Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارس نیوز»
2024-04-23@07:36:35 GMT

پلاسمای کوویدی نقطه امید دوران تاریک کرونا

تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۰۳۵۵۸

از روزهای ابتدایی اسفند سال گذشته و همزمان با ورود کرونا به ایران، گروهی از محققان ایرانی کار بر روی درمان این بیماری به وسیله پلاسمای خون را آغاز کردند و امیدها برای نجات بیماران به کمک این روش درمانی قوت گرفت.

با وجود اینکه از حدود یک قرن پیش درمان با پلاسما برای بیماری های مختلف مورد توجه پزشکان قرار گرفته است، اما ایران دومین کشوری بود که بعد از چین این روش درمانی را برای کووید ۱۹ آغاز کرد و  پس از ایران، تعداد دیگری از کشورها نیز کار را بر روی این شیوه درمانی را آغاز کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

در این طرح، پلاسمای خون بهبودیافتگان از کرونا که حاوی پادتن این ویروس است، به بیماران بد حال درگیر با این ویروس تزریق می‌شود. بهبود یافتگان از بیماری کرونا پس از ۲۸ روز بعد از بهبودی کامل می‌توانند نسبت به اهدای پلاسما اقدام کنند و هر بیمار بهبودیافته کرونا می‌تواند در طول شش ماه چندین نوبت برای اهدای پلاسما اقدام کند. با توجه به اینکه اهدای این بخش از خون هیچ ضرری برای اهداکننده ندارد، با هدیه پلاسما می‌توان جان بسیاری را از مرگ نجات داد.

در این روش درمانی، میزان اهدای پلاسمای بهبودیافتگان این بیماری کمک بزرگی برای عملیاتی کردن این برنامه است و اکنون که حدود ۶ ماه از ورود کرونا ویروس جدید در ایران می‌‎گذرد و این بیماری همچنان یکه تاز میدان است و قربانی می‌گیرد، نیاز به اهدای این مایه زردرنگ خون بهبودیافتگان از کرونا، همچنان بیش از پیش وجود دارد.

به تازگی مجید زینلی، مدیرکل انتقال خون استان اصفهان از بهبود یافتگان کرونا خواسته که برای اهدای پلاسما پیش قدم شوند و باتوجه به شیوع کرونا بر نیاز استان اصفهان به پلاسمای خون بهبودیافتگان از کرونا تاکید کرده است.

بنابر اعلام اداره کل انتقال خون استان اصفهان تاکنون بیش از ۳۰۰ واحد پلاسما اهدا شده، اما در شرایط کنونی ذخیره آن در استان به صفر رسیده است.

پلاسما درمانی چیست؟

درمان پلاسما اصطلاحی است که پزشکان برای توصیف پلاسمای خون شخصی که در اثر بیماری بهبود یافته است، استفاده می کنند. این مایع سپس به فرد مبتلا به بیماری منتقل می شود و از آنجایی که پلاسما از خون افرادی که از ویروس بهبود یافته اند، استخراج می شود، به آن «پلاسما بیدار» گفته می شود.

پلاسما بخش مایع خون است؛ هنگامی که تمام گلبول های قرمز و سفید و پلاکت ها از خون برداشته می شوند، چیزی که باقی می ماند، یک مایع شفاف است که به آن پلاسما گفته می شود.

۴۵ درصد خون، گلبول های قرمز و سفید و پلاکت ها هستند و بقیه خون پلاسما است که به رنگ زرد روشن است و از ۹۰ درصد آب تشکیل شده است.

پلاسما درمانی چگونه عمل می کند؟

هنگامی که بدن انسان در معرض پاتوژن خارجی قرار می گیرد، در پاسخ، آنتی بادی تولید می کند. آنتی بادی ها پروتئین هایی هستند که بدن برای مقابله با عفونت ها استفاده می کند. این آنتی بادی ها در پلاسما موجودند و هنگامی که یک فرد از ویروسی بهبود یافت، آنتی بادی ها برای مدت مشخصی در پلاسما باقی می مانند و در صورت بازگشت ویروس، آماده مبارزه هستند. با این حال، آنتی بادی های یک فرد می تواند برای مبارزه با ویروس برای افراد دیگر استفاده شود. از این رو پزشکان پلاسما را از فرد بهبود یافته استخراج و به شخص دیگری که با ویروس در حال نبرد است، انتقال می دهند.

ساحل جوانبخت-مسئول تولید محتوای علمی ستاد دانشجویی مقابله با کرونا در اصفهان در گفت و گو با ایسنا در خصوص پلاسما درمانی، اظهار کرد: پلاسما مایع زرد رنگ خون است که بخش اعظم (بیش از نیمی) خون انسان را تشکیل می دهد.

وی افزود: پلاسمای خون علاوه بر آب و آنزیم ها و برخی یون ها و نمک ها، مواد مهم دیگری همچون آنتی بادی ها، فاکتورهای انعقادی و پروتئین های مهم را دارد. از این رو پلاسما از سال ها پیش جزء محصولات مهم خونی بوده و در شرایط مختلفی به کار می رفته است.

این پزشک با بیان اینکه طیف گسترده استفاده از پلاسما، شرایط اورژانسی پزشکی تا کارهای زیبایی را شامل می شود، گفت: درمان با پلاسما و مشتقات آن در قرن ۱۹ برای اولین بار توسط Emil von Behring فیزیولوژیست و Kitasato Shibasaburou باکتریولوژیست مطرح شد و در درمان های مختلف مانند درمان دیفتری به کار گرفته شد که جایزه نوبل را به همراه داشت و تاکنون جایگاه خود را حفظ کرده است.

جوانبخت درخصوص درمان بیماران مبتلا به کووید ۱۹ با پلاسما، تصریح کرد: اخیرا و با شیوع کووید ۱۹، این مایع ارزشمند برای درمان بیماری به کار گرفته شد، چراکه پلاسما آنتی بادی هایی دارد که با ویروس وارد مبارزه می شوند تا بیماری را بهبود بخشند.

وی ادامه داد: پلاسما درمانی همچنین همانند تزریق سایر فراورده های خونی ممکن است، عوارضی مانند واکنش های آلرژیک را به دنبال داشته باشد.

مسئول تولید محتوای علمی ستاد دانشجویی مقابله با کرونا در اصفهان در مورد استفاده از این روش در دیگر کشورهای جهان، گفت: این درمان در ۵۷ موسسه آمریکا به کار می رود، در اروپا هم در حدود ۲۰ کشور استفاده شده و یا در دستور کار درمانی قرار دارد. طبق گزارش وزارت بهداشت نیز ایران پیشتاز در مطالعات پلاسماتراپی بیماران مبتلا به کووید-۱۹ و دومین کشور دارای طرح پلاسما درمانی کووید-۱۹ در دنیا است.

جوانبخت به مقاله ای که در ووهان چین ارائه شده اشاره کرد و افزود: استفاده از پلاسماتراپی افرادی که مبتلا شده اند با توجه به تجربه های قبلی که برای بیماری های آنفلوانزا و SARS به دست آمده بود با توجه به دارا بودن دو نوع آنتی بادی(IgM و IgG) در هفته های دوم و چهارم پس از ابتلا توصیه شده است.

وی اضافه کرد: این درمان بیشتر برای بیماران مبتلا به بیماری شدید به کار گرفته شده است و نتایج مطلوبی داشته، اما نقش درمانی پلاسما همچنان واضح نیست، چرا که همزمان با سایر درمان ها صورت می گیرد و تاثیر آن به تنهایی قابل تفکیک نیست. برخی مقالات از این نظریه که پلاسمادرمانی پیش تر از بروز علائم شدید استفاده شود، حمایت می کند.

مسئول تولید محتوای علمی ستاد دانشجویی مقابله با کرونا در اصفهان یادآور شد: در کل این درمان که در بسیاری مناطق جهان به کار می رود، همچنان شک برانگیز است و بررسی های بیشتری را می طلبد. اما تا به اینجای کار، درمان با پلاسمای حاوی آنتی بادی افراد بهبود یافته هم برای بیماران بدحال و هم برای بیماران در مراحل اولیه بیماری استفاده می شود و تحقیقات لازم بر روی بیماران در حال انجام است.

وی با تاکید براینکه اهدای پلاسما هیچ ضرری برای اهداکننده ندارد و ایمن است، توصیه کرد: بیماران بهبود یافته پس از گذشت زمان لازم می توانند به مراکز تعیین شده جهت اهدای پلاسمای خون خود اقدام کنند.

آمار اهدای پلاسما در اصفهان از شش واحد به بیش از ۱۰ واحد افزایش یافته، اما آمار ابتلاء به کرونا و نیاز به پلاسمای کوویدی در استان اصفهان رو به افزایش است. با توجه به اینکه هنوز درمان قطعی و واکسن مشخصی برای کووید ۱۹ کشف نشده، پلاسمادرمانی را می‌توان امیدی پررنگ در زندگی مبتلایان به این بیماری دانست و ضرورت اهدای این مایع خون بهبودیافتگان را ناجی زندگی دیگر بیماران مبتلا به کووید ۱۹ دانست.

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: درمان ایران چین ویروس مرگ انتقال خون اصفهان استان اصفهان بدن انسان پزشک زیبایی جایزه نوبل درمان بیماری وزارت بهداشت آنفلوانزا جهان اصفهان چین دارو درمان درمان بیماری خون بهبودیافتگان بیماران مبتلا پلاسما درمانی اهدای پلاسما استان اصفهان آنتی بادی ها بهبود یافته پلاسمای خون کووید ۱۹

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۰۳۵۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درمان میگرن با تزریق بوتاکس

آفتاب‌‌نیوز :

دکتر عباس نصیری اظهار کرد: امروزه با توجه به پیشرفت علم پزشکی، بوتاکس کاربردهای مختلفی هم در حوزه درمان و هم در حوزه زیبایی از لاغری، تزریق کف دست برای درمان تعریق زیاد تا بوتاکس پیشنهادی برای درمان میگرن دارد.

وی افزود: اما این تفکر درباره استفاده از بوتاکس در بهبود میگرن که هم از اثرات زیبایی آن می‌توان استفاده کرد و هم از اثرات درمانی آن، کاملا اشتباه است‌. چون بوتاکس برای میگرن هیچ ارتباطی به بوتاکس و کاربرد زیبایی آن در پیشانی و صورت و... ندارد. معمولا در سردردهای جلوی سر و صورت، قسمت‌های پیشانی یا قسمت کناری بالای گوش تحت تاثیر درمانی و اثر مثبت بوتاکس قرار می‌گیرد.

دکتر نصیری افزود: بنابراین این اینطور نیست که تصور شود با تزریق بوتاکس برای میگرن می‌توان همزمان دو کار را باهم انجام داد. چون محل تزریق و رفع علت میگرن با تزریق برای زیبایی فرق می‌کند. ضمن اینکه بوتاکس معمولا درمان اول برای میگرن نیست و کسی که دچار میگرن است، لازم نیست یا هیچ اولویتی ندارد که از همان ابتدا به فکر بوتاکس باشد.

فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی در ادامه گفت: موضوع مهم درباره ضرورت تزریق بوتاکس برای میگرن این است که اگر واقعا به دنبال درمانی برای میگرن هستند، خط اول درمان یکسری ملاحظات سبک زندگی است که باید در نظر گرفته شده و اصلاح شود. بعد روند درمانی دارویی تحت نظر پزشک و در نهایت اگر بهبود پیدا نکرد، بوتاکس هم می‌تواند کمک کننده باشد. علاوه بر این برای درمان میگرن عمل جراحی هم وجود دارد که که در کتاب‌های فوق تخصصی مطرح شده و فراگیر نیست.

 وی افزود: میگرن خطرناک نیست اما بسیار آزار دهنده و ناتوان کننده است. امروزه بوتاکس یکی از درمان‌هایی است که برای بهتر شدن آن قابل استفاده است. اما نکته مهم این است که این درمان موقتی است، چون تاثیر بوتاکس موقتی است و نیاز به تکرار دارد. چون میگرن یک نوع حملات تکرار شونده است و با تکرار تزریق بوتاکس انتظار می‌رود که فاصله و شدت این حملات کمتر می‌شود. ولی پاسخ به درمان فرد به فرد فرق می‌کند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی در ادامه بیان کرد: از همه مهمتر این است که بوتاکس مورد استفاده تحت چه برند و با چه غلظتی تهیه شده است، لذا تاکید و توصیه می‌شود که توسط پزشک متخصص مرتبط با این رشته تزریق آن تجویز شود. چون مداخله‌گران و کسانی که بیشتر به دنبال منافع خودشان هستند تا تاثیر مفید و درمانی تاثیرات آن، باعث شده‌اند که به میزان استفاده از آن عوارض زیادی هم دیده شود.

وی تصریح کرد: این عوارض هم مقداری بستگی به بوتاکس تزریقی دارد که چقدر اصالت و غلظت داشته و مقداری هم بستگی به تخصص فردی دارد که آن را تزریق کرده است. اگرچه در ظاهر، تزریق به وسیله یک سرنگ کوچک است، اما اثرات و عوارض آن بسیار وسیع خواهد بود، از عفونت، تورم، التهاب ناحیه گرفته تا گسترش عوارض به نواحی مجاور تزریق، آسیب و اختلال در عملکرد عضلات مجاور که ممکن است در اثر یک تزریق اشتباه به وجود آید.

دکتر نصیری ادامه داد: معمولا این عوارض را در افتادگی پلک و اختلال عملکرد چشم هم می بینیم، ولی در هر قسمتی از بدن، ‌نواحی صورت و سر که توسط فرد غیرمتخصص تزریق شود، عوارض خود را خواهد داشت. برای همین نباید تزریق با بوتاکس را خیلی راحت گرفت که اقدام ساده‌ای است و با یک مقدار هزینه قابل انجام بوده و ممکن است عوارض شدیدی نداشته باشد. اما واقعا اینطور نیست.

فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی افزود: واقعیت این است بوتاکس یک داروی گرانی است و معمولا کاربرد زیبایی دارد و بسیاری از این افراد این آگاهی را ندارند که برای بهبود علائم میگرن هم کاربرد دارد، مگر اینکه درباره آن شنیده باشند و یا اینکه از آن استفاده کرده و درمان شده باشند. معتقدم عموم افراد جامعه خیلی در مورد تزریق بوتاکس برای میگرن چالش و سوال خیلی زیادی ندارند. به همین خاطر به این توصیه اکتفا می کنیم که اگر قرار است این مسیر را انجام دهند از پزشک متخصص راهنمایی بگیرند چون مداخله‌گرانی که به خاطر منافع خود این کار را می‌کنند، خیلی تاثیرات مثبتی از عملکرد آنها دیده نشده و فقط عوارضشان به ما ارجاع می‌شود.

وی افزود: اما در مورد بوتاکس سوالی که برای خیلی از افراد مطرح می‌شود این است که آیا کسی که دچار میگرن می‌شود باید این کار را انجام دهد یا خیر و اینکه به چه نحوی این تزریق باید صورت بگیرد. واقعیت این است که بوتاکس انواع مختلفی از برندهای داخلی و خارجی دارد. در مورد برند خارجی نکته مهم، با توجه به تحریم‌ها تقلبی یا اصل بودن آن است. در مورد بوتاکس تولید داخلی هم بعضا برای برخی از بهبود برخی از مشکلات توصیه شده و گاه هم توصیه نمی‌شود، چون در خصوص اثرات درمانی آن آزمایش کاملی که باید انجام شده باشد، دسترس نیست.

وی ادامه داد: اینکه چه نوع بوتاکسی برای بهبود علایم میگرن توصیه می‌شود، به نوعی که در دسترس است بستگی دارد. معمولا توصیه پزشکان این است که اولا تزریق بوتاکس در میگرن حتما توسط پزشک متخصص انجام شود و با توجه مهم بودن نوع و برند بوتاکس متخصص آن را نسخه و راهنمایی کند که از کجا تهیه شود. اگر هم قبلا تهیه شده، بررسی تاریخ مصرف و انقضاء آن مهم است.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • ۲ توصیه مهم پزشکی به زائران خانه خدا | بخش عمده‌ سرماخوردگی‌ها کروناست | شیوع یک سویه بسیار واگیر کرونا
  • سندروم پس از کرونا چیست؟
  • افزایش ۵ برابری اعتبارات بیمه خدمات درمانی معتادان در حین درمان در گلستان
  • حذف ۸۰ درصدی پساب‌های صنعتی با روش پلاسما
  • سپاه پاسداران در عرصه سلامت گره‌گشا است/ دوران شیوع کرونا جلوه‌ای از خدمت‌رسانی به مردم
  • سپاه پاسداران در عرصه سلامت گره‌گشا است / دوران کرونا جلوه‌ای از خدمت‌رسانی به مردم
  • چطور با بوتاکس کردن میگرن را درمان کنیم؟
  • درمان میگرن با تزریق بوتاکس
  • روزنه امید برای بیماران مبتلا به سرطان خون
  • لزوم تقویت امکانات درمانی تیران برای رفع نیاز مردم و مسافران