Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران  جوان، گنبد کبود مراغه با ۸۰۰ سال قدمت از بناهای بی‌نظیر و از شاهکارهای آجری دوره سلجوقی در ایران است. این بنا به صورت ۱۰ضلعی احداث و با آجر و کاشی فیروزه‌ای به شکل زیبا و هنرمندانه تزیین یافته است. مرمت پوشش سقف این اثر سال ۹۵ آغاز شده، اما با گذشت ۴ سال با وجود مطالعات اولیه پوشش کاملی برای این اثر تاریخی ارزشمند اجرا نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پوشش اولیه‌ای که به صورت کله قندی برای این اثر طراحی شده بود با مخالفت دوستداران میراث فرهنگی به خاطر سنگین بودن سازه، نیمه‌تمام رها شد. سال ۹۸ برای جلوگیری آسیب باران و برف به این اثر پوشش جدید زیر پوشش قبلی اجرا شد. حالا گنبد کبود ۲ پوشش نیمه‌تمام دارد و و از زمانی که طرح مرمت این اثر آغاز شده درِ آن به روی گردشگران بسته است.

هر سال اعتباری برای مرمت و اجرای پوشش سقف این اثر تاریخی تخصیص می‌یابد و عملیات اجرایی طرح با بستن داربست آغاز می‌شود، ولی مرمت طرح تنها چند روز ادامه می‌یابد. در جوار گنبد کبود، گنبد آجری مدوری قرار گرفته که این اثر هم به شدت نیازمند مرمت و بازسازی است. ملات لای آجری‌های بخش‌هایی از این اثر سال‌ها است بر اثر بارش باران و برف خالی شده و هر لحظه احتمال ریزش دارد.

برج مدور و گنبد سرخ به خاطر معماری زیبا و هنرمندانه از شاهکارهای بی‌نظیر دوره اسلامی در ایران هستند. رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مراغه گفت: با وجود نیمه‌تمام ماندن پوشش سقف، کار استحکام‌بخشی و جلوگیری از نفوذ رطوبت به بدنه و داخل گنبد کبود کامل انجام شده است.

 یعقوب طالبی افزود: پوششی که سال ۹۸ اجرا شد سقف گنبد را پوشانده و جلو آسیب‌های احتمالی را گرفته است. تصمیم نهایی برای تعیین تکلیف پوشش نمادین بر عهده شورای فنی وزارت میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کشور است. محوطه این ۲ اثر تاریخی در اختیار پیمانکار مرمت و بازسازی است. علاقه‌مندان تنها با هماهنگی میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری می‌توانند از این آثار دیدن کنند.

شهرستان مراغه با داشتن ۴ گنبد تاریخی زیبا به شهر گنبدها در ایران مشهور است. گنبد سرخ، گنبد مدور، گنبد کبود و غفاریه هرکدام به نوبه خود شاهکار معماری است، اما هیچ کدام از نظر نگهداری وضعیت خوبی ندارند. بناهای تاریخی مراغه آغازگر معماری سبک آذری در ایران است که این سبک معماری از گنبد سرخ این شهر آغاز شده و در گنبد کبود و گنبد غفاریه و رصدخانه تاریخی این شهر به اوج خود رسیده است.

کد خبر 535117 برچسب‌ها فرهنگ - میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی معماری

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: فرهنگ میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی معماری میراث فرهنگی گنبد کبود

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۷۷۷۰۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۷۰ اثر موزه شوش مرمت شد

علی بویری گفت: باتوجه به وضعیت آثار شاخص و منحصر به‌فرد موجود در آنها که بعضاً سال‌ها بود در وضعیت نامطلوبی قرار داشت و جز پایش‌های موزه‌ای امکان حفاظتی دیگری نداشتند، پس از ارزیابی و اولویت‌سنجی براساس پایداری وضعیت و همچنین وضعیت نمایش موزه‌ای بر اساس اولویت‌های استاندارد این حوزه و ارزش‌گذاری بر حفظ آثار تاریخی و حفظ شأن و ارزشمندی آثار و نیز احترام به بیننده موزه‌ای، مرمت هفتاد اثر با نظارت معاون میراث‌فرهنگی استان و کارشناس پایگاه میراث‌جهانی به عنوان ناظر مقیم در دستورکار قرار گرفت.

سرپرست پایگاه میراث‌جهانی شوش ادامه داد: در این راستا، هفتاد شیء از بخش‌های مختلف پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی از جنس سفال و شیشه، به‌منظور عملیات حفاظت و مرمت به کارگاه و آزمایشگاه مرمت پایگاه میراث‌جهانی شوش انتقال یافتند و پس از طی فرآیند حفاظت و مرمت، به تالار‌های موزه و ویترین‌های نمایش برای بازدید عموم برگردانده شدند

او با اشاره به این‌که آثار تاریخی مرمت‌شده در این طرح شامل اشیایی از دوره‌های تاریخی مختلف از جمله پیش از تاریخ، ایلامی، هخامنشی، اشکانی، ساسانی و اسلامی و از جنس سفال و شیشه بودند افزود: شاخص‌ترین این آثار، لیوان‌های منقوش، ظرف‌ها وجام‌های پیش از تاریخ موزه بودند که وضعیت حفاظت و مرمتی آنها نامطلوب و به علت حساسیت آنها سال‌ها بود که دست‌نخورده باقی مانده بودند که در این طرح، اشیاءِ یادشده، بازبینی و مستندنگاری دقیق شدند و پاک‌سازی آثار از رسوبات و آلاینده‌های محیطی نیز انجام شد. همچنین حذف آثار مرمت‌های متعدد و کهنه و نیز الحاقات هم در دستورکار قرار گرفت و اتصالات جدید و مرمت بخش‌های کمبود با تکیه بر استاندارد‌های جهانی این حوزه و استحکام‌بخشی ساختار نیز روی آنها اجرا شد و برای مشاهده عموم دوباره در موزه قرار گرفتند.

بویری گفت: موزه باستان‌شناسی شوش در سال ۱۳۴۵، در جوار قلعه و محوطه باستانی شوش گشایش یافت و از شاخص‌ترین موزه‌های ایران به‌شمار می‌رود که آثار ارزشمندی از دوره‌های مختلف باستانی ایران را در خود جای داده است.

باشگاه خبرنگاران جوان خوزستان اهواز

دیگر خبرها

  • حمید سهیلی سرباز سینما بود/ راش‌هایی که اسناد تاریخی مهمی هستند
  • فرونشست دوباره زمین در شهر یزد + فیلم
  • سلطان سلجوقی چگونه در طرشت زمین‌گیر شد؟ | طغرل در تپه سیف ناکام ماند
  • ۷۰ اثر موزه شوش مرمت شد
  • کشف هزار و ۷۶۰ عدد سکه فلزی تاریخی از منزل یک روستایی در مراغه
  • تغییر معماری تاریخی اصفهان برگرفته از روحیه انسان‌ها
  • پیش‌بینی پایان مرمت پل خاتون تا انتهای سال ۱۴۰۳
  • مرمت پل خاتون امسال پایان می‌یابد
  • مرمت پل خاتون امسال پایان می یابد
  • کشف یک هزار و ۷۶۰ سکه فلزی تاریخی از منزل یک روستایی در مراغه