Web Analytics Made Easy - Statcounter

بزرگترین بازار سنتی هرمزگان با قدمت بیش از ۵۰۰ سال پنج شنبه‌ها میزبان خریدارانی از سراسر کشور بود اما با شیوع کرونا ویروس و تعطیلی این بازار فروشندگان این بازار خانه نشین شده اند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از هرمز؛ پنجشنبه بازار زیبا و جذاب میناب را می‌توان به عنوان یک مکان توریستی و تاریخی برشمرد که هنوز پابرجاست و هر هفته پذیرای بسیاری از کسبه و خریداران از هرمزگان و حتی شهر‌ها و استان‌های مجاور بوده و فرصت طلایی برای بازدید و آشنایی گردشگران از جای جای کشور با آداب و رسوم و فرهنگ مردم این منطقه را فراهم می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این بازار محل عرضه صنایع دستی و تولیدات سنتی و خانگی و نمایشگاهی از انواع کار‌های دستی، هنری و فرهنگی شرق هرمزگان است.

پنجشنبه بازار میناب از آن دست ظرفیت‌های سینه به سینه گشته تاریخی است که امروزه نیز به عنوان نمونه‌ای مهم و ملموس بازگو کننده بخش قابل توجهی از فرهنگ ساکنان بخش شرقی هرمزگان است.

پنج شنبه بازار میناب شاید هزار سالی قدمت داشته باشد کسی نمی داند چند سال است که مینابی ها بساط پهن می کنند حتی اداره میراث فرهنگی هرمزگان نیز آن را نمی داند تنها آن را به عنوان یکی از میراث ناملموس مردم در این استان به ثبت ملی رسانده است.

مینابی ها بیشترین تعداد فروشندگان این بازار را به خود اختصاص می دهند اصلا آنها بوده اند که این بازار را راه انداختند شاید اول یکی دو نفر بساطی پهن کردند و کم کم به تعداد این افراد اضافه شد تا جایی که از همه شهرستان های استان و یا بندرهای دیگر خلیج فارس برای فروشندگی به اینجا می آیند.

پنج شنبه بازار میناب حوالی میدان شهداست که سر و ته آن معلوم نیست مردم در خیابان و محوطه های باز بساط فروش پهن می کنند از تخم مرغ و گوسفند و پرنده و بز گرفته تا پارچه و لباس و لوازم خانگی و آشپزخانه. اصلا هر کسی که در هر شغلی مشغول به کار است و می تواند جنسی را بفروشد به اینجا می آید. کنار بقیه فروشندگان می نشیند و اجناس خود را می فروشد.

سهم عمده زنان در رونق بخشی به بازار سنتی میناب

تنها قسمت هایی از این بازار است که سکو دارد و فروشندگان آن را از صاحب زمین اجاره می کنند و سرقفلی آن تکه از زمین را در اختیار می گیرند تا هر پنج شنبه بدانند که دقیقا محل فروش شان کجاست. اما آنها خودشان با پلاستیک و پارچه سقف می زنند تا آفتاب میناب اذیت کننده نباشد. آنها برای همین تکه زمین کوچک به صاحب زمین هر ماه ۳۰ هزار تومان می دهند. اما بقیه روی زمین بساط کرده اند.

زنان سهم عمده ای در فروش دارند آنها سبزی می فروشند حتی همان جا،سبزی پاک می کنند و یا ماهی و میگو می فروشند. بسیاری از آنها کار دست خودشان را که اغلب سوزن دوزی است برای تهیه لباس های سنتی بندری به اینجا می آورند. قسمت عمده ای از این بازار به فروش پارچه های سوزن دوزی شده زنان اختصاص دارد. مردان هم بیشتر در بخش فروش دام حضور دارند. دام هایی که از یک میلیون تومان قیمت دارد تا بالا، مانند بز کوهی که معمولا تا ظهر نشده خریده می شوند.

فروش صنایع دستی در پنجشنبه بازار میناب کم رنگ شده است

اما صنایع دستی قابل عرضه در این بازار هر سال کم رنگ تر می شود و تنها به همان سوزن دوزی ها محدود و محدودتر می شود اکنون شاید بتوان تنها ظروفی که با نخل تهیه شده اند و یا با پارچه را در این بازار پیدا کرد دیگر هنر دست مردم مینابی مثل سالهای گذشته در این بازار کمتر به فروش می رسد باید این صنایع دستی را در فروشگاههایی که مخصوص صنایع دستی است پیدا کرد اما اگر باشد.

چندین سال است که بازار میناب به بازار فروش اجناس مصرفی تبدیل شده است و این بخش از جاذبه آن که همان فروش صنایع دستی بود در حال کمرنگ شدن است.

اداره میراث فرهنگی استان هرمزگان اقدام به ثبت این بازار سنتی کرده است و حدود ۴ هزار و ۵۰۰ متر زمین را نیز در تفاهمی که با شهرداری میناب انجام داده است به این مجموعه افزوده، اما کاری درباره پر رنگ شدن هنر سنتی قابل عرضه در این بازار انجام نداده است. حتی زمینی که برای این بازار در نظر گرفته شده هیچ امکاناتی ندارد حتی در برخی از بخش ها خاکی است و مردم برای نشستن در آن محدوده مشکل دارند به همین دلیل کمتر کسی آنجا بساطش را پهن می کند.

مردم میناب چه آنها که خریدار هستند و چه آنها که فروشنده اند از طلوع صبح پنجشنبه هر هفته به این بازار می آیند تا عصر که یا در دستشان پول است و یا بار. فروشندگان هر هفته بخش مهمی از درآمدشان را از این بازار کسب می کنند چه آنها که با یک وانت وسایل خانه  و چه آنها که با یک شیشه ترشی و یا مربا به این بازار آمده اند.

با انتشار بیماری بزرگترین بازار تجاری در شرق هرمزگان تعطیل شد

اما با گذشت چهارماه از سال به دلیل شیوع ویروس کرونا، از سوی مسئولین امر به جهت کنترل انتشار بیماری بزرگترین بازار تجاری در شرق هرمزگان تعطیل شد و سبب خانه نشینی و بیکاری فروشندگان این بازار شد تا جایی که این قشر از جامعه مجبورند برای امرا معاش خود به سراغ اندوخته های خود بروند.

تولید کنندگان این بازار تجاری که اغلب زنان خانه دار روستایی تشکیل می دهند با رکود تولید مواجه شدند و از طرفی سردرگمی مشتریان به همراه داشته اشت.

دستفروشان سرگردان، امکانی برای پیگیری حقوق‌شان ندارند

با قرمز شدن وضعیت شهرستان میناب دستفروشان سرگردان شدند و امکانی برای چانه‌زنی و پیگیری حقوق‌شان ندارند که خود این مشکل نتیجه نداشتن تشکلی مستقل است؛ موضوعی که تحت عنوان تعاونی دستفروشان از سوی وزارت تعاون مطرح است، اما معلوم نیست که در این شهرستان به سرانجام رسیده یا نه.

دستفروشان نگرانی‌های زیاد دارند؛ آنها سرگردان و بلاتکلیفند و اغلب در جست و جوی شغلی دیگر. دستفروش‌های جوان برای هم صنفی‌های مسن خود بیشتر نگرانند و می‌گویند خیلی‌ از آنها بیماری‌های مختلفی دارند و بیش از بقیه در معرض خطرند از سوی دیگر شاید تا ماه‌ها نتوانند به دستفروشی فکر کنند، اما زندگی‌شان چطور باید بگذرد؟ چطور در خانه بمانند و چطور در خانه نمانند؟

در این شرایط دستفروشان به دلیل پراکندگی از یک سو و فشارهای بیرونی از سوی دیگر و همین طور مضیقه‌های معیشتی، توان پیگیری و کسب حمایت ندارند.

در یک روز و در یک جا چنین تنوعی پیدا نمی شود

فائقه اتابک معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان گفت: پنجشنبه بازار میناب با قدمتی چند صدساله یکی از بازار‌های مهم محلی است که از گذشته‌ها به جا مانده و در کمتر جای در ایران می‌توان جایی یافت که در یک روز و در یک جا چنین تنوعی باشد.

وی افزود:در این بازار که محل دادوستد صنایع دستی و تولیدات سنتی و خانگی است انواع حصیربافی، ظروف حصیری، سفال، لوازم دوخت لباس، برقع، ماهی و انواع مواد غذایی عرضه می‌شود.

معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری هرمزگان گفت: این بازار همه ساله گردشگرانی از کشور‌های اروپایی به سوی خود می‌کشاند و صنایع سنتی و سفالگری در منطقه میناب رونق دارد.

پنجشنبه بازار میناب بزرگترین پایگاه تجاری سنتی جنوب کشور

فرماندار ویژه میناب گفت: در این بازار انواع محصول و سوغات محلی، صنایع دستی، ماهی، پوشاک و خواروبار در ۲۰۰ غرفه عرضه می‌شود.
محمد احمدی افزود: قیمت کالا‌های موجود در بازار ۳۰ درصد کمتر از بازار‌های دیگر است.
وی گفت: پنج شنبه بازار میناب به علت جذابیت‌های فرهنگی، هنری و گردشگری، پایگاه بزرگ تجاری و اقتصادی در شرق هرمزگان است.

محمد احمدی، فرماندار ویژه شهرستان میناب از تعطیلی پنجشنبه بازار میناب برای مقابله با شیوع ویروس کرونا خبر داد و گفت:بر اساس مصوبه شورای بهداشت شهرستان میناب و به منظور پیشگیری از شیوع و گسترش ویروس کرونا، پنجشنبه بازار میناب تعطیل شد.

در این بازار دام و طیور هم خرید فروش می‌شود که بر اساس مصوبه شورای بهداشت شهرستان میناب هرگونه فعالیت در این زمینه هم ممنوع است.

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: پنجشنبه بازار میناب شنبه بازار میناب شهرستان میناب میراث فرهنگی صنایع دستی شرق هرمزگان چه آنها پنج شنبه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۵۸۷۶۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ملایر ظرفیت خوبی برای رونق اقتصادی غرب کشور دارد

فرماندار ملایر گفت: ملایر با ظرفیت بالای خود و دو نشان بین‌المللی و جهانی یک ظرفیت بزرگ برای رونق اقتصاد استان و غرب کشور است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از همدان، سلمان اسماعیلی امروز _سه شنبه چهارم اردیبهشت_ در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ورود سرمایه‌گذاران بخش خصوصی به حوزه میراث فرهنگی و امور گردشگری سبب رونق اقتصادی و تحقق شعار سال مبنی بر مردمی‎سازی امور می‌شود.

وی افزود: ملایر با ظرفیت بالای خود و دو نشان بین‌المللی و جهانی یک ظرفیت بزرگ برای رونق اقتصاد استان و غرب کشور است.

فرماندار ملایر خاطرنشان کرد: در اطلس سرمایه‌گذاری شهرستان یک مرکز تبادلات اقتصادی جهانی طراحی شده است و قلب این مرکز اقتصاد عرضه صنایع‌دستی ملایر خواهد بود که در کنار این اقدام تقویت آنلاین شاپ ها در سکوهای مجازی بسیار پر اهمیت است.

اسماعیلی اضافه کرد: امیدواریم با توجه به عزم شهرداری ملایر و بودجه‌های تزریق شده ملی و استانی در هفته دولت، سال جاری شاهد افتتاح مجموعه مینی‌ورد به صورت رسمی باشیم.

معصوم علیزاده، مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان در این دیدار با اشاره به اینکه در شهرستان ملایر با تدبیر فرماندار پرتلاش و حمایت‌های شهردار شاهد یک تحول جدی در حوزه گردشگری و صنایع دستی هستیم، تصریح کرد: شهرستان ملایر نگین درخشان حوزه گردشگری و صنایع دستی در استان است.

وی اضافه کرد: تلاش داریم ضمن حفاظت و مرمت آثار تاریخی، محوطه تاریخی نوشیجان را در فهرست موقت یونسکو ثبت کنیم تا شاهد حفاظت شایسته‌تری از این بنای به یادگار مانده از عصر مادها داشته باشیم.

کد خبر 747110

دیگر خبرها

  • آیین سنتی پخت شیربرنج در روستای توندر کوهسرخ خراسان رضوی برگزار می‌شود
  • ارزش صادرات صنایع‌دستی از آذربایجان‌غربی ۲۲ درصد افزایش یافت
  • افزایش 22 درصدی ارزش صادرات صنایع دستی از آذربایجان‌غربی
  • ملایر ظرفیت خوبی برای رونق اقتصادی غرب کشور دارد
  • ایجاد تشکل‌های تخصصی صنایع‌دستی در کردستان/ هنرمندان صنعتگر حمایت می‌شوند
  • درگذشت استاد کاظم نجفی هنرمند پیشکسوت صنایع‌دستی
  • هنرمندان صنعتگر کردستان حمایت می‌شوند
  • برپایی بازارچه در موزه صنایع دستی گلستان
  • درگذشت پیشکسوت صنعت چلنگری 
  • درگذشت هنرمند پیشکسوت صنایع دستی مازندران