Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین نیوز

تعدادی از اهالی روستاهای بخش غیزانیه اهواز خواستار رایگان شدن و حذف هزینه تردد در آزادراه خلیج فارس ( اهواز - بندرامام) شدند.

۱۵ روستای بخش غیزانیه در شرق اهواز که در نزدیکی آزادراه خلیج فارس  قرار دارند، برای تردد ناچار به پرداخت هزینه عوارض آزاد راه هستند. اهالی این روستاها از زمان بهره‌برداری آزادراه با این مشکل روبه رو ، و نسبت به این مساله معترض هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سه‌شنبه هفته جاری تعدادی از این روستاییان با خودروهای خود در کنار عوارضی تجمع کردند تا بلکه مشکلشان به گوش مسوولان برسد.

دهیار روستای "روزنه" در بخش غیزانیه در این باره گفت: اهالی این روستاها برای تردد به شهر از یک ماه پیش، ناچار هستند که برای رفت و برگشت سواری ۴۰ هزار ریال و وانت ۵۰ هزار ریال بپردازند، که این مساله مورد اعتراض مردم است.

علی بالدی افزود: از زمان بهره‌برداری این آزادراه، در مقاطعی عوارض از روستاییان اخذ می‌شد و در مواقعی نیز روستاییان حاضر به پرداخت نمی‌شدند و به دلیل اعتراض آنها این هزینه حذف شد. پارسال با اعلام مسوولان آزادراه برای دریافت مجدد عوارض، مردم در اواخر سال تجمع کردند و دوباره تردد رایگان شد اما از یک ماه پیش دوباره پرداخت عوارض برقرار شده، و به روستاییان اعلام شده که برای دریافت کارت اعتباری الکترونیک تردد اقدام کنند اما به دلیل اجباری شدن پرداخت عوارض و جریمه سنگین در صورت پرداخت نکردن، بیشتر روستاییان از این طرح استقبال نکردند.

به گفته وی روستاهای "روزنه"، "غدیرحبسه"، "شریفیه"، "ابوکبیریه"، "مدینات"، "حفیره"، "خسروی"، "بگعان یک و۲"، "منثر"، "طنبور رویشد"، "ام الطرفه" و "شعیمط یک و۲و۳" در بخش غیزانیه که در مسیر آزادراه هستند با این مشکل روبه‌رو هستند.

وی اضافه کرد: مردم ناچار هستند برای انجام کارهای روزمره به شهر تردد داشته باشند، و چون این روستاها بازار ندارند برای خرید نیاز و یا خرید آب هم به شهر می‌روند، در حالی که فاصله تا شهر فقط نیم ساعت راه است؛ برخی از مردم از جمله خودم بعضی وقت‌ها چند بار مجبور به گذشتن از عوارضی و پرداخت پول هستیم که این قابل قبول نیست.

بالدی ادامه داد: اهالی این روستاها مشکلات مالی بسیاری دارند و هزینه عوارض آزادراه هم به آنها تحمیل شده است، در حالی که این ظلم است و حق این روستاییان است که تردد روزانه خود را بدون پرداخت هزینه داشته باشند، این در حالیست که شرکت آزادراه هیچگونه خدمات و یا ارزش افزوده‌ای به بخش غیزانیه پرداخت نمی‌کند.

وی هرگونه توافق برای پرداخت هزینه عوارض آزادراه را رد کرد و گفت: یک جلسه تحمیلی برگزار کردند و به ما اعلام کردند که برای هر تردد باید ۲۰ هزار ریال بپردازید، اما ما در همان جلسه هم گفتیم که این را نمی‌پذیریم.

بالدی افزود: چند ماه پیش هم تجمعی در اعتراض به هزینه عوارض آزادراه صورت گرفته بود و دیروز دومین تجمع روستاییان در کنار عوارضی آزادراه بوده که تعدادی از اهالی سه روستا آمده بودند، چون مردم دیگر از تجمع و برخورد احتمالی نیروی انتظامی می‌ترسند.

وی تاکید کرد: این مساله تاکنون چندین بار از طریق مسوولان پیگیری و با استاندار خوزستان و فرماندار اهواز مکاتباتی صورت گرفته و وعده‌هایی نیز برای رایگان شدن تردد مردم داده‌اند اما هیچکدام عملی نشده است.

پیگیری برای حذف عوارض آزادراه

بخشدار غیزانیه نیز در این باره گفت: رایگان شدن تردد از آزادراه خلیج فارس برای اهالی روستاهای مسیر، در حال پیگیری است اما هنوز به نتیجه نرسیده است.

رسول ساکی اضافه کرد: هزینه عوارض تردد از این آزادراه برای خودروهای عمومی ۴۰ هزار ریال و برای روستاییان ۲۰ هزار ریال تعیین شده که با وجود افزایش هزینه عوارض، قرار است این مبلغ برای اهالی روستاها افزایش پیدا نکند.

وی تجمع اهالی سه روستای غیزانیه در اعتراض به هزینه عوارض آزادراه را در روز گذشته (سه شنبه) تایید کرد و افزود: تردد از آزادراه در گذشته برای روستاییان رایگان بوده اما شرکت آزادراه اعلام کرده که از ۱۰ مرداد هزینه ۲۰ هزار ریال را حتی از روستاییان دریافت می‌کند که این مساله باعث نارضایتی اهالی شده است.

به گفته وی، هزینه ۲۰ هزار ریالی در جلسه‌ای که حدود سه ماه پیش با حضور مسوولان آزادراه و نمایندگان روستاییان (از شورا و دهیاری) برگزار شده بود تعیین شده است.

ساکی گفت: برای رایگان شدن تردد این روستاها قرار شد فهرست خودروهای ساکنان به مسوولان آزادراه اعلام شود. مدتی پیش ۸۰۰  تا یک هزار خودرو به عنوان اهالی روستاها به ما اعلام شد که این آمار به نظر بیش از تعداد واقعی است و شرکت آزادراه آن را نپذیرفت، به همین دلیل قرار شد که فقط آمار ساکنان اصلی روستاها جمع‌آوری و اعلام شود که برآورد اولیه ما حدود ۳۰۰ خودرو است، در اینصورت احتمال رایگان شدن تردد بیشتر خواهد بود.

 

رکورد راه‌های خاکی

وزارت راه و شهرسازی در حالی هزینه عوارض را از روستاییان اطراف آزادراه دریافت می‌کند، که بخش غیزانیه از محروم ترین روستاها از نظر راه روستایی است. به طوری که ۸۰ درصد از ۱۷۰ کیلومتر راه خاکی و بدون آسفالت شهرستان اهواز در بخش غیزانیه قرار دارد.

بخشدار غیزانیه در ادامه با اشاره به مشکلات راه روستایی در این بخش گفت: راه های روستایی این منطقه بیشتر خاکی و نامناسب هستند.

وی افزود: در سال ۹۶ شرکت‌های زیرمجموعه وزارت نفت که در منطقه مستقر هستند (پتروشیمی مارون، ملی حفاری و مناطق نفتخیز) قرار بود ۱۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای ساخت ۴۵ کیلومتر راه روستایی که در اولویت بوده، اختصاص دهند.

ساکی اضافه کرد: متاسفانه این طرح نیمه تمام مانده، به طوری که بخشی از آن در حد خاکریزی، کوپال و بیس باقی مانده و بعضی نقاط نیز در حال تخریب است.

وی بیان کرد: حدود ۱۰۰ کیلومتر از راه‌های روستایی بخش غیزانیه نیز خاکی و بدون آسفالت هستند که هیچ پروژه‌ای برای آنها تعریف نشده است.

بخش غیزانیه در شرق اهواز پیش از این ۹۶ روستا داشت که بعضی از آنها خالی از سکنه شده و اکنون تعداد آنها به حدود ۸۰ روستا با حدود ۳۰ هزار نفر رسیده است.

این بخش محل تمرکز بزرگترین تولیدکنندگان نفت است. شرکت‌های نفت و گاز کارون، نفت و گاز مارون، پتروشیمی مارون واحد اهواز، واحدهای نمک زدایی و شرکت سیالات انگیزشی وابسته به شرکت ملی حفاری در غیزانیه فعالیت می‌کنند اما این بخش جزو محروم‌ترین مناطق خوزستان است.

خرداد امسال درگیری مردم غیزانیه که برای نبود آب شرب تجمع کرده بودند، با نیروی انتظامی بازتاب گسترده ای داشت.

آلودگی‌های نفتی و محل دفن پسماند اهواز در این بخش، از دیگرمشکلات بخش غیزانیه است. علاوه بر این کانون‌های بحرانی گرد و غبار اهواز نیز در این بخش قرار دارند.

آزادراه اهواز ـ بندرامام (خلیج فارس) به طول ۱۰۰ کیلومتر در اسفند ۸۶ به بهره‌برداری رسید.

حالا که اینجا هستید...

تین‌نیوز از مخاطبانش درخواست کوچک اما مهمی دارد. ما در پایگاه خبری صنعت حمل‌و‌نقل همواره سعی داشتیم جامع‌ترین اخبار، تحلیل‌ها و گزارش‌ها را مطابق با واقعیات و توجه به اصل بی‌طرفی رسانه تهیه و اطلاع‌رسانی کنیم. اما حوزه‌ی حمل‌و‌نقل بسیار گسترده است و پوشش دقیق و متمرکز همه‌ی آن کاری بس دشوار. بنابراین تصمیم براین گرفتیم که روی بخش‌هایی از این حوزه بیشتر تمرکز کنیم که اولویت و دغدغه اصلی مخاطبانمان است و مشکلات این حوزه‌ها را با فوریت بیشتری از مسئولان پیگیری کنیم. بنابراین پرسشنامه‌ای تهیه کردیم که اولویت شما در حوزه بزرگ حمل و نقل را مشخص می‌کند حال تنها قدمی که مانده این است که با پر کردن این پرسشنامه ما را در این مسیر یاری کنید. «راه روشن است.»؛ اگر شما راهنمای ما باشید.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: روستاهای بخش غیزانیه اهواز آزادراه خلیج فارس هزینه عوارض آزادراه آزادراه خلیج فارس اهالی روستاها ۲۰ هزار ریال بخش غیزانیه رایگان شد حمل و نقل ماه پیش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۴۶۲۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ + تمامی هزینه‌های خروج از کشور

به گزارش گروه بازار خبرگزاری علم و فناوری آنا، اگر تابه‌حال به خارج از کشور سفرکرده باشید خودتان از هزینه‌های خروج از کشور مطلع هستید، اما اگر برای اولین بار می‌خواهید راهی کشورهای دیگر شوید، بهتر است در جریان باشید که بایستی بعد از هزینه پرواز و رزرو هتل باید عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید. حال سؤال پیش می‌آید که هزینه‌های مربوط به این عوارض چقدر است که در ادامه متن می‌توانید نسبت به این موضوع آگاهی داشته باشید. با توجه به اینکه در رابطه با پرداخت عوارض خروج از کشور سؤالات زیادی پیش می‌آید، ما نیز در این متن سعی کردیم تا جای ممکن جواب درستی برایتان پیدا کنیم تا با خیال راحت نسبت به سفر اقدام کنید.

عوارض خروج از کشور چیست؟

شاید در همین ابتدا سؤالتان این باشد که منظور از عوارض خروج از کشور چیست؟ مبلغی که هر شخص موظف است در هنگام خروج از کشور به دولت پرداخت کند، عوارض خروج از کشور (Departure Tax) می‌گویند. این عوارض با توجه به سفرهای هوایی، زمینی و دریایی محاسبه می‌شود و پرداخت آن برای همه ضروری است. تا چندین سال قبل، در هنگام پرواز خارجی این مبلغ به شهرداری واریز می‌شد اما در طی پنج سال اخیر این عوارض با عنوان مالیات خروج از کشور از مسافران دریافت شده و به حساب دولت واریز می‌شود. همچنین بخشی از این مبلغ به سازمان گردشگری و بخشی دیگر نیز برای بازسازی روستاهای مرزی کشور استفاده می‌گردد.

 

مبلغ عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳ چند است؟

با توجه به بودجه مصوبه مجلس برای هر یک از گروه‌های خاص معین‌شده است که نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد افزایش‌یافته است. در تعیین هزینه عوارض چندین عامل وجود دارد که عبارت‌اند از تعداد دفعات سفر به خارج از کشور، نوع مرز، نوع سفر مانند زیارتی، سیاحتی و کاری. هریک از این عوامل تأثیر در مبلغ عوارض دارند. در سفر دوم ۵۰ درصد و در سفر سوم نیز ۱۰۰ درصد نسبت به عوارض خروج از کشور سفر اول اضافه‌تر دریافت می‌گردد.

عوارض خروج از کشور کودکان

برای این سؤال نیز باید بگوییم که کودکان و نوزادان تا چندین سال قبل معاف از پرداخت عوارض بودند اما این روزها بزرگسال با کودکان و نوزادان تفاوتی ندارند و ضروری است هر فردی که کد ملی دارد در حین پرواز عوارض خروج از کشور پرداخت کند.

نحوه پرداخت عوارض خروج از کشور

در کشورمان برای پرداخت عوارض خروج از کشور شیوه‌های گوناگونی وجود دارد که در ادامه به معرفی هرکدام می‌پردازیم تا گزینه راحت‌تر را انتخاب کنید.

پرداخت از طریق سامانه الکترونیک سداد

یکی از آسان‌ترین روش‌های پرداخت عوارض استفاده از سامانه سداد است که با همکاری سازمان امور مالیاتی و بانک ملی طراحی‌شده است.

پرداخت از طریق شعب بانک ملی ایران

اگر امکان استفاده از روش‌های پرداخت آنلاین عوارض خروج از کشور را نداشته باشید، باید به صورت حضوری به بانک ملی بروید و نسبت به پرداخت مبلغ عوارض اقدام کنید.

پرداخت از طریق کارت‌خوان پرداخت الکترونیک سداد

دستگاه‌های کارت‌خوان متصل به سامانه پلیس گذرنامه این امکان را فراهم می‌سازد تا به راحتی عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید. همچنین به راحتی می‌توانید از دستگاه‌های ATM در فرودگاه استفاده کنید.

 

ضروریت نگه‌داشتن رسید پرداخت عوارض

با پرداخت عوارض از روش‌های ذکرشده در سیستم ثبت می‌شود، بنابراین نیازی به ارائه قبض فیزیکی به متصدی پرواز نیست ولی برای اطمینان بیشتر می‌توانید تصویر پرداخت را بر روی گوشی خود نگه‌دارید تا در صورت نیاز نشان دهید.

افراد معاف از پرداخت عوارض خروج از کشور

با توجه به قانون پرداخت عوارض در هنگام خروج از کشور بایستی تمامی مسافران نسبت به پرداخت آن اقدام کنند. اما در این میان افرادی هستند که معافیت دارند، مانند:

خدمه پرواز: این افراد به دلیل شغلشان باید از کشور خارج شوند که در این صورت نیازی به پرداخت ندارند.

دانشجویان و افراد با مجوز تحصیلی: کسانی که در کشورهای خارجی تحصیل می‌کنند، این افراد نیازی به پرداخت عوارض ندارند و البته برای این افراد باید فاصله رفت‌وآمدهایشان بیشتر از ۳ ماه باشد.

بیماران و جانبازان: این‌گونه افراد نیز با مجوز شورای پزشکی اگر برای درمان راهی کشورهای خارجی می‌شوند، از پرداخت عوارض معاف شده‌اند.

زائرین کربلا در اربعین: طبق مصوبات مجلس نیازی به پرداخت عوارض در این تاریخ را ندارند.

افراد با گذرنامه سیاسی: افرادی که گذرنامه سیاسی دارند و از وزارت کار و امور اجتماعی ویزای کار گرفته‌اند، نیازی به پرداخت عوارض خروج از کشور ندارند.

تخفیف عوارض خروج از کشور

بر اساس قوانین مصوبه در مجلس برخی از افراد شامل تخفیفات در پرداخت عوارض هستند:

ورزشکاران تیم ملی: ورزشکارانی که مجوز ورزش دارند، شامل تخفیف عوارض خروج از کشور می‌شوند.

مرزنشینان: افرادی که در روستاهای مرزی زندگی می‌کنند، فقط یک‌بار در طول سال باید عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند.

مدارک لازم برای پرداخت عوارض خروج از کشور

برای پرداخت عوارض خروجی نیاز به ویزا، پاسپورت یا گذرنامه و غیره نخواهید داشت. برای پرداخت الکترونیکی باید کارت‌بانکی عضو سامانه شتاب همراه با رمز دوم داشته باشید و با ورود مشخصات فردی پرداخت انجام می‌شود.

تا چه زمانی فرصت پرداخت عوارض را داریم؟

زمان پرداخت عوارض خروج از کشور حداکثر ۳۰ دقیقه قبل از سفر است. اما بهتر است از قبل نسبت به پرداخت آن اقدام کنید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.

 

آیا عوارض پرداخت‌شده قابل‌استرداد است؟

در صورت بروز اشتباه در پرداخت یا به دلیل انصراف از سفر به راحتی می‌توانید به سایت سامانه امور مالیاتی وارد شوید و درخواست استرداد هزینه را ثبت کنید. البته توجه داشته باشید که استرداد عوارضی که به صورت الکترونیکی پرداخت‌شده‌اند، امکان‌پذیر است.

مدت‌زمان اعتبار عوارض خروج از کشور

یکی از نکات قابل‌توجه در رابطه با پرداخت عوارض خروج از کشور این است که فقط تا پایان همان سال معتبر است.

سخن آخر

برای هر سفر موظف هستید تا هزینه‌هایی را پرداخت کنید، در سفرهای خارجی نیز علاوه بر هزینه‌های سفر باید نسبت به پرداخت عوارض خروج از کشور نیز اقدام کنید. از این مبلغ برای اهداف گوناگون استفاده می‌شود، بنابراین با آگاهی از روش‌های پرداخت و مبلغ آن می‌توانید سفری خوش داشته باشید. در این متن در مورد تمامی این موارد توضیحات داده شد، بنابراین با رعایت این موارد در سفرهای خارجی می‌توانید سفری همراه با آسایش را تجربه کنید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ◄ نرخ جدید عوارض آزادراه ها در سال 1403 منتشر شد + جدول
  • طرح هادی در ۶۰ درصد روستاهای ایجرود اجرا شد
  • تجهیز ۲۴ آزاد راه به سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض
  • ۲۴ آزادراه به عوارضی الکترونیکی مجهز شد
  • ۲۴ آزادراه به سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض مجهز شدند
  • مجهز شدن ۲۴ آزادراه به سامانه پرداخت الکترونیکی عوارض
  • اعلام نرخ جدید عوارض آزادراه خرم‌آباد - پل‌زال
  • محدودیت تردد در آزادراه کرج-قزوین
  • اعمال محدودیت تردد در آزادراه کرج-قزوین
  • عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ + تمامی هزینه‌های خروج از کشور