Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیرکل مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور از برقراری بیش از ۵۴ هزار تماس تلفنی به دلیل مشکلات روانشناختی ناشی از کرونا با خط ۱۴۸۰ (صدای مشاور) خبر داد.

بهزاد وحیدنیا در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه از ابتدای شیوع کرونا تا ۱۱ مرداد ماه بیش از ۹۲۹ هزار تماس با خط ۱۴۸۰ پاسخ داده شده است، گفت: از این تعداد بیش از ۵۴ هزار و ۷۰۰  تماس مسقیما مربوط به کرونا بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همچنین  ۱۵۳۹ تماس نیز مستقیما مربوط به کادر درمان بوده است.

مدیرکل مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه در مجموع بیش از  ۳۸۷ هزار ساعت مشاوره در این مدت و اختصاصا بیش از ۲۲۸ هزار ساعت مشاوره در خصوص کرونا و۶۴۱ ساعت مشاوره به تلفنی به کادر درمان ارایه شده است، افزود: این خدمات از طریق متخصصان آموزش دیده با تحصیلات دکتری و کارشناسی ارشد و توسط بیش از ۴۰۰ نفر در کشور ارائه می‌شود.

وحیدنیا با اشاره به اینکه نقطه عطفی در شیوه ارائه خدمات استاندارد غیر حضوری به وجود آمده، به طوریکه سازمان بهزیستی دستور العمل مراکز مشاوره غیر دولتی غیر حضوری را تدوین و طراحی کرده که به تصویب کمیسیون ماده ۶ سازمان بهزیستی نیز رسیده است، تصریح کرد: این دستور العمل ابلاغ شده و در واقع اجازه نامه‌ها برای اینکه مراکز غیردولتی بتوانند در قالب یک مرکز به خدمات مشاوره غیر حضوری و تلفنی بپردازد، صادر شده است.

وی افزود: به این ترتیب خدمات استاندارد توسط مردم دریافت می‌شود و هم می‌توان به این خدمات نظارت کرد تا آسیبی متوجه مردم نباشد. امیدواریم این مراکز استاندارد در آینده در کشور توسعه یابد. در حال حاضر بالغ بر ۴۷ خط با کد ۱۰ رقمی که مربوط به مراکز مشاوره تحت نظارت سازمان هستند که اجازه ارائه خدمات به شکل تلفنی را دارند.

مدیر کل مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور تهیه بسته‌های آموزشی روانشناسی ویژه شرایط کرونا، تولید بیش از ۳۵۰ محتوا برای اطلاع رسانی به مردم، تهیه شیوه نامه ارائه خدمات روانشناسی در شرایط کرونا، استانداردسازی ارائه خدمات روانشناختی همزمان با کاهش ترددها، تولید محتوای آموزشی برای گروه‌های ناشنوایان، فعالیت سازمان‌های مردم نهاد برای کاهش عوارض روانی، فرهنگ سازی متناسب با شرایط کرونا و... را بخشی دیگری از این خدمات نام برد.

وحید نیا با بیان اینکه خط تلفنی ۱۴۸۰ به ارائه خدمات روانشناختی و مشاوره می‌پردازد، اما در دوران شیوع کرونا بخش زیادی از تماس‌ها با این خط مربوط به مشکلات و نگرانی‌های ناشی از شیوع این بیماری بوده است، گفت: طی تماس با این خط کد ویژه‌ای برای مشاوره کرونا و ارائه مشاوره به کادر درمان اختصاص یافته است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: سازمان بهزیستی خدمات مشاوره تلفنی سازمان بهزیستی ارائه خدمات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۴۴۳۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حضور فعال حوزویان و استقبال مردم در نمایشگاه قرآن

استقبال و مراجعه به مشاوران اسلامی و حوزوی، اتفاق قابل توجهی است که این شب‌ها در نمایشگاه قرآن کریم می‌توان به وفور مشاهده کرد و از آن به عنوان یکی از نمادهای علاقه و دلبستگی دینی جامعه یاد کرد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم دارای بخش‌های متنوعی است که برگزاری همزمان آن با ایام تعطیلات عید نوروز موجب استقبال قابل توجه خانواده‌ها از این نمایشگاه شده است. در نمایشگاه سی و یکم، غرفه‌های عرضه محصولات حجاب، دوخت رایگان چادر، تعویض چادرهای کهنه با نو و هدیه به حجاب اولی‌ها تا استفاده از هوش مصنوعی در ارائه مفاهیم آیات، آموزش قرآن بر بستر فضای مجازی، نشر کتاب‌های دینی و تأسیس اولین کتابخانه تخصصی نهج‌البلاغه از جمله بخش‌هایی هستند که با مخاطبانی از قشرهای مختلف مواجه شده‌اند.

در کنار تمام این بخش‌ها، حضور فعال حوزویان در نمایشگاه بین‌المللی قرآن امسال جلب توجه می‌کند. طلبه‌هایی از حوزه علمیه قم، جامعه الزهرا (س) و سایر حوزه‌ها و مدارس علمیه در این رویداد بین‌المللی حاضر شده‌اند و هر یک به نوعی در ترویج آموزه‌های دینی و قرآنی تلاش می‌کنند. در مجموع حدود 20 نهاد و مرکز حوزوی در این رویداد قرآنی حضور دارند و خدمات مختلفی از جمله در زمینه مشاوره و امور تحقیقی و پژوهشی ارائه می‌دهند.

همکاری نهادهای دولتی و مردمی در بخش حوزوی نمایشگاه

در بخشی از نمایشگاه قرآن، مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه بخشی از فعالیت معاونت‌های خود را عرضه کرده است که از آن جمله می‌توان به اعزام 14262 مبلغ فعال در سال تحصیلی 1402-1403 در مدارس امین اشاره کرد که یکی از اقدامات معاونت تبلیغ حوزه محسوب می‌شود.

البته بخش‌های حوزوی به نهادهای دولتی محدود نمی‌شوند و بخش‌های مردمی نیز در این بخش فعال هستند. به عنوان مثال ستاد احیای احکام دین یکی از نهادهایی است که به صورت مردمی اداره می‌شود در بخش حوزوی نمایشگاه امسال آثار مهم و کاربردی را در زمینه احکام مشاغل ارائه کرده است.

 

خدمات و محصولات ویژه حجاب در نمایشگاه بین‌المللی قرآن

 

مراجعه گسترده مردم به مشاوران حوزوی

استقبال و مراجعه به مشاوران اسلامی و حوزوی، اتفاق قابل توجهی است که این شب‌ها در نمایشگاه قرآن کریم می‌توان به وفور مشاهده کرد و از آن به عنوان یکی از نمادهای علاقه و دلبستگی دینی جامعه یاد کرد.

مرکز مشاوره اسلامی سماح وابسته به حوزه‌های علمیه در گوشه‌هایی از نمایشگاه بین‌المللی قرآن میزهای مشاوره قرار داده تا مردم بتوانند در حوزه‌های گوناگون از این خدمت بهره‌مند شوند.

حجت‌الاسلام علی اکبر شورورزی، مدیر مرکز مشاوره اسلامی سماح، درباره میزان مراجعه مردم به مشاوران این مرکز می‌گوید: امسال شاهد استقبال گسترده و قابل توجه مردم از نمایشگاه قرآن هستیم که تعداد زیادی از آنان برای دریافت مشاوره به کارشناسان ما مراجعه می‌کنند.

شورورزی توضیح می‌دهد که مشاوره‌های ارائه شده در این نمایشگاه قرآن بنیان هستند و در قالب 15 کرسی در موضوعات گوناگون اعم از مشاوره ازدواج، تربیت فرزند، مسائل نوجوانان، مشاوره تحصیلی، امور اعتقادی و دینی، احکام و ... ارائه می‌شوند.

مرکز مشاوره سماح 33 مرکز فعال در سراسر کشور دارد که از این میان 2 مرکز در استان تهران فعالیت دارند. به این ترتیب افرادی که برای دریافت مشاوره به میزهای مرکز در نمایشگاه قرآن مراجعه می‌کنند، در صورت نیاز به مراکز فعال در شهرها و استان‌ها محل زندگی خود راهنمایی می‌شوند تا موارد تکمیلی مشاوره در مراکز سماح انجام شود.

 

چرا قرآن از عهدین اقتباس نشده است؟

 

غرفه جامعه الزهرا (س) و بانوان طلبه

حوزه علمیه جامعه الزهرا (س) امسال در بخش حوزوی نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم با شعار «قرآن را هنرمندانه روایت کنیم» و با رویکرد مسئله محوری نسبت به مطالبه مقام معظم رهبری در زمینه بیان هنرمندانه دین و ارائه آموزه‌های قرآنی حضور دارد.

در این غرفه حدود 20 اثر برتر و منتخب به نمایش گذاشته شده که در هر یک از این آثار، آیات و آموزه‌های قرآن را با بیانی هنری برای اقشار گوناگون جامعه به خصوص جوانان روایت کرده‌اند تا قرآن از دریچه هنر به زندگی مخاطبان وارد شود.

آن طور که دکتر فاطمه حیدری، مدیرکل روابط عمومی جامعه الزهرا (س) توضیح می‌دهد، با رویکرد مسئله محوری به مطالبه رهبر معظم انقلاب برای ارائه هنرمندانه دین و قرآن کریم، مرکز آموزش‌های آزاد و مهارتی جامعه الزهرا (س) اقدام به شناسایی و تربیت طلبه‌های هنرمند کرده است.

در نتیجه این روند آموزشی 40 اثر تجسمی، 38 عنوان کتاب، 200 اثر برتر فراگیران و  46 اثر در بخش صنایع دستی تهیه شد که از مجموع آنها به دلیل محدودیت فضا در نمایشگاه قرآن، تنها 20 اثر برتر در معرض دید مردم قرار گرفت.

البته باید به این بخش، پایان‌نامه‌های برتر سطح سه و چهار و برخی آثار طلبه‌های بین‌المللی را نیز اضافه کرد که در کنار نشست‌های علمی و تخصصی، موجب رونق غرفه حوزه جامعه الزهرا (س) شده است.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • ارائه خدمات مراکز مشاوره روانشناختی به ۲۷۵۶ دانش آموز همدانی
  • مروری بر اقدامات جهاد دانشگاهی در نمایشگاه قرآن کریم
  • مجارستان: ارتباط با روسیه را حفظ می‌کنیم
  • برقراری حدود ۶۴ هزار تماس با اورژانس ۱۱۵ / فوت ۲۱ نفر در حوادث ترافیکی
  • ارائه خدمات رایگان به آسیب دیدگان در مراکز بهزیستی
  • ریشه بیشتر آسیب‌های اجتماعی در استان اعتیاد و مشکلات معیشتی است
  • حضور فعال حوزویان و استقبال مردم در نمایشگاه قرآن
  • برقراری بیش از ۴ هزار تماس با اورژانس در طرح سلامت نوروزی
  • برقراری ۴۹۷۱ تماس با اورژانس ایلام در طرح نوروزی
  • هشدار دامپزشکی درباره خطر شیوع تب کریمه کنگو؛ سمپاشی دام و اماکن دامی اصلی‌ترین روش‌ کنترل