Web Analytics Made Easy - Statcounter

‌به گزارش  خبرنگار دفاعی امنیتی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، گسترش بیش از پیش تهدیدات هوایی توسط رژیم بعثی عراق به مرزهای کشورمان در دوران جنگ تحمیلی باعث شد تا از همان دوران مسئولان دفاعی کشورمان در حوزه تجهیزات و تسلیحات دفاعی به خودکفایی برسند.

ایران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تمام تجهیزات را به صورت آماده از کشورهای بلوک غرب به ویژه آمریکا تهیه می کرد، با پیروزی انقلاب اسلامی ایران مورد تحریم های این کشور قرار گرفت که در نتیجه آن صادرات تجهیزات و تسلیحات از سوی آمریکا به کشورمان متوقف و روابط همه جانبه ایران و آمریکا قطع شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پدافند هوایی ایران موفق اما خارجی

پدافند هوایی کشور که از ابتدای تشکیل بخشی از نیروی هوایی ارتش بود؛ در واقع یکی از یگان‌های این نیرو به شمار می‌رفت. در این یگان از ابتدای تاسیس، تجهیزاتی مثل سامانه‌های زو ۲۳ و توپ شیلکا از توپ‌های ضد هوایی مورد استفاده در ایران بود که همگی خارجی و وارداتی هستند. چند سال که گذشت موشک‌ها طراحی و ساخته شدند و سامانه‌های سری سام که همگی سامانه‌های موشکی ضد اهداف دشمن بودند به کشور وارد شدند و در پدافند هوایی مورد استفاده قرار گرفتند. در این میان، یک سامانه بسیار شاخص و راهبردی بود؛ این سامانه هاوک نام داشت که در ایران به هاگ معروف شد. اما این تجهیزات تا آن زمان یعنی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی استفاده نشد تا زمان آغاز جنگ تحمیلی.

انقلاب اسلامی که پیروز شد،  ارتش بعث عراق به ایران حمله کرد. نخستین روز جنگ که جنگنده‌های عراقی به ایران حمله کردند، توجه همه به سوی اهمیت پدافند و قدرتمند بودن آن جلب شد. البته ایران توانست تا پایان جنگ تحمیلی با استفاده از سامانه‌هایی که در اختیار داشت برخی از حملات عراق را دفع کند و حتی چند مورد از این دفع حملات به خصوص در عملیات والفجر ۸  بسیار دیده شد.

ایران در دوران دفاع مقدس تنها یک وسیله موثر برای دفع حملات هوایی عراق در اختیار داشت که آن هم سامانه هاگ بود، این سامانه یکی از سامانه‌های بُرد کوتاه است که به رغم برُد کوتاه در دوران جنگ تحمیلی بسیار برای ایران راهگشا بود. به همین دلیل هم سامانه چینی اچ کیو ۲ از سوی ایران خریداری شد و در برخی مواقع کمک‌کار ایران بود.

رادارهای ایرانی چشمان بیدار دفاع از کشور

رادار‌ها هم یکی از عناصر قدرتمند پدافند هوایی هستند که نقش آن همچون چشمان پدافند است. رادار‌های ایرانی تا پیش از انقلاب اسلامی از انواع آمریکایی و ساخت بلوک غرب بود که کارایی خود را در طول دوران دفاع مقدس نشان داد. این رادار‌ها و مهم‌تر از آن افسران رادار و کنترل آتش نیروی هوایی ارتش در این دوران بسیار خوش درخشیدند. شاید بیشترین چیزی که از عملکرد موفق راداری ایران در دوران جنگ تحمیلی رسانه‌ای شده را می‌توان حماسه سوباشی همدان و به خصوص عملیات والفجر ۸ دانست.

شهید ستاری در عملیات والفجر ۸ توانست به عنوان یکی از فرماندهان متخصص پدافند هوایی با ابتکار عمل بالای خود  طرح خاموش بودن رادار جستجوی هاوک را اجرا کند. مشکل آن بود که در زمان حمله این رادار به دلیل کارکردی که داشت، خیلی زود مورد توجه قرار می‌گرفت و از سوی دشمن تلاش می‌شد تا خیلی سریع مورد هدف قرار گیرد.

شهید ستاری در رادار بندر امام، بر اساس طرح «زمان بندی» به مجرد کشف هواپیما، دستور خاموش کردن رادار مادر را به صورت لحظه‌ای صادر می‌کرد. در این شرایط با روشن شدن رادار جستجو و رهگیر هاوک و مشخص شدن سمت و زاویه، عملاً این امکان را که دشمن بتواند با شناسایی رادار مادر، تهدید اولیه هواپیماهایش را از بین ببرد، سلب می‌کرد. پیروی از این شیوه است که منجر می‌شود در عملیات والفجر ۸ بیش از ۷۰ فروند هواپیما و بالغ بر ۱۰ فروند بالگرد دشمن ساقط شود.

همه این‌ها باعث شد تا ایران هم به سوی ساخت رادار‌ها و سامانه‌های پدافندی بومی حرکت کند.

سامانه بومی مرصاد، مدافع آسمان ایران اسلامی

حرکت به سوی بومی سازی در پدافند هوایی با طراحی و ساخت سامانه سلاح مرصاد آغاز شد. این سامانه که نمونه ایرانی سامانه هاوک آمریکایی بود با استفاده از دانش متخصصان ایرانی و بهینه سازی ساخته شده است. مهم ترین تغییرات این سامانه نسبت به نمونه آمریکایی خود را می توان استفاده از الکترونیک دیجیتال، قطعات پیشرفته الکترونیکی با فناوری حالت جامد در رادار‌ها و موشک و الگوریتم‌های بهبود یافته در کشف و ردگیری هدف و سامانه کنترل آتش در ساخت آن دانست.

رادارهای این سامانه نیز با نام های کاشف، حافظ و جویا از روی رادارهای آمریکایی به صورت مهندسی معکوس ساخته شده است. رادار کاوش به تنهایی قادر است تا اهداف مورد نظر با سطح مقطع ۰/۵ متر مربع را در فاصله ۱۵۰ کیلومتری رهگیری کرده و در فاصله ۸۰ کیلومتری بر روی آن‌ها قفل راداری انجام دهد که بیشینه توان آن برای انهدام نیز در حدود ۴۵ کیلومتر تخمین زده می‌شود.

رادار دوم سامانه مرصاد مخصوص رهگیری اهداف در ارتفاع پست طراحی و ساخته شده، همان طور که در توضیح این سامانه آمده کار رادار جویا کشف اهداف در ارتفاع پائین است.

رادار هادی که نسخه بومی شده رادار MPQ-۴۶ آمریکایی است هم به عنوان سومین رادار این سامانه وظیفه قفل روی هدف و هدایت موشک به سمت آن را انجام می‌دهد. البته با استفاده از دو رادار هادی در سامانه مرصاد قابلیت درگیری همزمان با دو هدف ایجاد شده است.

این رادار همچنین به سامانه‌های ردیابی الکترواپتیکی با مسافت یاب لیزری نیز مجهز شده که عملکرد آن را در قفل اپتیکی در شرایط وجود جنگ الکترونیک شدید، حفظ می‌کند.

سامانه مرصاد ۲ نیز در دهه ۹۰ با به روز رسانی و بهینه سازی های انجام شده نسبت به نسل نخست خود معرفی و به نیروی پدافند هوایی ارتش ملحق شد.

اتاق کنترل سامانه مرصاد، کاملا ایرانی و متفاوت

متخصصان پدافند هوایی ارتش با انجام تغییرات کامل برای اتاق کنترل این سامانه، توانسته اند تا با به کارگیری فناوری های نوین و نوشتن کدهای اختصاصی برای مراحل مختلف، این سامانه را به طور کاملا محرمانه و طبق تهدیدات پیرامونی بسازند.

شاهین و شلمچه، تیرهای سامانه مرصاد 

دو موشک شلمچه و شاهین موشک‌های ارتقا یافته و بومی این سامانه هستند که تصاویر منتشر شده نشان از تغییر کامل مراحل طراحی و ساخت آن دارد. عمده این تغییرات در حوزه سامانه‌های هدایت و ناوبری آن‎هاست که بارزترین تغییرات آن‌ها استفاده از آنتن صفحه تخت آرایه‌ای، الکترونیک دیجیتال و قطعات حالت جامد است.

موشک شملچه در سال ۹۰ بود که رونمایی شد. این موشک در حدود ۷۰۰ کیلوگرم وزن، ۵ متر طول، ۳۶۰ میلی متر قطر، سرعت در حدود ۳ ماخ را دارد. ارتفاع پروازی برای درگیری موشک شلمچه با اهداف پروازی در بازه ۶۰ متر تا ۱۸ هزار متر تخمین زده می‌شود که این مهم در فاصله ۴۰ کیلومتری به ثمر می‌نشیند. وزن سر جنگی این موشک هم در حدود ۷۰ کیلوگرم است که نشان می دهد در صورت برخورد با هدف یا اهداف مشخص آن اهداف را به سختی تخریب می‌کند.

حضور موفق سامانه مرصاد در رزمایش‌های گوناگون

این سامانه در رزمایش‌های محمد رسول الله در دی‌ماه ۹۳ نیز با موفقیت آزمایش شد و اهداف مورد نظر را نابود کرد. دورترین هدفی که سامانه مرصاد در این رزمایش آن را نابود کرد در فاصله بیش از ۳۰ کیلومتری منهدم شد.

رزمایش مشترک پدافند هوایی در پائیز ۹۷ هم دیگر رزمایشی بود که در آن از رادار آرایه فازی سه بعدی حافظ برای سامانه مرصاد استفاده شد. این رادار توانایی کشف و ردگیری اهداف را به طور همزمان و به صورت سه بعدی دارد که برد بیشینه آن در حدود ۲۵۰ کیلومتر است که قدرت رهگیری همزمان ۱۰۰ هدف را دارد.

رادار حافظ از روش‌های پیشرفته و به روز ضد جنگ الکترونیک برخوردار است که می‌تواند اهداف مختلفی همچون موشک‌های کروز و پهپاد‌ها را کشف و رهگیری کند.

نابودی پهپاد متجاوز توسط سامانه مرصاد

بامداد ۱۷ آبان ۹۸ بود که یک فروند پهپاد متجاوز خارجی با آتش سامانه پدافند هوایی «مرصاد» متعلق به نیروی پدافند هوایی ارتش در منطقه بندر ماهشهر سرنگون شد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

این تنها یکی از آزمون‎‌های موفق سامانه مرصاد و پدافند هوایی ارتش است که نشان از آمادگی بالای این نیرو و سامانه‌های آن دارد.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: دفاع مقدس جنگ تحمیلی سامانه موشکی پدافند هوایی ارتش موشک کروز پدافند هوایی ارتش عملیات والفجر ۸ انقلاب اسلامی سامانه مرصاد طراحی و ساخت جنگ تحمیلی رادار ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۲۰۸۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هفته کابوس‌وار پدافند هوایی اسرائیل؛ گنبد آهنین شکار شد/ انتشار تصاویر ماهواره‌ای از انهدام تاسیسات پایگاه هوایی رامون در حمله موشکی ایران +فیلم و تصاویر

پس از اصابت دو پهپاد به محل مورد نظر نیز به نظر آتش سوزی ثانویه در این منطقه رقم می خورد و انهدام یا دست کم آسیب شدید به سامانه گنبد آهنین فوق قطعی به نظر می رسد.

سرویس دفاع و امنیت مشرق _ استراتژی جدید محور مقاومت در به هم زدن تمرکز نظامی رژیم صهیونیستی موجب شده تا آنها دچار سردرگمی در اولویت بندی تهدیدات خود و انتخاب محور اصلی نبرد شوند.

پس از عملیات انتقامی بزرگ ایران و تنبیه جنایتکاران صهیونیست، اکنون اختلافات شدید در داخل کابینه جنگی نتانیاهو برای نحوه پاسخگویی به تهدیدات و از دست ندادن بازدارندگی وجود دارد؛ آیا عملیات زمینی در رفح را آغاز کنیم؟ به دنبال تامین امنیت شمال سرزمین های اشغالی و عقب راندن حزب الله باشیم؟ با حملات انصارالله یمن از جنوب و تهدیدات علیه ناوگان تجارت دریایی مقابله کنیم یا به حمله موشکی و پهپادی بزرگ ایران پاسخ دهیم؟


در واقع تهدید همزمان از ۴ محور مختلف علیه این رژیم موجب شده تا از زمان عملیات طوفان الاقصی در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تا امروز صهیونیست‌ها چنین شرایط آچمز گونه ای را تجربه نکرده باشند.

جدیدترین غافلگیری حزب الله برای اسرائیل

در روزهای گذشته یگان توپخانه ای حزب الله لبنان بارها اقدام به شلیک گسترده راکت به سمت شهرک های شمال سرزمین های اشغالی و پایگاه های نظامی و جاسوسی آنها کرده است.

در جریان یکی از این حملات به شهرک کفر بلوم آتشبار سامانه پدافندی گنبد آهنین برای دفع حمله راکتی فعال می شود؛ این موضوع از چشم دوربین های نظارتی حزب الله پنهان نمانده و موقعیت پرتابگر سامانه گنبد آهنین مشخص می شود.


ویدئو هدف قرار دادن پرتابگر گنبد آهنین توسط پهپادهای حزب الله


در ویدئوی منتشر شده توسط بخش رسانه ای حزب الله مشخص است بلافاصله پس از رصد شلیک موشک ها از پرتابگر گنبد آهنین و پیش از آن که آنها اقدام به جا به جایی سامانه پدافندی کنند دو فروند پهپاد انتحاری (احتمالا از سری ابابیل) اقدام به هدف قرار دادن پرتابگر گنبد آهنین تنها با فاصله چند ثانیه از یکدیگر می کنند.


پس از اصابت دو پهپاد به محل مورد نظر نیز به نظر آتش سوزی ثانویه در این منطقه رقم می خورد و انهدام یا دست کم آسیب شدید به سامانه گنبد آهنین فوق قطعی به نظر می رسد.

توان رصد دقیق حزب الله و واکنش سریع آنها با استفاده از پهپادهای انتحاری خبری بسیار ترسناک برای پدافند هوایی رژیم صهیونیستی محسوب می شود زیرا در صورت هرگونه درگیری تمام عیار احتمالی در تابستان امسال ممکن است انهدام پرتابگرهای گنبد آهنین صهیونیست ها بارها تکرار شده و آنها پوشش پدافندی ضد راکت خود در شمال اسرائیل را از دست بدهند.

اصابت راکت های مقاومت به شهرک های صهیونیستی در شمال اسرائیل

انتشار تصاویر ماهواره‌ای از انهدام تاسیسات پایگاه هوایی رامون

اما پس از آن که صهیونیست ها دست به سانسور شدید خبری و ادعاهای مضحک در خصوص رهگیری ۹۹ درصدی موشک های ایرانی زده بودند به تدریج ابعاد جدیدی از خسارات سنگین وارد شده به دو پایگاه هوایی در صحرای نقب نمایان می شود.

در تازه ترین مورد، سرویس های انتشار تصاویر ماهواره ای تجاری، جدیدترین وضعیت محوطه پایگاه هوایی رامون در صحرای نقب را منتشر کردند.

تصویر ماهواره ای جدید از پایگاه هوایی رامون و محل اصابت ۵ موشک ایرانی

در این تصاویر دست کم ۵ اصابت موشک بالستیک به محوطه پایگاه هوایی دیده می شود.

مناطق هدف قرار داده شده، دو آشیانه برای تعمیر تجهیزات زمینی، یک ایستگاه نگهداری برای هواپیماهای ترابری و یک مرکز تفریحی افسران صهیونیست و احتمالاً یک برج نگهبانی بودند.

قابل ذکر است که همچنان تصاویر با کیفیت و دقت بالا (زیر ۳۰ سانتی متر) از دو پایگاه هوایی نواتیم و رامون که هدف حملات موشکی ایران قرار گرفتند منتشر نشده است و با در اختیار داشتن تصاویر با جزئیات بیشتر احتمال کشف اصابت های بیشتر در محوطه دو پایگاه هوایی وجود خواهد داشت.

دیگر خبرها

  • هفته کابوس‌وار پدافند هوایی اسرائیل؛ گنبد آهنین شکار شد/ انتشار تصاویر ماهواره‌ای از انهدام تاسیسات پایگاه هوایی رامون در حمله موشکی ایران +فیلم و تصاویر
  • آسمان ایران امن تر از همیشه
  • نگاهی به مهم ترین سیستم های پدافند ایران (+عکس)
  • پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد
  • انفجار مهیب در پایگاه هوایی روسیه در کریمه و نابودی سامانه های موشکی+ فیلم/پیش بینی رسانه آمریکایی از نزدیک بودن شکست اوکراین در برابر روسیه
  • انفجار مهیب در پایگاه هوایی روسیه در کریمه و نابودی سامانه های موشکی
  • فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد
  • سامانه‌های راداری، موشکی و جنگال نیروی پدافند هوایی به نمایش درآمد
  • کدام دستاوردها و تجهیزات دفاعی در رژه روز ارتش به نمایش درآمد؟
  • سامانه‌های راداری،موشکی و جنگال نیروی پدافند هوایی به نمایش درآمد