Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-23@06:17:50 GMT

نقد صحیح، فرصتی برای پاسخگویی شفاف

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۶۲۴۱۲۰

نقد صحیح، فرصتی برای پاسخگویی شفاف

از دیرباز نقد و انتقادگری پسوند بسیاری از تصمیم ها، عملکردها و واکنش ها و یکی از عوامل پاسخگویی و لزوم شفافیت در وعده ها و برخوردها بوده است. در واقع می توان گفت اشاعه فرهنگ نقد پذیری و تحمل صدای مخالف در چارچوب قانون، مقوله ای مهم در توسعه سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و تسهیل امور جامعه برشمرده می شود که عصبیت های کور را مهار کرده و خردورزی و همگرایی را بسط می دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جامعه شناسان هم بر این باورند پیشرفت معرفتی هر جامعه، از تضارب آرا برمی خیزد و جامعه‌ای می‌تواند به آینده خود در مسیر شکوفایی و پیشرفت امیدوار باشد که نقد افکار و عملکردها بعنوان یک اصل در آن جامعه تعریف شده و مورد پذیرش و تأیید همگان قرار گیرد و بدون نقد علمی و منصفانه و فراهم کردن زمینه‌ آن در جامعه نمی‌توان افق‌های روشنی برای پیشرفت یک جامعه ترسیم کرد.

تمامی تعاریف صورت گرفته نشان می دهد که چگونگی نقد منصفانه و نحوه بیان آن ضمانت اجرایی آن را می افزاید چنانچه رهبر انقلاب هم درباره آن متذکر می شود که «لحن انتقاد را خیلی تند نکنید، یعنی دو چیز را توجّه داشته باشید یکی اینکه در انتقادها سعی کنید که نقطه‌ضعف به طرف مقابلتان ندهید؛ یعنی جوری حرف نزنید که بتوانند شما را در مرجع قضائی محکوم کنند؛ دوّم اینکه از افراط و تفریط در بیان بپرهیزید.»

موضوعی که سید حسن موسوی چلک کارشناس علوم اجتماعی و رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران هم در گفت و گو با خبرنگار حوزه زنان و خانواده ایرنا به آن اشاره کرد و افزود: در دنیای امروز، با واقعیت ضرورت بررسی عملکرد در حوزه های مختلف اجتماعی، سیاسی، مدیریتی و غیره مواجه هستیم. اما وقتی از نقد این عملکرد سخن به میان می آوریم ویژگی عمده آن این است که باید منصفانه باشد یعنی جهت گیری از قبل وجود نداشته باشد یا دنبال تخریب نباشیم بلکه به دنبال این باشیم که نقاط مثبت و منفی و مرتبط با آن فرد، سازمان، کشور یا ارگان مورد نظر را نقد کنیم.

خشت اول نقد با اشراف داشتن به موضوع چیده می شود

موسوی چلک با تاکید بر اینکه برای نقد کردن باید چند کار عمده انجام شود، خاطرنشان کرد: اشراف داشتن نسبت به موضوع مورد نقد مهمترین نکته در بیان نقد است زیرا اگر قرار باشد نقدی صورت گیرد بدون شناخت موضوع مورد نقد، هم خود را تخریب کرده ایم و هم نقد را.

نقد همراه با مستندات کارشناسانه است

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران افزود: نکته دیگر اینکه موضوع، محور یا عملکرد مورد نقد قرار می گیرد نه شخص. ضمن اینکه نقد باید بر مبنای مستندات و دلایل متقن اجرایی، قانونی، سیاستگذاری یا نقد علمی صورت گیرد. به عنوان مثال سخنان سخنران علمی را باید با مستندات علمی نقد کرد و این نقد حتی اگر مورد پذیرش طرف مقابل قرار نگیرد کارشناسانه است.

وی با تاکید بر اینکه نقد نباید با تخریب و به اصطلاح گرفتن حال همراه باشد، گفت: یکی دیگر از اصول نقد این که وجود پیش زمینه ذهنی، نقد منصفانه را تخریب می کند.

نقد عملکرد نه تخریب فرد

موسوی چلک با یادآوری اینکه در نقد، باید عملکرد مدنظر قرار گیرد نه تخریب شخص افزود: دیدگاه ها متفاوت است پس نقد و تخریب شخص را باید کنار گذاشت. ضمن اینکه افراد روشنفکر، هوشمند و آگاه از نقد نمی ترسند و نقد را فرصتی برای بررسی عملکرد خود از منظر دیگران می دانند؛ فرصتی که در آن هر شخصی به اشتباهات خود پی می برد و دیدگاه ها و برنامه ها را اصلاح می کند این می تواند آورده داشته باشد.

تاثیر مستقیم لحن نقد بر اثرپذیری آن

موسوی چلک درباره نحوه بیان نقد هم تصریح کرد: نقد باید با لحن ملایم و فارغ از سوءتعبیرها و اهانت ها همراه باشد. حتی اگر درست هم نقد کنیم اما با لحن صحیح ادا نشود کارایی خود را از دست می دهد.

این آسیب شناس اجتماعی با تاکید بر اینکه یکی از نشانه های رشد و پویایی یک جامعه، وجود زمینه های نقد است، افزود: وقتی نقد صورت می گیرد توجه به نقاط ضعف و قدرت دو چندان می شود و فرصت ارزشمندی برای هر نهاد و سازمان یا فردی است.

وی درباره شاخص های مورد نقد قرار گرفته هم گفت: کسی هم که مورد نقد قرار می گیرد باید آستانه تحمل خود را بالا ببرد و از واکنش های تند پرهیز کند. یعنی اینطور نباشد که ادعا کند ما را با شلاق نقد خطاب قرار دهید اما در نشست ها، منتقدان را راه ندهد.

موسوی چلک با بیان اینکه  نقد فرصت شفافیت و پاسخگویی را ایجاد و به کاهش هزینه ها کمک می کند، یادآور شد: نقد عیارسنج عملکرد است اما متاسفانه در جامعه امروز، مدیران اغلب افراد نقاد را کنار می گذارند؛ موضوعی که به آسیب اجتماعی تبدیل شده است.

گزارش از: فاطمه دهقان نیری

برچسب‌ها اخلاق اجتماعی مقام معظم رهبری انجمن مددکاران اجتماعی ایران

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اخلاق اجتماعی مقام معظم رهبری انجمن مددکاران اجتماعی ایران اخلاق اجتماعی مقام معظم رهبری انجمن مددکاران اجتماعی ایران موسوی چلک مورد نقد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۲۴۱۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقوله حجاب ورای یک مسأله اجتماعی است

رئیس کل دادگستری استان اصفهان گفت: به مسأله حجاب در جامعه باید ورای یک مسأله اجتماعی صرف نگریسته شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، حجت الاسلام اسداله جعفری در نشست ستاد پیشگیری از وقوع جرم دادگستری با انتقاد از کسانی که مقوله حجاب را فقط مقوله‌ای اجتماعی معرفی می‌کنند، گفت: وقتی مسأله حجاب، به دستاویزی برای ضربه زدن دشمنان به پیکره نظام تبدیل می‌شود و آنان با طراحی اغتشاشات و ترویج بی‌بند و باری و مفاسد اخلاقی، پایه‌های نظام مقدس جمهوری اسلامی را هدف قرار می‌دهند دیگر نباید به موضوع حجاب، تنها با نگاه اجتماعی و فرهنگی نگریست بلکه این موضوع دارای ابعاد مختلف است.

وی با تقدیر از فرماندهی انتظامی استان اصفهان برای آغاز طرح نور به منظور برقراری امنیت اخلاقی و اجتماعی در جامعه با موضوع عفاف و حجاب بیان کرد: نیروهای فراجا و ستاد امر به معروف و نهی از منکر که در چارچوب قانون، اقدام به اجرای طرح عفاف و حجاب می کنند تحت حمایت دستگاه قضایی استان اصفهان قرار دارند و هر گونه تعرض به آنها پیگرد قانونی و تشکیل پرونده قضایی را در پی خواهد داشت.

رئیس دستگاه قضایی استان اصفهان تصریح کرد: همزمان با اجرای طرح نور، دبیرخانه شورای پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اصفهان در طرحی با همین عنوان اقدام به تجمیع تمام قوانین و دستورالعمل‌های صادره در مقوله عفاف و حجاب کرده تا با ابلاغ آن به نهادهای دولتی، وابسته به دولت، اصناف و دیگر نهادهای خدمت‌رسان به آنان وظایف قانونی‌شان در امر عفاف و حجاب را گوش زد کند.

وی از وقوع جرم در پایان از نظارت مستمر و نامحسوس نهادهای نظارتی در این خصوص خبر داد و بر برخورد دستگاه قضایی با متخلفان تاکید کرد.

سید محمد موسویان، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان اصفهان نیز بر لزوم اجرای این طرح در همه مکان‌های عمومی تاکید و تصریح کرد: اگر طرح نور به طور کامل و صحیح اجرا شود کسانی که اقدام به کشف حجاب می کنند متوجه خواهند شد نه در اجتماع می‌توانند به سادگی تردد داشته باشند نه خدماتی از ادارات،  نهادها و اصناف دریافت خواهند کرد.

محمدرضا جان‌نثاری معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار اصفهان نیز ضمن تاکید بر حساسیت موضوع عفاف و حجاب در جامعه و لزوم قرار گرفتن آن در اولویت گفت: همه مسئولان موظف هستند با حساسیت و اولویت، پیگیر اجرای قوانین امر عفاف و حجاب باشند چرا که عفاف و حجاب هم امر خداوند متعال است هم از منویات مقام معظم رهبری و هم قانون کشور است.

سرتیپ علینقیان‌پور، فرمانده انتظامی استان اصفهان نیز هدف از اجرای طرح نور که به منظور ارتقاء امنیت اخلاقی و تشدید مقابله با ناهنجاری‌های اجتماعی در استان اصفهان اجرا می‌شود را افزایش احساس امنیت و ایجاد بستر و فضایی امن برای بانوان و خانواده‌ها در جامعه، مقابله مدبرانه، مستمر و هدفمند با هنجار‌شکنان و رعایت حقوق شهروندی با مقابله با افراد بی‌توجه به مسائل شرعی و اخلاقی در جامعه بیان کرد که از 25فروردین با نظارت در معابر، خودروها و فضای مجازی به اجرا درآمده است.

همچنین سردار فدا فرمانده سپاه صاحب الزمان(عج) از انجام تذکر لسانی توسط نیروهای بسیج در جامعه خبر داد و بر آمادگی سپاه برای همکاری با دستگاه قضایی و نیروی انتظامی به منظور اجرای هرچه بهتر طرح نور تاکید کرد.

انتهای پیام/163

دیگر خبرها

  • بیماری فردگرایی و افول جنبش دانشجویی
  • شهر خلاق، فرصتی برای مشارکت مردم
  • هوش مصنوعی فرصتی مهم در توسعه و پیشرفت است
  • مهاجران افغانستانی می‌توانند گواهینامه رانندگی بگیرند؟
  • مطالعات جامعه‌شناسی فاجعه
  • زمین پاک فرصتی برای افزایش آگاهی درباره مسائل زیست‌محیطی
  • حمایت محکم دادستانی اصفهان از طرح عفاف و حجاب
  • مقوله حجاب ورای یک مسأله اجتماعی است
  • مسأله حجاب فراتر از یک مقوله اجتماعی است
  • مسئولیت اجتماعی از نگاه نهج البلاغه