Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اتاق خبر»
2024-04-20@04:27:24 GMT

بورس نفتی می‌شود؟

تاریخ انتشار: ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۱۴۲۹۵

بورس نفتی می‌شود؟

به گزارش اتاق خبر،اخبار مختلفي از بورس مي‌رسد که نشان مي‌دهند اين بازار قصد خروج از مسير رشد را ندارد، آزادسازي 60 درصدي عرضه سهام عدالت و انتظار و گمانه‌زني‌هايي که در ارتباط با خبر گشايش اقتصادي رئيس‌جمهوري شکل گرفته، ‌باعث شده تا آثار مثبتي در بازار بورس شکل بگيرد. در همين زمينه «آرمان‌ملي» گفت‌وگويي با عباسعلي حقاني‌نسب، کارشناس ارشد بازار سرمايه، داشته که در ادامه مي‌خوانيد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مطرح شدن آزادسازي 60درصدي عرضه سهام عدالت چه تاثيري در روند رشد بورس خواهد داشت؟

قطعا آزادسازي 30 درصد ديگر سهام عدالت براي عرضه در بورس،‌ به ميزاني که در مرحله اول در بورس، تاثير گذاشت، تاثيرگذار نخواهد بود، يعني در مرحله اول آنهايي که نياز به پول داشته و به دنبال منابع بودند، نشان دادند که فروشنده هستند تا منابع را جذب کنند ولي واقعيت اين است زماني‌که اين افراد سهم خود را فروختند به آنها زيان وارد شد، چراکه قيمت سهام بعد از فروش آنها افزايش پيدا کرد. قاعدتا در مرحله دوم آزادسازي متوجه خواهند شد که چه ضرري نصيب آنها شده است. به همين دليل ميزان فروش و عرضه کمتر از حالت اول خواهد بود، ضمن اينکه سياست‌هايي را دولت در پيش گرفت تا سهام‌داران به ميزان 50 درصد ارزش سهام عدالت خود از بانک‌ها کارت اعتباري بگيرند که از يک طرف مي‌توانند مشکل مالي خود را حل و از طرف ديگر از مزاياي افزايش سهام استفاده کنند. اين نکته خيلي مهم است که در اين شرايط عرضه خيلي تاثيرگذار نبود و صرفا خبر خوشي براي دارندگان سهام عدالت است که مي‌توانند دارايي‌هاي خودشان را از اين طريق بفروشند، صرفا اطلاع از خبر آزادشدن سهام مي‌تواند خبر خوشي باشد ولي اين کار سمت عرضه را چندان تقويت نخواهد کرد.

خبري که دولت قرار است درباره گشايش اقتصادي بدهد و گمانه‌زني‌هايي که در اين باره انجام شده هم مي‌تواند در روند رشد بورس موثر باشد؟

رسانه‌ها درباره گشايش اقتصادي گمانه‌زني‌هاي زيادي کرده‌اند، به‌نظر مي‌رسد خبر خوب گشايش اقتصادي پيش‌فروش بشکه‌هاي نفت به مردم به صورت ريالي ولي بر پايه دلار و ارز باشد. اين اوراق پيش‌فروش هم به نفع دولت است و هم مردم. دولت مي‌تواند بخشي از کسري بودجه‌اي که دارد را از اين محل تامين کند و قاعدتا نمي‌شود اقتصاد را خيلي سريع از نفت جدا کرد، اما بخش ريالي کسري بودجه از اين محل تامين خواهد شد. اين اتفاق کمک مي‌کند تا از خلق بيشتر نقدينگي جلوگيري و تورم به مردم تحميل نشود و از اين جهت به نفع مردم و نظام اقتصادي است. اينکه مردم هميشه با خريد سکه و طلا در نوسانت قيمتي آن به دليل افزايش قيمت در بازارهاي جهاني و افزايش قيمت ارز منتفع مي‌شوند،‌ چون غير از طلا هيچ کالاي جايگزيني در بازار وجود ندارد. البته سهام وجود دارد ولي همه مردم نمي‌توانند خود را با متغيرهايي بازار سهام تطبيق دهند اگرچه مي‌توانند از طريق سبدگردان‌ها سهام خريداري کنند، اما به هرحال کالاهايي مانند بشکه‌هاي نفتي مي‌تواند جايگزين طلا در سرمايه‌گذاري مردم شود که البته مضرات سکه طلا را ندارند. مي‌دانيد که افزايش قيمت طلا و ارز بر يکديگر اثرگذار هستند، يعني بعضي اوقات که ظرفيت افزايش قيمت ارز و محدوديت خريد براي مردم وجود دارد آنها به سمت بازار طلا مي‌روند و متقابلا باعث افزايش بهاي ارز و در نتيجه افزايش قيمت کالاهاي ديگر مي‌شوند که تورم به همراه دارد، اما بشکه‌هاي نفتي اين مشکلات را ندارند ولي به هر حال بايد بازدهي خوبي براي خريداران داشته باشد و اين کار بستگي به شرايط انتشار دارد. البته اطلاعاتي درباره آن نداريم و اصلا معلوم نيست که خبر گشايش اقتصادي هم چنين چيزي باشد، اگر اين موضوع هم در دستور کار قرار گيرد مي‌تواند جايگزيني براي بحث سرمايه‌گذاري و کنترل نقدينگي باشد که خيلي بهتر از روش‌هايي نظير پيش‌فروش سکه و ارز که کاهش ذخاير را به دنبال دارد، هست.

در هفته‌هاي گذشته شاخص کل بورس از دو ميليون واحد گذشت، با توجه به اينکه با اين روش نقدينگي بيشتري جذب بازار سرمايه مي‌شود امکان دارد بازهم شاهد رکوردشکني شاخص باشيم؟

بله؛ چراکه روند جذب و ورود نقدينگي به بازار اصلا کاهش پيدا نکرده است و هر چقدر که ضريب نفوذ بازار سرمايه افزايش پيدا مي‌کند و در حال حاضر هم بيشتر افزايش يافته قطعا بيشتر در لايه‌هاي مختلف جمعيت مردم نفوذ خواهد کرد و جريان نقدينگي را از جاي جاي کشور و پس‌اندازهاي خرد و کلان را جمع‌آوري و به سمت بازار سرمايه مي‌آورد. چه بسا خيلي‌ها هم اعتقاد دارند حبابي که ممکن است در برخي از شرکت‌هاي بازار سرمايه ايجاد ‌شود خيلي بهتر از حباب 40 ساله بازار مسکن است. عملا در حباب مسکن مردم ضرر مي‌بينند و مشکلاتي براي آنها به وجود مي‌آيد چرا که کالاي اساسي محسوب مي‌شود، اما در حباب سهام عملا خيلي از مردم ضرر نمي‌بينند و دچار مشکل هم نمي‌شوند. حتي کمک مي‌کند تا بخشي از اين نقدينگي به سمتي حرکت کند که رونق توليد، اشتغال و کنترل تورم را در پي داشته باشد. نکته اساسي اين است که مثلا اعلام آزادسازي 60 درصد سهام عدالت خود تبليغي براي بازار سرمايه است. انتشار اوراق پيش‌فروش نفت آنطور که مطرح شده بايد در بورس قابل معامله باشد، يعني اين موضوع ضريب نفوذ بورس را در بين اقشار مختلف جامعه افزايش مي‌دهد و باعث مي‌شود که نقدينگي از سمت بازار پول و مسکن و غيره به سمت بازار سرمايه حرکت و سهم پول در بازار پول کاهش و در بازار سرمايه افزايش يابد تا بتواند دارايي‌ها را ‌جابه‌جا کند.

وضعيت بازار سرمايه را در هفته‌هاي آينده چطور پيش‌بيني مي‌کنيد؟

با توجه به شرايطي که وجود دارد، بازار سرمايه در هفته آينده بازار مثبتي خواهد بود، البته همه اينها متاثر از ورود جريان نقدينگي است و ديديم حتي دولت قصد دارد تا برخي از دارايي‌هاي خود را در قالب بلوکي به فروش برساند. از طرفي سمت عرضه را نيز تقويت کرده است، ولي نکته اينجاست که هر چقدر زمان مي‌گذرد و مسير طي مي‌شود خطرات آن هم بيشتر مي‌شود و بايد مردم خيلي آگاهانه‌تر تصميم بگيرند و با نگاهي بلندمدت در بازار سرمايه ورود کنند.

 

منبع: اتاق خبر

کلیدواژه: نفت بازار سرمايه گشایش اقتصادی بازار سرمایه افزایش قیمت سهام عدالت سمت بازار پیش فروش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.otaghnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اتاق خبر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۱۴۲۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مردم به جای سرمایه گذاری در بانک؛ نفت بخرند!

تین نیوز

سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی گفت: اگر مردم نفت خام را خریداری و یا در پروژه های نفتی سرمایه گذاری کنند، می توانند از محل فروش اوراق نفت خام در بورس یا صدور نفت و میعانات کسب درآمد کنند.​

به گزارش تین نیوز به نقل از اقتصاد آنلاین، سید حمید حسینی در ارزیابی سرمایه گذاری مردمی در صنعت نفت اظهار داشت: ورود سرمایه های مردمی به بخش صنعت نفت از سال ۷۴ به بعد به بخش پایین دست صنعت نفت مخصوصا فراورده های ویژه مجاز شد و از آن زمان بخش خصوصی توانست در حوزه روغن، قیر و پارافین و.. در مرحله بعد در حوزه هیدروکربورها و پالایشگاه های کوچک ورود کند، اکنون بخش خصوصی در بخش پایین دست صنعت نفت حضور دارد و سرمایه گذاری کرده و صادرات دارد.

حسینی افزود: اکنون تعداد زیادی واحدهای قیرسازی و واحدهای تصفیه روغن داریم. سالانه ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن روغن مصرف شده را دوباره پالایش می کنند و به ظرفیت تولید باز می گردانند و به این ترتیب به محیط زیست هم کمک می کنند، ضمنا بیش از ۶ میلیون قیر تولید می شود  که پس از رفع نیاز داخلی سالانه بیش از ۴ میلیون تن ان صادر می شود و درآمد ۱.۵ میلیاردی برای کشور دارد. همچنین بیش از ۱۰۰ واحد هیدروکربوری در کشور داریم که توسط بخش خصوصی سرمایه گذاری شده است.

وی گفت: نه تنها برخی بخش های حوزه نفت بلکه در بخش گاز، گاز مایع، توزیع و بسته بندی و همچنین چند واحد بزرگ پتروشیمی با سرمایه بخش خصوصی راه اندازی شده است، بنابراین بخش خصوصی در بخش پایین دست نفت، گاز و پتروشیمی حضور دارد و شکی نیست که مانعی هم برای حضور بخش خصوصی در پایین دست وجود ندارد.​

حسینی درباره امکان استفاده از سرمایه مردم برای توسعه بخش کلان نیز گفت: اکنون بستری فراهم شده  است از جمله اینکه  بورس انرژی به کمک وزارت نفت اوراق سپرده نفتی را بفروش می رساند، یعنی اشخاص می توانند به جای اینکه پول خود را در بانک سرمایه گذاری کرده و یا ارز بخرند؛ بشکه نفت خریداری کنند و با توجه به اینکه ریالی خریداری می کنند؛ می توانند به صورت دلاری آن را صادر کرده و یا در بورس انرژی بفروش برسانند، همچنین این امکان وجود دارد که اگر به میزان ۷۰۰ هزار بشکه نفت بخرند؛ بتوانند صادرات داشته باشند، بنابراین این بنوعی پیش پرداخت خرید نفت است که منابع آن در اختیار شرکت ملی نفت قرار می گیرد.

حسینی بیان داشت: بورس طرح هایی دارد که سهام پروژه ها برای تکمیل در بورس عرضه می شود و مردم سهام را خریداری کرده و در پروژه سهیم می شوند. ​

همکاری با E&Pها

وی توضیح داد: برنامه دیگری که در برنامه هفتم صورت گرفته اجازه داده شده که بخش خصوصی بتواند در بخش بالادست صنعت نفت حضور داشته باشد یعنی اگر بخش خصوصی سرمایه داشته باشد؛ می تواند توسعه میدان نفتی و گازی، چاه دست دوم، جمع آوری گازهای فلر را بعهده بگیرد، یعنی همان اقداماتی که تاکنون دست شرکت ملی نفت بوده را انجام داده و مشارکت کند و باتوجه به اینکه بخش خصوصی خود نمی تواند این کار را انجام دهد حدود ۱۷، ۱۸ شرکت E&P در کشور شناسایی و راه اندازی شده که بخش خصوصی داخلی و خارجی می تواند با همکاری با این شرکت ها پروژه های نفتی را به اجرا برساند، بنابراین بسترهایی برای حضور بخش خصوصی فراهم شده است.

عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تصریح کرد: پیشنهاد دیگری هم مطرح بود و آن اینکه دولت پروژه ها را به شرکت های معتبر و قابل اعتماد واگذار کند و این شرکت ها در زمان شروع پروژه اوراق مشارکت بفروشند و از محل این منابع پروژه را آغاز کنند قاعدتا وقتی پروژه استارت بخورد و بخشی از آن راه اندازی شود؛ می توان سهام را به فروش رساند و همین اوراق مشارکت را تبدیل به سهام کرد یعنی وقتی مردم احساس کنند اوراق مشارکتی که خریداری کرده اند در یک پروژه ای که ارزش افزوده بالایی دارد؛ بکار گرفته شده؛ استقبال می کنند.

وی گفت: پروژه های نفتی می توانند به پروژه های سودآور تبدیل شوند و قاعدتا مردم آمادگی پیدا خواهند کرد که اوراق مشارکتی را که خریداری کرده اند تبدیل به سهام کنند و در پروژه ها شراکت کنند، ضمن اینکه در بورس انرژی هم شرکت نفت از طریق ابزاری برای تامین مالی استفاده می کند.

حسینی ادامه داد: پیشنهادات دیگری هم مطرح شد که باتوجه به اینکه پیش بینی می شود حدود ۲۰ میلیارد دلار اسکناس در اختیار مردم باشد که برای حفظ ارزش پول خریداری و نگهداری می کنند؛ اگر اجازه دهیم مردم یا نفت خام را خریداری کنند و یا در پروژه های نفتی سرمایه گذاری کنند و دولت مکلف می شود که از محل فروش نفت خام و گاز؛ ارز را به سرمایه گذاران برگرداند، اینها روش های مختلفی است که می شود انجام داد.

ابرکمپانی ها با پول مردم چه می کنند؟

وی خاطرنشان کرد: در دنیا این اقدامات براحتی از طریق بورس انجام می شود یعنی شرکت هایی مثل شل، بی پی توتال و.... شرکت های بورسی هستند و هر زمان پروژه جدیدی را معرفی کنند؛ می توانند براحتی میلیون ها دلار در بورس تامین مالی کنند، اما با توجه به اینکه شرکته ای ما هنوز دولتی هستند و بورسی نشده اند با این مشکل مواجه هستیم که باید ابزار جدیدی برای حضور مردم و جذب سرمایه بخش خصوصی تعریف کنیم.

کرسنت هم به مردم سهام فروخت

عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی همچنین گفت: مثلا شرکت کرسنت به محض اینکه با ایران قرارداد خرید گاز را منعقد کرد سهام پروژه را در بورس عرضه کرد و مردم کل سهام این شرکت را خریداری کردند و از این طریق براحتی توانست منابع مورد نیاز اجرای پروژه را تامین کند بنابراین ما نیز باید به این سمت برویم که نهایتا پروژه ها دست بخش خصوصی بیایند و شرکت ها از طریق بورس تامین مالی کنند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت
  • مردم به جای سرمایه گذاری در بانک؛ نفت بخرند!
  • بورس سرخپوش شد، سکه آمپر چسپاند؛ آیا سفر مردم بی تاثیر از دلار آزاد است؟
  • توجه اهالی بازار سرمایه به نقدشوندگی و حمایت از شاخص‌ساز‌ها جلب شد
  • شرکتی که به دنبال فروش سهام ایران خودروست
  • گلایه رئیس سازمان بورس از سود بانکی ۳۰ درصدی؛ مردم به سمت سهام نمی‌آیند!
  • خبر مهم عشقی درباره زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت
  • ۲۰۰ شرکت در راه بازار سهام
  • زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت
  • جزئیات جدید از واریز سود سهام عدالت