Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-04-23@16:51:19 GMT

پیامدهای کرونا برای مسافر چهارم تاکسی‌ها

تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۸۹۷۸۷۵

پیامدهای کرونا برای مسافر چهارم تاکسی‌ها

تین نیوز

تاکسی‌ها جای مسافر چهارم را خالی می‌گذارند تا با ایجاد فاصله بین مسافران، احتمال شیوع کرونا در ناوگان حمل‌ونقل شهری کاهش یابد. با توجه به شیوع ویروس کرونا که موجب کاهش تقاضا برای تاکسی‌ها شده، دولت تسهیلات حمایتی در نظر گرفته است.

 

شیوع کرونا موجب شد بسیاری از کسب‌وکارها و گروه‌های شغلی با ضرر و زیان مواجه شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زیان‌های اقتصادی کرونا موجب کاهش درآمد فعالان اقتصادی و همچنین تعدیل نیرو و حتی توقف برخی از فعالیت‌های شغلی شد.

وزارت کار، رفاه و امور اجتماعی با شناسایی ۱۴ کسب‌وکاری که بیشترین آسیب را از کرونا دیده‌اند، با راه‌اندازی سامانه کارا، تخصیص منابع در نظر گرفته شده دولت برای حمایت از کسب‌وکارها را بر عهده دارد.

کسب‌وکارهای بخش حمل‌ونقل عمومی مسافر درون شهری نیز یکی از کسب‌وکارهای این فهرست چهارده‌گانه هستند. نخستین تأثیر شیوع کرونا بر زندگی اجتماعی ما، کاهش تردد و رفت‌وآمدهای غیر ضروری بود. این کاهش تردد موجب شد تقاضا برای حمل‌ونقل عمومی و استفاده از تاکسی به‌شدت کاهش یابد.

در واقع علاوه بر رانندگانی که نگران سلامت خود و خانواده‌هایشان بودند، مسافران نیز استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی از جمله تاکسی را به‌عنوان تهدیدی برای سلامت خود می‌دانستند و برآیند این نگرانی‌ها با کاهش درآمد رانندگان و تاکسی‌داران، این بخش را در فهرست کسب‌وکارهای آسیب‌پذیر و مشمول حمایت تسهیلاتی قرار داد.

 

رانندگان، بیشترین متقاضیان دریافت تسهیلات کرونایی

عیسی منصوری معاون اشتغال وزارت کار اواخر تیرماه در سومین نشست کمیته راهبردی اجرای دستورالعمل اعطای تسهیلات ویژه کرونا اعلام کرد بیشترین پرداختی تسهیلات کرونا به متقاضیان مربوط به رانندگان و حدود ۲۷ میلیارد تومان بوده است.

تحلیل این آمار نشان می‌دهد دریافت تسهیلات بدون ضامن و وثایق بانکی با اقبال بیشتری از طرف متقاضیان روبرو شده است.

مرتضی ضامنی، مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری کشور در گفت‌وگو با ایرناپلاس درباره آسیب‌های کرونا به فعالیت تاکسی‌های درون‌شهری در سطح کشور گفت: به‌دنبال شیوع ویروس کرونا، مشاغلی در مصوبه‌های دولت مشمول حمایت شدند و از آنها به‌عنوان مشاغل آسیب‌دیده عنوان شد. حوزه حمل‌ونقل عمومی نیز در این دسته قرار گرفت و بخشی از آن نیز مربوط به رانندگان تاکسی بود.

وی ادامه داد: از آنجا که حوزه حمل‌ونقل عمومی ارتباط مداوم با شهروندان دارد، وزارت بهداشت دستورالعمل‌هایی را در این‌ زمینه تعیین کرد. استفاده همزمان از ماسک و دست‌کش، ضد عفونی مستمر خودروها و همچنین کاهش یک مسافر از تعداد مسافران از جمله اقدامات تاکید شده بود که به مرحله اجرا درآمد.

 

فاصله ظرفیت تاکسی‌رانی با دوران پیش از کرونا

وی درباره کاهش تقاضای شهروندان برای استفاده از تاکسی گفت: تعداد مسافران تاکسی به‌دنبال شیوع ویروس کرونا در فواصل مختلف با کاهش همراه بوده است. این کاهش در دو ماه یعنی از ابتدای اسفند سال گذشته تا پایان فروردین‌ماه سال جاری به ۷۰ درصد نیز رسید.

وی با یادآوری جبران بخشی از تقاضای کاهش یافته تاکسی‌های درون‌شهری با شروع دوباره فعالیت‌های اقتصادی گفت: بعد از شروع به‌کار دوباره کسب‌وکارها، تقاضا برای استفاده از خدمات تاکسی‌رانی دوباره رشد پیدا کرد اما همچنان با کاهش ۲۵ درصدی تعداد مسافران، به‌دلیل مصوبه کاهش یک نفره مسافر در تاکسی‌ها مواجه هستیم.

ضامنی افزود: با توجه به‌رعایت این مصوبه، تاکسیرانی شهری هنوز به‌ظرفیت پیشین خود بازنگشته است.

 

جان‌باختن ۴۳ نفر از رانندگان تاکسی در اثر ابتلا به کرونا

خالی کردن جای مسافر چهارم برای ایجاد فاصله در تاکسی‌ها و کاهش احتمال ابتلا به کرونا بخشی از دستورهای پروتکل‌های بهداشتی است. با این حال با وجود رعایت این دستورالعمل‌ها بخشی از رانندگان تاکسب به کرونا مبتلا شده‌اند.

 ضامنی درباره تعداد موارد ابتلا در میان رانندگان تاکسی درون‌شهری گفت: از ابتدای شروع کرونا در کشور ۵۰۵ نفر از رانندگان تاکسی به ‌ویروس کرونا مبتلا شدند که متأسفانه ۴۳ نفر از آنها در اثر ابتلا به‌کرونا، جان خود را از دست دادند.

 

تسهیلات حمایتی از راننده‌های تاکسی

مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری کشور اضافه‌کرد: در این مدت افرادی که دارای بیماری‌های زمینه‌ای بوده و ادامه فعالیتشان با ریسک بیشتری برای وضعیت سلامتی‌شان همراه بوده، به طور موقت دست از کار کشیدند. با این حال، به‌دنبال مصوبه‌ای که در آن مشاغل آسیب‌پذیر از کرونا مشخص شدند، دولت تسهیلاتی را برای حوزه حمل‌ونقل عمومی در نظر گرفت که برای هر فرد، ۶ میلیون تومان اعلام شد.

وی درباره تعداد رانندگان تاکسی که تسهیلات اعلامی را دریافت کردند، گفت: متولی پرداخت این تسهیلات، وزارت رفاه است که با معرفی سامانه کارا، امکان ثبت تقاضای رانندگان تاکسی برای انجام فرآیند پرداخت تسهیلات را فراهم کرد. در حال حاضر، آمار تعداد رانندگان تاکسی که در این سامانه ثبت‌نام کردند و تعداد افرادی که تسهیلات خود را دریافت کرده‌اند، مربوط به حوزه وزارت کار است و درخواست کردیم اطلاعات مربوط به آن را به‌ ما نیز اعلام کنند.

 

گسترش روش‌های پرداخت‌های الکرونیکی در تاکسی‌ها

با وجود آسیب کرونا به بخش حمل‌ونقل درون‌شهری، شیوع این ویروس یک مزیت برای این بخش به‌همراه داشت. پیش از شیوع کرونا نیز روش‌های پرداخت نقدی به‌تدریج جای خود را به روش‌های غیرنقدی و پرداخت الکترونیک می‌دادند. کیف پول الکترونیک با QR کدهای پرداخت در حال گسترش در تاکسی‌ها بودند و شیوع ویروس کرونا به گسترش استفاده از این روش‌ها سرعت داد.

ضامنی نیز با تأیید گسترش روش‌های پرداخت غیرنقدی در شبکه تاکسی‌رانی درون‌شهری گفت: به‌واسطه تأکید ستاد ملی کرونا بر پرهیز از پرداخت‌های نقدی، فرآیند پرداخت الکترونیکی بر مبنای کیف پول الکترونیکی و QR کد در بسیاری از شهرها گسترش یافته و نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است.

حالا که اینجا هستید...

تین‌نیوز از مخاطبانش درخواست کوچک اما مهمی دارد. ما در پایگاه خبری صنعت حمل‌و‌نقل همواره سعی داشتیم جامع‌ترین اخبار، تحلیل‌ها و گزارش‌ها را مطابق با واقعیات و توجه به اصل بی‌طرفی رسانه تهیه و اطلاع‌رسانی کنیم. اما حوزه‌ی حمل‌و‌نقل بسیار گسترده است و پوشش دقیق و متمرکز همه‌ی آن کاری بس دشوار. بنابراین تصمیم براین گرفتیم که روی بخش‌هایی از این حوزه بیشتر تمرکز کنیم که اولویت و دغدغه اصلی مخاطبانمان است و مشکلات این حوزه‌ها را با فوریت بیشتری از مسئولان پیگیری کنیم. بنابراین پرسشنامه‌ای تهیه کردیم که اولویت شما در حوزه بزرگ حمل و نقل را مشخص می‌کند حال تنها قدمی که مانده این است که با پر کردن این پرسشنامه ما را در این مسیر یاری کنید. «راه روشن است.»؛ اگر شما راهنمای ما باشید.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: کرونا و تاکسی شیوع ویروس کرونا رانندگان تاکسی حمل ونقل عمومی تاکسی ها شیوع کرونا درون شهری حمل و نقل روش ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۸۹۷۸۷۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

10هزار راننده تاکسی بیمه تامین اجتماعی ندارند

تین نیوز

سرپرست سازمان تاکسیرانی شهر تهران در مورد افزایش نرخ کرایه تاکسی در سال جدید توضیحاتی ارائه کرد.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، شادی مالکی در مورد گلایه برخی شهروندان نسبت به افزایش بیش از ۴۵ درصدی نرخ کرایه در برخی خطوط تاکسیرانی گفت: براساس مصوبه شورای شهر تهران این اجازه داده شده است که به صورت میانگین تا ۴۵ درصد نسبت به افزایش نرخ کرایه در سال جدید اقدام شود.

وی با بیان اینکه در برخی از خطوط به دلیل متناسب سازی نرخ کرایه و ماندگاری راننده در خط افزایش یافت گفت: از ۶ خط تاکسی که در قالب ۵۹ پایانه تاکسی فعالیت می کنند، صرفا در کمتر از ۵ درصد، نرخ کرایه از ۴۵ درصد بیشتر بوده و حتی در بسیاری از خطوط کمتر از ۴۵ درصد رشد نرخ کرایه را داشتیم که دقت داشته باشید که خطوط تاکسی نیاز به تغییرمهندسی و حتی تغییر مد دارند.

مالکی ادامه داد: طراحی سامانه جامع برخط در سازمان تاکسیرانی در حال طراحی است و کلیه رانندگان تاکسی می توانندنسبت به ارائه خدمات اقدام کنندو نظارت هوشمندی نیز بر آنها می شود که به زودی این مهم در سطح شهر محقق می شود.

وی در مورد وضعیت بیمه رانندگان تاکسی با بیان اینکه تاکسی ها سهم ۱۸ درصدی در چرخه حمل ونقل عمومی تهران دارند بگونه ای که روزانه حدود۳ و نیم میلیون مسافر جابجا می کنند گفت: سال گذشته ۲۲ هزار راننده تاکسی تحت پوشش بیمه تکمیلی قرار گرفتند و حتی در سازمان تمام رانندگان بالای ۷۰ سال سن نیز به ثبت نام شدند چراکه تصورمان بر این بود که ممکن است این افراد به روند ثبت نام و نحوه ثبت نام مطلع نشوند و خودمان راسا آنها را بیمه تکمیلی کردیم.

مالکی ادامه داد: ۱۰ هزار راننده تاکسی در شهر تهران فعال هستند که این رانندگان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی نیستند و ما به صورت جدی در مورد بیمه تامین اجتماعی این رانندگان پیگیر هستیم و امیدواریم از ظرفیت های دولت بهره ببریم تا این مهم محقق شود.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • جام ملت‌های آسیا: در انتظار شناخت 4 مسافر جام جهانی
  • جام ملت‌های آسیا: کدام تیم‌ها مسافر جام جهانی می‌شوند
  • 10هزار راننده تاکسی بیمه تامین اجتماعی ندارند
  • ◄ بحران رانندگان عمومی جدی شد/ کوچ رانندگان سواری کرایه بین شهری از این شغل
  • توضیح درباره افزایش کرایه‌ها در سال جدید
  • ۱۰ هزار راننده تاکسی بیمه تامین اجتماعی ندارند
  • سازمان تاکسیرانی تهران پیگیر بیمه کردن رانندگان تاکسی
  • افزایش ۴۱ درصدی کرایه تاکسی در قزوین
  • ۷۰ درصد تاکسی های قزوین فرسوده هستند
  • کمبود تعمیرگاه تخصصی ویژه تاکسی‌ دغدغه رانندگان شد