Web Analytics Made Easy - Statcounter

آینده‌پژوهی در جهان معاصر هیچوقت کار آسانی نبوده و حالا با وجود تغییرات حاصل از شیوع ویروس کرونا پیچیده‌تر از گذشته هم شده است؛ شاید پیش از این برای موضوعات مختلف می‌شد افق و هدفی غایی تعیین کرد اما امروز نه؛ خبرنگاری هم از این قائده مستثنی نیست. - اخبار اجتماعی -

گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ امیرحسین مکاریانی: آینده‌پژوهی بر گزاره‌هایی چون «ممکن» و «محتمل» استوار است، منابع و الگوهایی را جستجو می‌کند تا به شمایلی از آینده‌ی بالقوه دست پیدا کند، سپس برای این آینده بالقوه برنامه‌ریزی می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما جهان اجازه این برنامه ریزی‌های بلندمدت را نمی‌دهد. پیش از گسترش رسانه‌ها و نزدیک شدن حلقه های ارتباطی مردم، شاید پیش بینی روندها راحتتر بود، اما امروز که گویا با گسترش رسانه ها، «اثر پروانه ای» بر شرایط اجتماعی و فکری جهان بیشتر شده، تعداد مجهولهای معادله جهان هم گسترش پیدا کرده و مانع از تئوری سازی برای هر آینده محتملی میشود.

بحرانهای اخیر جهانی هم به پیچیدگیهای آینده‌پژوهی اضافه کرده است و شاید بتوان گفت بحران ویروس کرونا بخش عمده‌ای از معادلات آینده‌پژوهانه را بر هم زده است البته اگر بپذیریم خود این بحران بخشی از یک تئوری آینده پژوهانه نبوده است. شرایط خبرنگاری هم مستثنی از این قواعد نبوده و سالهاست که بحران، برای خبرنگاران واژه آشنایی است و دیگر بخشی از ماهیت شغلی آنها شده‌ است اما خبرنگاری در بحران ویژگی‌های متفاوتی دارد و اصلاً دنیای دیگری است.

تغییر شرایط خبرنگاری در بحران

زمانی نه‌چندان دور خبرنگار و رسانه، متکلم وحده یک رویداد یا بحران بودند؛ افکار عمومی دیتاهای خود را تنها از دریچه رسانه های رسمی دریافت می کرد و همین موضوع کنترل بحران و خبرنگاری در بحران را راحتتر کرده بود چون در این شرایط خبرنگار تنها یک وظیفه داشت و آن هم گزارش بحران و مدیریت آن بود اما خبرنگاری بحران در جهان معاصر بسیار تغییر کرده و علاوه بر مسئولیتهای ذکر شده خبرنگاران باید به بحران‌سازی‌های واهی که از شایعات و اطلاعات نادرست تغذیه میکنند هم رسیدگی کنند.

به عنوان مثال در بحران کرونا، به خصوص در روزهای اولیه شیوع ویروس، بخش زیادی از انرژی رسانه‌ها صرف بررسی مطالب شبه علمی می‌شد که از مجاری فضای مجازی انعکاس پیدا میکرد و باید به مطالب غیر علمی که گاهی با تئوری‌سازیهای واقع‌نمایانه همراه می شد پاسخ میدادند. آنچه در این بحران بیشتر از سایر موضوعات خبرنگاران حاضر در بحران را آزار می‌داد، دامن زدن به بحران‌سازیهای نادرستی بود که از رسانه‌های معاند ریشه می گرفت و فرآیند اقناع را سختتر می کرد چرا که در دنیای رسانه ای امروز بحران دیگری تحت عنوان بحران اعتبار رخنمایی می‌کند.

 

آنچه در این بحران بیشتر از سایر موضوعات خبرنگاران حاضر در بحران را آزار می‌داد دامن زدن به بحران‌سازیهای نادرستی بود که از رسانه‌های معاند ریشه می گرفت

 

 

رخنمایی بحران اعتبار در فضای رسانه‌ای معاصر

اعتبار افراد و رسانه ها که این روزها در رسانه‌های رقیب به شدت مورد هدف قرار گرفته‌ است. بی‌اعتبار کردن آدمها و منابع خبری خود می تواند به عنوان یک بحران بزرگ در عرصه خبری تلقی شود.

فرآیند بی‌اعتبار کردن رسانه‌های رسمی و منابع خبری فرآیندی بوده که گاه با برنامه‌ریزیهای طولانی مدت و مستمر به دست آمده و گاه با عملکرد نامناسب همین منابع خبری.

تعهد رسانه به حقیقت، اگر خدشه‌دار شود به مرور اعتباری که سالها برای آن زحمت کشیده را از دست می دهد و این خدشه گاهی نتیجه اعتماد به منابع نا‌آگاه و گاه نتیجه اعتماد بی مورد به اهدافی است که ارزش دوری از حقیقت را ندارند. بازی با اعتبار رسانه در شرایطی که با بحران اصالت خبرنگاری در فضای مجازی مواجهیم بازی پرریسکی به نظر می‌رسد.

 

بازی با اعتبار رسانه در شرایطی که با بحران اصالت خبرنگاری در فضای مجازی مواجهیم بازی پرریسکی به نظر می‌رسد.

 

شرایط اطلاع‌رسانی و خبرنگاری دیگر مانند قبل مونولوگ گونه نیست، رسانه‌های مشارکتی پا به عرصه وجود گذاشته‌اند و تعاملِ پویای مخاطب و رسانه از بدیهیای جهان ارتباطی معاصر محسوب می شود.

حالا در کنار خبرنگاری در بحران گزاره دیگری باید مورد بررسی قرار گیرد و آن «بحران خبرنگاری در دنیای معاصر» است. شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی امکانی را در اختیار هر فرد گذاشته‌اند که به تنهایی میتواند یک رسانه باشد. اینجاست که دیگر مجرای انتشار یک مطلب اهمیتی ندارد و اصالت مطلب است که به تأثیرگذاری آن منجر می شود.

اینجاست که اگر یک فرد به واسطه شهرتش در دنیای هنر، مخاطبان زیادی داشته باشد به خود اجازه می دهد درباره مسائل اقتصادی هم اظهارنظر کند! هر چند به غلط و بحران آنجایی شروع می‌شود که با حجم انبوهی از اظهارنظرهای غیرتخصصی آنهم درباره موضوعات کاملاً تخصصی مواجه می‌شویم.

چگونه میتوان با این حجم انبوه از اطلاعات و تحلیلهای غلط روبه رو شد، تنها راه، افزایش "سواد رسانه ای" در جامعه است که به عنوان یک وظیفه مهم و حیاتی مسئولان حوزه رسانه، اصحاب رسانه و البته بخشهای مختلف دولت و حاکمیت باید در دستور کار قرار گیرد.

اشتری: "خبرنگاران" بیرق آگاهی‌بخشی را بر دوش کشیده‌اندمؤمنی: "خبرنگاران" صداقت و امانت‌داری را منشور کارشان قرار دادندعاملی: مسیر کار خبرنگاری جدای از رشادت‌های میدان جنگ نیستروحانی به خبرنگاران اینترنت رایگان هدیه داد

انتهای پیام/

R1356/P/S2,41/CT4 واژه های کاربردی مرتبط رسانه روز خبرنگار بیشتر بخوانید... عاملی: مسیر کار خبرنگاری جدای از رشادت‌های میدان جنگ نیست مؤمنی: "خبرنگاران" صداقت و امانت‌داری را منشور کارشان قرار دادند اشتری: "خبرنگاران" بیرق آگاهی‌بخشی را بر دوش کشیده‌اند قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان بیشتر بخوانید... عاملی: مسیر کار خبرنگاری جدای از رشادت‌های میدان جنگ نیست مؤمنی: "خبرنگاران" صداقت و امانت‌داری را منشور کارشان قرار دادند اشتری: "خبرنگاران" بیرق آگاهی‌بخشی را بر دوش کشیده‌اند واژه های کاربردی مرتبط رسانه روز خبرنگار پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی ۱ فیلم// لحظه انفجار مهیب بیروت را از ۷ زاویه ببینید ۲ نمکی: تردید ندارم شاهد مهار کرونا خواهیم بود ۳ چرایی تصمیمی که باعث ایجاد صف انتظار بیش از ۱۵ ساله برای اعزام به "حج تمتع" شد/ جزئیات آخرین اقدامات درباره دیه شهدای مسجدالحرام ۴ ۳۴ راهکار و تدبیر "طب سنتی" برای پیشگیری از ابتلا به "کرونا" ۵ آوار شدن یک ساختمان ۲ طبقه در جنوب تهران/ نجات جان ساکنان لحظاتی پیش از تخریب + تصاویر ۶ روحانی به خبرنگاران اینترنت رایگان هدیه داد ۷ مذاکرات حقوقی برای رتبه‌بندی معلمان بازنشسته اول مهر ۹۸ ۸ رومانی هنوز دستنوشته‌های منصوری و فیلم‌ها را تحویل نداده است/تأیید بازداشت یکی از مدیران پرسپولیس مهمترین اخبار اجتماعی چرا حقوق‌دان‌ها به کمیسیون قضائی نمی‌روند؟ آزاد: جای دیگری مؤثرتر هستم نمکی: تردید ندارم شاهد مهار کرونا خواهیم بود آخرین آمار کرونا در کشور| فوت ۱۷۴ نفر در ۲۴ ساعت گذشته مذاکرات حقوقی برای رتبه‌بندی معلمان بازنشسته اول مهر ۹۸ مهمترین اخبار تسنیم میانگین پرتفوی سهام عدالت ۳۰ برابر شد/طرح ارائه سهام به جاماندگان به زودی نهایی می‌شود چرا "عید غدیر" بزرگ‌ترین عید مسلمانان است؟/ عید حقیقی از نگاه امیرالمؤمنین(ع) سفیر ایران در چین: یکجانبه گرایی، تشدید انزوای آمریکا را در پی داشته است آتش‌سوزی بزرگ در قطار سریع‌السیر جده عربستان+عکس ماجرای ادعای توزیع سهام عدالت بین ۲۰ میلیون ثروتمند/وزارت اقتصاد شفاف‌سازی کند درباره ما ارتباط با ما آرشیو اخبار پیوندها بازار پربیننده‌ترین اخبار قیمت ارز و طلا لیگ ایران و جهان ما را دنبال کنید: RSS اینستاگرام توییتر فیسبوک   آپارات   بیسفون   سروش   ویسپی   آی‌گپ
All Content by Tasnim News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

منبع: تسنیم

کلیدواژه: رسانه روز خبرنگار رسانه روز خبرنگار خبرنگاری در بحران فضای مجازی رسانه ها رسانه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۸۸۱۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خواسته هواداران لیورپول: جرارد را بیاورید، نه زیدان!

به گزارش "ورزش سه"، چند ماه قبل بود که کلوپ اعلام کرد قصد دارد در پایان فصل به دوران حضورش روی نیمکت لیورپول خاتمه دهد و از این تیم جدا شود چون به دلیل خستگی بیش از حد توانایی ادامه دادن ندارد و نیاز دارد که مدتی را دور از دنیای فوتبال سپری کند.

شایعات درباره سرمربی جدید لیورپول در فصل آینده از همان زمان آغاز شد و نام بسیاری از مربیان بزرگ دنیای فوتبال در کنار نام این باشگاه به گوش رسیده است. یکی از گزینه‌های جدی برای قبول هدایت لیورپول در فصل آینده هم زیدان است.

این مربی فرانسوی پس از دوران بسیار خوب و پرافتخاری که با رئال مادرید داشت هنوز هدایت هیچ تیم دیگری را بر عهده نگرفته است ما به نظر می‌رسد که هواداران لیورپول تمایل چندانی به حضور او در آنفیلد ندارند و ترجیح می‌دهند که ستاره سابق این تیم روی نیمکت تیم محبوبش بنشیند.

در نظرسنجی انجام شده توسط لایو اسکور از 2036 هوادار لیورپول نزدیک به 41 درصد از آنها اعلام کردند که دوست دارند حضور جرارد روی نیمکت این تیم را ببینند. پس از او هم ژابی آلونسو و زیدان هر کدام با ۱۸ و هشت درصد آرا دوم و سوم شدند.

دیگر خبرها

  • هوشمندسازی به خوبی در شهر تهران پیش نرفت/ آینده جهان به سمت تکنولوژی و فناوری است
  • دوره توانمندسازی کنشگران فضای مجازی در قزوین برگزار شد 
  • برگزاری دوره سواد رسانه‌ای برای ۱۵۰ معلم در قزوین
  • نخستین کارسوق سواد رسانه‌ای ویژه دانش آموزان درآمل برگزار شد
  • برگزاری نخستین کارسوق سواد رسانه‌ای ویژه دانش آموزی درآمل
  • رونمایی از بزرگ‌ترین مسئله ایران و جهان که از فقر هم وحشتناک تر است
  • برگزاری دوره توانمندسازی کنشگران رسانه و فضای مجازی
  • درآمد پیش‌کش؛ کارت خبرنگاری بدهید!
  • تشخیص خبرهای جعلی از خبرهای واقعی با سواد رسانه‌ای + فیلم
  • خواسته هواداران لیورپول: جرارد را بیاورید، نه زیدان!