Web Analytics Made Easy - Statcounter

شهردار خوی گفت: فاز اول نصب تابلو‌های هدایت مسیر با اعتبار بیش از۱۱میلیارد در خوی به پایان رسید.

به گزارش برنا آذربایجان غربی ، محرم اکبرزاده شهردار خوی با اشاره به نصب تابلو‌های راهنمای معابر گفت: وجود تابلو‌های راهنمای مسیر از ملزومات ساختار ترافیکی شهر بوده وتاثیر مثبتی برای حضور مسافرین و رفاه بیشتر شهروندان دارد بر همین اساس فاز اول نصب تابلو‌های راهنمای معابر شهر خوی بر اساس مطالعات طراحی و نصب تابلو‌های هدایت مسیر آغاز و فاز اول نصب این تابلو‌ها به اتمام رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اکبرزاده افزود: فاز اول این پروژه شامل کمربندی شهید حجازیفر، پایانه شهید درستی، بلوار آیت الله خویی (ره)، بلوار ولیعصر، بلوار شهید مطهری، بلوار شهید غروبی و میدان هواشناسی تا کارخانه قند، خیابان جمشید آباد می‌باشد.

این مسئول همچنین گفت: تعداد ۷۲ تابلو با ابعاد مختلف ۲۴ تابلوی بالا سری، ۵۰ تابلوی جهت نما و پیش آگاهی با استفاده از رنگ‌های شب نما، و سازه‌های ریلی فلزی (گالوانیزه) شده است.

شهردار خوی با اشاره به پیشرفت فیزیکی ۱۰۰ درصدی فاز اول نصب تابلو‌های هدایت مسیر اضافه کرد: فاز اول نصب هدایت تابلو‌های راهنمای مسیر با اعتباری بالغ بر ۱۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال طی اوایل هفته جاری به اتمام رسید.

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: خوی شهردار خوی تابلو های راهنمای نصب تابلو فاز اول نصب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۳۹۴۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکمیل بزرگراه‌های استان اردبیل نیازمند ۳۰۰ هزار میلیارد ریال اعتبار است

علی یوسف‌زاده گفت: در حال حاضر بیش از ۷۵ درصد طرح‌های بزرگراهی استان فعال است.

معاون مهندسی و ساخت راه و شهرسازی استان اردبیل گفت: با توجه به اینکه توسعه همه‌جانبه استان بدون توسعه زیر ساخت‌های آن و مهم‌تر از همه توسعه بزرگراه‌ها مقدور نیست برای تردد ایمن در راه‌های استان بر اساس پژوهش و مطالعات انجام گرفته این استان نیازمند ۸۱۴ کیلومتر بزرگراه می باشد.

به گفته او، با توجه به شکل جغرافیایی استان اردبیل در تقسیمات سیاسی کشور، طول راه‌ها در کریدور شرقی – غربی استان حدود ۹۰ کیلومتر می‌باشد که مسیر منتهی به استان گیلان با بهره‌برداری از تونل شمالی حیران و در مسیر منتهی به غرب از محدوده نیر به سمت سراب تکمیل و نواقص موجود در این کریدور مرتفع شده و اتصال استان‌های آذربایجان شرقی و غربی به استان‌های شمالی کشور برقرار است.

یوسف زاده با بیان اینکه احداث ، تکمیل و توسعه پروژه‌های بزرگراهی به عنوان پیشران پیشرفت و توسعه استان در اولویت برنامه‌های اداره کل راه و شهرسازی استان اردبیل قرار دارد ، افزود: بهره‌برداری از ۱۷ کیلومتر طرح بزرگراهی مسیر مهم و راهبردی اردبیل - سرچم در اواخر اسفندماه سال گذشته خدمت ماندگار دولت به مردم استان است.

او در ادامه به طرح‎‌های در دست اجرای راه‌سازی در استان اشاره کرد و گفت: احداث تونل دوم گردنه حیران به طول ۷۳۰ متر ، احداث باند دوم اردبیل – سرچم به طول ۹۰ کیلومتر ، احداث باند دوم رضی – امیرکندی و گرمی – بیله‌سوار به طول ۶۵ کیلومتر و احداث باند دوم پارس‌آباد – سربند – مشگین‌شهر به طول ۶۰ کیلومتر به عنوان طرح‌های مهم و بزرگراهی در دست اقدام استان می‌باشد.

یوسف زاده درباره بهسازی بزرگراه اردبیل - مشگین‌شهر افزود: موسسه عاشورا به عنوان مجری طرح بیش از ۷۰۰ میلیارد ریال از راه و شهرسازی مطالبه دارد که در صورت پرداخت مطالبات پیمانکار و تامین اعتبار لازم، این طرح نیز در موعد مقرر بهره‌برداری می‌شود.

معاون مهندسی و ساخت راه و شهرسازی استان اردبیل با بیان اینکه جاده مشگین‌شهر- اهر به بزرگراه تبدیل می‌شود ، ادامه داد: اجرای این طرح با توجه به حادثه‌خیز بودن جاده از مطالبات و خواسته‌های اصلی مردم مشگین‌شهر بود که پس از اتمام مطالعات و تامین اعتبار اولیه به پیمانکار واگذار شد و عملیات اجرایی آن به خوبی پیش می‌رود.

 

باشگاه خبرنگاران جوان اردبیل اردبیل

دیگر خبرها

  • ماجرای عجیب قطع مسیر حقابه زمین‌های کشاورزی در قم
  • ۶ هزار میلیارد ریال اعتبار به راه‌آهن اردبیل - میانه اختصاص یافت
  • تکمیل طرح پمپاژ دایجوند با تزریق ۷۰ میلیارد ریال اعتبار
  • یکی از معابر اصلی پردیس به نام «سپاه» نامگذاری شد
  • آغاز احداث پروژه کمربندی گناباد از اردیبهشت امسال
  • احداث تقاطع غیرهمسطح مشهد-شاندیز-طرقبه در سال ۱۴۰۳
  • تکمیل بزرگراه‌ها نیازمند ۳۰۰ هزار میلیارد ریال اعتبار است
  • انتقال نخستین سری از تابلو عکس آماده شده شهدا به شهر گچساران
  • تکمیل بزرگراه‌های استان اردبیل نیازمند ۳۰۰ هزار میلیارد ریال اعتبار است
  • گلایه شهروندان دوگنبدان از زیرسازی نشدن معابر حاشیه بلوار شهید پناهپوری + فیلم