Web Analytics Made Easy - Statcounter

 پدیده خانه‌های خالی یکی از واقعیت‌های اقتصادی کشور است که منعکس کننده عوامل متعدد اقتصادی ازجمله رشد دائمی قیمت ها، تقاضای خانوار‌ها برای پوشش تورم، استاندارد نبودن ساخت، تقاضای ضعیف به علت رکود اقتصادی و کم بود فرصت‌های سرمایه گذاری بلندمدت در بازار‌های دیگر است. در نتیجه بهتر است پیش از هر ایده سیاستگذاری، ماهیت این پدیده به طور دقیق تحلیل شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در شرایط فعلی، حدود ۲/۵ میلیون واحد مسکونی (یعنی حدود ۱۲ درصد واحد‌های مسکونی) در کشور خالی نگه داشته شده اند که این عدد در سال ۱۳۸۵، حدود ۶۳۰ هزار واحد (۴/۲ درصد واحد‌های مسکونی کشور) برآورد شده بود. این نرخ در کشور‌های مختلف دنیا با توجه به وضعیت اقتصادی و همچنین تعادل شکل گرفته در بازار مسکن و تعریف واحد مسکونی خالی، از نرخ‌های زیر ۴ درصد تا نرخ‌های بالای ۱۵ درصد متفاوت است.

در همین ارتباط مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، در گزارشی با عنوان «اظهارنظر کارشناسی درباره طرح دو فوریتی اصلاح ماده (۵۴) مکرر قانون مالیات‌های مستقیم» به بررسی این طرح که به طرح مالیات بر خانه‌های خالی مشهور بوده و در حال بررسی در صحن مجلس شورای اسلامی است، پرداخته است.

*پیشنهادات مرکز پژوهش‌ها برای تقویت طرح مالیات بر خانه‌های خالی

پیشنهاد‌های مرکز پروژهش‌های مجلس، به منظور بهبود عملکرد این قانون در ادامه گزارش مطرح خواهد شد.

۱-تصریح نحوه وصول و مطالبه مالیات بر خانه‌های خالی

در متن طرح پیشنهادی، نحوه مطالبه و وصول این مالیات توسط سازمان مشخص نشده است. بدین منظور پیشنهاد می‌شود که تبصر‌های با این مضمون به طرح اضافه شود که طبق آن سازمان امور مالیاتی مکلف گردد تا پایان خرداد ماه هر سال نسبت به اعلام مالیات متعلق اشخاص مشمول این ماده اقدام نماید و اشخاص مشمول مکلف به پرداخت مبالغ مذکور تا پایان مرداد ماه گردند. همچنین اضافه گردد در صورت عدم پرداخت، مالیات متعلق به موجب برگ مطالبه از اشخاص، مطالبه و وصول خواهد شد.

۲-مشمول شدن کلیه شهر‌های کشور از جمله مناطق آزاد و ویژه اقتصادی

در طرح مذکور، مالیات بر خانه‌های خالی صرفا برای شهر‌های با جمعیت بالای ۱۰۰ هزار نفر در نظر گرفته شده است، اما از آنجا که پدیده خانه‌های خالی در شهر‌های با جمعیت کمتر از ۱۰۰ هزار نفر نیز وجود دارد، پیشنهاد میشود مالکان املاک مسکونی در کلیه مناطق شهری مشمول این مالیات قرار بگیرند. اما از آنجا که ممکن است پیاده سازی این مالیات از لحاظ اجرایی در سال‌های ابتدایی در کلیه مناطق شهری دشوار باشد می‌توان در دو سال اول اجرای این قانون، املاک مسکونی در شهر‌های با جمعیت زیر ۱۰۰ هزار نفر را از شمول این مالیات خارج کرد.

۳- اشاره به عدم کسر هزینه‌ها و استهلاکات صدر ماده ۵۳ قانون مالیات‌های مستقیم

طبق ماده ۵۳ قانون مالیات‌های مستقیم، درآمد مشمول مالیات املاکی که به اجاره واگذار می‌گردد عبارت است از کل مال‌الجاره پس از کسر ۲۵ درصد بابت هزینه‌ها و استهلاکات و تعهدات مالک نسبت به مورد اجاره با توجه به اینکه مالیات بر خانه‌های خالی نیز، ضریبی از مالیات بر درآمد اجاره در نظر گرفته شده است، الزام است در متن پیشنهادی تصریح گردد، هزینه‌ها و استهلاکات صدر ماده ۵۳ قانون مالیات‌های مستقیم، در مورد این پایه مالیاتی، کسر نخواهد شد. چراکه این ملک اجاره نرفته و استهلاک و هزینه‌ای نداشته است.

۴- افزودن ضمانت اجرایی مربوط به تعرفه برق واحد‌های مسکونی خالی

به منظور تقویت ضمانت اجرایی ثبت دقیق‌تر محل اقامت اشخاص، پیشنهاد می‌شود هزینه برق واحد‌های مسکونی شهری که به استناد سامانه ملی املاک و اسکان خالی شناسایی می‌شوند، با بالاترین تعرفه محاسبه شود. افزایش تعرفه برق این واحدها، منجر به این می‌شود که افراد انگیزه بیشتری پیدا کنند تا محل اقامت صحیح سکونتگاه واقعی خود را در سامانه اظهار کنند چرا که در غیر این صورت هزینه‌های برق ماهانه آن‌ها افزایش زیادی پیدا خواهد کرد.

*اصلاح قانون مالیات بر خانه‌های خالی گام رو به جلو است

در جمع‌بندی گزارش مرکز پژوهش‌ها آمده است: بنابر آنچه بیان شد اصلاحات انجام شده جهت اجرای مالیات بر خانه‌های خالی گام رو به جلویی است خصوصا آن‌که بستر سامانه ملی املاک و اسکان می‌تواند بسیاری از خلا‌ها درباره موضوع سکونت و مالکیت را حل کند و رفع این خلا‌ها می‌تواند زمینه را برای اخذ مالیات بر درآمد اجاره و سایر پایه‌های مالیاتی فراهم سازد.

همچنین تعدیل نرخ‌هایی که در این طرح دیده شده است، قدرت بازدارندگی این مالیات را بالا برده و می‌تواند منجر به تغییر رفتار مالکان خانه‌های خالی شود. البته پیشنهاد‌های مهمی به منظور ارتقا این طرح وجود دارد که پیشنهاد می‌شود در طرح گنجانده شود.


منبع: پارسینه

کلیدواژه: مالیات پارسی خبر مسکن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۵۴۲۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشوق های مالیاتی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به گونه ای دیده شده که تولید را در این مناطق تقویت کند

بهروز محبی نجم آبادی در گفت و گو با خبرنگار قدس با اشاره به ویژگی های لایحه اصلاح مالیات های مستقیم و ضرورت بررسی این لایحه در مجلس گفت: جهش تولید، یکی از مباحث مهمی است که مقام معظم رهبری سالهاست به عنوان شعار سال مطرح می کنند.

نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تولید صادرات محور باید با مشارکت بخش خصوصی درستکار پیش برود، ادامه داد: این تولید نباید با مدیریت دولتی که مفسده انگیز بوده و مشکلات خاص خود را دارد پیش برود.از این رو مشارکت عمومی حتما باید در راستای جهش تولید در دستور کار باشد.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه لایحه اصلاح مالیات های مستقیم به صورت مستقیم حمایت عملی خود را از تولید نشان می دهد، بیان کرد: حمایت مالیاتی از تولید در مناطق محروم و کمتر برخوردار  و استفاده از فرصت لازم جهت توسعه در مناطق محروم در این لایحه به طور ویژه پیش بینی شده است.

این نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به تعیین مشوق های مالیاتی مناسب در لایحه اصلاح مالیات های مستقیم، گفت: همچنین این لایحه برای رونق تولید در مناطق ویژه و ازاد مشوق هایی را در نظر گرفته است. به واقع مناطق آزاد و ویژه اقتصادی از جمله مباحث مهم بوده و از این مناطق به عنوان بهشت سرمایه گذاری یاد می کنند، بنابراین قطعا باید برای این بخش ها مشوق های مالیاتی ارزشمندی وجود داشته باشد.

این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مشوق های مالیاتی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به گونه ای دیده شده است که افراد تشویق شده و تولید را در این مناطق تقویت کنند و به سمت رشد اقتصادی بیشتر از محل رشد صادرات برویم که در این لایحه این موضوع دیده شده است. همچنین مالیات عملکرد تولید در این لایحه از 25 درصد به 15 درصد رسیده است که می تواند یک حمایت علنی از تولید قلمداد شود.

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه در کنار این لایحه باید قانون مالیات بر سوداگری نیز به درستی اجرا شود تا نقدینگی به سمت تولید گسیل شود، بیان کرد: همچنین در لایحه فوق به موضوع حمایت مالیاتی از سرمایه گذاری های خرد اشاره شده است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر کسب و کارهای خرد مالیات فعالیت خود را پرداخت می کنند، ادامه داد: به واقع این کسب و کارها به سختی خود را اداره می کنند و درآمد گسترده ای ندارند از این رو ضرورت دارد به دلیل رفع مشکلات اجتماعی کشور، به بنگاه کوچک توجه جدی داشته باشیم. پیش بینی احکام لازم برای حمایت مالیاتی از سرمایه گذاری های خرد در این لایحه حمایت خوبی خواهد بود و ما باید تلاش کنیم، افرادی که درآمد پایینی دارند، در واقع مالیات کمتری پرداخت کنند.

زهرا طوسی

دیگر خبرها

  • بررسی تأثیرپذیری الکترومغناطیسی تقویت کننده‌های توان کاربردی در تجهیزات مخابراتی توسط محققان کشور
  • بررسی تأثیرپذیری الکترومغناطیسی تقویت کننده‌های توان کاربردی در تجهیزات مخابراتی
  • مانع تراشی در مسیر شفافیت بازار مسکن
  • آمادگی مجلس برای برخورد با خاطیان موضوع خانه‌های خالی
  • گفت‌وگو با چهره ماندگار معماری ایران به بهانه روز معماری/ حیاط‌های خالی از حیات
  • آغاز ساخت ۹۰ واحد مسکونی همزمان در سه نقطه شهرستان اردل
  • مجلس با تقویت سازمان سپند وزارت دفاع موافقت کرد
  • پیشنهاد مرکز پژوهش‌ها برای ساماندهی تعطیلات
  • مشوق های مالیاتی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به گونه ای دیده شده که تولید را در این مناطق تقویت کند
  • بیش از ۹ هزار خانه روستایی در استان قم مقاوم سازی شدند