Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-03-29@12:04:22 GMT

زندگینامه ایرج رحمانپور (۱۳۳۵–)

تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۳۰۶۰۸

زندگینامه ایرج رحمانپور (۱۳۳۵–)

همشهری آنلاین – محمد بلبلی: رحمانپور خواننده، شاعر و ترانه‌سرای ایرانی‌ است که آثار بسیاری درباره فرهنگ موسیقایی لرستان و منطقه زاگرس منتشر کرده است. وی دوران کودکی و نوجوانی را در شهر کوهدشت به همراه خانواده‌ گذراند و تحصیلات دوران ابتدایی و دبیرستانی را در این شهر طی کرد. بعد از اتمام تحصیلات به استخدام آموزش و پرورش درآمده و به‌عنوان معلم در مدارس منطقه کوهدشت مشغول به تدریس شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موسیقی در لرستان جایگاه ویژه‌ای دارد، موسیقی‌ای حماسی، متاثر از فرهنگ و جغرافیای این منطقه که هر شنونده حتی غیر لر را تحت تاثیر قرار می‌دهد، رحمانپور نیز در این فرهنگ غنی پرورش یافت و عشق و علاقه او به موسیقی و مردم این دیار از وی هنرمندی یگانه ساخت. رحمانپور به خاطر داشتن چند ویژگی نقطه عطفی در موسیقی لرستان محسوب می‌شود و جایگاه رفیعی در شعر و موسیقی این منطقه دارد.

نخست، تسلط او بر فرهنگ بومی و تاریخ، موجب شده تا او به بخشی از حافظه فرهنگی و هنری مردمان زاگرس‌نشین تبدیل شود. دوم این‌که جنس صدا و طنین حنجره و آوازش از بطن تاریخ و اساطیر قوم زاگرس‌نشین برخاسته است. سومین ویژگی رحمانپور تسلط عمیق وی بر زبان و ادبیات منطقه است. چهارم، فردیت نبوغ‌آمیز وی در تلفیق شعر و موسیقی است چنانکه بجز تعدادی اندک، شعر اکثر ترانه‌ها و تصانیفی که خوانده، سروده خود اوست.

رحمانپور تبحر خاصی در خواندن آوازهای «هوره» و «مویه» دارد. همچین آشنایی با موسیقی کار، آیین‌های نمایشی، موسیقی سوگ، موسیقی جشن، حماسه، لالایی‌ها و اسطوره‌ها موسیقی او را به موسیقی‌ای ریشه‌دار و اصیل تبدیل کرده است.

وی موسیقی مقامی و ملودی‌های فولکلور را با جریان‌های اجتماعی و سیاسی تاریخ معاصر تلفیق کرده و همواره صدای جامعه خود بوده، به همین دلیل ایرج رحمانپور را «حنجره زخمی زاگرس» نامیده‌اند.

رحمانپور همواره با جامعه همراه بوده و مسائل اجتماعی مانند آوارگان شیمیایی حلبچه، زلزله زدگان بم، زلزله زدگان رودبار و منجیل، جنگ ایران و عراق، خودسوزی زنان در ایلام و لرستان و... و. را در موسیقی گنجانده و منعکس کرده است.

مردم لر او را بیشتر با عنوان شاعر غمگین ترانه‌های ایل می‌شناسند. کتابی نیز از اشعار رحمانپور با عنوان «دسمه بیر» (دستم را بگیر) به چاپ رسیده است، همچنینن برخی از اشعار وی در نشریاتی از جمله نشریه پایاب در سال ۱۳۸۲ منتشر شده است.

مجموعه کامل اشعار لری و لکی وی در کتابی با عنوان «تو را می‌نویسم، سرزمینم» توسط سهراب آزادی گردآوری و به فارسی ترجمه شده است.

از ایرج رحمانپور آثار بسیاری منتشر شده که از میان آنها می‌توان به «اینه اشک»، «گل آتش»، «ستین امید»، «هنا»، «ستین اشکسه»، «بهار باد» اشاره کرد.

کد خبر 539335 برچسب‌ها مجله زندگينامه چهره‌هاي موسيقي نواحي و مقامي استان لرستان

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: استان لرستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۳۰۶۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عزم مسئولان برای افتتاح کتابخانه درجه یک دورود در دولت سیزدهم

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان لرستان، روح‌الله لک علی‌آبادی به همراه مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و کتابخانه‌های عمومی لرستان از روند تکمیل کتابخانه درجه یک دورود بازدید کرد و گفت: این طرح ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که امیدواریم با تلاش مسئولان استانی و شهرستان در دولت سیزدهم به بهره برداری برسد.

وی با بیان اینکه این مجموعه در صورت بهره‌برداری پس از ۱۷ سال ۴۰ خدمت را به همشهریان دورودی ارائه می‌دهد، افزود: این کتابخانه به بهترین امکانات تجهیز خواهد شد.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی لرستان هم در این بازدید با اشاره به اینکه در استان، ۱۰ طرح کتابخانه‌ای در دست ساخت است، گفت: با تکمیل این ۱۰ طرح، متراژ کتابخانه‌های لرستان ۱۶ هزار متر مربع افزایش می‌یابد.

به گفته سیدسجاد راستخانه، سال گذشته ۱۰ هزار نفر به اعضای کتابخانه‌های لرستان اضافه شد و تعداد اعضا به ۴۰ هزار نفر رسید.

روانشاد، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان هم گفت: با توجه به ظرفیت‌های موجود، پیوست‌های فرهنگی دورود تقویت خواهد شد و برنامه‌های مرتبط با موضوع کتاب و کتابخوانی در شهرستان گسترش خواهد یافت.

در شهرستان دورود به ازای هر ۱۰۰ نفر کمتر از یک مترمربع زیربنای کتابخانه‌ای وجود دارد که با افتتاح و بهره‌برداری از کتابخانه درجه یک این شهرستان، متراژ کتابخانه‌ها و سرانه کتابخانه‌ای دو برابر خواهد شد.

دیگر خبرها

  • اهمیت زبان هنر در تبیین ارزش‌های انقلاب اسلامی
  • نقش راهبری هنرمندان در تحقق شعار سال
  • عزم مسئولان برای افتتاح کتابخانه درجه یک دورود در دولت سیزدهم
  • اهمیت فرهنگ و هنر در ترویج ارزش‌های اسلامی
  • هنرمندان در تحقق شعار سال باید پیش‌رونده و پیش‌برنده باشند
  • برگزاری ضیافت اندیشه در کوهدشت
  • نگین زاگرس، پذیرای مسافران نوروزی
  • آبان ۱۴۰۲؛ شورای فرهنگ عمومی تحت تأثیر «آقای همساده» در «مهمانی» ایرج طهماسب!
  • آبان ۱۴۰۲؛ شورای فرهنگ تحت تأثیر «آقای همساده» در «مهمانی» ایرج طهماسب!
  • تقویت بنیه فرهنگی در شهرستان‌های لرستان