Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری آریا - مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی گفت: برای ورود ال‌پی‌جی به سبد سوخت، افزون بر تولید خودروهای کارخانه‌ای باید همزمان تبدیل خودروهای بنزین‌سوز به دوگانه‌سوز ال‌پی‌جی، اجرا شود که حداقل حدود 3 میلیون خودرو با هزینه‌ای بالغ بر 30 هزار میلیارد تومان را شامل می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش شانا به نقل از شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، محمد رضایی اظهار کرد: در حالی که میزان اندکی از گاز مایع تولیدی در بخش خانگی مصرف و مابقی آن به صادرات اختصاص می‌یابد، این سؤال‌ها مطرح است که صرفه اصلی در کجاست؟ سیاست کشور برای ادامه تولید ال‌پی‌جی چه باید باشد؟ ال‌پی‌جی به‌عنوان بخشی از سبد سوخت یا کاربردهای مناسب‌تری نیز وجود دارد؟ برای پاسخ به این سؤال‌ها ابتدا لازم است مصرف ال‌پی‌جی را هم به‌عنوان جزئی از سبد سوخت و هم به‌عنوان خوراک پتروشیمی مورد بررسی دقیق قرار دهیم.
رضایی درباره نقش ال‌پی‌جی به‌عنوان تأمین‌کننده بخشی از سبد سوخت کشور تأکید کرد: هم‌اکنون روزانه حدود 26 هزار تن گاز مایع در کشور تولید می‌شود که انرژی آن معادل روزانه 36 میلیون لیتر بنزین است؛ از این میزان روزانه حدود 6 هزار تن در بخش خانگی توزیع می‌شود و بقیه آن 20 هزار تن (معادل حدود 27 میلیون لیتر بنزین) قابلیت اضافه شدن به سبد سوخت خودرو را داراست که البته با چالش‌هایی روبه‌روست.
وی افزود: از جمله این چالش‌ها این است که برای اضافه کردن این سوخت به سبد سوخت خودروها باید حداقل 2 هزار جایگاه سوخت ال‌پی‌جی در کشور تأسیس شود که هزینه تمام‌شده آن با توجه به مباحث ایمنی و هزینه‌بر بودن ذخیره‌سازی ال‌پی‌جی از جایگاه سوخت بنزین، بیشتر است. به‌طور مثال جایگاهی که در پایانه بیهقی توسط پیمانکار ژاپنی ساخته شد، به دلیل استانداردهای بالا در بخش ایمنی، حدود 4 میلیون دلار هزینه در بر داشت، این میزان برای جایگاه‌های دیگر حتی با احتساب کاهش استانداردها، از یک میلیون دلار، یعنی 25 میلیارد تومان - بدون حساب زمین و انشعابات آب و برق و گاز - کمتر هزینه نخواهد شد که در واقع برای ساخت 2 هزار جایگاه باید بیش از 50 هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری کرد!
ساخت مخازن نگهداری ال‌پی‌جی بسیار هزینه‌بر است
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی تصریح کرد: چنانچه گاز مایع وارد سبد سوخت کشور شود، باید حداقل به اندازه 30 روز ظرفیت ذخیره‌سازی آن در تمام نقاط کشور ایجاد شود. این نکته حائز اهمیت است که شرایط نگهداری ال‌پی‌جی نسبت به بنزین، نفت‌گاز و دیگر فرآورده‌ها تفاوت دارد و در مخازن کروی و تحت فشار ذخیره‌سازی می‌شود که ساخت این مخازن بسیار هزینه‌بر است.
رضایی با بیان اینکه حمل‌ونقل گاز مایع نیز همانند ذخیره‌سازی آن، نسبت به فرآورده‌های نفتی دیگر بسیار دشوارتر و هزینه‌برتر است، گفت: در صورت اضافه شدن گاز مایع به سبد سوخت خودرو، باید کامیون‌های گازکش استاندارد به ناوگان حمل‌ونقل کشور اضافه شود، بنابراین شاهد تردد روزانه این کامیون‌ها در سطح شهرها خواهیم بود که با توجه به اشتغال‌زا بودن این فرآورده در صورت بروز کوچک‌ترین حادثه برای این نفتکش‌ها - حتی نفتکش‌های استاندارد - خطرات جانی و مالی بسیاری در پی خواهد داشت.
وی افزود: یکی دیگر از چالش‌های جدی در استفاده از سوخت گاز مایع برای خودروها تولید خودروهای استاندارد ال‌پی‌جی سوز است. هم‌اکنون استانداردی برای تبدیل خودروها به دوگانه‌سوزی ال‌پی‌جی یا تولید کارخانه‌ای این خودروها وجود ندارد، افزون بر این موارد، ال‌پی‌جی نسبت به بنزین و دیگر سوخت‌ها اشتعال‌زایی بالاتری دارد، از این رو به‌منظور رعایت الزامات ایمنی در ساخت این خودروها هزینه تمام‌شده آن را به‌شدت افزایش می‌دهد و به سرمایه‌گذاری هنگفت در بخش خودروسازی نیاز دارد.
وی ادامه داد: همچنین برای ورود هرچه سریع‌تر ال‌پی‌جی به سبد سوخت افزون بر تولید خودروهای کارخانه‌ای باید هم‌زمان تبدیل خودروهای بنزین‌سوز به دوگانه‌سوز ال‌پی‌جی، اجرا شود که حداقل حدود 3 میلیون خودرو با هزینه‌ای بالغ بر 30 هزار میلیارد تومان را دربرمی‌گیرد.
رضایی درباره استفاده از گاز مایع به‌عنوان خوراک پتروشیمی گفت: ال‌پی‌جی متشکل از پروپان و بوتان است که با ساخت واحد PDH (Propane Dehydrogenation) پروپان آن به پروپیلن - خاویار صنعت پتروشیمی - تبدیل می‌شود، همچنین با ساخت واحد هیدروژن‌زدایی از بوتان آن محصولات بوتیلن و بوتادین به‌دست می‌آید. افزون بر این، گاز مایع می‌تواند به‌عنوان خوراک در واحدهای شکست با بخار (steam cracker) به‌عنوان بخشی از خوراک ترکیبی استفاده شود و محصولات اتیلن، پروپیلن، بوتیلن، بوتادین و... که خود به‌طور میانگین ارزشی به ازای هر تن 760 دلار دارد را تولید کند.
وی افزود: پروپیلن در زنجیره ارزش خود می‌تواند به پلی پروپیلن و پروپیلن اکساید و آکریلونیتریل تبدیل شود که ارزش آنها به‌طور میانگین بالغ بر 1200 دلار به ازای هر تن است؛ بخش زیاد اتیلن در زنجیره ارزش به پلی‌اتیلن تبدیل می‌شود که ارزش آن حدود 860 دلار به ازای هر تن است. بوتیلن به افزودنی‌های سوخت نظیر آلکیلات و MTBE تبدیل می‌شود و بوتادین نیز در زنجیره ارزش می‌تواند به محصولات PBR و SBR تبدیل شود که سبد محصولات آنها ارزشی معادل 1000 دلار به ازای هر تن دارند.
مقایسه بازگشت سرمایه سوخت‌های جایگزین بنزین و گازوئیل
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی با طرح این پرسش که کدام‌یک به صرفه است، گفت: در این باره نیاز است به صرفه اقتصادی استفاده از گاز مایع به‌عنوان سوخت در مقایسه با صرفه اقتصادی آن به‌عنوان خوراک پتروشیمی‌ها نیز پرداخته شود. هم‌اکنون قیمت هر تن گاز مایع 35 دلار ارزان‌تر از بنزین و 30 دلار نیز ارزان‌تر از گازوئیل است، یعنی در صورت جایگزینی روزانه 20 هزار تن گاز مایع با هرکدام از دو سوخت یادشده، حداکثر 700 هزار دلار در روز صرفه‌جویی خواهد شد. این در حالی است که برای ورود این فرآورده به سبد سوخت خودروها به سرمایه‌گذاری 4 میلیارد دلاری (هزینه ساخت جایگاه، هزینه تبدیل حداقل 3 میلیون خودرو، هزینه ساخت مخازن کروی در سراسر کشور، هزینه سرمایه‌گذاری در صنعت خودروسازی و...) نیاز داریم که تنها 250 میلیون دلار در سال درآمد حاصل از این سرمایه‌گذاری خواهد بود، بنابراین بازگشت سرمایه این طرح حدود 16 سال به طول خواهد انجامید.
رضایی با تأکید بر اینکه مطالعات و پیش‌بینی بازار نیز دو گزینه‌ای است که نباید از قلم انداخت، اظهار کرد: در بیشتر کشورهای دنیا استفاده از سوخت‌های فسیلی در حال کاهش و استفاده از خودروهای برقی، هیدروژنی و هیبریدی، روز به روز در حال افزایش است. برای نمونه کشور انگلیس در سبد سوخت خودروهای خود برای سال 2040 استفاده از بنزین و گازوئیل را منع کرده، یا کشور ژاپن ساخت جایگاه‌های هیدروژن برای استفاده انبوه از این سوخت را در دستور کار خود قرار داده، ال‌ان‌جی نیز به‌سرعت در حال جایگزین شدن با گازوئیل در خودروهای سنگین است. معنا و مفهوم این رویه جهانی چه می‌تواند باشد؟ کاهش تقاضا به بنزین و گازوئیل و به‌تبع آن کاهش قیمت این دو فرآورده.
وی افزود: از طرف دیگر تقاضا برای کامپوزیت، پلاستیک و فرآورده‌های پلیمری در دنیا رو به افزایش است، از این رو استفاده از ال‌پی‌جی و نفتا در صنعت پتروشیمی نیز در حال افزایش است، همین موضوع در سال‌های نه چندان دور سبب می‌شود بنزین و گازوئیل فاصله قیمتی چندانی با این دو فرآورده نداشته باشند.
مدیر پژوهش و فناوری شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی تصریح کرد: با توجه به زمان‌بر بودن فرآیند افزودن ال‌پی‌جی به سبد سوخت و نیز روند جهانی کاهش تقاضا برای بنزین و گازوئیل، ممکن است جایگزینی ال‌پی‌جی به جای بنزین و گازوئیل در سال‌های آینده همان سود اندک را نیز نصیب کشور نکند و سرمایه‌گذاری 4 میلیارد دلاری به ایجاد هیچ درآمدی برای کشور منجر نشود که این یعنی سرمایه‌گذاری 4 میلیارد دلاری برای به‌دست آوردن هیچ.
رضایی در خصوص صرفه اقتصادی استفاده از گاز مایع به‌عنوان خوراک پتروشیمی گفت: ارزش افزوده استفاده از گاز مایع به‌عنوان خوراک پتروشیمی و تولید محصولات نهایی قابل قیاس با استفاده از آن در سبد سوخت نیست، زیرا سرمایه‌گذاری سه ساله برای ساخت این واحدها و افزودن ال‌پی‌جی به واحدهای بخار کراکر موجود در کوتاه‌مدت در صورت استفاده از کل گاز مایع مازاد کشور (7 میلیون تن) در تولید سبد محصولات پتروشیمی بیش از 2 میلیارد دلار در سال عایدی نصیب کشور خواهد کرد.
وی افزود: همچنین با توجه به دورنمای بازار و کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی در آینده نزدیک، کشور محکوم به ایجاد زیرساخت در چرخه پایین‌دست این ماده باارزش است، بنابراین با زیرساخت‌های ایجادشده برای توزیع گاز مایع به‌عنوان سوخت خودروها چه باید کرد؟!
هر تن سی‌ان‌جی 220 دلار ارزانتر از ال‌پی‌جی است
این مقام مسئول با بیان اینکه یکی از دیگر مزایای استفاده از گاز مایع به‌عنوان خوراک پتروشیمی افزون بر ایجاد ارزش افزوده بالاتر، اشتغال‌زایی و رونق تولید است، حال آنکه استفاده از آن در سبد سوخت از چنین مزیتی برخوردار نیست، گفت: استفاده از ال‌پی‌جی به‌عنوان خوراک پتروشیمی صرفه بیشتری نسبت به جایگزینی آن با سوخت دارد، اما این به آن معنا نیست که نباید برای جایگزینی سوخت بنزین و گازوئیل در کشور چاره‌ای اندیشید. گاز طبیعی که در خودروها به شکل گاز طبیعی فشرده (CNG) مورد استفاده قرار می‌گیرد، ارزشی معادل 100 دلار در هر تن دارد، یعنی حدود 250 دلار ارزان‌تر از بنزین و گازوئیل و 220 دلار در هر تن ارزان‌تر از گاز مایع.
وی افزود: وجود بیش از 2500 جایگاه توزیع سی‌ان‌جی در کشور، زیرساخت عظیم انتقال در سراسر کشور که با صرف میلیاردها دلار هزینه ایجاد شده، طراحی و ساخت خودروهای پایه گازسوز از سال‌ها قبل، امکان تبدیل خودروها به دوگانه‌سوزی سی‌ان‌جی با استاندارد ملی و ظرفیت ایجاد شده برای ساخت مخازن سی‌ان‌جی از جمله مزایای استفاده از سی‌ان‌جی در سبد سوخت است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه ایران بزرگ‌ترین ذخایر گاز دنیا را داراست، امکان جایگزینی گاز طبیعی به هر میزان در سبد سوخت با گازوئیل یا بنزین وجود دارد. برای نمونه اگر مقرر شود روزانه 40 میلیون لیتر بنزین یا گازوئیل با سایر سوخت‌ها جایگزین شود، صرفه اقتصادی بر این است که همه 40 میلیون لیتر با گاز طبیعی جایگزین شود تا اینکه بخشی از آن سی‌ان‌جی و بخشی دیگر با ال‌پی‌جی جابه‌جا شود.
رضایی درباره مقایسه سود حاصل از جایگزینی بنزین با گاز مایع و سی‌ان‌جی، اذعان داشت: با کمتر از 100 میلیون دلار سرمایه‌گذاری برای احداث زیرساخت‌ها در جایگزینی سی‌ان‌جی با بنزین سالانه 4 میلیارد دلار برای کشور سود حاصل می‌شود، در حالی که در جایگزینی ال‌پی‌جی با بنزین به حدود 4 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری برای ایجاد زیرساخت نیاز است و سالانه چیزی حدود 250 میلیون دلار سود نصیب کشور خواهد شد.
وی اظهار کرد: در نتیجه دلیلی وجود ندارد که کشور از سود سرشار حاصل از تبدیل ال‌پی‌جی به محصولات با ارزش بگذرد و آن را به بخشی از سبد سوخت کشور تبدیل کند.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: سبد سوخت خودرو بنزین و گازوئیل تبدیل خودروها میلیارد تومان دوگانه سوز سرمایه گذاری میلیارد دلار سوخت خودروها صرفه اقتصادی ازای هر تن میلیون دلار میلیون لیتر ارزان تر سبد سوخت سبد سوخت ال پی جی ذخیره سازی گاز طبیعی سی ان جی سوخت ها هزار تن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۵۵۹۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تقاضای بنزین دولتی برای تاکسی های اینترنتی

به گزارش شهروند خبرنگار خبرگزاری صداوسیما،همانطور که می‌دانید راننده‌های فعال اسنپ اعتبار سهمیه سوخت دریافت می‌کنند. این اعتبار سهمیه از سوی نهادهای دولتی واریز می‌شود. اسنپ فقط اسامی رانندگان واجد شرایط دریافت سهمیه سوخت و میزان پیمایش ماهانه آنها را در اختیار این نهادها قرار می‌دهد.شهروند خبرنگاری در پیامی خواستار دریافت این سهمیه شده است .

پیام شهروند خبرنگار ما: 

سلام .لعنت بر آمریکا. آقایان قیمت بنزین را گران کنید.و به اسنپ سهمیه بنزین چرا دولت ایران نمی‌دهد. آقایان تو را به قرآن بنزین را برای ماشین های شخصی گران کنید و به اسنپ وکامیونها چرا سهمیه بنزین نمیدهند

دیگر خبرها

  • ۶۰ لیتر سهمیه بنزین اردیبهشت امشب واریز می‌شود
  • تقاضای بنزین دولتی برای تاکسی های اینترنتی
  • کسری بودجه حاصل از واردات بنزین در تبصره هدفمندی یارانه های انرژی بودجه 1403
  • سوالات پر تکرار درباره بنزین + پاسخ
  • پاسخ به سوالات پر تکرار درباره بنزین
  • زمان شارژ سهمیه بنزین اردیبهشت ماه
  • واریز سهمیه بنزین به هر کد ملی از این ماه | خبر مهم درباره یارانه بنزین به هر کد ملی
  • زمان شارژ سهمیه بنزین اردیبهشت ماه اعلام شد + جزئیات
  • ۲۹۱ میلیون لیتر بنزین در استان کرمانشاه صرفه‌جویی شد
  • چرا استفاده از کارت سوخت شخصی برای دولت به یکباره مهم شد؟