Web Analytics Made Easy - Statcounter

شهرکرد- داستان سریال آتش‌سوزی‌های عمدی و سهوی منابع طبیعی کشور این هفته به نام جنگل‌های بلوط در استان چهارمحال و بختیاری افتاد و متأسفانه در کمتر از ۴۸ ساعت ۱۰۰ هکتار از جنگل‌های زاگرس را به خاکستر تبدیل کرد.

قدس آنلاین؛ گروه استان‌ها: متأسفانه آتش که در دو نوبت جنگل‌های بلوط این استان را در هفته جاری به محاصره درآورد در مرحله نخست این آتش‌سوزی در روز دوشنبه ۶۰ هکتار و با شعله‌ور شدن آتش در روز سه‌شنبه ۴۰ هکتار دیگر از جنگل‌های بلوط بلند در آتش سوخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جنگل‌های بلوط بلند در مرز استان‌های چهارمحال و بختیاری و خوزستان واقع‌شده است و نقش قابل‌توجهی در اکوسیستم این منطقه و این دو استان دارد که متأسفانه همه‌ساله به دلیل هجوم سودجویان و تولیدکنندگان زغال؛ تهیه سوخت توسط روستائیان و هم‌چنین آتش روشن کردن برخی گردشگران و به طرق مختلف دچار حریق می‌شود.

 مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به وقوع دو مرحله آتش‌سوزی در جنگل‌های بلوط بلند این استان گفت: ۱۰۰ هکتار از این جنگل‌ها در روزهای دوشنبه و سه‌شنبه در آتش سوخت.

مرتضی زمان پور افزود: با تلاش نیروهای امدادی و مردمی، آتش‌سوزی جنگل‌های بلوط بلند این استان برای بار دوم در شامگاه سه‌شنبه مهار شد.

 مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری چهارمحال و بختیاریتصریح کرد: با توجه به وزش باد شدید و احتمال تشدید آن و آغاز آتش‌سوزی دوباره این جنگل‌ها، تأکید شده که گروه‌ها همچنان در محل حضورداشته باشند.

وی یادآور شد: مهار آتش‌سوزی جنگل‌های بلوط بلند با بسیج همگانی نیروهای امدادی، مردمی، گروه‌های مختلف دولتی، جوامع محلی و سازمان‌های مردم‌نهاد (سمن‌ها) و با استفاده از ترفند آتش‌بُر انجام شد.

ثروتی که نیازمند مراقبت است

بنا بر گفته مسئولان منابع طبیعی احیای جنگل‌ها و مراتع پس از آتش‌سوزی نیازمند صرف زمان زیادی است به‌گونه‌ای که برای اینکه یک بذر بلوط به درختی با ارتفاع ۳ متر تبدیل شود ۱۰۰ سال زمان نیاز است از طرفی  احیای جنگل در نقاط مرتفع به دلیل بحث آبیاری کار سختی است مگر اینکه رویش به‌صورت طبیعی اتفاق افتد.

 مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در همین راستا بابیان اینکه آتش‌سوزی یکی از حوادث غیرمترقبه است اظهار می‌کند: بر اساس تبصره ذیل ماده ۴۷ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع کشور در زمان آتش‌سوزی تمامی دستگاه‌های دولتی اعم از کشوری و لشکری موظف به همکاری در بحث اطفا حریق هستند.

کمبود اعتبارات

محمدی مقدم به مشکلات پیش روی این اداره کل در بحث آتش‌سوزی اشاره‌کرده و بیان می‌کند:  حدود سه سال است که هیچ اعتباری از ستاد بحران به منابع طبیعی در بحث حریق اختصاص داده نشده است.

وی تأکید می‌کند: آتش‌سوزی در مناطقی است که با ماشین نمی‌توان وارد آن منطقه شد ما درخواست اعتبار برای خرید موتورسیکلت داشتیم ولی متأسفانه در این سه۳ سال هیچ‌گونه امکانات اطفا حریق از سوی مدیریت بحران برای منابع طبیعی تأمین نشده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با تأکید بر اینکه برای بحث آتش‌سوزی عزم استانی قوی موردنیاز است، ادامه می‌دهد: امسال در بحث اطفا حریق علاوه بر اینکه یک ریال به این اداره کل پرداخت‌نشده بلکه هزینه‌های جاری برای تعمیر خودرو، خرید لاستیک و بنزین نیز کاهش داده‌شده و این‌یک بی‌مهری نسبت به منابع طبیعی است.

محمدی مقدم بابیان اینکه متأسفانه بالای ۹۰ درصد آتش‌سوزی‌های ناشی از عوامل انسانی است که این عوامل انسانی عمدی یا سهوی هستند می‌افزاید: ایجاد آتش‌سوزی عمدی اینکه با قصد تغییر کاربری و زمین‌خواری جنگل یا مراتع آتش زده شود خیلی کم است و آتش‌سوزی‌های سهوی نیز بیشتر به دلیل بی‌احتیاطی گردشگران، چوپانان و یا کشاورزان در هنگام برداشت محصول و آتش‌زن کاه و کلش و سرایت آن به مراتع و اراضی ملی رخ می‌دهد.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: آتش سوزی طبیعت زاگرس چهارمحال و بختیاری جنگل های بلوط بلند منابع طبیعی آتش سوزی جنگل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۷۵۵۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سبزی کوهی؛ نچینیم و نخریم؛ چرا؟

عباس محمدی در خبرآنلاین نوشت: کوه‌های ما بر اثر چرای بی‌رویه‌ دام و طرح‌های معدنی و عمرانی بی‌حساب، در معرض فرسایش شدید هستند؛ با چیدن گیاهانی که به سبزی کوهی یا صحرایی معروف‌اند، به این تخریب‌ها دامن زده می‌شود.

طبق بند ۱۶ ماده‌ ۵۵ قانون شهرداری‌ها، یکی از وظیفه‌های این نهاد‌ها "اتخاذ تدابیر مؤثر و اقدامات لازم برای حفظ شهر از خطر سیل و… " است. بیشتر شهر‌های ایران، از جمله پایتخت، در کوهپایه‌ها شکل گرفته و در معرض خط سیل هستند. نابودسازیِ پوشش گیاهی کوهستان، امکان جذب بارش‌ها را بسیار کم می‌کند و خطر سیل‌های ویرانگر و مرگبار را بسیار افزایش می‌دهد. در چند دهه‌ی اخیر این‌گونه سیل‌ها افزایش چشمگیر داشته که برای نمونه در تهران می‌توان به سیل‌های تجریش، کن، و امام‌زاده داوود اشاره کرد. بدیهی است که به جز خسارت‌های جانی و مالی، خسارت عظیم دیگر، از دست رفتن خاک ارزشمند است که به هیچ قیمتی جبران‌شدنی نیست.

بند ۱۴ همین ماده‌ی قانونی، وظیفه‌ی دیگر شهرداری را "تهیه‌ی مقررات صنفی و پیشنهاد آن به انجمن [شورای]شهر" تعیین کرده است. با برداشت از این اصول قانونی می‌توان گفت که شهرداری‌ها وظیفه دارند از فروش سبزی‌های کوهی جلوگیری کنند تا خطر فرسایش خاک و بروز سیل کم‌تر شود. اگر هم لازم باشد می‌توانند ضمن هماهنگی با اداره‌های منابع طبیعی، لایحه‌ای برای تصویب مقررات لازم به شورای شهر تقدیم کنند.

یادآوری می‌کنم که طبق قانون‌ها و مقررات مختلفِ ناظر بر منابع طبیعی و محیط زیست، بریدن، ریشه‌کن کردن و سوزاندن نهال‌ها، درختچه‌ها و بوته‌ها بدون مجوز از سازمان منابع طبیعی یا محیط زیست ممنوع است و هیچ‌کس مجاز نیست به صورت دلبخواه گیاهان کوه و دشت را بچیند. تا کنون، اداره‌های منابع طبیعی و شهرداری‌ها در جلوگیری از غارت گیاهان کوهی قصور داشته‌اند و به همین علت برداشت تجاری و سنگین گیاهان خودرو و فروش گستاخانه‌ی آن در فروشگاه‌ها و کنار جاده‌ها به امری عادی بدل شده امید است از این پس در این زمینه با جدیت با متخلفان برخورد کنند.

به جز نهاد‌های عمومی و دولتی، مردم عادی هم می‌توانند با به کاربستن پیشنهاد‌های زیر، در حفظ گیاهان کوه و دشت مؤثر باشند:

هیچ گیاهی را از طبیعت نچینیم و به کسانی که سبزی‌های کوه و دشت را می‌چینند، تذکر دهیم که این کار به طبیعت آسیب می‌رساند.

سبزی کوهی یا صحرایی نخریم.

فراموش نکنیم که ادعا‌ها درباره‌ی "خواص" این گیاهان، غالبا غیرعلمی یا اغراق‌آمیز است.

به یاد داشته باشیم که اگر در زمان‌های گذشته علف‌چینی می‌شده، دلیل بر این نمی‌شود که امروز هم چنین کنیم!

از اداره‌های منابع طبیعی و شهرداری‌ها بخواهیم با افراد و فروشگاه‌هایی که سبزی کوهی می‌فروشند، برخورد کنند.

دیگر خبرها

  • دستگیری بیش از ۵ هزار نفر از مجرمین و تعرض‌کنندگان به عرصه‌های ملی و جنگلی کشور
  • رفع تصرف ۳۰۰ هکتار از عرصه‌های طبیعی کرمانشاه
  • هشدار در مورد احتمال آتش سوزی جنگل‌ها در مازندران
  • رفع تصرف ۱۰ هکتار از اراضی ملی شهرستان جیرفت
  • هشدار آتش سوزی در جنگل های مازندران
  • تداوم اجرای طرح مبارزه با آفت جوانه خوار در جنگل های زاگرس
  • آغاز طرح مبارزه با آفت جوانه خوار در چهارمحال و بختیاری
  • سبزی کوهی؛ نچینیم و نخریم؛ چرا؟
  • آبشار بیشه لرستان، گنجینه‌ای دیدنی در دل جنگل‌های بلوط
  • آزادسازی ۳ هکتار از اراضی ملی ساری