Web Analytics Made Easy - Statcounter

بحث درباره چگونگی حضور اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری 1400 یکی از مهمترین موضوعاتی است که این روزها در جلسات احزاب و شوراهای اصلاح طلب مورد بحث و بررسی قرار می گیرد. چراکه اکنون ساز و کار انتخاباتی آنها یعنی شورای عالی با استعفای «محمدرضا عارف» رئیس و «عبدالواحد موسوی لاری» نایب رئیس آن عملا منحل شده فرض می شود و طبیعتا آنها باید به دنبال تعیین سیستم تصمیم گیر انتخاباتی جدید باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش «تابناک»، صحبت هایی در مورد تشکیل یک ساز و کار انتخاباتی اصلاح طلبانه جدید برای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده شنیده می شود و حتی گزینه هایی نظیر «عبدالله نوری» و «بهزاد نبوی» هم برای به دست گرفتن ریاست این سیستم انتخاباتی تصمیم گیر مطرح است؛ اما شاید «کرونا» و حواشی آن مانع شده تا کنون اصلاح طلبان و حتی جناح مقابل بتوانند تصمیم عملی و مهمی برای انتخابات آتی بگیرند.

نتیجه انتخابات ریاست جمهوری 1400 چه می شود؟

بسیاری از اصولگرایان و کارشناسان سیاسی حتی از جناح مقابل بر این عقیده هستند که در انتخابات سال آینده روال تاریخی گذشته برای تصدی قدرت از سوی اصولگرایان بعد از حاکمیت 8 ساله اعتدالیون و اصلاح طلبان در قوه مجریه تکرار خواهد شد و طبیعتا رئیس جمهور بعدی کشور یک چهره اصولگرا خواهد بود؛ اما برخی اصولگرایان در این باره هشدار می دهند که اگر از هم اکنون در باد پیروزی بخوابند، می توانند بازنده بزرگ انتخابات ریاست جمهوری سال آینده لقب بگیرند.

هرچه هست، اصلاح طلبان با کنار زدن چهره های معتدل تری نظیر عارف و موسوی لاری و بکارگیری افرادی نظیر نوری و نبوی نشان داده اند که شاید تصمیم مهمی برای به میدان آوردن یک چهره تندرو تر اصلاح طلب بگیرند که احتمال تائید صلاحیت کمی داشته باشد، اما اگر بتوانند در نهایت نهادهای حاکمیتی را متقاعد به تائید صلاحیت این فرد یا افراد بکنند در نهایت ممکن است معادلات انتخاباتی را عوض کرده یا حداقل شرایط بسیار سختی برای پیروزی اصولگرایان ایجاد کنند.

انتخابات راحتی در انتظار اصولگرایان نیست

در همین زمینه، یک عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در گفت و‌ گو با خبرنگار سیاسی «تابناک» پیرامون تصمیمات اصلاح طلبان برای حضور هرچه بهتر در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده، اظهار کرد: اصولگرایان باید بدانند که انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ انتخابات راحتی برای آنها نخواهد بود.

«محمد جواد حق‌شناس» درباره آخرین فعالیت‌های اصلاح‌طلبان برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باتوجه به آغاز فعالیت‌های اصولگرایان گفت: بنده بر این باور که اصولگرایان به عنوان جریان رقیب اصلاح‌طلبان پشتوانه‌شان را بر اساس رای و نگاه مردم تنظیم نمی‌کنند.

اصلاح طلبان پشتوانه مردمی خوبی دارند

وی در توضیح این سخن خود، افزود: اگر بنا باشد مردم تصمیم‌ بگیرند بارها نشان دادند که در یک انتخابات مبتنی بر عدل، احساس و قانون شکست دادن جریان اصلاحات کار آسانی نیست و اصلاح‌طلبان در تمام این سال‌ها از پشتوانه و رای و حمایت مردم برخوردار بودند.

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب تصریح کرد: اما هرگاه در فضای انتخاباتی جریانی بخواهد از ابزار دوپینگ استفاده کند و نگاهش قبل از اینکه به رای مردم باشد به رای نهاد نظارتی و قدرتی که از این نهاد وجود دارد متمرکز باشد در آن موقع شاید بتوان گفت فرصت برای اصولگریان به وجود می آید.

پیش بینی اصلاح طلبان از انتخابات سال آینده

عضو حزب اعتماد ملی خاطرنشان کرد: اما در خیلی از موارد علی رغم اینکه اصلاح‌طلبان فرصت‌های محدودی داشتند به واسطه پشتوانه رای مردم میدان را به رقیب واگذار نکردند.

حق‌شناس پیش بینی اش از انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم که سال آینده برگزار خواهد شد را اینگونه بیان کرد: بنده هنوز بر این باورم که انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ انتخابات راحتی برای جریان اصولگرا و نهادهای حامی آنها نخواهد بود.

اصلاح طلبان مدعی پیروزی انتخابات 1400 هستند

وی درباره اینکه آیا اصلاح‌‌طلبان با وضعیت فعلی و اختلافات در مجموعه شورای عالی سیاستگذاری در انتخابات ۱۴۰۰ به یک جمع‌بندی خواهند رسید یا خیر؟ گفت: من معتقدم اصلاح‌طلبان به سازوکار مناسب در زمان مناسب دست پیدا می‌کنند هرچند حتی اگر  شورای سیاستگذاری در این مقطع کارآیی و کارآمدی لازم را به نسبت انتخابات‌های گذشته از دست داده باشد.

این فعال سیاسی اصلاح طلب در عین حال یادآور شد: اصلاح‌طلبان بدون شک با مقداری تلاش و رویکرد هوشمندانه  همچنان در انتخابات ۱۴۰۰ می تواند به عنوان یک مدعی در وادی رقابت با اصولگریان وارد عمل شود.

حق شناس در پایان پیرامون اینکه تاکنون چه تصمیماتی برای حضور بهتر اصلاح طلبان در انتخابات اتخاذ شده، خاطر نشان کرد: دوستان در بدنه اصلاح‌طلبان باید بدانند زمان و فرصت خوبی برای آنها در راستای رسیدن به یک نگاه مشترک در راستای پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ وجود دارد که نباید به راحتی از آن عبور کنند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: جمعه خونین مکه عبدالرضا امیراحمدی طرح ترافیک 99 محمد جواد حق شناس عضو حزب اعتماد ملی انتخابات 1400 اصلاح طلبان اصولگرایان جمعه خونین مکه عبدالرضا امیراحمدی طرح ترافیک 99 انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ اصلاح طلبان سال آینده اصلاح طلب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۲۰۶۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مهمترین «انتخابات دور دوم» ادوار مجلس با ۴۵ کرسی تاثیرگذار

تعداد بالای کرسی‌های تعیین تکلیف نشده و همچنین شدت رقابت بر سر چیدمان ترکیب هیات رئیسه باعث می‌شود تا دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم پر اهمیت محسوب شده و جدی‌تر گرفته شود. - اخبار سیاسی -

گروه سیاسی خبرگزاری تسنیم-علی مزروعی: آنطور که وزیر کشور گفته است اردیبهشت ماه قرار است دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم برگزار شود. دور دومی که 45 کرسی تعیین تکلیف نشده، رقابت در آن را پر‌ رونق تر از گذشته کرده و بر میزان جذابیت آن افزوده است. به ویژه آنکه تقسیم کرسی‌ها بین چندین فهرست، ترکیب هیات رئیسه را نیز غیر قابل پیش‌بینی‌تر از همیشه کرده است.

با نتایج حاصل از دور اول انتخابات، 45 کرسی باقی مانده به مثابه برگ برنده‌ای تلقی می‌شود که هر یک از گروه‌های سیاسی برای بالابردن وزن سیاسی خود و اثر گذاری هرچه بیشتر در ترکیب هیات رئیسه مجلس و  کمیسیون‌ها گریزی جز تلاش برای افزودن سهم خود از آن ندارند. تعداد بالای کرسی‌های تعیین تکلیف نشده و همچنین شدت رقابت بر سر چیدمان ترکیب هیات رئیسه باعث می‌شود تا دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم پر اهمیت محسوب شده و جدی‌تر گرفته شود.

در ادامه برخی از دلایلی که موید اهمیت این انتخابات بوده و امید می‌رود بتواند در افزایش میزان مشارکت اثر بگذارد مورد بررسی قرار گرفته است.

نبرد عقلانیت با رادیکالیسم و تحجر؛ گروه‌های سیاسی چه موضعی در قبال مشارکت در انتخابات دارند؟

 

در میدان رقابتی هر اقلیتی ارزشمند است

 در یک شرایط غیر رقابتی که یک گروه سیاسی اکثریت مطلق آرا را در اختیار دارد، گروه‌های اقلیت موضوعیتی نداشته و فاقد اهمیت تلقی می‌شوند. اما زمانی که نزاع سیاسی از دو قطبی اقلیت و اکثریت فراتر رفته و گروه‌های مختلف با وزن‌ سیاسی نزدیک به هم صاحب کرسی در انتخابات پارلمان‌ها می‌شود نه تنها گروه‌های اقلیت بلکه افراد غیر جناحی صاحب کرسی نیز موضوعیت پیدا می‌کنند.

هر یک از گروه‌ها برای به دست آوردن اکثریت نسبی و در نتیجه به دست گرفتن سکان هدایت مجلس گریزی جز تلاش حداکثری برای هم جهت کردن گروه‌های اقلیت و حتی کرسی‌های منفرد باخود ندارند. نگریستن به دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم از این دریچه اهمیت آن را در نظر مردم و سیاسیون بهتر جلوه‌گر می‌سازد.

 اگر چه در این انتخابات، اصلاح طلبان به عنوان رقیب سنتی اصولگرایان با به دست آوردن 40 کرسی، وضعیتی همچون مجلس یازدهم دارند اما خلا این میدان رقابتی را اصولگرایان پر کرده‌اند، شدت رقابت در گروه‌‌های اصولگرا باعث شده تا نمایندگان مستقل، اصولگرایان بیرون مانده از فهرست‌های اصلی و حدود 40 نماینده اصلاح طلب حاضر در بهارستان وزن سیاسی پیدا کنند. همچنین 45 کرسی بلاتکلیف نیز برای تعیین جهت مجلس در مسائل مختلف از جمله انتخاب هیات رئیسه ارزشمند تلقی می‌شود.

کرسی‌های پر‌اهمیتی به دور دوم کشیده شد

تعداد 45 کرسی به تنهایی فاکتورمهمی برای توصیف اهمیت دور دوم انتخابات محسوب می‌شود. آنچه بر میزان این اهمیت می‌افزاید حوزه‌های انتخابیه‌ای است که به دور دوم کشیده شده است.

حوزه انتخابیه تهران، ری و شمیرانات که پرجمعیت‌ترین حوزه انتخابیه کشور است با 17 کرسی بیشترین سهم را در دور انتخابات دارد. علاوه بر تهران 5 کلان شهر تبریز، کرمانشاه، شیراز، مشهد و کرج نیز اسامی‌شان در بین حوزه‌های انتخابیه دور دوم انتخابات دیده می‌شود که مجموعاً 10 کرسی را شامل می‌شوند.

حضور این حوزه‌ها باعث می‌شود تا جمعیت بیشتری از واجدین شرایط به نسبت دوره‌های پیشین بتوانند در دور دوم رای بدهند. علاوه بر این هر 2 نماینده آبادان و هر 2 نماینده خرم آباد نیز وضعیتشان در دور دوم مشخص خواهد شد.

این وضعیت نشان می‌دهد کرسی‌هایی که کارشان به دور دوم کشیده شده نیز غالباً متعلق به مراکز استانها و شهرهای پر جمعیت محسوب می‌شوند. نمایندگان این شهرها علاوه بر اینکه جمعیت زیادی را نمایندگی می‌کنند به طور معمول جایگاه مهم تری نیز در هیات رئیسه مجلس و کمیسیون‌های تخصصی دارند که همین امر باعث می‌شود انتخابات دور دوم نقش استراتژیکی در آینده مجلس دوازدهم داشته باشد.

چهره‌های با سابقه در فهرست 90 نفره

در فهرست 90 نفره‌ای که قرار است برای حضور در مجلس دوازدهم در دور دوم انتخابات رقابت کنند علاوه بر چهره‌های سیاسی حاضر درحوزه انتخابیه تهران در شهرستان‌ها نیز چهره‌های با سابقه‌ای حضور دارند که می‌توانند در پرشورتر برگزار شدن آن موثر واقع شوند.

عبدالرضا مصری با سابقه نایب رئیسی مجلس، محمد حسین فرهنگی با سابقه نایب رئیسی کمیسیون های قضایی و برنامه و بودجه، علیرضا منادی با سابقه ریاست کمیسیون آموزش و تحقیقات، محمدرضا میرتاج الدینی با سابقه عضویت در هیات رئیسه مجلس هشتم و ابراهیم عزیزی با سابقه نایب رئیسی کمیسیون امنیت ملی از جمله چهره‌هایی هستند که نتوانسته‌اند در دور اول حضور خود در مجلس را قطعی کنند و حالا باید برای تعیین تکلیف وضعیت خود چشم انتظار آمدن دوباره مردم پای صندوق‌های رای بنشینند.

به این لیست می‌توان چهره‌هایی همچون رضا صدیقی، سید مرتضی حسینی و احمد بیگدلی را نیز افزود. چهره‌هایی که پیش از این توانسته بودند نظر مردم را برای حضور در مجلس جلب کنند اما وضعیتشان برای حضور در مجلس دوازدهم هنوز مشخص نشده است.

مشابه با مجلس دهم و متفاوت با مجلس یازدهم

بلاتکلیف ماندن حتی بیش از 50 کرسی نمایندگی مجلس در دور اول امر بی‌سابقه‌ای نیست (مجلس دهم). وضعیتی که برای دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم بوجود آمده مشابه انتخابات مجلس دهم است.

اگر چه در انتخابات مجلس دهم 68 کرسی در دور دوم تعیین تکلیف شد و این رقم 23 عدد نسبت به تعداد 45 کرسی دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم بیشتر است اما کسب 67 کرسی توسط اصولگرایان و 86 کرسی توسط فهرست امید باعث شده بود تا انگیزه‌ خوبی برای رقابت در  دور دوم انتخابات وجود داشته باشد.

انتخابات مجلس دوازدهم نیز در دور دوم رقابتی برگزار می‌شود البته این رقابت به جای دو بال ثابت اصلاح طلب و اصولگرا این بار قرار است درون جناحی برگزار شود.

مقایسه انتخابات مجلس دوازدهم با  مجلس یازدهم نیز نشان می‌دهد این دو انتخابات غیر از مشارکت حدود 40 درصدی در سایر فاکتورها کاملا متفاوت بایکدیگرند.

در مجلس یازدهم لیست ائتلافی اصولگرایان اکثریت مطلق آرا را به دست آورده و در دور دوم تنها برای 10 کرسی انتخابات برگزار شده بود. در مجلس دوازدهم اما با کمرنگ شدن وزن سیاسی اصلاح طلبان اصولگرایان انگیزه بیشتری برای رقابت با یکدیگر پیدا کرده‌اند همین امر نیز موجب شد تا در نتیجه ارائه فهرست‌های مختلف از جانب اصولگرایان آرای کاندیداها در حوزه‌های مختلف شکسته شده و انتخابات به سمت دور دوم هدایت شود. در نتیجه میزان کرسی‌های بلاتکلیف در مجلس دوازدهم بیش از 4 برابر مجلس یازدهم بوده و باید در پی یک رقابت جدی بین اصولگرایان تکلیفشان مشخص شود.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • وکیل مدافعان شیطان در تهران!
  • ترامپ در دادگاه: آمریکا توسط یک مرد ناتوان اداره می‌شود
  • آذربایجان شرقی تنها استانی که در انتخابات اسفند ۱۴۰۲، اصلاح طلبان در آن پیروز شدند
  • مهمترین «انتخابات دور دوم» ادوار مجلس با ۴۵ کرسی تاثیرگذار
  • منحنی محبوبیت ترامپ برای انتخابات ریاست جمهوری نزولی شده/ بایدن کم کم در نظرسنجی ها بالاتر می رود
  • چرا همه چیز از نظر رادیکال‌ها «سیاه» است؟
  • درخواست رسانه‌ها از ترامپ و بایدن برای برگزاری مناظره
  • شورای وحدت اصولگرایان: گنبد به‌ظاهر آهنین لانه سست عنکبوت شد
  • درخواست پسر بایدن برای بسته شدن پرونده‌اش رد شد
  • تعیین نامزد انتخاباتی در محافل خصوصی اصلاح‌طلب