Web Analytics Made Easy - Statcounter

مطالبه شفافیت از جمله شفافیت آرای نمایندگان در یکی دو سال گذشته از مهم‌ترین مطالبه‌ها از مجلس بوده است. با گسترش روند فساد، عده زیادی از کارشناسان و خیرخواهان شفافیت را به‌عنوان مهم‌ترین راه پیشگیری از فساد مطرح کردند. شفافیت به‌دلیل اینکه امکان نظارت عمومی بر فعالیت افراد را فراهم می‌کند بهترین گزینه برای پیشگیری از وقوع فساد است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین جهت مطالبه شفافیت در همه زمینه‌ها در دو سه سال اخیر مطرح شده است. رهبر انقلاب هم در ۹۷/۷/۳۰ در حمایت از این مطالبه، آن را آموزه‌ای اسلامی دانستند و بر ضرورت شفافیت در همه امور به‌غیر از مسائل نظامی و امنیتی تاکید کردند.

یکی از زمینه‌های مهم شفافیت، شفافیت پارلمانی است. شفافیت پارلمانی به‌معنای شفاف‌شدن تمامی فرایندهای جاری در مجلس، هدایا، مکاتبات، حقوق و آرای نمایندگان است. شفافیت مذاکرات و آرای کمیسیون‌ها هم از جنبه‌های دیگر این مسئله است.

در مجلس دهم طرحی برای شفافیت آرای نمایندگان مورد بحث و بررسی قرار گرفت. در نوبت اول این طرح به ‌درخواست تعدادی از نمایندگان در مجلس اعلام وصول شد. اما ماجرای جالبی که درباره این طرح اتفاق افتاد که خود از مویدات ضرورت شفافیت آرا بود.

حدود ۲۰۷ نماینده از این طرح حمایت کرده بودند اما علی‌رغم حمایت این تعداد از نمایندگان، فوریت بررسی این طرح در مجلس فقط رای نیاورد تا خود نشانی بر ضرورت شفافیت آرای نمایندگان باشد. اگر در همین موضوع، آرای نمایندگان شفاف بود حتما نمایندگان عملکرد دیگری می‌داشتند و قول و فعل خویش را یکی می‌کردند.

پس از رد فوریت این طرح فشار زیادی از جانب افکارعمومی به مجلس وارد شد و متعاقب این فشار و با فعالیت نمایندگان اصلاح‌طلب، طرح دیگری ارائه شد که طی آن همه نهادهای تصمیم‌گیر شفاف می‌شدند. البته فوریت این طرح در مجلس دهم رای آورد اما در آن مجلس به سرانجام نرسید.

با افتتاح مجلس یازدهم، طرح شفافیت آرای نمایندگان یکی از نخستین‌ طرح‌هایی بود که در این مجلس اعلام وصول شد و به کمیسیون آیین‌نامه ارجاع شد. روز سه‌شنبه هم خبر تصویب کلیات این طرح در کمیسیون آیین‌نامه منتشر شد.

طبعا انتشار این اخبار، امیدوارکننده است هرچند این طرح باید در صحن مورد بررسی قرار بگیرد و به‌دلیل اینکه اصلاح آیین‌نامه است نیاز به رای دوسوم نمایندگان دارد و در انتهای فرایند باید ببینیم دستپخت مجلس چه می‌شود.

 ذکر دو نکته در این زمینه ضروری است:

*متاسفانه در این طرح به شفافیت کمیسیون‌های مجلس آنچنان که شاید و باید پرداخته نشده است. صرفا بیان شده که خبرنگار صدا و سیما از جلسات کمیسیون‌ها گزارش تهیه کند.

یکی از نقاط همیشه تاریک مجلس ها کمیسیون‌ها هستند که متاسفانه همیشه جلساتشان پشت درهای بسته برگزار می‌شود و اطلاع عموم مردم از فعالیت کمیسیون‌ها صرفا به اخباری که نمایندگان به رسانه‌ها می‌دهند محدود شده است. درحالی‌که نقش کمیسیون‌ها در فرایند قانونگذاری بسیار مهم است و می‌بایست جلسات کمیسیون‌ها علنی باشد و ورود خبرنگاران به آن آزاد باشد. مضافا اینکه می‌شود جلسات کمیسیون‌ها را به‌صورت زنده برای مردم پخش کرد تا ایشان از چند و چون آنچه بر سر طرح‌ها و لوایح می‌رود آگاه شوند.

*شفافیت در بقیه شئون نمایندگان نباید مغفول واقع شود. شفافیت حقوق و دریافتی نمایندگان، شفافیت و تمرکز مکاتبات نمایندگان و شفافیت هدایای دریافتی از جنبه‌هایی است که نباید از آن غافل شد و به‌موازات شفافیت آرا می‌توان آنها را هم در دستور کار قرار داد.

منبع: الف

کلیدواژه: شفافیت آرای نمایندگان کمیسیون ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۶۵۱۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازدید نمایندگان کمیسیون امنیت ملی مجلس از بخش های فضایی و موشکی وزارت دفاع / رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس: پیشرفت رو به جلو صنعت دفاعی قابل مشاهده و اندازه گیری هست

اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از بخش‌های فضایی و موشکی این وزارت خانه بازدید کردند.

 به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی وزارت دفاع، روز یکشنبه (۲ مرداد ماه) اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از بخش‌های فضایی و موشکی این وزارت خانه بازدید کردند و در جریان جدیدترین دستاورد‌های فناورانه و دفاعی این وزارت خانه در حوزه فضایی و موشکی قرار گرفتند.

وحید جلال زاده رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در جریان این بازدید ضمن تشکر از مجاهدت‌های خاموش متخصصین و تلاشگران وزارت دفاع و خداقوت به نیرو‌های مسلح به جهت پاسخ دندان شکن به رژیم صهیونیستی در عملیات وعده صادق گفت: در بازدیدی که امروز توسط اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی از بخش‌های فضایی و موشکی وزارت دفاع صورت گرفت پیشرفت رو به جلو صنعت دفاعی بارز و نمایان بود.

رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس ادامه داد: طی جلسه‌ای که با مسئولان وزارت دفاع در حوزه اینده و نیاز‌های صنعت دفاعی برگزار شد، تصمیماتی اتخاذ شد که برای تقویت نیرو‌های مسلح و حمایت مجلس از صنعت دفاعی اجرایی خواهد شد.

اعضای کمیسیون امنیت ملی بر لزوم حمایت از برنامه فضایی و موشکی وزارت دفاع و ارزش افزوده قابل توجه این فناوری‌ها هم در بعد علمی و فناورانه و هم در بعد بازدارندگی و اقتدار دفاعی تاکید نمودند.

سردار طلایی نیک معاون توسعه مدیریت و برنامه ریزی راهبردی و امور مجلس وزارت دفاع در جریان این بازدید با اشاره به تعامل بسیار نزدیک و حمایت‌های بسیار موثر نمایندگان مجلس به خصوص اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس از نیرو‌های مسلح و وزارت دفاع گفت: این حمایت‌ها در جدیدترین مصوبه مجلس که قانون تشکیل سازمان پژوهش، علوم و نوآوری‌های دفاعی است مشخص است که یک ظرفیت جدید برای توسعه علوم دفاعی و پشتیبانی‌های دانش پایه و مرز شکنی دانش در حوزه فناوری‌های دفاعی را بیش از گذشته برای کشور فراهم می‌کند.

سازمان سپند از سال ۱۳۸۹ به پیشنهاد شهید فخری زاده تشکیل شده و در حال حاضر هم فعالیت دارد، اما زیرساخت قانونی برای فعالیت آن امر لازمی است که به تازگی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.

دیگر خبرها

  • بازدید نمایندگان مجلس از بخش‌های فضایی و موشکی وزارت دفاع
  • بازدید نمایندگان کمیسیون امنیت ملی مجلس از بخش های فضایی و موشکی وزارت دفاع / رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس: پیشرفت رو به جلو صنعت دفاعی قابل مشاهده و اندازه گیری هست
  • شکاف بین دولتمردان صهیونیست‌زده با افکار عمومی در غرب غیرقابل‌انکار است
  • مجلس با ارسال گزارش کمیسیون بهداشت به قوه قضاییه مخالفت کرد
  • رای منفی نمایندگان مجلس به ارجاع گزارش دلیل کمبود دارو به قوه قضاییه
  • بررسی دلیل کمبود و گرانی دارو در دستور کار نمایندگان قرار گرفت
  • بررسی کمبود و گرانی دارو در مجلس/اسامی متاخران جلسه
  • بررسی موضوع ارز توسط مجلس برای سومین هفته متوالی به تعویق افتاد!
  • بررسی طرح نظام قانونگذاری و تعیین اختیارات مراجع وضع قوانین
  • افزایش تعداد نمایندگان در دستورکار مجلس/اسامی متاخران امروز