Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-25@14:45:24 GMT

برنامه‌ریزی‌های ملی صنعت گردشگری بسیار ضعیف هستند

تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۵۸۲۵۶

برنامه‌ریزی‌های ملی صنعت گردشگری بسیار ضعیف هستند

ایسنا/خراسان رضوی مدیر گروه پژوهشی اقتصاد گردشگری پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: برنامه‌ریزی‌های ملی صنعت گردشگری بسیار کم و ضعیف هستند و گردشگری به عنوان صنعتی نوپا خلأهای زیادی دارد و این فضا در آن وجود دارد تا بتوان اقداماتی انجام داد.

دکتر جواد براتی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: گردشگری کالایی ضروری و با درآمد بالا نیست، به همین دلیل در نوسانات اقتصادی بسیار تأثیرپذیر است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مردم در بخش گردشگری به سرعت هزینه‌های خود را تغییر می‌دهند و گردشگری صنعتی نوسان پذیر است، شیوع ویروس کرونا از جمله اتفاقاتی بود که نوسان بسیاری را بر صنعت گردشگری تحمیل کرد، در چند سال گذشته بوجود آمدن نوساناتی در نرخ ارز و کاهش قدرت خرید مردم، باعث شده تا به صورت مستقیم یا غیر مستقیم نحوه هزینه کرد مردم تغییر کند، برای مثال هزینه‌هایی که قبلاً برای حمل و نقل، هتل و مسافرخانه صرف می‌شد جایگزین هزینه‌های دیگری شده و نگاه مردم تغییر کرده است.

وی افزود: بالاترین پژوهش‌هایی که در بخش اقتصادی انجام شده، بسیار بااهمیت است و نشان می‌دهد که هر اتفاقی که در حوزه اقتصاد کلان رخ می‌دهد تاثیر بسیاری در حوزه گردشگری دارد. علاوه بر مباحث اقتصادی، مباحث امنیتی و سیاسی نیز بر گردشگری تاثیر گذار هستند. برخلاف کل کشور که شاید گردشگری نقش بسیار پررنگی بر بخش‌های مختلف آن نگذارد و اولویت مهم و بزرگی در اقتصاد کل کشور نباشد، استان خراسان رضوی متفاوت است و اهمیت گردشگری هم در برنامه‌های راهبردی کلان و هم در اقتصاد استان از سهم بالایی برخوردار است، ایجاد پژوهشکده گردشگری هم با این نگاه جلو رفته است.

براتی خاطرنشان کرد: پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی فقط مختص استان خراسان رضوی نیست و ما در کل کشور درحال انجام فعالیت‌هایی در حوزه گردشگری هستیم، با توجه به تغییرات و مطالعات خاصی که در استان در بحث گردشگری رخ داده، الزامی شده است که پژوهش‌هایی در زمینه گردشگری استان انجام شود. گردشگری به عنوان صنعتی نوپا خلأهای زیادی دارد و این فضا برای آن وجود دارد تا بتوان اقداماتی انجام داد، همایش‌ها، نشست‌ها و نشریات زیادی در چند سال گذشته در حوزه گردشگری انجام شده است، در حوزه بین‌الملل نیز تعداد نشریات و فصلنامه‌هایی که در حوزه گردشگری چاپ می‌شود افزایش‌ یافته  و هنوز هم تلاش می‌کنیم تا خلاء های بیشتری را از این صنعت کم کنیم.

 مدیر گروه پژوهشی اقتصاد گردشگری پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی خراسان رضوی تصریح کرد: در چند سال گذشته نشست‌هایی در این زمینه گردشگری انجام شده، مانند نشست زیارت نوروزی، نشست‌های گروه اقتصاد در حوزه سرمایه‌گذاری که اهمیت توجه به گردشگری را نشان داده است. همه این فعالیت‌ها انجام شده تا اهمیت گردشگری در برنامه‌ریزی و سیاست گذاری ملی نشان داده شود تا به حوزه گردشگری و برنامه ریزی‌های آن توجه بیشتری شود. البته ما تلاش کردیم تا با جلساتی که با سازمان‌های مختلف مانند سازمان میراث، استانداری و زیرمجموعه‌های آن داشتیم اهمیت این موضوع را به آن‌ها برسانیم و متقاعدشان کنیم که اقداماتی اساسی در بخش گردشگری انجام دهند.

وی در رابطه با مشکلات حوزه گردشگری، ادامه داد: در حوزه گردشگری بخش‌های بسیاری داریم برای مثال در بخش آماری، اطلاعات بسیار ناقص و محدود هستند. هزینه‌هایی که در این حوزه در زمینه ملی انجام می‌شود به نسبت سایر حوزه‌ها و با درنظر گرفتن نقشی که گردشگری در اقتصاد دارد، بسیار کم است. ضعف‌های دیگر ما در بخش برنامه‌ریزی نمود پیدا می‌کند و به نسبت برنامه‌ریزی‌هایی که در حوزه‌های دیگر انجام می‌شود، برنامه ریزی‌های ملی صنعت گردشگری بسیار کم و ضعیف هستند. ما همواره تلاش کردیم تا این مشکلات را به گوش مسئولان ذی‌ربط برسانیم. ما برای حل این چالش‌ها از روش‌های مختلف و تنها از طریق سرمایه اندکی که جهاد دانشگاهی برای ما فراهم کرده است در بخش‌های مختلف پیش می‌رویم.

براتی در رابطه با طرح‌های ویژه‌ای که در حوزه گردشگری انجام شده است، اظهار کرد: یکی از این طرح‌ها نقشه راه است، طرح دیگری با عنوان عارضه‌یابی بخش صنعت انجام شد، اگرچه به صورت مستقیم به گردشگری ربط ندارد اما همین بخش‌های مختلف صنعتی هستند که خدمات و تولیداتی را دارند که بخشی از خریداران آن گردشگران هستند. برای مثال صنایع پوشاک، صنایع نساجی و صنایع شیرینی، صنایعی هستند که اگرچه مستقیماً به گردشگری مربوط نمی‌شوند اما به عنوان سوغات یا مصرف خود شخص شامل بخشی از تقاضاها می‌شود.

وی اظهار کرد: در طرح داده‌ ستانده که ما انجام دادیم اقتصاد استان را با ۷۷ بخش جزئی شامل هتل‌ها، مسافرخانه‌ها، رستوران‌ها، آژانس‌های مسافرتی، فعالیت‌های سرگرمی و تفریحی، حمل و نقل هوایی و... بررسی و تقسیم کردیم. ارتباطات داخلی و تقاضاهای نهایی که در این بخش‌ها است را هم مشخص کردیم. این طرح چهارچوب بسیار خوب و مناسبی برای اقتصاد استان ایجاد کرد که داخل آن می‌توان هر بخشی از اقتصاد را تحلیل کرد. این طرح مورد تایید و تقدیر سازمان مدیریت نیز بوده است.

مدیر گروه پژوهشی اقتصاد گردشگری پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اینکه «نقشه راه گردشگری باتوجه به نگاهی که ما به نوآوری و فناوری داشتیم تبیین شد»، افزود: در این طرح هم چالش‌های گردشگری را در نظر گرفتیم و بر اساس آن راهبردها و برنامه‌های خود را تنظیم کردیم. یکسری از طرح‌هایی هستند که برای ما انجام شدن آنها اهمیت دارد اما به دلیل وجود بحث‌های مالی و مدیریتی که ضرورت آن را احساس نکردند هنوز در استان و سطح ملی انجام نشده‌اند، مانند طرح تهیه حساب‌های قومی گردشگری. این طرح چهارچوبی است که تقاضا، عرضه و سایر درخواست‌های موجود در گردشگری مانند تاسیسات، خدمات و فعالیت‌های موجود در حوزه گردشگری را بررسی می‌کند. این طرح دقیقا وضعیت اقتصادی صنعت گردشگری را نشان می‌دهد. تهیه این حساب‌ها بسیار مهم است تا ما در مسیر کسب و ثبت اطلاعات گردشگری عمل کرد داشته باشیم.

براتی در رابطه با دلایل انجام نشدن این طرح، بیان کرد: بخشی از علل انجام نشدن این طرح به دلیل نداشتن بودجه مراکز مرتبط است، بخش دیگری از آن این است که برخی از دستگاه‌ها ضرورت این مطلب را احساس نکرده‌اند، برای مثال ما براساس جلسات و بازخوردهایی که داشتیم احساس می‌کنیم سازمان میراث هنوز در این زمینه احساس نیاز نکرده است اما سازمان برنامه‌ریزی احساس نیاز را دارد و بودجه لازم را ندارد، این حساب‌ها باید تهیه شوند هرچند که سازمان‌ها امروزه احساس نیاز نکنند، در بسیاری از کشورهای اروپایی و هند این حساب‌ها تهیه شده‌اند، حتی در کشورهایی که گردشگری سهمی ندارد این حساب‌ها تهیه شده و ما هم در آینده به این سمت خواهیم رفت.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی برنامه ریزی حوزه گردشگری گردشگری انجام صنعت گردشگری خراسان رضوی حساب ها فعالیت ها برای مثال انجام شده بخش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۵۸۲۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

منتظر ثبت چند اثر جهانی دیگر در قزوین

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، توسعه گردشگری نیازمند استفاده حداکثری از ظرفیت هاست. گردشگری و شناسنامه استان قزوین آثار تاریخی و فرهنگی فراوانی آن است که بیشتر گردشگران چه داخلی و خارجی در بازدید ازاین اثار و ظرفیت‌ها علاقه مندی خود را اعلام می‌کنند که نیازمند معرفی است.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در برنامه گفت و گوی ویژه خبری گفت: گردشگری قزوین و داشته‌های آن که این استان برای توسعه گردشگری دارد می‌تواند یکی از بهترین چشم انداز‌های توسعه باشد و گردشگری با همه دستگاه‌ها در ارتباط است و سازمان گرشگری بعنوان هماهنگ کننده این دستگاه‌ها فعالیت می‌کند. قزوین پله اول گردشگری که داشتن جاذبه‌های گردشگری است داراست.
محمدی گفت: ارتباط گردشگری با دستگاه دیگر لازم می‌دارد که تفاهم نامه‌هایی با آنها امضا شود. در برنامه ششم توسعه این اقدام بسیار پیگیری شد و در برنامه هفتم هم پیش بینی شده است. در استان راهداری و حمل و نقل جاده‌ای بسیار با گردشگری در ارتباط است. با راه و شهرسازی و جهاد کشاورزی هم همینطور تفاهم نامه‌هایی امضا شده است. این تفاهم نامه‌ها منجر به تهیه بسته سرمایه گذاری در حوزه گردشگری خواهد شد.
وی تصریح کرد: سال ۱۴۰۲ اتفاق ویژه برای استان ثبت جهانی سعدالسلطنه بود. امسال ۸۰۰ هزار گردشگر در ایام عید از استان بازدید کردند که باتوجه به تقارن با ماه رمضان ۲۲ درصد کاهش را شاهد بودیم. البته کاهش اقامت را هم در پی داشت و نشان می‌دهد که در حوزه تبلیغات نیاز به فعالیت بیشتری داریم.
معاون گردشگری گفت: با کتاب راهنمای گردشگری طبیعی استان قدمی برداشته شد که ۲۴ مسیر گردشگری مشخص شد. طبیعت گردی نوعی گردشگری است که می‌تواند بسیار آسیب پذیر باشد. بعنوان مثال غار قلعه کرد بجز اینکه آثار طبیعی است آثار تاریخی هم می‌باشد و باید در پذیرش گردشگر دقت شود. اقامتگاه‌های بومگردی که هم اکنون به ۱۲ اقامتگاه رسیده است و ۳۸ موافقت اصولی با احداث آن صورت گرفته است.
محمدی اظهار کرد: تور‌های گردشگری می‌توانند در زمینه معرفی اماکن طبیعت گردی بسیار مفید باشند. تشکل‌های ورزشی و انجمن‌ها هم می‌توانند این تور‌ها را انجام دهند. تدوین استراتژی برای جذب گردشگر خارجی یکی از برنامه‌های سال ۱۴۰۳ است. ما باید بدانیم کجا باید تبلیغ کنیم و در کدام نمایشگاه باید شرکت کنیم؟ سه اپلیکیشن‌های شناساندن استان قزوین در دسترس است، اما خود این اپلیکیشن‌ها به درستی معرفی نشده اند. از سال گذشته همکاری با فعالان فضای مجازی را آغاز کردیم. ثبت جهانی الموت را امسال پیش رو داریم و حضور فعالان فضای مجازی می‌تواند بسیار تاثیرگذار باشد. نداشتن ثبت جهانی در استان قزوین قبلا آسیب بیشتری به صنعت گردشگری وارد می‌کرد.
وی تصریح کرد: ۱۴ محور در حوزه گردشگری مذهبی تعریف شده است. این روند در تناسب با گردشگری طبیعی هم می‌تواند باشد. ما نیازمند همکاری تاسیسات گردشگری و سایر نهاد‌ها و مجموعه مدیریتی استان هستیم.

دیگر خبرها

  • در معرفی انقلاب به جهانیان ضعیف عمل کردیم
  • برنامه‌ریزی برای افتتاح ۴۵ پروژه زیرساختی گردشگری
  • دشمنان به دنبال افغانستان ضعیف و چندپارچه هستند
  • منتظر ثبت چند اثر جهانی دیگر در قزوین
  • مرمت عمارت امیرسلیمانی در تهران آغاز شد | برنامه‌ریزی برای بازسازی زندان هارون‌الرشید
  • کارآفرینان با همکاری اتاق بازرگانی مشارکت فعالانه مردم در اقتصاد را زمینه‌سازی کنند
  • توسعه گردشگری نیازمند توجه به آموزش اصولی است/نبود برنامه ریزی چالش بزرگ گردشگری
  • جهش تولید را در حوزه های مختلف اقتصادی باید دنبال کرد
  • دانشگاه صنعت ماشین‌سازی تاسیس می‌شود
  • برنامه ریزی برای واگذاری یک میلیون زمین روستایی در کشور