازل، طراحی و نقاشی منجر به تقویت بینایی کودکان می‌شود. لازم به ذکر است که بازی‌ های دست بافتنی و مهره‌ای نیز جزء بازی‌‌هایی هستند که موجب تقویت بینایی در کودکان می شوند.

 انجام آزمایشات چشم پزشکی برای کودکتان را جدی بگیریدچراکه در ماه‌های ابتدایی شما می‌ توانید با انجام تمرین‌‌هایی به کسب مهارت و توانایی نوزاد خود در زمینه ردیابی اشیاء با چشمانش کمک زیادی کنید. به طور مثال می‌توانید صورت خود را در مقابل صورت کودک قرار دهید و سرتان را به آرامی بالا و پایین ببرید.

همچنین نوزاد در یک ماهگی علاقه زیادی به تصاویر متضاد و با کنتراست بالا دارد. از این جهت نشان دادن تصاویر متضاد چون صحنه‌های سیاه و سفید و صحنه‌‌هایی با خطوط مستقیم و شکسته می‌‌تواند به توانایی بینایی نوزاد کمک شایانی کند.

از راه های تقویت علاقه دیداری در شیرخوار، بردن او به خارج از منزل، به خیابان، فروشگاه یا گردش خارج از شهر است. سعی کنید کودک را به نقاطی ببرید و چیزهایی را نشانش دهید که قبلاً آن را ندیده است و نام هر آن چه را که می‌ بیند بلند به زبان بیاورید. دید کودک با بسیاری نکات قابل تقویت است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • قطع عضو؛ سرنوشت تلخ کودکان معصوم فلسطینی
  • پرتناقض‌ترین سن کودک کدام است؟
  • راه اندازی کامل بخش دیالیز بیمارستان کودکان زهرا مردانی آذری
  • ۶۷۸ خیر حامی کودکان تحت حمایت بهزیستی هستند
  • تقویت و جلوگیری از ضعیف‌شدن چشم کودکان
  • رئیسی: موضوع عفاف و حجاب تکلیفی شرعی، قانونی و سیاسی است/ از همه بخش‌های فرهنگی، اجتماعی، انتظامی و قضائی کشور عمل به وظایف محوله را مورد توجه قرار دهند/ انتظار متدینین و قانونمداران هم توجه به قانون و کرامت انسانی آحاد جامعه است
  • قضات و کارکنان عدلیه کرمان حامی ۱۳۵ کودک یتیم شدند
  • پروژه ناتمام مقصد گردشگری شدن همدان به نتیجه می‌رسد؟
  • تربیت دینی در سایه‌سار حجاب
  • دفاع از قانون حجاب به خواست مردم