Web Analytics Made Easy - Statcounter

رامین رحیمی* - از زمان شیوع ویروس کرونا و بیماری کووید 19 در ایران و سراسر جهان ، و قرنطینه های بهداشتی پیرامون آن ، اغلب کسب و کارهای جمعی که با مخاطب فیزیکی مراوده داشتند ، تعطیل شد وبه مرورافزایش زمان آن ، با ریزش چشمگیر مخاطب همراه بود .

اقتصاد فرهنگ هم همچون باقی مشاغل متاثراز شرایط ، اما مورد آسیب جدی تری قرار گرفت ، زیرا پیش از این هم ، دراولویت های اولیه مردم و سبد خانوارقرار نداشت .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

و اما چرا اینچنین است ؟ و چرا ما همیشه در بحران ها غافل گیر می‌شویم ؟ و یا بهتر اینکه همیشه در بحران هستیم .

مهم ترین عمل اثرگذار در این وضعیت ، حاکمیتی بودن حوزه فرهنگ است ، که همیشه سیاست زده ، فربه ، کند و منفعل است که به روش بروکراتیک و کارمندی اداره می‌شود و غیرشفاف، که ایجاد رانت و انحصارهم کرده است و حال بعد از این همه سال و در شرایط انزوای سیاسی واقتصادی و ایزوله بودن، توان مدیریت بحران‌های جدید را ندارد .

اقتصاد فرهنگ در این مدت مدیر محور بوده و نه مردم محور. سیکل مدیریت از بالا دیگر توان عرض اندام ندارد. این نوع مدیریت در جهت حفظ قدرت و میزان اعمال نفوذ خود ، تلاشی برای تبدیل حوزه فرهنگ به صنایع فرهنگی نکرده و سندیکای مستقلی هم پیرامون آن ایجاد نشده است تا برای صنوف مرتبط با آن تلاش جمعی صورت بگیرد.

اقتصاد مبتنی بردرامدهای نفتی درمسیرمتغیرهای کلان اقتصاد ایران با وجود تنش های سیاسی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در بلند مدت اثر منفی بررشد اقتصادی داشته و در چند سال اخیر با کاهش شدید آن ، توان اداره کشور را هم به شیوه گذشته ندارد .

تولید ناخالص ملی پایین و صادرات اندک به تناسب واردات ومعاملات غیر نقدی محدود به چند کشور وعدم تفاهم نامه های همکاری اقتصادی پایداربین کشورها از آسیب‌های مدیریت نفتی با شرایط تنش‌زاست . عدم تفاهم نامه های بین المللی در حوزه توسعه فرهنگی ، چرخش سرمایه را محدود به داخل کرده که آن هم متاسفانه بی ثبات است .صادرات محصولات صنایع فرهنگی ما بسیار اندک است و غالبا هم فردیست و ما فرایندی به عنوان تجارت آزاد محصولات فرهنگی نداشته و نداریم.



شوک اقتصادی کووید 19 ، باعث حذف کسب و کارهای سنتی شده و ثابت کرد که شیوه‌ها و روش‌های گذشته و به روز نشده چه مقدار متزلزل است . اما از طرفی دیگر باعث ایجاد و رونق فرصت های جدید شغلی شده است . مدیریت دستوری و از بالا شکست مطلق است . با روش های توتالیتاریزم دیگر امکان و توان حفظ شرایط قبل وجود ندارد.

حوزه فرهنگ می‌بایستی مبتنی بر بازار و مخاطب می‌بود و بر پایه سندیکایی ، زیرا که آن در گسترش خرده فروشی نقش به سزایی داشته و دارد . دولت ها نباید در سیاست گذاری فرهنگی ورود کنند ، زیرا دراقتصاد آن سهیم نیستند و اوضاع آن تاثیری در میزان حقوق و درامدشان ندارد . اقتصاد فرهنگ باید مبتنی بر بازار آزاد و مخاطب محوری و برپایه عرضه وتقاضا پیش برود . دراین سال‌های طولانی فرهنگ ایزوله و گلخانه‌ای فرصت بروز و تغییر روش پیدا نکرده و فقط باعث ایجاد فساد و انحصار برای عده ای فرصت‌طلب شده است.

روش های کارمندی و بیلانی درحوزه فرهنگ باعث رکود ، رخوت و افت شدید بهره وری و هدر رفتن سرمایه های عمومی بدون خروجی موثر شده است . ورود دولت ها فقط می‌بایستی در حوزه رفاهی اهالی فرهنگ همچون سایر صنوف باشد . بیمه‌های درمانی و بیکاری و ارائه تسهیلات کم بهره و بلند مدت و...

تجربیات کشورهای مختلف خصوصا در این دوران کرونائیسم هم مبتنی بر این موارد بوده است . کشورهای اروپایی ، کانادا و آمریکا و استرالیا وحتی ژاپن و کره و هند تقریبا موارد مشابهی را درپیش گرفته اند در جهت حمایت از حوزه فرهنگ که شامل موارد ذیل است :

ارائه بسته های حمایتی با عنوان چتر که بعضا موقت و کوتاه مدت خواهد بود، شامل کمک های بلاعوض ، تزریق نقدینگی ، بخشودگی مالیاتی و ارائه تسهیلات بدون بهره است .

تسهیلات غالبا به صاحبان مشاغل و کسب و کارهای کوچک ومتوسط ارائه شده و تزریق نقدینگی برای حفظ نیروی انسانی آنها انجام شده است .



ارائه تسهیلات ضمانتی با بازپرداخت بلند مدت و تنفس یک ساله همراه که دولت ، خود تضمین کننده بازپرداخت مبلغ به بانک‌ها بوده و بدون محاسبه مالیات آن صورت پذیرفته. سقف مبلغ این وام ها افزایش داشته و در قالب بسته های محرک اقتصادی پرداخت شده است .

نرخ مالیات بردرآمد و مالیات برارزش افزوده هم تعدیل شده است . تعرفه های انرژی کاهش پیدا کرده است .

مبالغ بین دو هزار تا سه هزار دلار به خانواده اعضای سندیکاها در ماه در قالب بسته معیشتی پرداخت شده است . 

حقوق بی کاری از سمت بیمه‌ها به اعضای مشترک هم جداگانه ارائه شده است .

فارغ از این نوع حمایت‌ها ، به علت بستر اقتصادی غیر دولتی و حاکمیتی ، بازار روش های نوین خود را در طول سالیان بر اقتصاد فرهنگ درسایر کشورها تحمیل کرده است . یعنی ورود به روش‌های نوین ارتباط با مخاطب وارائه و فروش کالای خود به صورت آنلاین و غیرحضوری بوده است که سالهاست برقراراست و الترناتیو شرایط قبل ، در بحران فعلی ، به گزینه اصلی تبدیل شده .



اقتصاد دیجیتال به شدت درحوزه اقتصاد فرهنگ رونق داشته و و زیرساخت ها و آسیب های آن شناخته و برطرف شده است و در فرهنگ اجتماعی هم با توجه به مزیت اقتصادی آن برای مردم توسعه وگسترش داشته است .

با توجه به پیک دوم گسترش ویروس کرونا و افزایش نرخ بیکاری و کاهش تقاضای داخلی و خارجی ، چاره ای جز تغییرروش های گذشته برای حفظ ثبات در حوزه اقتصاد فرهنگ وجود ندارد.

دولت ها نباید دراقتصاد خرد و تولید محصول فرهنگی ورود کنند . حمایت دولت ها می‌بایستی به سمت ایجاد شبکه‌سازی برای افزایش مخاطب و بازارسازی برای افزایش ظرفیت ارائه محصول باشد.

مدل های اقتصاد استارتاپی به شدت جایگزین روشهای سنتی گذشته شده است ، که مزیت های فراوانی همچون افزایش پویایی و بهره وری و مخاطب محوری و شفافیت مالی دارد و بر پایه اقتصاد مبتنی بر خدمات و بدون سرمایه و برمبنای توان دانش ونیروی انسانی کارآمد و ارزش آفرینی استوار است.

دولت می‌تواند به عنوان یک انکوباتور (مرکز رشد و شکوفایی) فعالیت کند و با ایجاد تعاملات مستمر بین بخشی و ارتباطات موثر به ایجاد و رونق و توسعه کسب و کارهای نوین و پایدار کمک کند.

و همچنین با نحوه صحیح مدیریت منابع و حمایت لجستیکی و زیرساختی بر پایه شناخت نیازهای حقیقی این حوزه در جهت توسعه بازار قدم بردارد و به کسب و کارهای جدید وکوچک با طرح های زودبازده و نیروی اجرایی دانش محور و جوان ورود کند.



دولت می‌بایستی در ایجاد و تثبیت فرهنگ و هنر به صنایع فرهنگی و خلاق حرکت کند و از ایجاد یک سندیکای مستقل صنفی حمایت کند که آنجا هم در راستای ایجاد خدمات رفاهی و تامین امنیت شغلی و مبارزه با انحصار برای اعضایش ، برای بهبود وضعیت کسب و کاروحفظ جایگاه نیروی انسانی شاغل در آن فعالیت کند.زیرا که تامین مالی پروژه‌ها از روش های نوینی همچون کراود فاندینگ (سرمایه جمعی) و استفاده از بورس و فرابورس و....هم قابل انجام است.

نیاز فضای فرهنگی کشور،چه دردوران بحران کرونا چه پس از آن ، برای خروج از بحران پیشین و موجود اقتصادی، تغییر درنوع نگرش درسیاست گذاری وحرکت به سمت روش های نوین تولید و عرضه محصولات است. که این امر جز با حضور نیروی جوان وعلمی و خروج دولت و حاکمیت از تصدی‌گری در این حوزه صورت نخواهد پذیرفت.

* رامین رحیمی (پژوهشگر و مدرس اقتصاد هنر)

لینک کوتاه: asriran.com/0036vD

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: کرونا اقتصاد سینمای ایران اقتصاد سینما اقتصاد فرهنگ کسب و کارهای روش های نوین حوزه فرهنگ دولت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۰۹۰۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امیدآفرینی در تحقق شعار سال مورد توجه باشد

به گزارش خبرنگار مهر، علی اصغر دریایی صبح پنج شنبه در یکصد و بیست و یکمین جلسه شورای فرهنگ عمومی استان کردستان اظهار کرد: عملیات غرور آفرین و تنبیهی «وعده صادق» هیمنه دروغین رژیم غاصب را فرو ریخت.

وی با اشاره به شعار سال «جهش تولید با مشارکت مردم» و راههای تحقق آن افزود: در تحقق شعار سال و برداشتن موانع تحقق شعار سال فعالیت و برنامه‌ریزی فرهنگی در میان مردم از اهمیت خاصی برخوردار است.

دبیر شورای فرهنگ عمومی اضافه کرد: تفاوت ماهوی مابین اقتصاد اسلامی و اقتصاد سرمایه داری وجود دارد که هدف از شکوفایی و رشد و توسعه اقتصادی با دیدگاه‌های رهبری مبنی بر استقرار اقتصاد اسلامی و تحقق عدالت فرهنگی با مشارکت مردم می‌باشد.

وی تحقق شعار سال را در پنج گزاره مبتنی بر سخنانه حکیمانه رهبر معظم اینچنین تبیین و اذعان داشت: در تحقق شعار سال امید آفرینی و تبیین مقولات امیدزا و همچنین توجه به مبحث رسانه که در حال حاضر تحت امپراطوری رسانه غرب است به صورت علمی مدنظر قرار گیرد.

ایشان خاطرنشان کرد: اتحاد اجتماعی با شکل دهی حلقه‌های میانی و توجه و اهتمام به اعتماد عمومی در سطح جامعه تقویت شود.

وی در پایان سخنان خویش در این جلسه شورا، بیان داشت: بارش برنامه‌های فرهنگی، هنری، رسانه‌ای و قرآنی در سال گذشته و به بارنشستن پروژه‌های عمرانی عرصه فرهنگ و هنر از جمله پلاتوهای نمایش و نگارخانه هنر سنندج و هنرستان دخترانه هنرهای زیبا از جمله مهمترین رویدادهای عرصه فرهنگ و هنر و رسانه بوده است.

کد خبر 6081731

دیگر خبرها

  • بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۳؛ تورم‌های بزرگتر در راه است؟
  • بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۳/ تورم‌های سهمگین در راه است؟
  • لزوم ارایه برنامه جامع در حوزه فرهنگ و اقتصاد برای تحقق شعار سال
  • امیدآفرینی در تحقق شعار سال مورد توجه باشد
  • معاون وزیر اقتصاد: به دنبال آرامش در فضای اقتصادی هستیم
  • شهدای هنر و رسانه مانع تحریف وقایع جنگ تحمیلی شدند
  • برگزاری نخستین یادواره ۲۸ شهید فرهنگ، هنر و رسانه کهگیلویه و بویراحمد
  • شهدای هنر و رسانه از تحریف وقایع جنگ جلوگیری کردند
  • پرداخت حدود ۵۳ میلیارد ریال وام تسهیلات مشاغل خانگی حوزه فرهنگ و هنر نیشابور
  • تعاونی‌های حوزه فرهنگ و هنر در استان‌ها فعال شوند