Web Analytics Made Easy - Statcounter

مرحوم موسویان عمر علمی خود را در زمینه نگاه سیستمی به فقه اقتصاد و پیاده سازی آن در اقتصاد ایران صرف کرد و در این زمینه کتاب‌هایی از جمله «بازار سرمایه اسلامی» را به نگارش درآورد.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، حجت الاسلام ولمسلمین سید عباس موسویان عضو شورای فقهی بانک مرکزی و بورس اوراق بهادار روز گذشته به دلیل ابتلا به بیماری کرونا درگذشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این استاد اقتصاد حوزه و دانشگاه از صاحب‌نظران و اندیشمندان حوزه فقه اقتصادی و بانکداری بدون ربا بود. وی تحصیلات خود را در رشته اقتصاد دانشگاه‌های مفید و شهید بهشتی طی کرد و همچنین دوره تخصصی بازار سرمایه اسلامی را نیز در مالزی گذرانده بود. موسویان مدرک دکتری فقه اقتصادی را نیز از حوزه علمیه قم اخذ کرد و در دانشگاه‌های مختلف و مراکز مختلفی به تدریس اقتصاد اسلامی و ابعاد مختلف آن پرداخت.

مرحوم موسویان عمر علمی خود را در زمینه نگاه سیستمی به فقه اقتصاد و پیاده سازی آن در اقتصاد ایران صرف کرد و در این زمینه کتاب‌هایی از جمله «بازار سرمایه اسلامی»، «بانکداری اسلامی»، «مبانی بانکداری اسلامی»، «تجربه بانکداری بدون ربا در ایران» تالیف کرد. کتاب‌ها و نظرات وی در بسیاری از پایان‌نامه‌ها و مقالات علمی بحث و بررسی قرار گرفته و به علت دارا بودن مطالب غنی و نو مرجع علمی پایان نامه‌ها و  مقالات علمی در حوزه اقتصاد اسلامی به خصوص بازار سرمایه قرار گرفته است.

از این استاد اقتصاد اسلامی مقالات متعددی در حوزه بانکداری بدون ربا، ابزارهای مالی اسلامی، بازار سرمایه اسلامی و اقتصاد مقاومتی منتشر شده که محل رجوع سایر آثار علمی و تحقیقاتی شده است.

یکی از تالیفات مهم حجت الاسلام ولمسلمین موسویان مهم کتاب «ابزار‌های مالی اسلامی (صکوک)» بوده که به چارچوب نظری و اجرایی این ابزار تامین مالی پرداخته است.

سید عباس موسویان در سال‌های اخیر عضو هیئت امنا و هیئت علمی دانشگاه امام صادق علیه السلام، عضو انجمن اقتصاد اسلامی و انجمن مالی اسلامی و استاد تمام پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی نیز بود. وی همچنین اولین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی را به دلیل نظریه‌پردازی در زمینه اقتصاد اسلامی دریافت کرد که حاصل تلاش این شخصیت علمی و فقهی اقتصادی بوده است.

همه واکنش‌ها درباره فوت سیدعباس موسویان

در پی فوت ناگهانی عضو شورای فقهی بانک مرکزی و بورس اوراق بهادار افرادی همچون عبدالناصر همتی، طیب‌نیا، سیف و سایر مسئولان اقتصادی و بانکی ابراز تاثر کردند و پیام‌هایی را منتشر کردند. رهبرمعظم انقلاب نیز در پیامی فوت حجت الاسلام موسویان را ضایعه‌ای خواندند و بیان کردند «ایشان از متخصصان فقه اقتصادی و صاحبنظر در بانکداری اسلامی و دیگر مسائل مالی فقه بودند و فقدان ایشان ضایعه است.»

انتهای پیام/4141

منبع: آنا

کلیدواژه: بازار سرمایه اسلامی شورای فقهی بانک مرکزی سید عباس موسویان بازار سرمایه اسلامی اقتصاد اسلامی فقه اقتصاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۱۹۷۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نوسازی مرجعیت

 

آن موقع، من کلاس ۶ ابتدایی بودم، رحلت ایشان۱۳۴۰/۱/۱۰ بود و بنده در همان زمان توفیق آن‌ را داشتم که به شهر قم رفتم و در چهلم آن بزرگوار با اخوان حاج آقا مرتضی  وحاج آقا مجتبی تهرانی ( شهید کلهری)  بر سر مزار ایشان شرکت کردیم.

هنوز ساختمان مسجد اعظم نیمه کاره بود، و در مرحله سفت کاری قرار داشت، و به نازک کاری نرسیده بود، حضرت آیت العظمی بروجردی رضوان الله تعالی علیه،  باعث اعاده حیثیت شیعه اثنی عشری در جهان اسلام و همین‌طور در جهان آن‌ روزگار شد و همین‌طور باعث درخشش در دنیای غرب، که ایشان را  به‌عنوان پاپ مسلمانان جهان می شناختند و ساده زیستی ایشان را با زندگی تجملی و اشرافی پاپ کاتولیک ها و... مقایسه می‌کردند، همان‌طور که مسجد اعظم قم سفت کاری شده برای نازک کاری تحویل حوزه علمیه قم گردید، همین‌طور نیز جایگاه مرجعیت تامه تحویل مرجع تقلید بعدی حضرت خمینی(س) شد.

از زمانی‌که علمای برجسته و هوشیار و تجربه دیده و آگاه به زمانه، پس از رحلت آیت الله حاج سیدابو الحسن اصفهانی، رحمت الله علیه، به‌فکر افتادند تا مرجعیت شیعه را در ایران و در رأس حوزه‌ی علمیه قم نگاهدارند لذا پس از عمل جراحی حضرت آیت الله بروجردی  به بیمارستان فیروز آبادی شهر ری تهران، به عیادت ایشان رفتند و از  آن بزرگوار خواستند تا ایشان پس از رفع کسالت به قم تشریف ببرند، و مدیریت حوزه قم را به‌دست بگیرند.

حضرات آیت الله آخوند همدانی، آیت الله کرمانشاهی، آیت الله نیشابوری ، آیت الله سید احمد خوانساری، آیت الله سید روح الله خمینی، آیت الله میرزا عبدالعلی تهرانی ( شهید کلهری ) که نماینده مرحوم آقا سید ابوالحسن اصفهانی بودند به عیادت آیت الله العظمی بروجردی رفتند و از ایشان خواستند تا به قم تشریف ببرند و محور حوزه علمیه قم و مرجع تقلید عموم مردم ایران و شیعیان جهان باشند.

از تمام اطرافیان و درخواست کنندگان از آیت الله بروجردی به اسکان در شهر مقدس قم برای اقامت و تقبل مسئولیت سنگین مرجعیت شیعه درقم، به‌جز آیت الله روح الله خمینی، بقیه‌ علماء به اطراف و اکناف کشور رفتند برای تبلیغ مرجعیت آیت الله بروجردی، فقط آیت الله خمینی متواضعانه در کنار ایشان در قم ماندند، و در برخی از موارد اتفاقات پر التهاب سیاسی مثل ماجرای سید علی اکبر برقعی درقم، جناب خمینی به‌عنوان نماینده تام الاختیار آیت الله بروجردی وارد مساله شد و قضیه را فیصله دادند.

آیت الله خمینی در اکثر درس‌های آیت الله بروجردی همچون طلبه‌های جوان دو زانو در برابر آیت الله بروجردی می نشستند و در حالی‌که در همان زمان خودشان از مدرسین مقبول حوزه علمیه قم بودند اما در محضر آیت الله بروجردی مثل یک طلبه‌ جوان  به فرمایشات ایشان گوش می‌کردند در حالیکه هم سن و سالان آیت الله خمینی، در آخرین صف به دیوار شبستان تکیه می دادند، اما حاج آقا روح الله در میان طلاب جوان مودب  و دو زانو نزدیک معظم‌له در دروس شرکت  می کردند!

لذا پس از رحلت آیت الله بروجردی که دنیای سیاست و دین و مذاهب  آن‌روز را تکان داد شایسته‌ترین جانشین ایشان ، از دید نخبگان، و پختگان  حوزه، حضرت آیت الله خمینی بود، گرچه شاه با سفارش مشاوران آمریکایی، انگلیسی و... برای کوتاه کردن دست مرجعیت از سیاست و قطع بازوی مرجعیت از دخالت در امور سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و... در کشور بود، لذا با توصیه مشاوران خود  پیام تسلیت برای درگذشت آیت الله بروجردی را به شهر مقدس نجف و برای مرجع تقلید بعدی  به زعم خودشان،  یعنی حضرت آیت الله حکیم فرستاد، نه به قم،  و نه به آیت الله خمینی، یا مرجع دیگری در ایران.

این درحالی بود که امیر عباس هویدا که آن‌زمان هنوز هیچ پست مهم دولتی نداشت و فقط  به‌عنوان یک روزنامه‌نگار وابسته به بابیت و استعمار سردبیر یک نشریه وابسته به شرکت ملی نفت ایران بود ( شرکت نفتی که زیر نظر آمریکائی‌ها و انگلیسی ها و... بود) او در نشریه متعلق به شرکت ملی نفت، از آیت الله خمینی،  به‌عنوان یکی از مهم ترین جانشینان مرجعیت در ایران نام برد!

به‌هر صورت، اسکلت جایگاه مرجعیت تامه نه فقط در ایران، بلکه در جهان، که با استحکام  توسط آیت العظمی بروجردی نوسازی و برپا شده بود، پس از رحلت  آیت الله العظمی بروجردی به آیت الله آقا سید روح الله خمینی رسید و حقا و انصافا ایشان جانشین خلف آیت الله بروجردی بودند تا این جایگاه مهم را به آیت الله خامنه ای حفظه‌الله سپردند، تا ان‌شاءالله تحویل حضرت صاحب الزمان (عج) بشود.

اللهم عجل  لولیک فرج

دیگر خبرها

  • مناطق آزاد و ویژه اقتصادی باید به موتور پیشران اقتصاد تبدیل شوند
  • مردمی سازی اقتصاد در استان بوشهر عملیاتی شده است
  • نهاد‌های اقتصادی نباید سرمایه گذار را دغدغه‌مند کنند
  • تجهیز ۲۰ بسته برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در گردشگری کرمان
  • مراسم تقدیر از دست اندرکاران جشنواره جایزه ملی ثریا برگزار شد
  • نقش برجسته صنعت نفت در تحقق رشد اقتصادی ۱۴۰۲
  • مدیریت صحیح بانک مرکزی در شرایط فعلی
  • نوسازی مرجعیت
  • دانشگاه صنعت ماشین‌سازی تاسیس می‌شود
  • امشب: مراسم سالگرد آیت‌الله بروجردی در مسجد اعظم قم/ 3 ویژگی مرجع فقید