کانون های فرهنگی هنری مساجد، بستر وشبکه ای مناسب برای فعالیت های فرهنگی و اجتماعی
تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۶۵۲۳۶
استان قم بر اساس ارزیابی های انجام شده در طرح ملی فهما با کسب بالاترین امتیاز و با اختلاف زیاد از دیگر استان ها به عنوان پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران معرفی شد.
به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، کانونهای مساجد یکی از مجموعههای فرهنگی هنری کشور است که به برکت نظام جمهوری اسلامی از سال 1371 راهاندازی شد.
بیشتر بخوانید:
اخباری که در وبسایت منتشر نمیشوند!
شناسایی و معرفی ظرفیتهای بالای بچههای مسجدی/ بهرهمند شدن کانون های فرهنگی هنری مساجد از الگوهای برتر شناخته شده / دیده شدن حرکت هایی که در کانون های فرهنگی هنری مساجد اتفاق میافتد/اشتراکگذاری تجارب فعالان مساجد/ ایجاد منبعی عظیم برای تولید دانشهای بومی/ ارتقای توان شناسایی نیازها و حل مسائل و مشکلات فرهنگی اجتماعی/ کمک به سیاستگذاران و مدیران فرهنگی کشور برای تصمیمگیری صحیح و دقیق و... از اهداف اجرای این طرح بود.
در این طرح شاخصهایی درنظر گرفته شده که بر اساس آن تمام فعالیتهای کانونهای فرهنگی مساجد بر اساس هشت محور: "قرآن و عترت"، "شبکهسازی و ساماندهی"، "هنر متعالی"، "کتاب و کتابخوانی"، "مناسبتهای ملّی و مذهبی"، "فضای مجازی و رسانه"، "غنیسازی اوقات فراغت" و "خلاقیت و نوآوری" مورد سنجش و ارزیابی قرار میگیرد.
پس از ارزیابی فعالیتهای کانونهای فرهنگی هنری مساجد در محورهای مذکور قرار شد استان برتر به عنوان پایتخت فرهنگی هنری مساجد ایران معرفی شود .
بر اساس ارزیابی های انجام شده استان قم با کسب بالاترین امتیاز و با اختلاف زیاد از دیگر استان ها به عنوان پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران معرفی شد.در همین راستا گفتگویی انجام داده ایم با حجت الاسلام و المسلمسن «سعید روحانی» مدیر ستاد کانون های فرهنگی هنری مساجد استان قم که در پی می آید:
در ابتدا در خصوص کسب عنوان پایتخت فهما بفرمایید.
در خصوص معرفی استان قم به عنوان گفت: در ارزیابی فهما (پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران) هشت شاخص وجود داشت و قم در تمام شاخص ها اول شد.
این امکان وجود داشت که استانی که پایتخت می شود در این شاخص ها اول نباشد اما قم در همه شاخص ها اول شد و استان قم با فاصله زیادی از سایر استان ها اول شد.
چه عواملی را باعث این موفقیت می دانید؟
دلیل این موفقیت این بود که سابر استان در این دو سال این جنب و جوش ویژه را پیدا کرده بودند اما استان قم 10 سال است که این حرکت وجود دارد و همه ساله با انعقاد تفاهم نامه با کانون ها، تمام تلاش خود را برای رشد کانون ها بکار گرفتیم. همچنین ارتباط مستمر با کانون ها و ارزیابی فعالیت های آنان از عوامل اصلی این موفقیت بود.
ما در دوره های متعدد در طول این 10 سال در قالب طرح «آفاق اندیشه» اقدام به توانمندسازی مسئولان و کادر کانون های فرهنگی هنری مساجد استان قم کردیم و همزمان سعی کردیم تا ارتباط میان کانون ها وشبکه سازی میان آنها حفظ شود.
ما در ستاد استان قم کانون ها را بین همکاران تقسیم بندی کردیم و بصورت مستمر هر هفته با کانون ها ارتباط می گرفتند. هر سه روز یکبار جلسات تحلیلی و ارائه راهکار در ستاد استان با حضور تمام همکاران برگزار می شد و نقاط ضعف و قوت رصد می شد و ضعف ها تقویت می شد.
یکی دیگر از برنامه های ما ایجاد تشکیلات در کانون های مساجد بود. در گذشته کار در کانون ها تشکیلاتی نبود و با رفتن یک نیروی فرهنگی از مسجد کار فرهنگی نیز در آن مسجد تعطیل می شد اما با ایجاد تشکیلات این معضل از بین رفت و دیگر کار در مساجد قائم به شخص نیست.
چه برنامه هایی را در راستای کسب این موفقیت پیاده کردید؟
بهره مندی از ظرفیت طلاب با همکاری دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه و معاونت تبلیغ و مراکز فرهنگی تبلیغی و اعزام آنها به کانون های فرهنگی هنری مساجد یکی ازاین برنامه ها بود. همچنین برگزاری اردوهای ویژه با عنوان «جوانه های انتظار» از دیگر اقداماتی بود که تاثیر به سزایی در روند فعالیت کانون ها و انگیزه بخشی به اعضا داشت؛ جوانه های انتظار به کانون ها این امکان را داد تا برنامه های مختلف آموزشی و معارفی خود را در قالب اردو با سبکی نوین برگزار کنند.
همچنین یکی دیگر از برامه های ما برای توانمندسازی کانون ها توجه ویژه به برنامه های هنری نظیرسرود و تئاتر بود که این کار با اعزام مربی هنری به کانون ها به صورت گسترده برگزار شد. همچین تشکیل خانه تئاتر و دعوت از بزرگان سرود و تئاتر به منظور برگزاری جلسات همفکری و مشورت با آنها، تشکیل انجمن برای هر دو رشته که این اقدامات سبب شد در دو رشته سرود و تئاتر پیشرفت قابل توجهی در کانون های فرهنگی هنری استان را شاهد باشیم به گونه ای که افزایش ده برابری تعداد گروه های سرود و تئاتر کانون های مساجد استان نسبت به ده سال گذشته از نتایج آن بود.
کانون های مساجد چه نقشی می تواند در فعالیت های فرهنگی و اجتماعی استان داشته باشد؟
مساجد استان قم شبکه و بستر مناسبی برای فعالیت های اجتماعی در سطح استان است. کانون های مساجد ما در حال حاضر به چنان توانمندی دست یافته اند که می توانند در بسیاری از برنامه های استان محل رجوع دستگاه ها در کارهای فرهنگی و فعالیت های اجتماعی باشند.
ما در کنار این توانمندسازی و شبکه سازی، تلاش بر ایجاد ارتباط با فضای بیرون از مجموعه بیشتر شد، ما قائل هستیم کانون های فرهنگی هنری مساجد یک بستر است برای اینکه جامعه از آن استفاده کند. ابتدا مسجد و محله، سپس ارگان ها و نهادها و سازمان های دیگر که باید از این ظرفیت فرهنگی مردمی استفاده کنند؛ بنابراین ظرفیت کانون های فرهنگی هنری مساجد را به دستگاه ها و نهاد ها معرفی کردیم و کانون های توانمند را به میدان آوردیم که سبب امضای تفاهم نامه های مختلفی شد که منجر به شرکت کانون های فهما استان قم در بسیاری از فعالیت ها و برنامه های استانی شد و امروز در سطح استان کمتر دستگاهی است که گزارش بدهد و نامی از کانون های فرهنگی هنری نبرد.
برامه های شما برای دوسالی که استان قم به عنوا پایتخت فهما فعالیت خواهد کرد چیست؟
طرح های متنوعی برای این دو سال که پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران اسلامی شده ایم آماده شده است.دو طرح اصلی ما در گستره ملی، طرح «کوثر پرفروغ» با هدف شناساندن شخصیت والای حضرت فاطمه معصومه (س) در ابعاد مختلف برای خواهران سراسر کشور و طرح «گنبد فیروزه ای» با موضوع تبلیغ معارف و سبک زندگی مهدوی است.
دو طرح اصلی استانی نیز داریم در کنار دیگر برامه هاداریم. طرح «ثقلین» وطرح «آفاق اندیشه» که تا کنون 6 دوره آن برگزار شده است که با هدف توانمندسازی مدیران و کادر کانون های فرهنگی هنری مساجد استان قم ارائه شد.
لازم به ذکر است حجت الاسلام و المسلمين روحانی در پایان از همکاران محترم ستاد استان قم که در این مدت بصورت خالصانه و بدون توقع و در راه رضای خدا شبانه روز تلاش کردند تشکر کرد.
پایان پیام/78
منبع: شبستان
کلیدواژه: رویداد ملی فهما فهما کانون کانون های مساجد پایتخت فرهنگ و هنر مساجد ایران کانون های فرهنگی هنری مساجد کانون های فرهنگی هنری کانون های مساجد مساجد استان قم عنوان پایتخت کانون ها کانون ها برنامه ها فعالیت ها شاخص ها بر اساس
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را بهطور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کردهاست، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۶۵۲۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتیکه در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.
خبر بعدی:
فعالیت مسجدی یک کار هدایتگر و صیانت کننده از انسان است
ایسنا/آذربایجان شرقی مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی اظهار کرد: سابقه نشان داده انجام با اخلاص فعالیت مسجدی، یک کار بدون انحراف، هدایتگر و صیانت کننده از انسان است.
سید محمدحسین بلاغی، در آیین افتتاح نخستین کانون فرهنگی هنری دختران دهه هشتادی کشور که در تبریز برگزار شد، خاطرنشان کرد: امروز اگر میخواهیم تربیت صحیح و رشد به معنای واقعی را شاهد باشیم و در هر عرصهای از موفقیت اصولی برخوردار باشیم باید فعالیتهای مسجدی را محور فعالیتهای فرهنگی خود قرار دهیم.
وی با بیان اینکه دشمنان بدانند دختران عفیف و نجیب ما همیشه در صحنه حاضرند، اظهار کرد: نَفس حضور در مسجد اثر وضعی در انسان ایجاد میکند خوشحالیم که با وجود تمامی تلاشها، تبلیغات و جو سازی دشمنان که برای آیین و تاریخ ما انجام میدهند هنوز هم دختران عفیف و نجیب ما در صحنه حضور دارند.
وی ادامه داد: امروز در پی تخصیص اعتبار در سفر آتی ریاست جمهوری برای اداره کل ارشاد استان بودیم و یک کار تحولی در برنامهها درج شد که امیدوارم با تخصیص این اعتبارات یک انقلاب و جهش بزرگی در فعالیت کانونهای فرهنگی هنری مساجد اتفاق بیافتد و همین نسل نوجوان و جوان و مادران آینده، پرچم داران حرکت نوین ایرانی اسلامی در جهان باشند.
مرتضی شفیعی مدیر ستاد فهما(ستاد فرهنگی، هنری مساجد) آذربایجان شرقی نیز در این همایش هدف از تشکیل کانونهای تخصصی در ستاد فهما در استان را حرکتی هوشمند، حرفهای و منجسم دانست و گفت: اگر امروز شاهد افتتاح نخستین کانون فرهنگی هنری دختران دهه هشتادی کشور در تبریز هستیم نشان از این رویکرد مهم دارد که ما نگاه ویژه به قشر بانوان و دختران داریم اگر قرار است اتفاقی در حوزهی فرهنگ و هنر و عرصههای دینی و قرآنی رخ دهد بایستی از مسیر بانوان و ظرفیتهایی که در این عرصه وجود دارد بهره ببریم.
وی ادامه داد: سیاستی که وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی و ستاد هماهنگی کانونهای مساجد استان در سالهای اخیر داشته نهضت بازگشت به مساجد بوده و این سیاست تحقق پیدا نمیکند مگر اینکه به نقش بانوان، دختران کانونی و فعال مسجدی توجه و اهتمام ویژهای داشته باشیم.
وی به شعاری که در ستاد فهما استان پیش بینی شده اشاره کرد و گفت: شعارما " از مردم برای مردم" است که سعی داریم تا پایان سال بر اساس همین رویکرد حرکت کنیم، اعتقاد داریم هیچ کار فرهنگی و هنری موفق نمیشود مگر اینکه با رویکرد مردمی تعریف شود و از بطن مردم برخواسته شده باشد.
انتهای پیام