Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-23@09:50:53 GMT

آخرین تصمیم‌ها درباره آیین‌های خاص محرم

تاریخ انتشار: ۲۴ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۵۹۹۶۴

آخرین تصمیم‌ها درباره آیین‌های خاص محرم

نخل‌گردانی در یزد، یوم‌العباس در زنجان، طشت‌گذاری اردبیل، شیرخوارگان و قالیشویان اصفهان از جمله آیین‌های محرم هستند که ستاد کرونا خواسته است برای رعایت پروتکل های بهداشتی برگزار نشوند.

به گزارش قدس آنلاین، نخل‌گردانی در یزد، یوم‌العباس در زنجان، طشت‌گذاری اردبیل، شیرخوارگان و قالیشویان اصفهان از جمله آیین‌های محرم هستند که ستاد کرونا خواسته است برای رعایت پروتکل های بهداشتی برگزار نشوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

استان لرستان به دنبال این دستور خبر داد که مراسم «گِل مالی» امسال اجرا نمی‌شود. سمنان هم از ممنوعیت نخل‌گردانی در این استان خبر داده است و در بوشهر هم سنج‌زنی و دمام‌زنی منع شد؛ چرا که حفظ جان عزاداران وفادار حسین (ع) در حال حاضر اوجب واجبات است.

این تصیم ستاد کرونا برای جلوگیری از تجمع، تراکم و جابه جایی مردم و همچنین ضرورت پیشگیری از شیوع بیشتر و سرایت بیماری کووید ۱۹ گرفته شده است. برخی از این آیین‌ها که با عنوان میراث محرم شناخته می‌شود و ثبت ملی هم شده‌اند، از جمله نخل‌گردانی و گل‌مالی، قدمتی چند هزار ساله دارند که بعدها موضوع آن‌ها با محرم گره خورد. در سال‌های اخیر این مراسم‌ سنتی به جاذبه‌ای معنوی و مذهبی تبدیل شده‌اند که گردشگران داخلی و خارجی بیشماری را جذب کرده‌اند و انگیزه قوی برای سفرهای محرمی به شمار می‌آمدند.

علاوه بر این آیین‌ها که ستاد کرونا در دستورالعمل برگزاری مراسم‌های عزاداری پرتجمع محرم و صفر منع کرده است، آیین‌های سنتی پرطرفداری دیگری هم هستند که هنوز رسما درباره چگونگی برگزاری آن‌ها اظهارنظری نشده است. مثلا در خطه آذربایجان دسته‌های بزرگ «شاخسی، واخسی» از ۱۰ روز مانده به ماه محرم به حرکت در می‌آیند. شرک‌کنندگان چوب دستی‌هایی را به نماد شمشیر به دست راست می‌گیرند و با دست چپ کمر یا شانه نفر دیگری می‌گیرند تا صف دایره‌ای شکل گیرد و نوحه‌ای را زمزمه می‌کنند و یکصدا شاخسی واخسی می‌گویند. قدمت این آیین مشخص نیست. ریشه لغوی شاخسی واخسی هم معلوم نیست اما مراسمی پرطرفدار در این منطقه است و تا روز دهم ماه محرم هر شب اجرا می‌شود.

شاخسی واخسی در تبریز

کاشانی‌ها هم مراسمی با عنوان «چاووش عزا» دارند که در تیمچه امین الدوله واقع در بازار تاریخی شهر برگزار می‌شود. انگیزه برگزاری آن در گذشته، مطلع کردن مردم از فرا رسیدن ماه محرم بوده است که در جریان آن سنج‌زنی، نقالی و پرده‌خوانی اتفاق می‌افتد. نمونه دیگری از این چاووش عزا در اطراف اردهال از توابع استان مرکزی برگزار می‌شود.

در ایلام رسمی ویژه عزاداری زنان وجود دارد با نام «چایینه» که در روزهای هفتم، هشتم و دهم ماه محرم و اربعین اجرا می‌شود. این مراسم ریشه در باورهای مذهبی مردم دارد و موضوع آن به باور عروسی حضرت قاسم پسر امام حسن (ع) در روز عاشورا برمی‌گردد.  

«حمل شیدونه» رسمی است که دزفولی‌ها در روز تاسوعا اجرا می‌کنند، طاقی با چهار گلدسته را به حرکت در می‌آورند که روی آن صحنه‌هایی از نبردهای عاشورا و تاسوعا به سبک قوه‌خانه‌ای کشیده شده است. این طاق را شیدونه می‌گویند. در دیگر شهرهای خوزستان مثل بهبهان، شوشتر و شوش هر سال  مراسم ‌های مشعل‌گردانی، تعزیه و سنگ‌زنی برگزار می‌شد. مدیرکل تبلیغات اسلامی خوزستان اعلام کرده که تعزیه شوش با ریشه تاریخی ۳۰۰ ساله را امسال برگزار نمی‌کنند و مراسم‌ دیگر در مکانی سر بسته با ۲۵ درصد ظرفیت اجرا می‌شود. این درحالی است که فرمانده انتظامی خوزستان گفته ۸۵ درصد تجمع‌های پرخطر در این استان مربوط به مراسم عزاداری است و هشدار داده که مراسم‌هایی که عامل تجمع است، برگزار نشود.

آیین دمام و سنج زنی در بوشهر

اما در بوشهر که به خاطر شیوه خاص نوحه‌خوانی‌ها، نوازندگی‌ها و سینه‌زنی مقصد ویژه مسافران در محرم است، مدیرکل تبلیغات اسلامی استان، استفاده از سنج، دمام، طبل و حرکت دستجات عزاداری در سطح خیابان‌ها و معابر را در محرم امسال ممنوع کرده است.

تنوع آیین‌های محرم در ایران زیاد است، این موضوع را ستاد کرونا هم مورد اشاره قرار داده است و اگرچه به ممنوعیت برخی از این آیین‌های سنتی پرجمعیت اشاره کرده اما خطوط قرمز مراسم عزاداری محرم امسال را نیز تعیین کرده است.حریرچی درباره تنوع شیوه عزاداری در نقاط مختلف ایران گفته است: ضمن لحاظ کردن تمام موارد، برخی مراسم‌ها ممنوع شده است؛ قالی‌شویان، نخل‌گردانی و دسته‌جات طبل‌زنی و سنج‌زنی که در بوشهر خوزستان می‌دیدیم، مراسم طشت‌گذاری در اردبیل و زنجان و ... را امسال محرم نخواهیم داشت.

همه این تاکیدها البته با این واقعیت همراه است آیین محرم امسال قطعا با شکوه شایانی برگزار خواهد شد؛ منتها با تمهیدهای خاص و تغییرهایی در شیوه اجراء.

نخل گردانی در شهرستان تفت آیین گل مالی در خرم آباد که ریشه در سوگ سیاوش دارد چاووش عزا در خاوه اردهال

منبع: ایسنا

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: آیین های خاص محرم کرونا و محرم نخل گردانی ستاد کرونا ماه محرم آیین ها سنج زنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۵۹۹۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیین اختتامیه دومین جشنواره استعدادیابی از مدرسه و محله تا انجمن در زابل برگزار می‌شود

علی سرگزی اظهار کرد: این رویداد استعدادیابی با هدف یافتن و پالایش دانش آموزان متوسطه اول و دوم حوزه سیستان در پنج شهرستان زابل، زهک، هیرمند، هامون و نیمروز و در چهار محور شعر، داستان، موسیقی و نمایش پایان یافت.

وی با اشاره به استعدادیابی در پنج سطح در مدارس و محله حوزه سیستان، افزود: پس از تشکیل کمیته‌های تخصصی با محورهای جشنواره و با همکاری انجمن شعر و ادب آزاد سرو سیستان، انجمن داستان نویسی ارنواز، انجمن موسیقی، انجمن نمایش زابل، دانشگاه زابل و با نظارت موسسه فرهنگی و هنری سرزمین بادهای سیستان و بلوچستان مراحل و فرم‌های مورد نیاز طراحی و مورد تصمیم گیری‌ کمیته علمی جشنواره قرار گرفت.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان ادامه داد: سطح اول جشنواره در مدارس و محله حوزه سیستان و با مراجعه حضوری تیم اجرایی انجام شد و هشت هزار و ۲۵۰ دانش آموز در تمام محورها در این سطح شرکت کردند.
وی بیان کرد: بعد از داوری آثار، سطح دوم جشنواره و با مشارکت پنج هزار و ۱۰۰ دانش آموز و سطح سوم بعد از داوری با حضور ۲ هزار و ۱۵۰ دانش آموز پس از برگزاری کارگاه‌های آموزشی تخصصی انجام شد.
سرگزی ادامه داد: سطح چهارم با ۲۰۰ دانش آموز منتخب در هر محور ۵۰ نفر برگزار و پس از داوری نهایی در هر محور ۲۵ نفر منتخب توسط کمیته علمی تخصصی هر بخش انتخاب و به دبیرخانه جشنواره معرفی شدند.

وی با اشاره به برگزاری همزمان نمایشگاه صنایع دستی، افزود: از تعداد ۱۰۰ نفر در بخش‌های شعر، داستان، موسیقی و نمایش و همچنین از پیشکسوتان عرصه فرهنگ و هنر سیستان تجلیل به عمل می‌آید.

 
 

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • آیین یادبود موسسین انجمن ایرانی مطالعات زنان برگزار می شود
  • برگزاری آیین جشنواره قهرمان ایران
  • آیین بزرگداشت چهل‌وپنجمین سالگرد شهادت سپهبد «قرنی» برگزار شد
  • دهمین آیین تک چراغ در مراسم میثاق با هنرمندان در مشهد برگزار شد
  • آیین بزرگداشت چهل و پنجمین سالگرد شهادت سپهبد «قرنی» برگزار شد
  • آیین اختتامیه دومین جشنواره استعدادیابی از مدرسه و محله تا انجمن در زابل برگزار می‌شود
  • جدال و زور آزمایی قهرمانان و پهلوانان در جشنوار «بیل گردانی»
  • آیین «زنگ اقتدار» در مدارس استان سمنان برگزار شد
  • آیین اختتامیه هفته هنر انقلاب اسلامی خراسان شمالی برگزار می‌شود
  • آیین نکوداشت شمس لنگرودی برگزار شد/ قدردانی از یک هنرمند همه فن حریف