Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس مرکز تحقیقات انرژی دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل با بیان اینکه تمرکز این مرکز بر انرژی‌های تجدیدپذیر است، گفت: پروژه‌ای با ‌عنوان ممیزی آب، برق و گاز را اجرا کرده‌ایم که می‌توان گفت هزینه مصرف حداقل 40 درصد کاهش پیدا کرد.

گروه استان‌های خبرگزاری آنا - مجتبی آزادیان؛ دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل اکنون پنج مرکز تحقیقاتی دارد که مرکز تحقیقات انرژی، آب، تمدن اسلامی با رویکرد صفویه و گیاهان دارویی فعال هستند و مرکز تحقیقات IT در حال راه‌اندازی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علی راهنمایی دبیرکل این مراکز تحقیقاتی در دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل و مسئول فعال‌سازی، راه‌اندازی و تصویب مراکز تحقیقاتی در این استان است. این مراکز در طول سه سال گذشته راه‌اندازی شده و ریاست هرکدام از این مراکز متفاوت و ریاست مرکز تحقیقات انرژی با اوست.

برای پیگیری مأموریت‌ها، اهداف، اقدامات و دستاوردهای مرکز تحقیقات انرژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل با علی راهنمایی به گفتگو نشسته‌ایم که مشروح آن را می‌خوانید:

آنا: درباره چگونگی و چرایی ایجاد مرکز تحقیقات انرژی و فعالیت‌های آن در واحد اردبیل توضیح دهید.

راهنمایی:  با توجه به وجود ظرفیت‌های بالقوه علمی و قابلیت‌های اقلیمی و منطقه‌ای، ایجاد مركز تحقیقات انرژی در استان اردبیل در دستور كار دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفت و پس از پیگیری‌های مستمر و طولانی مجوز راه‌اندازی این مركز در سازمان مركزی دانشگاه شهریور 97 صادر شد.

برنامه و هدف دانشگاه آزاد اسلامی از راه‌اندازی این مركز ورود به موضوعات راهبردی كشور و توسعه پایدار وابسته به انرژی است. تمام هجمه‌های دشمن به ایران ناشی از وجود امكانات و ذخایر انرژی است و برای اینكه جلوی این هجمه‌ها گرفته شود باید از این انرژی به نحو احسن استفاده کرد

این مركز تحقیقاتی مكان خوبی برای تحقیقات كاربردی است و دستگاه‌های اجرایی استان می‌توانند نیازهای تحقیقاتی را در آن تأمین كنند. با فعالیت این مركز استان اردبیل می‌تواند در تحقیقات علمی و راهبردی و در تراز ملی و بین‌المللی پیشگام شود.

ترویج راهكارهای بهینه‌سازی و صرفه‌جویی در مصرف انرژی

فرهنگ‌سازی استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر، شناسایی ظرفیت‌های استان اردبیل در زمینه انرژی‌های تجدیدپذیر، ترویج راهكارهای بهینه‌سازی و صرفه‌جویی در مصرف انرژی، اجرای پروژه‌های انرژی در سطح استانی و ملی، بومی‌سازی با سازمان‌های مختلف دولتی و خصوصی شهرک‌های صنعتی و شهرداری‌ها و استفاده از ظرفیت كشاورزی ازجمله راهبردهای كلی مركز تحقیقات انرژی است.

در این مرکز یک‌سری پروژه‌ها اجرا شده و یا در حال عقد قرارداد هستند. یکی از این پروژه‌ها تعادل بار در شبکه با شرکت توزیع نیروی برق استان اردبیل به‌عنوان طرح برون‌دانشگاهی است. پروژه‌ای که اجرا کردیم، ممیزی انرژی در واحدهای دانشگاهی استان اردبیل است.

در کشور به اندازه کافی اتلاف انرژی داریم و به همین دلیل پروژه‌ای به‌عنوان ممیزی آب، برق و گاز اجرا کردیم. با یک‌سری از واحدها و استان‌های هم‌جوار هم رایزنی کردیم که اعلام آمادگی کردند این کار را برای آنها هم انجام دهیم. می‌توان گفت 40 درصد انرژی‌های آب و برق و گاز مصرفی، پِرت است و تلف می‌شود. با پروژه‌ای که انجام شد، هزینه مصرف حداقل 40 درصد کاهش پیدا کرد.

بیشتر بخوانید:

راه‌اندازی نیروگاه‌های برق خانگی با اینورترهای ایرانی امکانپذیر شد

پروژه دیگری که مرحله آزمایشگاهی و تحقیقاتی آن تمام شده است، ساخت اینورترهای سلول‌های نیروگاه‌های خورشیدی است که در مقایسه با نمونه مشابه خارجی بیشتر از 30 درصد ارزان‌تر است.

آنا: آیا اینورترها به تولید انبوه می‌رسند؟

 

راهنمایی: اکنون به آن صورت، تولید داخلی نداریم. اکنون به‌عنوان نمونه ساخته شده و قرار است با جلساتی که به‌تازگی با بسیج علمی پژوهشی سپاه و یک‌سری ارگان‌های ذی‌ربط داشته‌ایم، اجرایی شود و تسهیلگر این پروژه هم بسیج علمی پژوهشی استان اردبیل است.

قصد تولید انبوه این محصول را داریم. فعلاً سفارش اولیه ارائه شده و بسیج علمی پژوهشی سپاه حدود 300 تا 400 عدد در استان اردبیل نیاز دارد؛ اما در صحبت‌هایی که با سپاه شده است، ظاهراً در سطح کشور نیز نیاز زیادی به این محصول وجود دارد و قصد داریم پس از استان اردبیل در سطح استان‌های دیگر هم آن را توسعه دهیم. سعی شده قطعاتی که در ساخت این محصول استفاده می‌شود، کاملاً داخلی و هیچ وابستگی به خارج نداشته باشد تا اگر احیاناً زمانی به محدودیتی برخوردیم، بدون هیچ مشکلی بتوانیم با استفاده از قطعات داخلی این محصول را تولید کنیم.

آنا: هزینه نهایی ساخت این محصول چقدر است؟

راهنمایی: به‌دلیل اینکه هنوز رونمایی 100 درصد از این محصول صورت نگرفته و منتظر عقد نهایی قرارداد هستیم، نمی‌توان درباره هزینه نهایی صحبت کرد.

آنا: هدف‌گذاری و توان تولید این محصول در مرکز تحقیقات انرژی چقدر است؟

راهنمایی: بستگی به تقاضا دارد، در این مرکز از لحاظ توان تولید هیچ مشکل نبوده و نیازی هم به استفاده از نیروهای بیرونی نداریم و با استفاده از ظرفیت خود دانشگاه، آزمایشگاه‌ها و کارگاه‌های  واحد اردبیل توان تولید هر تعدادی را که مورد نیاز باشد، داریم.

آنا: مأموریت‌های تعریف‌شده برای مرکز تحقیقات انرژی چیست؟

راهنمایی: اکنون دنیا به سمتی می‌رود که کشوری حرف اول را می‌زند که از لحاظ انرژی قوی باشد. شک نداشته باشید که 10 سال بعد قدرت کشورها را صرفاً با انرژی ارزیابی خواهند کرد. تمرکز ما روی انرژی‌های تجدیدپذیر است. انرژی‌هایی که واقعاً پاک باشد. انرژی‌های فسیلی، آلودگی‌های محیط زیست و بسیاری مسائل دیگر را ایجاد می‌کند؛ بنابراین بیشتر به‌دنبال انرژی‌های تجدیدپذیر مانند انرژی باد گرفته، نیروگاه‌های خورشیدی و ... هستیم.

آنا: تعامل این مرکز با نهادها و مراکز مربوط چگونه است؟ با چه نهادهایی موفق به همکاری شده‌اید؟

 در طول دو سال گذشته تعامل خوبی با نهادها و ارگان‌ها داشته‌ایم. با شرکت توزیع نیروی برق بیشترین همکاری و پروژه را داریم. با شرکت گاز هم تفاهم‌نامه منعقد کرده‌ایم و شرکت نفت هم یکی از شرکت‌هایی است که به آن همکاری می‌کنیم.

درباره نیروگاه‌های خورشیدی که موضوع مصوب هیئت وزیران است، 20 درصد برق تمام نهادها باید از نیروگاه‌های خورشیدی انجام شود و همه نهادها مجبور به انجام این کار هستند؛ بنابراین ما قدم پیش گذاشته و اعلام آمادگی کرده‌ایم، یک‌سری نهادها اعلام آمادگی کردند تا این کار را برای آنها انجام دهیم و به همین دلیل تعامل مرکز در سطح استان خیلی خوب است.

آنا: مرکز تحقیقات انرژی درباره پایان‌نامه‌های دانشجویی و طرح‌های تحقیقاتی استادان چه اقداماتی انجام داده است؟

راهنمایی: برنامه پایش علمی آزاد، موضوعی است که از حدود یک سال و نیم پیش در کشور راه‌اندازی شده است. برنامه علمی که به استان اردبیل محول شده، انرژی و آب‌های دامنه سبلان است. دامنه سبلان موضوع بسیار وسیعی بوده و روی آن کار نشده است. آب‌های معدنی، آب شرب، آب‌های زیرزمینی و سطحی، آب گرم و ... منابع و نعمت‌هایی هستند که به‌خوبی از آنها استفاده نشده است؛ بنابراین سعی می‌کنیم پایان‌نامه‌ها را در سطح کشوری و استانی به این سمت سوق دهیم.

همه طرح‌های مرکز تحقیقات انرژی هم در این راستا و نیز در حوزه انرژی است. خروجی سلول‌های خورشیدی برای اتصال به شبکه، نیاز به اینورتر دارد. در واقع اینورتر، اینترفیس بین شبکه و نیروگاه خورشیدی است.

آنا: آیا طرح‌هایی مانند اینورتر که تاکنون اجرا کرده‌اید، محصول پایان‌نامه‌های دانشجویی یا کارهای تحقیقاتی استادان بوده است؟

راهنمایی: خیر، این طرح از پایان‌نامه‌های دانشجویی نبود، این طرح را بنده نه به‌عنوان رئیس مرکز تحقیقات بلکه به‌عنوان مجری و محقق به اتفاق مهدی سلیمی یکی از دوستان که عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل است، انجام دادیم.

آنا: ارزیابی شما از فعالیت مرکز در آینده چیست؟ آیا فعالیت این مرکز ادامه خواهد داشت؟

راهنمایی: 100 درصد؛ برنامه مدونی شامل برنامه کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت داریم. تاکنون 90 درصد برنامه‌های علمی کوتاه‌مدت و میان‌مدت جلو رفته است و راضی هستیم و به مرور به برنامه‌های بلندمدت می‌رسیم. موضوع اینورتر و برخی کارهای دیگر از برنامه‌های بلندمدت مرکز بوده است.

انتهای پیام/4103/4062/

منبع: آنا

کلیدواژه: دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل کرونا مرکز تحقیقات انرژی های تجدیدپذیر علی راهنمایی مرکز تحقیقات انرژی مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اینورتر نیروگاه های خورشیدی دانشگاه آزاد اسلامی انرژی های تجدیدپذیر مرکز تحقیقات انرژی پایان نامه ها استان اردبیل واحد اردبیل راه اندازی پروژه ای یک سری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۳۳۳۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴۳۰۰ مگاوات صرفه جوی برق از محل افزایش بهره وری کولر‌های آبی

هر ساله با نزدیک شدن به فصل گرما و وارد شدن سیستم‌های سرمایشی به شبکه برق، رشد چند برابری مصرف برق رخ می‌دهد و تأمین پایدار برق به بحث داغ روز‌های تابستان تبدیل می‌شود.

عموما در پیک تابستان ۱۲ هزار مگاوات افزایش مصرف، فقط از محل کولر‌های آبی به تقاضای برق کشور اضافه می‌شود و در مجموع حدود ۳۰ هزار مگاوات در بخش سرمایشی مصرف می‌شود که معادل مصرف برق در کشور مصر است و این میزان نشان از اهمیت توجه به افزایش بهره وری در این بخش دارد. به طور کلی۲۰ میلیون کولر آبی در کشور داریم که ۲۰ درصد مصرف در دوره اوج مصرف به این سیستم‌ها مربوط می‌شود.

در همین راستا اسفند ۱۴۰۱ تفاهم‌نامه مشترکی میان وزارتخانه‌های نیرو، صمت و سازمان ملی استاندارد به امضاء رسید که بر اساس آن کاهش رشد بی‌رویه مصرف برق در کشور از طریق ارتقای بهره‌وری انرژی در تجهیزات برقی و لوازم خانگی و همچنین ارتقای بهره‌وری انرژی برق در تولید کولر‌های آبی و الکتروموتور‌ها مورد هدف قرار گرفت.

با اجرایی شدن این تفاهم‌نامه تولید کولر‌های آبی دارای رده انرژی A و بالاتر با بازنگری استاندارد مصرف انرژی این لوازم الکترونیکی و به منظور ارتقای بهره وری انرژی کولر‌های آبی از ابتدای دی ماه ۱۴۰۲ اجرایی شد.

به گفته مسئولان صنعت برق با جایگزینی ۲۰ میلیون کولر آبی که موتور‌های با راندمان پایین دارند، ۴۳۰۰ مگاوات صرفه جویی برق محقق می‌شود که معادل احداث یک نیروگاه با اعتبار احداث ۵ میلیارد دلاری است.

در ادامه محمدمهدی پیغمبرزاده، معاون بهره وری انرژی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی با اشاره به هدف گذاری‌ها برای افزایش بهره وری کولر‌های آبی گفت: به طور متوسط طی یک سال بین ۸۰۰ هزار تا یک میلیون کولر جدید در کشور تولید می‌شود موتور‌های فعلی که در کولر‌ها وجود دارد موتور‌های القایی است که راندمان آنها حداکثر ۶۰ درصد است؛ اما موتور‌های BLDC که در دستور کار تولید قرار گرفته اند راندمانی در نزدیکی ۹۰ درصد دارند و برای اینکه کولر بتواند رده انرژی A و بالاتر کسب کند باید حتما از موتور‌های پربازده استفاده کند؛ به عبارتی راندمان آن باید بالای ۸۰ تا ۸۵ درصد باشد.

او افزود: اگر این اتفاق بیفتد برآورد ما این است که سالانه بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ مگاوات در سال کاهش توان مصرفی برق در بحث مصرف کولر‌ها داشته باشیم.

همچنین مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق و مدیرعامل شرکت توانیر در این خصوص گفت: در صورت استفاده از موتور‌های پربازده در کولر‌های آبی، میزان مصرف برق یک کولر ۵۰ درصد نسبت به میزان فعلی آن کاهش پیدا می‌کند.

این مقام مسئول در پاسخ به اینکه در تابستان امسال چه میزان از محل افزایش بهره وری سیستم‌های سرمایشی در مصرف برق صرفه جویی می‌شود؟ گفت: در حال حاضر با توجه به استاندارد تعریف شده به صنایع کولرساز، خط‌های تولید این موتور‌ها ایجاد شده و امیدواریم که تا تابستان امسال با تعویض موتور کولر‌های فرسوده و جایگزینی موتور‌های پربازده، حدودا امکان ۵۰ مگاوات کاهش مصرف در این حوزه را داشته باشیم که میزان مصرف قابل توجهی است.

گفتنی است، بر اساس مصوبه شورای عالی انرژی هم تبلیغات کولر‌های گازی ممنوع شده تا استفاده از این نوع کولر‌ها در مناطق عادی که بار اضافی را به شبکه برق تحمیل می‌کند ترویج پیدا نکند. با وجود کولر‌های آبی، مشترکان این مناطق اساسا نیازی به استفاده از کولر گازی ندارند و نصب این نوع از لوازم سرمایشی، افزایش شدید مصرف برق را در پی دارد. با توجه به اینکه اکثر نقاط کشور در دسته مناطق عادی قرار دارند و الگوی مصرف در این مناطق ۳۰۰ کیلووات ساعت است، استفاده از این کولر‌ها باعث عبور مشترکان از این الگو و افزایش تعرفه برق در قبوض آنها می‌شود؛ بنابراین استفاده از کولر‌های گازی تنها برای نقاط گرمسیری کشور توجیه خواهد داشت.

رجبی مشهدی در این باره گفت: مصرف ۲۰ میلیون کولر آبی در کشور در فصل گرم سال، ۱۰ هزار مگاوات است و ۱۰ میلیون کولرگازی هم در کشور داریم که دو برابر کولر‌های آبی و معادل ۲۰ هزار مگاوات مصرف برق دارند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی

دیگر خبرها

  • کسری بودجه حاصل از واردات بنزین در تبصره هدفمندی یارانه های انرژی بودجه 1403
  • مصرف ۲۰ هزار تن گندم ماهیانه در اردبیل
  • کاهش ۵۰ درصدی بیماری‌های ریشه گیاهان با استفاده از کود بیولوژیک
  • ۴۳۰۰ مگاوات صرفه جوی برق از محل افزایش بهره وری کولر‌های آبی
  • رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس: برخی خانواده‌ ها، به دلیل نداشتن درآمد کافی برای دریافت خدمات سلامت مراجعه نمی‌کنند
  • رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس: برخی خانواده‌ها، به دلیل نداشتن درآمد کافی برای دریافت خدمات سلامت مراجعه نمی‌کنند
  • کاهش ۱۰ درصدی آمار زندانیان چهارمحال‌ و بختیاری
  • مواجهه ۲.۴۲ درصدی خانواده‌های ایرانی با هزینه‌های سلامت/ راهکار‌های کاهش هزینه‌های کمرشکن سلامت در ایران
  • بازتعریف یارانه بنزین به فرد جهت بهینه کردن مصرف بنزین، کاهش هدررفت و مقابله با قاچاق
  • افزایش ۳۵ درصدی بهره وری آب در سطح مزرعه با سامانه آبیاری قطره‌ای