Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-19@23:32:43 GMT

الزامات خبرنگاری حرفه‌ای و تأثیرگذار

تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۷۶۰۵۸

الزامات خبرنگاری حرفه‌ای و تأثیرگذار

همشهری آنلاین - پیروز حناچی شهردار تهران: از هر منظری که نگاه کنیم، عایدات مادی حاصل از خبرنگاری مستقل و حرفه‌ای با انواع دشواری‌هایی که در مسیر استقلال و حرفه‌ای‌بودن وجود دارند، قابل مقایسه نیست. به همین دلیل خبرنگاری مستقل و حرفه‌ای چیزی بیش از شغل است. علاقه به خیر عمومی، تلاش برای رشد آگاهی‌های عمومی در جامعه، تقویت فرهنگ نقد، مطالبه شفافیت و مبارزه با فساد و در یک کلمه تقویت حوزه عمومی و جامعه مدنی ایده‌هایی‌اند که باعث می‌شوند خبرنگاری مستقل و حرفه‌ای با وجود همه دشواری‌ها، هنوز در جامعه ایران طرفدارانی جدی داشته باشد؛ طرفدارانی که خیر عمومی جامعه را بر منافع فردی خود ترجیح می‌دهند و فعالیت آنها فی‌نفسه نوعی فداکاری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ما در حوزه شهر، بارها و بارها در اثر تذکرات، انتقادها و حتی افشاگری‌های خبرنگاران مستقل، توانسته‌ایم به اصلاح فرایندها، رویه‌ها و سیستم مدیریت شهری بپردازیم، یا متوجه کاستی‌ها و مشکلاتی در مناطق مختلف شهر شویم و به کرات از پیشنهادهای ارائه شده توسط خبرنگاران برای تغییر مسیر اداره شهر و حل مشکلات بهره برده‌ایم. حتی در مواردی که پذیرش تغییر دشوار بوده است، فشار اجتماعی و رسانه‌ای ناشی از اطلاع‌رسانی خبرنگاران، حرکت در مسیر خیر عمومی را برای ما تسهیل کرده و از جامعه در برابر فشارهای مختلف دفاع کرده است.

با این همه نمی‌توان حیات خبرنگاری مستقل و حرفه‌ای کشور را فقط به تداوم عشق و علاقه افراد به جامعه خود واگذار کرد و به مشکلاتی که پیش روی آن وجود دارد، نیندیشید. متأسفانه در ۳دهه‌ای که از پایان جنگ می‌گذرد، ریل‌گذاری قراردادهای نیروی کار به‌طور کلی و خبرنگاران به‌طور خاص به سمتی رفته است که هم‌اکنون بیش از ۹۰درصد قراردادهای نیروهای کار موقتی‌سازی شده‌اند و خبرنگاران نیز از این قاعده، مستثنی نبوده‌اند. بسیاری از آنها از حداقل‌های اساسی لازم برای نیروی کار مانند بیمه و سنوات بهره‌مند نیستند و در یک کلام «امنیت شغلی» ندارند.

از سویی، وجود دیدگاه‌های حامی‌پرور و ترسان از خبرنگاری مستقل در بعضی از بخش‌ها باعث شده است تا آنها به تأسیس اشکالی از رسانه‌ها بپردازند که می‌توان آنها را رسانه‌های وابسته یا حامی نامید؛ رسانه‌هایی که عمدتا از اشکالی از رانت بهره‌مند می‌شوند، امنیت شغلی بیشتری در آنها تضمین می‌شود و کار در آنها بی‌هزینه‌تر و مطمئن‌تر است. این رسانه‌ها که معمولا مستقیم یا غیرمستقیم به بودجه‌های عمومی نیز دسترسی پیدا می‌کنند، به نوبه‌خود خواسته و ناخواسته مجال را برای خبرنگاران مستقل و حرفه‌ای تنگ می‌کنند و در میان مردم نیز از  اقبال  کمتری برخوردارند.

اما امروز بر همگان روشن شده است که بدون برخورداری از خبرنگاری مستقل و حرفه‌ای و در فقدان مطالبه‌گری شفافیت و مبارزه با فساد، یکی از مهم‌ترین ارکان پیشگیری از فساد یعنی «نظارت» جامعه مدنی و افکار عمومی محقق نمی‌شود و بدون محقق‌شدن این مهم، مبارزه با فساد نیز هرگز موفق نخواهد شد. در فقدان چشمان نظاره‌گر جامعه مدنی، هراس از فساد بسیار کم می‌شود و مبارزه با آن دشوار.

به همین دلیل ابعاد مختلف قانونی تامین مادی و معنوی و حمایت حقوقی از خبرنگاران درجهت مبارزه با فساد و مطالبه شفافیت در چارچوب قوانین کشور اهمیتی بسزا دارد.
اما امنیت حرفه‌ای با وجود مطالبه آن توسط خبرنگاران کمتر در فضای عمومی موضوع گفت‌وگو و مطالبه بوده است. بهره‌مندی از قراردادهای مطمئن، حقوق مناسب، بیمه و سنوات، می‌بایست در زمره بدیهیات حرفه خبرنگاری درآیند و البته می‌دانیم با توجه به دشواری‌های مالی که بر سر راه مطبوعات کشور وجود دارد، دستیابی به چنین اقتضائاتی چقدر دشوار است.

از آن مهم‌تر تقویت تشکل‌یابی صنفی خبرنگاران است که در سال‌های اخیر همواره با موانع متعددی روبه‌رو بوده است. تا زمانی که درک مسئولان از حرفه خبرنگاری به‌عنوان یکی از مهم‌ترین بازوهای رشد آگاهی‌های عمومی، مطالبه شفافیت و مبارزه با فساد تثبیت نشود، مسائل مربوط به تشکل‌یابی صنفی مستقل خبرنگاران نیز حل نخواهد شد. درحالی‌که وجود تشکل‌های صنفی قدرتمندی که بتوانند خبرنگاران را به‌معنای واقعی کلمه نمایندگی کنند، خود بخشی از فرایند تامین امنیت خبرنگاران و دفاع از حقوق آنان است و به قدرتمندشدن جامعه مدنی کمک می‌کند.

ما، باید متوجه باشیم که تداوم برخی مسیرهای سابق نه‌فقط کمکی به حل مسائل نمی‌کند، بلکه با حل‌نشدن مسائل و انباشت آنها به‌تدریج مسائل جدید و پیچیده‌تری برای کشور ایجاد می‌شود. ازجمله مهم‌ترین آنها انتقال در حوزه رسانه، انتقال مراجع خبری جامعه به خارج از کشور و بروز مسائل امنیتی ناشی از چنین انتقالی برای کشور است. در عصری که رسانه‌ها از مهم‌ترین پدیده‌های تأثیرگذار در ساخت واقعیت اجتماعی و جهت‌دهی به حیات اجتماعی‌اند، باید بپذیریم که تامین ابعاد گوناگون امنیت خبرنگاران در کشور، امروز یکی از مهم‌ترین ضرورت‌های تامین امنیت کشور نیز هست. امیدوارم بتوانیم ‌گفت‌وگویی فراگیر درباره این مسائل و افق‌های پیش‌رو داشته باشیم تا در سایه بهره‌مندی از جامعه مدنی قدرتمندتر، نظام مدیریتی پویاتر و کم‌خطاتری داشته باشیم.

کد خبر 537772 برچسب‌ها روزنامه‌ نگاری پیروز حناچی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: روزنامه نگاری پیروز حناچی مبارزه با فساد مهم ترین جامعه مدنی رسانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۷۶۰۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مطالبه عمومی برای اجرای طرح نور درمازندران

 به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، حجت‌الاسلام والمسلمین شریف تبار امروز در جمع خبرنگاران با بیان اهمیت اجرای طرح عفاف و حجاب در جامعه اظهار داشت: اجرای طرح نور که توسط نیرو‌های پرتلاش امنیت اخلاقی در جامعه در حال اجراست، یک مطالبه عمومی است که نیازمند توجه همه مسئولین در این مسئله است.

حجت الاسلام شریف تبار با تقدیر از تلاش‌های نیروی انتظامی در برقراری امنیت اخلاقی در جامعه ادامه داد: توجه به امر عفاف و حجاب وصیانت از آن یعنی توجه به امنیت عاطفی کانون خانواده و امروز یکی از دغدغه‌های اصلی خانواد‌ها برای همین مسئله است.

وی با اشاره به طرح نمادین زنجیزه انسانی در سواحل مازندران به پاس طرح عملیاتی وعده صادق سپاه پاسداران و همچنین طرح نور اشاره کرد و خاطر نشان کرد: حجاب و عفاف در هر جامعه‌ای به ایجاد سلامت اجتماعی و فرهنگی و آرامش و امنیت اخلاقی در جامعه کمک می‌کند و جامعه اسلامی باید در این مورد سرآمد باشد.

عضو شورای فرهنگ عمومی مازندران به وجود برخی ناهنجاری‌های حوزه عفاف و حجاب اشاره و بیان داشت: گروه معدودی در جامعه اسلامی ایران از روی جهالت، نا"آگاهی و یا با سازماندهی برخی عناصر خودفروخته به این فریضه مهم حمله کرده و به دنبال احیای مجدد فرهنگ بی‌بندو باری زمان پهلوی در جامعه تلاش می‌کنند، ولی بدانند جامعه ایران اسلامی و ملت مومن و حتی برخی از بانوانی که حجاب کامل ندارند، در مقابل این جماعت قلیل کوتاه نمی‌آیند و همراهی نخواهند کرد.

مدیر کل تبلیغات اسلامی مازندران منشا حجاب و عفاف را از صفات انسانی برشمرد و خاطرنشان کرد: عفاف و حجاب نه فقط در دین مبین اسلام بلکه در همه ادیان الهی مورد تاکید است و حافظ امنیت روانی و اخلاقی و باعث ثبات خانواده‌ها است.

دیگر خبرها

  • نهایت آمادگی دفاعی از الزامات یک کشور اسلامی است/ سپاه مجموعه ای از جوانان مؤمن و ولایتمدار است
  • رأی آمریکا در وتوی قطعنامه عضویت فلسطین در سازمان ملل محکوم است
  • آموزش و پرورش و فرهنگ در تربیت انسان بسیار تأثیرگذار هستند
  • اعطای کشور مستقل به فلسطینیان راه را برای صلح هموارتر می‌کند
  • مطالبه عمومی برای اجرای طرح نور درمازندران
  • رئیس جدید جامعه هتل، متل و هتل‌آپارتمان داران استان گلستان معرفی شد
  • اجرای طرح « نور» مطالبه عمومی است
  • اجرای طرح نور مطالبه عمومی است
  • سانچز: برای عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل تلاش می‌کنیم
  • نخست وزیر ایرلند: اسرائیل انتقام را جایگزین منطق کرده است