Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «آفتاب»
2024-04-24@04:00:22 GMT

مصدق به روایت هدی صابر

تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۲۷۳۰۷

مصدق به روایت هدی صابر

آفتاب‌‌نیوز :

سال‌هاست دهه آخر مرداد، نام مصدق را در جراید و رسانه‌ها می‌شنویم. مجالی برای موافقان و مخالفان یکی از تاریخ‌سازان ایران. نامی که با واقعه مهم ملی شدن صنعت نفت گره‌ خورده است؛ اما گویا این ماجرا و بعد کودتای 28مرداد سایه سنگینی بر نیمه دیگر شخصیت او انداخته است. آن نیمه را شاید معدود دوستدارانش در کتب تاریخی و خاطرات اطرافیان خوانده باشند و اکثریت، کماکان از مصدق دو وجه را بیشتر نمی‌دانند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همان دو که ذکرشان رفت.

حسب اتفاق، به تماشای فیلم مستندی نشستم ساخته یک نامدار دیگر. یک شاگرد که شیفته استاد خود بود و به روایت اطرافیان «سیره مصدق» سخت در او اثر گذاشته بود. زنده‌یاد «هدی صابر». سیره مصدق در فیلم مجموعه‌ای از برخوردها، جاذبه‌ها، حب وبغض‌ها، بخشش‌ها، انجام تکالیف قانونی و شرعی در حق دیگران، عامل بودن به قانون در حد اعلی و مجموعه‌ای از خاطرات اطرافیان خود اوست. هدی صابر برای ساخت فیلم به قلعه احمدآباد می‌رود. «خوش‌تر آن باشد که سرّ دلبران/گفته آید در حدیث دیگران». فیلم بر پایه مصاحبه تهیه می‌شود. از جمع کمتر از ده‌نفری که روایت آن‌ها شنیده می‌شود، اکثر مصاحبه‌شوندگان آدم‌های معمولی قلعه احمدآباد هستند. آشپزها، باغبان، مباشر، نگهبان مأمور نظم و... تنها دو چهره سیاسی و یک نوه مصدق (دکتر محمود مصدق) در فیلم حضور دارند. حسن شاه‌حسینی، از یاران مصدق در جبهه ملی، می‌گوید:«مصدق به شکل یک میلیونر به نخست‌وزیری رسید و در آخر عمر به شکل یک مفلس درگذشت.»

بعضی از خصوصیات مصدق که در این فیلم روایت می‌شود، در تضاد با روایت رسمی است. نسل بعد از انقلاب، بسیار شنیدند که مصدق مسلمان نبود ولی اینجا، با یکی از محکم‌ترین ادله اثبات دعوی، چندین شاهد عادل شهادت می‌دهند که دکتر محمد مصدق، یکی از عامل‌ترین مسلمانان به‌تمامی تکالیف شرعی بوده است؛ علی‌الخصوص تکالیف مالی. انفاق، زکات، هبه، خمس، صدقه، قرض، کمک به ایتام، وسواس در حق‌الناس همه و همه از دستورات اسلام هستند که محمد مصدق، عامل به تک‌تک آن‌ها بوده است. درجایی از فیلم، یکی از خدمتکاران از مأموریت محوله می‌گوید که باری را با کامیون به تهران آورده و بازمی‌گردد، می‌گوید: «هر وقت چنین مأموریتی بود، الزاماً بایستی شب را در تهران می‌ماندیم. چون آقا (دکتر مصدق) معتقد بود اگر بلافاصله برگردیم، به خاطر خستگی راننده، امکان تصادف وجود دارد. در همین مأموریت حین عبور از محل کامیون ممنوع، افسر پلیس کامیون را متوقف کرده تا پنج تومان جریمه کند. با مقاومت این خدمتکار، او به پلیس پیشنهاد دو تومان رشوه می‌کند و پلیس باز زیر بار نمی‌رود که مصدق مرد قانون است. نکند تو قصد داری با این کار مرا از کار ساقط کنی.» بعد راضی می‌شود دو تومان بگیرد و قال قضیه را بکند. در بازگشت از مأموریت، در میانه صورتحساب هزینه‌ها، مصدق متوجه دو تومان تحت عنوان «حق حساب» می‌شود، با خود او سخت برخورد می‌کند و با تنبیه‌اش او را ملزم به رعایت قانون می‌نماید. باز یکی از راویان می‌گوید همسر یکی از خدمه شکایت آورد که شوهرش چندی است شب‌ها منزل نمی‌آید. مصدق مأمور می‌گمارد تا بررسی شود. متوجه می‌شوند او با دیگری ازدواج کرده، مصدق سخت ناراحت می‌شود، او را تنبیه و از مسئولیتی که داشته برکنار می‌کند. یا جای دیگر همسرشان به وی می‌گوید «یک زن مراجعه کرده با شما کار دارد.» مصدق دلخور می‌شود که «چرا گفتی یک زن. او یک خانم است. همان‌طور که خودت یک خانم هستی.»

راویان فیلم، یکی در پی دیگری، بر حسن خلق مصدق تأکید می‌کنند؛ بر این‌که تا چه میزان به فکر فقرا بود. در قریه احمدآباد، نظم و قانون حکم‌فرما بود. او درس حقوق خوانده بود، در بهترین دانشگاه‌های اروپایی و خوب می‌دانست چگونه قوانین را اجرا بکند. برخی راویان قصه احمدآباد، تاکید دارند که نخست‌وزیر برکنار شده ایران، در محیط کوچک‌تر، حکومتی بر پایه عدل و انصاف بناکرده که تا حد زیادی تبلور «مدینه فاضله» بوده است. در آستانه سالگرد کودتا علیه مردی هستیم که سخت ایران را دوست داشت. به ملت عشق می‌ورزید. متعبد و عامل به اسلام بود. بی‌آنکه دم از هیچ‌کدام بزند.

منبع: روزنامه همدلی

منبع: آفتاب

کلیدواژه: مصدق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت aftabnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آفتاب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۲۷۳۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایت مجید قناد از سخت‌گیری‌های عجیب صداوسیما

آفتاب‌‌نیوز :

مجید قناد، مجری معروف صداوسیما در برنامه «برمودا» از سخت‌گیری‌های عجیب صداوسیما در دهه شصت میگوید. دست زدن بچه‌ها در برنامه ممنوع بود. باید یک انگشتی تشویق میکردند. چنیدن بار ضبط میشد.

منبع: سایت برترینها

دیگر خبرها

  • روایت کانال 14 اسرائیل در اتفاقات اصفهان
  • صابر کاظمی در کویت به ته خط رسید!
  • حمله موشکی ایران به روایت تابلو‌های شهری
  • روایت شهادت محسن حججی از زبان پدر و مادرش + فیلم
  • قتل رییس شهربانی مصدق؛ مقدمه چینی کودتای ۴ ماه بعد
  • قتل رییس شهربانی مصدق؛ مقدمه چینی کودتای 4 ماه بعد/ چرا تیمسار را به غار بردند؟/ بقایی: کار من نبود
  • روایت مجید قناد از سخت‌گیری‌های عجیب صداوسیما
  • روایت مادری که محجبه شد/ای که مرا خوانده ای راه نشانم بده!
  • از شیدایی به رضاخان تا قلع و قمع مخالفان مصدق!
  • فیلم/ روایت عمو قناد از دلیل جدایی از فیتیله‌ای ها بعد از ۱۰ سال!