Web Analytics Made Easy - Statcounter

اگر از منظر استراتژیک به اهمیت توافق همکاری ۲۵ ساله ایران و چین نگاه کنیم٬ متوجه می‌شویم که این توافق بیش از هر چیزی به استراتژی و سیاست‌های آمریکا در منطقه ضربه زده است. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم٬ این روزها٬ توجه اغلب کارشناسان و تحلیل‌گران ترکیه به سوی مسائلی همچون تحولات لیبی و همچنین حواشی پیرامون تغییر کاربری ایاصوفیه جلب شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر نگاهی به روزنامه‌ها و پایگاه‌های خبری و تحلیلی اینترنتی ترکیه بیاندازیم٬ متوجه می‌شویم که این دو موضوع٬ بسامد و نقطه تکرار اغلب ده‌ها و صدها تحلیل سیاسی روزهای اخیر هستند.

اما در این میان٬ تحلیل‌گران دیگری نیز هستند که به مسائل پیرامونی ترکیه توجه دارند. یکی از آنان٬ نهاد علی اُزجان٬ تحلیل‌گر و ستون نویس مشهور روزنامه ملیت چاپ آنکارا است که در ستون امروز خود٬ به بررسی اهمیت موضوعی به نام توافق همکاری ایران و چین پرداخته است.

نهاد علی اُزجان٬ یکی از افسران ارتش ترکیه بود که در سال 1998 میلادی به درخواست شخصی‌اش از ارتش بازنشسته شد و در رسته حقوق دکترا گرفت.

او نخستین چهره دانشگاهی ترکیه است که تز دکترای خود را در مورد پ.ک.ک نوشته است. او پس از مدتی فعالیت به عنوان وکیل مدافع٬ وارد حوزه تحلیل رسانه ای شد و بیشتر به عنوان کارشناس ارشد حوزه‌های امنیتی شناخته می‌شود و از چند سال پیش تاکنون در ملیت قلم می‌زند و پای ثابت گفتگوهای زنده در اغلب شبکه‌های تلویزیونی ترکیه است.

ازجان پیش‌تر هم کتابی با موضوع «آینده ایران در منطقه و پیشنهادهایی برای ترکیه» نوشته و در آن بر اهمیت نقش ایران در معادلات منطقه٬ تاکید کرده است.

ضربه ایران و چین به استراتژی آمریکا

ما در ترکیه٬ در شرایطی به سر می‌بریم که با لیست بلند بالایی از موضوعات مهمی مواجه شده‌ایم که هر کدام از آنها٬ به نوعی می‌توانند حواس ترکیه را پرت کنند. این لیست٬ مجموعه‌ای از مسائل داخلی و خارجی است و بخشی از این مسائل٬ به راستی موجب غوغا و هیجان خاص شده است.

برای توصیف بخشی از دلمشغولیها و دغدغه‌های مهم ترکیه باید بگوییم٬ در حال حاضر با مشکل بزرگی به نام شیوع گسترده ویروس کرونا مواجه هستیم که بر اقتصاد کشور نیز تاثیر گذاشته و دارای ابعاد روانشناسی اجتماعی بسیار مهمی است.

از این گذشته بخش قابل توجهی از قدرت و تمرکز ترکیه صرف آن شده که بر این پرونده‌های مهم تمرکز کند:

رقابت‌ها و تنش‌های کوچک و بزرگ شرق مدیترانه.

تحولات شتابان لیبی.

مسائل مرتبط با سوریه.

ادامه درگیری‌ها در عراق.

تغییر کاربری موزه ایاصوفیه به مسجد و حواشی بین‌المللی پیرامون آن.

اما اینها فقط لیستی از موضوعاتی هستند که دقت و توجه همه را جلب کرده و شامل تمام مسائل داخلی یا تحولات پیرامون‌مان نمی‌شود.

از جمله می‌توانیم به تحول مهمی اشاره کنیم که طی روزهای اخیر در برخی از رسانه‌های غربی به آن اشاره شده و به باور من اتفاق مهمی است. ماجرا از این قرار است که  ایران و چین٬ قدم در راه یک توافق بلند مدت گذاشته‌اند.

تاکید مجدد چین بر پشتیبانی قاطع از برجاموال‌استریت‌ژورنال: ایران و چین نشان دادند در برابر فشار آمریکا راه‌چاره دارندقرارداد 25 ساله ایران و چین باید 6 سال پیش امضا می‌شد/ رژیم صهیونیستی مخالف امضای این توافق است

اگر شما هم تحلیل مفصل روزنامه نیویورک تایمز را خوانده باشید به اهمیت توافق 25 ساله برای همکاری بین ایران و چین پی برده‌اید.

قرار است بین این دو کشور همکاری‌های گسترده‌ای صورت بگیرد که مهم‌ترین بخش آن٬ مبتنی بر سرمایه گذاری 400 میلیارد دلاری چین در ایران است.

البته این توافق یک شبه حاصل نشده و این دو کشور مدت‌هاست که درباره ابعاد آن گفتگو می‌کنند و پس از مذاکرات طولانی به مرحله‌ای رسیده‌اند که قرار است یادداشت همکاری بین آنها امضا شود.

بر اساس آن چه در برخی از رسانه‌ها منتشر شده، حوزه‌های همکاری 25 ساله بین ایران و چین بسیار گسترده است و شامل بخش‌هایی همچون تجارت٬ اقتصاد٬ سیاست٬ فرهنگ٬ امنیت٬ ارتباطات٬ راه سازی٬ مخابرات و حوزه‌های سایبری می‌شود.

قرار است چین در ایران بنادر و مناطق آزاد تجاری بسازد٬ ایران را با تجهیزات اینترنت جی 5 مجهز کند و این کشور٬ از خدمات سامانه ناوبری بیدو نیز برخوردار شود.

ممکن است با خواندن این سطور بگویید که چنین معاهداتی بین اغلب کشوها منعقد می‌شوند و همکاری‌های گسترده سیاسی٬ اقتصادی و امنیتی بین کشورهای مختلف٬ خبر عجیبی نیست. اما آن چه باعث می‌شود انتشار خبر توافق بلندمدت بین ایران و چین٬ اهمیت خاصی پیدا کند٬ اشاره به این دو موضوع است که این همکاری٬ هم از منظر روابط چین و آمریکا و هم با توجه به اختلافات و تنش‌هایی که بین ایران و آمریکا وجود دارد٬ اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است که آن را متفاوت جلوه می‌دهد.

در این چارچوب پیش از هرچیز باید به این موضوع توجه کنیم که زمان بندی اعلام آغاز این همکاری اهمیت ویژهای دارد.

چین در شرایطی با ایران پای میز مذاکره نشسته که آمریکا با سلاح و فشار تحریم اقتصادی٬ تلاش کرده ایران را منزوی کند و اقتصاد این کشور را با مشکلات بزرگی روبرو کند.

اما ایران با استفاده از شرایط خاص جغرافیایی و سرزمینی و بهره مندی از ژئوپولیتیک خاص٬ عملاً میتواند از ظرفیت‌های چین برخوردار شود. چرا که ایران٬ بخش مهمی از پروژه بزرگ «یک جاده یک کمربند» است و می‌تواند از توانمندی‌های سیاسی و اقتصادی چین به خوبی بهره بگیرد.

در چنین شرایطی چین خواهد توانست به شکل درازمدت٬ با ایران٬ وارد عرصه همکاری متقابل سیاسی٬ نظامی٬ اقتصادی و امنیتی شود و شاهد ایرانی باشیم که از هر زمانی باثبات‌تر است.

باید به این نکته مهم توجه کنیم که چین در حوزه صنایع و دیگر حوزه‌ها٬ نیاز فراونی به واردات نفت و گاز دارد و 75 درصد از نفت مورد نیاز خود را از خارج تامین می‌کند.

به همین خاطر طبیعی است که چین نگاه خاصی به ایران داشته باشد.

با توجه به این که شیوع گسترده ویروس کرونا٬ بازارهای جهانی نفت را تعطیل کرده٬ چین از سیستم عظیم ترانزیتی خود بهره خواهد گرفت و در سایه همکاری با ایران٬ امکانات ویژه‌ای برای تامین نفت و گاز به شکل مناسب خواهد داشت.

اگر از منظر استراتژیک به اهمیت توافق همکاری 25 ساله ایران و چین نگاه کنیم٬ متوجه می‌شویم که این توافق بیش از هر چیزی به استراتژی و سیاست‌های آمریکا در منطقه ضربه زده است. چرا که آمریکا تلاش کرده تا با استفاده از تحریم اقتصادی و دیگر امکانات و کارت‌های فشار٬ ایران را در شرایط دشواری قرار دهد. اما حالا توافق با چین باعث شده که تمام موازنه به هم بخورد و سیاست آمریکا در منطقه به شدت لطمه ببیند.

در نتیجه مجالی فراهم خواهد شد که ایران در شرایط بهتری قرار بگیرد و بتواند از این به بعد٬ نه تنها در خاورمیانه بلکه در تمام جهان به شکل جدی در برابر آمریکا قدرت نمایی کند و با این اقدام کاری کرده که سیاستهای آمریکا را به چالش بکشد.

بگذارید برایتان مثالی بیاورم. یکی از نخستین و بدیهی‌ترین دستاوردهای توافق دفاعی و نظامی بین ایران و چین در سال 2016 میلادی٬ این بود که ایران در خاورمیانه قدرت بیشتری گرفت و توانست با استفاده از امکانات جدید٬ کاری کند که حوزه‌های سیاسی و دفاعی منطقه دچار تحول شود و در لبنان٬ سوریه٬ یمن و مناطق دیگر٬ در برابر عربستان سعودی و دیگران به عنوان بازیگر قدرتمندتری مشاهده شود.

در همان شرایطی که باید به تاثیرات همکاری بلندمدت چین و ایران و منطقه بیندیشیم این را هم فراموش نکنیم که نتایج انتخابات 2020 میلادی آمریکا بر تمام منطقه تاثیرگذار خواهد بود و انتخاب یا عدم انتخاب ترامپ می‌تواند شرایطی فراهم آورد که برای کشورهای منطقه مجموعه‌ای از مخاطرات و فرصت‌های جدید شکل بگیرد.

به همین خاطر بد نیست گهگاه از چارچوب گفتگوهای روزمره و موضوعات کوتاه‌مدت خارج‌شویم و نگاهی به تحولات مهم کشورهای پیرامون بیاندازیم.

منبع: روزنامه ملیت
انتهای پیام/

R7650/P/S8,87,95,1414/CT7 واژه های کاربردی مرتبط کشور چین کشور ترکیه

منبع: تسنیم

کلیدواژه: کشور چین کشور ترکیه اخبار چین ترکیه بین ایران و چین حوزه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۲۸۳۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«عملیات وعده صادق» از نگاه شخصیت‌های سیاسی ترکیه

مراسم روز ارتش جمهوری اسلامی ایران با حضور فرماندهان، افسران مستشاران نظامی، دیپلمات‌ها و شخصیت‌های سیاسی ترکیه در آنکارا برگزار شد.

به گزارش مشرق، دوغو پرینچک رهبر حزب وطن ترکیه گفت: ما با نقشه‌های شوم آمریکا و اسرائیل روبرو هستیم، آنها به روی مردم منطقه سلاح کشیدند و جوابش را از ایران دریافت کردند، ما از عزم راسخ ایران از صمیم قلب حمایت و قدردانی می‌کنیم.

تمل کاراملااوغلو رهبر حزب سعادت ترکیه گفت: ایران پاسخ خوبی به گستاخی رژیم صهیونسیتی داد و این پاسخ، حساب شده و در چهارچوب قوانین بین المللی بود، اقدام ایران قابل ستایش است و می‌تواند گام موثری در راستای شکست رژیم صهیونسیتی و آزادی مردم فلسطین باشد.

محمت سعید باز نماینده مجلس از حزب حاکم ترکیه با تشبیه رژیم صهیونسیتی به سپاه ابرهه و موشک‌های ایران به ابابیل آهنین طبق سوره فیل قرآن کریم گفت: رژیم صهیونسیتی بسان اصحاب فیل توسط ابابیل آهنین ایران به شکلی بی سابقه و در مسافتی ۱۱۰۰ کیلومتری مورد هدف قرار داده شد. می‌بینم که این عملیات قابل تحسین و ستایش، ترس بر دل صهیونیست‌ها انداخته و راه فراری ندارند.

محمدحسن حبیب الله زاده سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکیه در این مراسم با اشاره به خویشتنداری و پاسخ متناسب ایران در برابر حمله تروریستی رژیم صهیونسیتی به بخش کنسولی سفارت کشورمان در سوریه گفت: جمهوری اسلامی ایران بر عزم تزلزل ناپذیر خود برای جلوگیری از تعدی نسبت به حاکمیت، تمامیت ارضی، امنیت و دفاع از مردم و مقابله با اقدامات تجاوزکارانه و پاسخگویی قاطعانه منطبق بر قوانین بین المللی تصریح می‌کند.

ارتشبد ضیا جمال کادی اوغلو، فرمانده نیروی هوایی ارتش ترکیه ضمن تشکر از یاری رسانی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در بحران‌های طبیعی ترکیه گفت: ایران و ترکیه دو کشور دوست و برادر با روابط دیرینه و نیروهای مسلح دو کشور نیز در برابر تهدیدها همواره در کنار هم بوده و همکاری و روابط خوبی دارند.

سرهنگ خلبان تورج زین الدین رایزن نظامی ایران در ترکیه با اشاره به رویکرد و نقطه نظرات مستشاران نظامی مامور در کشور میزبان درباره عملیات تنبیهی جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونسیتی گفت: عملیاتی که به نام وعده صادق انجام شد امروزه باعث افتخار ایران و کشورهای مستقل دنیا است.

وی افزود: از گفته‌های نمایندگان نظامی می‌توان دریافت که عملیات وعده صادق چقدر موجب حیرت و خوشحالی کشورهای مستقل شده است.

دیگر خبرها

  • پنج پیشنهاد مهم دبیر شورای امنیت ملی ایران درباره امنیت اطلاعات/ احمدیان: تسلط آمریکا بر زیرساخت های اینترنت جهانی یک خطر جهانی است
  • مقابله با یکجانبه‌گرایی غرب با خلق ساختار‌های جدید/ ۵ پیشنهاد ایران برای تقویت امنیت جهانی اطلاعات
  • توافق ایران و پاکستان برای گسترش بیشتر همکاری‌های اقتصادی
  • توافق برای گسترش بیشتر همکاری‌های اقتصادی | مرز مشترک ۲ کشورباید «مرز صلح و دوستی» باشد
  • «عملیات وعده صادق» از نگاه شخصیت‌های سیاسی ترکیه
  • ایران قدرتی منطقه‌ای است که به تدریج به قدرت جهانی تبدیل خواهد شد
  • توافق 4 کشور منطقه برای "راه توسعه" / اتصال اروپا به خلیج فارس از طریق ترکیه و عراق / مسیر ترانزیت جدید بدون ایران
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • نگاهی به توافق‌های جدید بین ترکیه و عراق
  • آمریکا و اوکراین مذاکره درباره توافق همکاری امنیتی را آغاز کردند