Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-25@08:23:26 GMT

چگونه در دام روانشناسان زرد نیفتیم؟

تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۴۳۳۱۱

چگونه در دام روانشناسان زرد نیفتیم؟

حمید خاکباز دکترای تخصص روانشناسی و مشاوره گفت: روانشناسی علم رفتار است که در این علم، ما رفتار و معنای مربوط به آن را مطالعه می‌کنیم. در واقع با رفتار می‌توانیم بسیاری از مسائل آینده فرد و موضوعات روحی_روانی را پیش بینی کنیم.

 او درباره روانشناسی زرد بیان کرد: روانشناسی زرد یا شبه‌روانشناسی، هیچ ادعای علمی ندارد و از روش علمی پیروی نمی‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع روانشناسی یک روش علمی است و روانشناس برای پیش‌بینی، از روش‌ها و قواعد علمی استفاده می‌کند که این روش‌ها بر اساس کد‌های اخلاقی تعیین شده است. اما روانشناسی شبه‌علمی یا زرد از اصول و معیار‌های علمی استفاده نمی‌کند. تفاوت روانشناسی علمی و زرد در مواردی مانند روش‌های استفاده، قواعد، ساختار و زمان ارائه مشاوره مشخص می شود. این روز‌ها موضوع روانشناسی زرد در جامعه به خصوص در فضای مجازی از اهمیت و رونق بالایی برخوردار شده است.

خاکباز افزود: در ابتدا باید به این نکته توجه داشت که کلمه شِبه به معنای تظاهر و غلط است و در شبه روانشناسی یا روانشناسی زرد به معنا و مفهوم اصلی موضوع نمی‌پردازد. در واقع روانشناسی زرد به یک عمل روانی اشاره دارد که نادرست و بی اساس است؛ در حالی که علم روانشناسی بر پایه اصول سختگیرانه مثل تحقیق، پژوهش، شواهد و ایده‌ها و تفکرات قابل آزمایش درست شده است. اما در روانشناسی علمی با علم سر و کار داریم و دانش علوم‌شناختی‌ این حوزه است که به رفتار انسان توجه می‌کند و هرگونه ادعا در مورد رفتار و تفکر انسان به لحاظ فنی در حوزه روانشناسی قرار می‌گیرد.

دکترای تخصص روانشناسی و مشاوره گفت: در روانشناسی زرد یا شبه روانشناسی با موضوعات بسیاری مانند«راهکار‌های شاد شدن_ چگونه شاد زندگی کنیم؟ _ چگونه یک لیدر خوب باشیم؟ _ چگونه حال بهتری داشته باشیم؟_ چگونه عاشق شویم؟ و چگونه بتوانیم روابط و زندگی خود را یک روزه تغییر بدهیم؟» رو به رو می‌شویم. این موضوعات در دسته شبه روانشناسی یا همان روانشناسی زرد قرار می‌گیرند که کتاب‌های گوناگونی در این زمینه منتشر شده‌اند و معتقد هستیم از این طریق فقط کار بازاریابی انجام می‌شود.

او در ادامه افزود: روانشناسی زرد هیچ کمکی به مردم نخواهد کرد و در واقع این موضوع یک نگرانی مهم برای روانشناسی علمی محسوب می‌شود. از مهم‌ترین موارد تشخیص تفاوت روانشناسی زرد و علمی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
_ در مرحله اول باید متوجه شویم آیا فرد روانشناس یا ادعا کننده، تلاش برای فروش یک جنس یا محصول دارد؟ در واقع باید هدف فرد را شناسایی کنیم که در این مرحله بسیار حائز اهمیت است. اگر تشخیص دهیم فرد از این ادعایی که دارد می‌خواهد سود ببرد، با روانشناسی زرد رو به رو هستیم. زیرا هدف فرد این است که بر اساس ادعای انجام شده بتواند یک محصول را به فروش برساند.

_ در مرحله دوم باید به این نکته توجه داشت که صحبت‌های فرد روانشناس برای دفاع از ادعا‌های شخصی خود است؟ در واقع طرفداران روانشناسی زرد در تلاش هستند تا ایده‌های خود را بدون استفاده از روش‌های علمی و رسمی، تحت عنوان علم به فروش برسانند. البته این افراد نسبت به انتقاد‌ها واکنش مناسبی نشان نمی‌دهند و به طور معمول سعی می‌کنند اشتباه‌هات خود را به شکل منطقی جلوه دهند.

_ بررسی سابقه از مهم‌ترین عوامل شناسایی روانشناسی زرد است که باید در مورد سابقه علمی این افراد تحقیق کنیم و نسبت به علم و فعالیت آن ها در رشته روانشناسی، مشاوره و علوم اعصاب و روان اطمینان کافی داشته باشیم. هستند کسانی که احساس و روان آن‌ها به واسطه روانشناسی زرد با آسیب رو به رو شده است؛ بنابراین کسب اطمینان نسبت به سابقه فرد روانشناس و مشاور بسیار حائز اهمیت محسوب می شود.

_ افرادی که در موضوع روانشناسی زرد فعالیت دارند سعی می‌کنند علم و روانشناسی را پیچیده جلوه دهند و به نوعی دور زدن مخاطب را در نظر دارند. این در صورتی است که علم در تلاش است موضوعات مختلف را به عناصر ساده‌تری تبدیل کند و با راهکار‌های منطقی و ساده به حل مشکل مخاطب بپردازد.

_ نسبت به ابطال پذیری ادعای بیان‌شده اطمینان حاصل کنیم. در واقع تمام علوم روانشناسی به طور معمول ابطال‌پذیر هستند که در بیشتر مواقع با این موضوع مواجه می‌شویم. اما اگر شخصی ادعا کرد که مطلب بیان شده ۱۰۰ درصد درست و بدون نقص است، با استفاده از تکنیک‌های روانشناسی زرد به فعالیت خود ادامه می‌دهد.

_ افرادی که در حوزه روانشناسی زرد فعالیت دارند به طور معمول ادعا‌های خارق العاده بیان می‌کنند. به طور مثال ادعا می‌کنند یک شبه می‌توانند شخصیت و زندگی شما را متحول کنند. این در صورتی است که این افراد با بازاریابی، به هدف خود یعنی فریب مخاطب و کسب درآمد نزدیک می‌شوند.

خاکباز بیان کرد: باید به این نکته توجه داشت که تمام مردم باید خطر و ضرر‌های این ادعا و سخنرانی‌ها را مورد بررسی قرار دهند. در واقع معتقدیم و بدانید که هیچ قول داده شده‌ای وجود ندارد که برای ما سودمند باشد و افراد فعال در موضوع روانشناسی زرد توضیح می‌دهند که اگر فلان کار را انجام دهید به عنوان مثال قول می‌دهیم که موفق یا یک شبه با تغییر و تحول رو به رو شوید.

حمید خاکباز در پایان گفت: توصیه می‌کنیم و امیدواریم با توجه به نکات گفته شده اسیر اطلاعات نادرست و روانشناسی زرد نشویم تا بتوانیم مسیر درست  از نادرست علمی را تشخیص دهیم.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: روانشناسی زرد روانشناسی فضای مجازی سبک زندگی پارسی خبر روانشناسی زرد روانشناسی علم رو به رو روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۴۳۳۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمله به سایت اس ۳۰۰ اصفهان؛ از ادعا تا واقعیت/ تصاویر ماهواره‌ای چه می‌گوید؟ (+عکس)

در نخستین ساعات بامداد روز جمعه ۳۱ فروردین ماه، شهر اصفهان و محدوده پایگاه شکاری شهید بابایی شاهد فعال شدن پدافند هوایی بود، اتفاقی که به سرعت انتشار تصاویر آن در فضای مجازی با توجه به تنش‌های جاری در منطقه و پاسخ موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی ایران به حمله رژیم صهیونیستی به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق موجب به راه افتادن موجی از حدس و گمان‌ها مبنی بر حمله رژیم صهیونیستی به اهدافی در خاک ایران و به طور مشخص در اصفهان شد.

به گزارش ایرنا، در همان ساعات ابتدایی برخی منابع فعال شدن پدافند هوایی را به دلیل مقابله با چند «ریزپرنده» عنوان کردند که به دنبال آسیب رساندن به اجزای سامانه پدافندی S300 مستقر در منطقه اصفهان بوده‌اند که ریزپرنده‌ها توسط پدافند هوایی منهدم شده است. ظهر همان روز ارشد نظامی ارتش در استان اصفهان در حالی که در کنار یک دستگاه رادار پدافندی با خبرنگار صداوسیما مصاحبه می‌کرد، دلیل فعال شدن پدافند هوایی در اصفهان را برای مقابله با «اشیاء مشکوک» عنوان کرد.

در چنین شرایطی برابر حوادث مشابه در گذشته و در سکوت منابع رسمی، این تصاویر ماهواره‌ای هستند که می‌توانند برآورد درستی از اتفاق رخ داده را در اختیار ناظران قرار دهند و بر همین اساس، نخستین تصویر ماهواره‌ای که تصویری از نوع SAR بود حوالی غروب روز جمعه ۳۱ فروردین منتشر شد.

  تصویر SAR منتشر شده توسط شرکت Umbra Space که در ساعت 10 صبح همان روز (۳۱ فروردین) گرفته شده است

واژه SAR مخفف Synthetic Aperture Radar به معنای رادار دهانه مصنوعی است که بر خلاف تصاویر ماهواره‌ای معمول که با استفاده از لنزهای اپتیکی تصویر برداری می‌کنند، با استفاده از فناوری رادار یعنی فناوری ارسال و دریافت امواج کار تصویربرداری را انجام می‌دهد با اینحال تصویری که با ماهواره‌های SAR گرفته می‌شود رنگی نیست اما از دقت قابل توجهی برخوردار است.

تصویر SAR تهیه شده از پایگاه هوایی اصفهان که توسط شرکت Umbra Space گرفته شده و توسط CNN منتشر شده بود، با وجود آنکه جابجایی در برخی اجزاء سامانه S300 مستقر در اصفهان را نشان می‌داد، با اینحال خسارت و آسیب رسیدن به این سایت را تایید نمی‌کرد، موضوعی که مورد اذعان CNN نیز قرار گرفت و این رسانه آمریکایی اعلام کرد که خسارت گسترده‌ای در این تصاویر دیده نمی‌شود.

  اذعان CNN به اینکه خسارت و حادثه گسترده‌ای در تصاویر ماهواره‌ای دیده نمی‌شود

پس از انتشار این تصاویر که جزئیات زیادی را در اختیار ناظران قرار نمی‌داد، تصویر بعدی توسط شرکت Planet Lab منتشر شد که در این تصویر نیز با وجود آنکه کیفیت و دقت آن چندان چشمگیر نبود، اما وجود یک لکه تیره در محل استقرار سامانه S300 در اصفهان که به طور مشخص مربوط به نقطه استقرار رادار کنترل آتش 30N6E2 ملقب به Tombstone این سامانه است، شک و گمان‌ها نسبت به وقوع یک رخداد مشابه سوختگی و یا آتش گرفتن در این موقعیت را تشدید می‌کرد.

  آنچه در این تصویر تحت عنوان آثار سوختگی عنوان می‌شود در حقیقت سایه رادار و خودروی حامل آن است

انتشار تصاویر با دقت و کیفیت بیشتر ظرف روزهای گذشته، امکان ارزیابی بیشتری از محل مورد نظر را فراهم کرده. گرچه برخی از رسانه‌های ضدایرانی مدعی آثار سوختگی و انفجار در رادار مورد اشاره هستند، اما ارزیابی این تصاویر به صورت دقیق نشان می‌دهد آنچه که از آن تحت عنوان آثار انفجار و سوختگی یاد می‌شود، در حقیقت سایه سامانه راداری 30N6E2 است که روی زمین افتاده و از آن تحت عنوان اثر انفجار یاد می‌شود.

نهایتا شب گذشته تصویر ماهواره‌ای دیگری هم که توسط شرکت Planet Lab تهیه شده و توسط خبرگزاری آسوشیتدپرس منتشر شده است، حاکی از آن است که صدمه‌ و یا رد انفجار و تخریبی در سایت S300 پایگاه اصفهان و رادارهای آن دیده نمی‌شود.

  تصویری که توسط آسوشیتدپرس شب گذشته منتشر شده است

انتشار تصاویر ماهواره‌ای از سایت S300 اصفهان و عدم وجود آثار تخریب در حالی است که طی روزهای گذشته موضوع مقابله با اشیاء مشکوک در این محدوده و همزمان کشف چند بوستر موشک بالستیک هواپرتاب در خاک عراق، دستمایه عملیات رسانه‌ای گسترده‌ای مبنی بر حمله مستقیم رژیم صهیونیستی به خاک ایران شد. رسانه‌های غربی و صهیونیستی با استناد به بوسترهای موشک‌های بالستیک هواپرتاب کشف شده در عراق و فعالیت پدافند هوایی در اصفهان، اینگونه نتیجه‌گیری کرده‌اند که رژیم صهیونیستی با استفاده از موشک بالستیک هواپرتاب حمله‌ای را به سایت S300 در اصفهان انجام داده است.

این موضوع در حالی است که موشک‌های بالستیک به دلیل استفاده از سرجنگی‌هایی با وزن قابل توجه و همچنین انرژی جنبشی زیاد در هنگام اصابت، حجم تخریب، سوختگی و خرابی قابل توجهی را بر جای می‌گذارند. موضوعی که دستکم اگر رخ داده بود، می‌بایست در تصاویر ماهواره‌ای به خوبی قابل کشف و دیدن باشد در حالی که هیچ آثاری از چنین اصابتی در تصاویر ماهواره‌ای سایت S300 اصفهان دیده نمی‌شود.

کانال عصر ایران در تلگرام بیشتر بخوانید: 7 نکته درباره حادثه اصفهان

دیگر خبرها

  • فعالیت روانشناسان بدون پروانه اشتغال حرفه‌ای تخلف تلقی می‌شود + فیلم
  • رنگ‌ها، جهانی که غالبا از آن غافلیم!
  • حمله به سایت اس ۳۰۰ اصفهان؛ از ادعا تا واقعیت
  • تلویزیون اسرائیل تایید کرد؛ حمله جدید ارتش صهیونیستی در راه است
  • آموزش عامل شکل‌گیری روان است
  • حمله به سایت اس ۳۰۰ اصفهان؛ از ادعا تا واقعیت/ تصاویر ماهواره‌ای چه می‌گوید؟ (+عکس)
  • جزئیات وال‌استریت‌ژورنال از طرح اسرائیل برای حمله به رفح
  • افشای جزئیاتی از طرح اسرائیل برای حمله به رفح
  • استقرارتیم روانشناسی در محل برگزاری کنکور در گلبهار
  • ادعا و هشداری تازه؛ التهابات در بازار ارز بیشتر خواهد شد؟