Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@15:58:25 GMT

کلاس انشا، این بار شیرین!

تاریخ انتشار: ۱۹ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۰۶۴۲۷

کلاس انشا، این بار شیرین!

همۀ ما در دوران تحصیل تجربه زنگ انشا و نگارش را داریم. کلاسی که گاه یکی از مفرح‌ترین اوقات و دروس مدرسه بود و گاه یکی یکی از کسالت‌بار و تحمیلی‌ترین‌ِ آن. کسالت یا طراوات کلاس نگارش تا حدّ زیادی بسته به شیوه و شوق آموزگار است. اوست که می‌تواند با به کار بستن شیوه‌های خلاقانه و نوآوری در مدیریت کلاس، نگارش را از درسی حاشیه‌ای و دست‌کم گرفته شده به درسی مهم و اصلی تبدیل کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همین منطق ناتوانی در نگارش و نویسندگیِ روزمره‌ترین نیازهای نوشتاری – به عنوان مهارت شهروندیِ لازم- حتی از سوی اقشار تحصیلکرده گواه بر ناچیز گرفتن این مبحث مهم و اساسی در نظام آموزشی کشور است.

از شوق و خلاقیت و سبک آموزشِ معلم انشا در برافروختن یا خاموشی اشتیاق بچه‌ها به این زنگ مهم سخن به میان آمد. کتاب شهر شیرین انشا روایت معلم انشای شوقمند و پُرانگیزه‌ای است که یک کلاس معمولاً حاشیه‌ای و دست‌کم گرفته شده در مدارس ما را به کانونی برای خلاقیت و شکفتن ذوق و اندیشه دانش‌آموزانِ دبیرستان تبدیل کرده است. این کتاب گلچینی از تمرین‌های کلاس نگارش دانش‌آموزان برخی از مدارس قم است. کتابی متشکل از ۵۰۰۰ جمله و متن خلاقانه از دانش‌آموزان دبیرستانی. روایت مسیر و فرآیندی که این دانش‌آموزان به کمک معلم خوش‌ذوق خود پیموده‌اند تا با موضوعات و نسبت‌های بدیعی که بین مفاهیم برقرار شده است، کلاس انشا را از ساعاتی کسالت‌بار به اوقانی زاینده و خلاقانه تبدیل کنند و بدانند که نوشتن و تمرین نگارش آنقدرها هم سخت و دست‌نیافتنی و ذاتی نیست.

سیدرضا باقریان موحد به عنوان معلم کلاس متعهد و فراهم‌آورندۀ کتاب شهر شیرین انشا در پیشگفتار کتاب بخشی از راهکارهای خود برای جذابیت و زایایی هر چه بیشتر کلاس انشا را شرح داده است. از جمله او به انشای مینیاتوری اشاره می‌کند که به جای انشاهای طولانی و تکراری، دانش‌آموزان را واداشته است که به انشاهای تک جمله‌ای رو بیاورند که در نهایت می‌توان با افزودن چند جمله پیش و پس، آن را به انشایی کامل تبدیل نمود. راهکار دوم پرهیز از موضوعات تکراری و کلیشه‌ای است. از این روی معلم کوشیده است که با پیشنهاد مشارکتی موضوعات بدیع و چالش‌برانگیزی مثل مقایسه انسان و کتاب، مدرسه و شلغم!، درخت و قلب انسان و... دانش‌آموزان را به خلاقیت و تفکر وادارد.  سومین راهکار نشر هنرمندانه مفاهیم اخلاقی و انسانی است. در این راهکار او از دانش‌آموزان علاقه‌مند شدۀ خود خواسته است که در درس گسترش شخصیت خود را جای افراد و مشاغل مختلف نظیر راننده تاکسی و نانوا و رفتگر بگذارند و با تک جمله، زبان حال آنها شوند. از دیگر نمونه‌های این راهکار تمرین خوراکی‌نویسی، تمرین زبان حال حیواناتِ قصه‌های مذهبی، مهارت‌های اگرنویسی، مهارت تصویرخوانی، مهارت گزارش‌نویسی، مهارت گسترش زبان و ... است. در تمامی این موارد کتاب با ذکر تک‌جملات دانش‌آموزان کلاس باقریان موحد و نام نویسندۀ آنها تکمیل شده است.
 

حسن ذوالفقاری عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی در مقدمه کتاب می‌نویسد: این کتاب زمینه‌هایی را فراهم می‌کند تا با ساده‌ترین شکل مهارت‌های نگارشی را برای انواع نوشته‌های خلاق فراهم کند. رویش اندیشه را در تولیدات این کتاب از زبان و قلم دانش‌آموزان می‌توان دید... این کتاب آموزش فرآیند نوشتن است. نشان می‌دهد که از لحظه آغاز تا انجام چه فرآیندی طی شده است. حاصل کار کلاس است و از کلاس تولید شده و بازگشت هم به همان کلاس‌هاست. تفاوت آن با سایر کتب نگارش در همین دقیقه و لطیفه نهفته است که خالق این جملات خودِ دانش‌آموزان هستند. طراحی آن خلاقانه است و موضوعات خلاقانه و برانگیزانده دارد که همگی در کلاس اتفاق افتاده است. مهارت‌محور، کوتاه و انجام‌شدنی است... این مهارت‌ها و چندین مهارت دیگر در کتاب، راهنمای مناسبی برای معلمان است تا بتوانند آنها را گسترش دهند و ایده بگیرند.

گفتنی است که کتاب شهر شیرین انشا؛ نوآوری در کلاس نگارش به کوشش، ثبت و گردآوری سیدرضا باقریان موحد و به همت انتشارات طه در پاییز سال ۱۳۹۸ برای نخستن بار در شمارگان ۱۰۰۰ نسخه و در ۳۵۰ صفحه با قیمت ۴۹ هزارتومان به بازار نشر عرضه شده است.

برچسب‌ها کتابخانه ایرنا قم فرهنگستان زبان و ادب فارسی کتاب

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کتابخانه ایرنا قم فرهنگستان زبان و ادب فارسی کتاب کتابخانه ایرنا قم فرهنگستان زبان و ادب فارسی کتاب دانش آموزان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۰۶۴۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخستین کارسوق سواد رسانه‌ای ویژه دانش آموزان درآمل برگزار شد

ایسنا/مازندران نخستین کارسوق آموزشی تحلیل و سواد رسانه‌ای و فضای مجازی برای دانش آموزان در شهرستان آمل برگزار شد.

مسئول برگزاری این همایش و کارسوق آموزشی به خبرنگار ایسنا گفت، نخستین کارسوق آموزشی تحلیل و سواد رسانه‌ای وفضای مجازی برای دانش آموزان با هدف ارتقاء سطح سواد رسانه‌ای و تحلیل آنها در این بخش درحوزه فضای مجازی با حضور دانش آموزان چند مدرسه به محوریت دبیرستان علامه حلی آمل برگزار شد.

مهناز خاکی داودی، با اشاره به اینکه درعصر کنونی که با گسترش هزاران شبکه رسانه‌ای، اخبار و مطالب با کسری از ثانیه در جهان منتشر می‌شود، داشتن سواد رسانه‌ای برای همه افراد جامعه به خصوص دانش آموزان مهم است، افزود: داشتن سواد رسانه به ما کمک می‌کند که اگر مطلبی یا سخنی با شدت کم یا زیاد منتشر شود می‌تواند تبعات زیادی داشته‌باشد.

وی ادامه داد، اگر افراد جامعه سواد رسانه‌ای نداشته باشند، قدرت تشخیص واقعیت را ندارند و می‌توانند تحت تاثیر شایعات کذب، دچار هیجانات زودگذر شده و تصمیمات بی نهایت سطحی را بگیرند، این نوع تصمیمات می‌تواند صدمات زیادی به ساختار جامعه و امنیت مردم وارد کند.

مدیردبیرستان علامه حلی آمل، همچنین با بیان اینکه سواد رسانه‌ای نوعی تکنیک عملی ومهارت بسیار ویژه است که در عصر حاضر یکی از مهمترین آموزش‌ها در جهان تلقی می‌شود، تصریح کرد، سواد رسانه‌ای به فرد این توانایی را می‌دهد که تحلیل مناسبی از مطالب منتشر شده در انواع شبکه‌های رسانه‌ای را داشته باشد.

به گفته خانم خاکی داودی، سواد رسانه ۵ مهارت را به ما می‌آموزد که شامل تشخیص چیزی که رسانه‌ها قصد ایجاد آن در باور مردم را دارند، تشخیص تعصبات و دروغ‌های رسانه‌ها، کشف داستان‌های پنهان در خبرها، ارزیابی رسانه‌ها با تجربیات، باورها و ارزش‌های خود طراحی و ایجاد پیام‌های رسانه‌ای خود است.

وی با بیان اینکه سواد رسانه‌ای به هر فردی مهارت دسترسی و استفاده از اطلاعات و محتوا، مهارت تحلیل و ارزیابی آن، مهارت ارزیابی انتقادی و مهارت تولید خلاق و ارتباط با پیام‌های رسانه‌ای را می‌دهد، اضافه کرد: امروز نوع استفاده از فضای مجازی که دانش آموزان استفاده می‌کنند، باید هوشیار باشند که خیلی‌ها با نوع مطالب وانتشار گسترده آن‌ها به دنبال پیاده کردن برخی هدف‌های خاص هستند و نمونه آن که دشمن امروز در فضای مجازی بدنبال جداسازی نوجوانان ما از ارزش‌های دینی و اسلامی است تا افکار نوجوانان ما را به سمت باورپذیری‌های غیر متعارف سوق دهد.

مدیردبیرستان علامه حلی آمل ادامه داد، برگزاری کارسوق و کارگاه‌های سواد رسانه‌ای با هدف آگاهی بخشی و توانمندسازی دانش آموزان و پیشگیری از آسیب‌های احتمالی در حوزه فضای مجازی در قالب این دوره آموزشی یک روزه برگزار شد.

در این دوره یکی از اساتید حوزه سواد رسانه‌ای وفضای مجازی به مفاهیم کلی از فضای مجازی و نقش آن در زندگی امروزی و نقش‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این فضا اشاره کرد.

در ادامه مباحث مرتبط با امنیت در فضای مجازی، شیوه‌های کلاه برداری، حملات سایبری، حساسیت نسبت به آمادگی در برابر تکنولوژی هوش مصنوعی و تاثیرات عمیق‌تر آن در زندگی آینده بشر بیان شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • هوشمند سازی مدارس گناباد به ۲۰۰ کلاس درس ارتقا یافت
  • هوشمندسازی مدارس گناباد به ۲۰۰ کلاس درس ارتقا یافت
  • طرح شنابرای۴۰۰۰دانش آموز کهگیلویه و بویراحمدی اجرا می شود
  • نخستین کارسوق سواد رسانه‌ای ویژه دانش آموزان درآمل برگزار شد
  • برگزاری کلاس های آموزشی در مدارس شهرستان بوکان به مناسبت هفته زمین پاک
  • دانش‌آموزان امسال ۳ نوع مهارت را فرامی‌گیرند
  • دانش‌آموزان امسال ۳ نوع مهارت را فرا می‌گیرند
  • اخذ نوبت سنجش سلامت دانش آموزان اتباع امکانپذیر نشده است
  • فعالیت کلاس‌های درس مدارس خوزستان تا روز آخر
  • زجر خلاقیت زیر زنجیر کتاب‌های درسی