Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری میزان»
2024-04-25@17:41:39 GMT

ماجرای اینترنت ماهواره‌ای چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۸۹۹۱۹۹۲

ماجرای اینترنت ماهواره‌ای چیست؟

خبرگزاری میزان- شرکت آمریکایی «اسپیس‌ایکس» تا پایان سال جاری موفق به ارائه خدمات پهن‌باند ماهواره‌ای از فضا برای مردم آمریکا و کانادا می‌شود و زمان جهانی شدن پروژه اینترنت ماهواره‌ای فعلا مشخص نیست. تاریخ انتشار: 10:27 - 27 مرداد 1399 - کد خبر: ۶۴۷۴۹۱

خبرگزاری میزان - روزنامه خراسان نوشت: زمزمه‌های راه‌اندازی اینترنت ماهواره‌ای توسط آمریکا برای کشور‌های دیگر از جمله ایران، هر از گاهی شنیده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به تازگی هم شرکت آمریکایی «اسپیس‌ایکس» اطلاعات جدیدی را درخصوص پروژه اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» خود ارائه داده است.

شواهد و البته گفته‌های مدیران شرکت نشان می‌دهد که این شرکت فاصله زیادی تا دستیابی به هدف خود مبنی بر ارائه خدمات پهن‌باند ماهواره‌ای از فضا برای مردم آمریکا و کانادا ندارد و احتمالا این پروژه تا پایان سال‌جاری میلادی محقق خواهد شد. البته هنوز زمان جهانی شدن ارائه این خدمات مشخص و دقیق معلوم نیست این اینترنت که به نام‌های «اینترنت خارج از جو»، «اینترنت ماهواره‌ای»، «اینترنت آزاد»، «اینترنت پر سرعت و بدون سانسور»، «وای فای پرسرعت و بدون سانسور» و حتی «در سایه» معرفی شده، چه زمانی جهانی خواهد شد؟ با این حال در این مطلب سعی داریم به اطلاعاتی که درباره این پروژه وجود دارد، از جمله زمان عرضه، قیمت و همچنین زمان تخمینی جهانی شدن آن بپردازیم.

اینترنت استارلینک

قبل از هرچیزی باید بدانید که این پروژه طرح بلند پروازانه متعلق به «ایلان ماسک» برای عرضه اینترنت از فضاست که توسط شرکت اسپیس ایکس در حال اجراست. اولین ماهواره در سال ۲۰۱۵ پرتاب شد و حالا به گزارش ایندیپندنت بعد از پنج سال این تعداد به ۵۴۰ ماهواره رسیده است.

این پروژه برای این راه اندازی شد که بسیاری از روستاییان در آمریکا اینترنت نداشتند و هزینه زیرساخت‌ها برای تحت پوشش قراردادن روستا‌ها بسیار بالا بود. ایلان ماسک می‌خواست با این کار به نقاطی که به دلیل دورافتادگی از شهر‌ها از اینترنت محروم شده اند، اینترنت برساند.

گزارش کمیسیون ارتباطات فدرال ایالات متحده آمریکا (FCC) در سال ۲۰۱۶ نشان می‌داد که ۶۲ درصد از آمریکایی‌ها فقط یک انتخاب برای ارتباطات پرسرعت ثابت داشته‌اند، اما وقتی به آمار مناطق روستایی نگاه می‌کنیم؛ اوضاع از این هم بدتر است و ۸۷ درصد مردم این مناطق فقط یک ISP برای دریافت خدمات در دسترس دارند.

سرعت این اینترنت

با توجه به گزارش آی تی من، هر ماهواره استارلینک از طریق لیزر با چهار ماهواره دیگر ارتباط دارد و به این ترتیب، می‌تواند داده‌ها را تقریبا با سرعت نور مبادله کند؛ این سرعتی است که فقط اینترنت مبتنی بر فیبرنوری می‌تواند تا حدودی با آن برابری کند.

یک تست بتای اولیه که با همکاری استارلینک و نیروی هوایی آمریکا، با نام رعد و برق جهانی (Global Lightening) انجام شده، سرعت دانلودی معادل ۶۱۰ مگابیت در ثانیه را نشان داده است. این تست اوایل سال ۲۰۱۸ آغاز و در آن از دو ماهواره استارلینک برای ارسال اطلاعات به رایانه‌های درون یک هواپیمای باربری C-۱۲ در حال پرواز استفاده شد.

در اینترنت ماهواره‌ای رایج و کنونی، این سیگنال باید ۳۵۰۰ کیلومتر را طی کند تا به ماهواره برسد و بعد به سرور وب‌سایت برگردد، از آن جا دوباره به ماهواره فرستاده شود و در آخر باز به رایانه شما برسد. به دلیل همین رفت و برگشت است که اینترنت ماهواره‌ای معمولا بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلی ثانیه تاخیر دارد، اما در پروژه استارلینک، ماهواره‌ها در مدار نزدیک زمین، یعنی در فاصله ۵۵۰ کیلومتری قرار می‌گیرند که فاصله‌ای بسیار نزدیک‌تر از سایر ماهواره‌هاست؛ بنابراین تاخیر رفت و برگشت سیگنال نیز تا حد زیادی کاهش می‌یابد.

هر چند سرعت ۶۰۰ مگابیت برثانیه هم سرعت فوق العاده‌ای است، اما به گفته زومیت، اسپیس‌ایکس پیشتر به کمیسیون فدرال ارتباطات (FCC) وعده داده که استارلینک درنهایت به سرعت اینترنت گیگابیت بر ثانیه دست می‌یابد که به نظر در حوزه تبادل اطلاعات انقلاب بزرگی خواهد بود.

امکانات مورد نیاز برای وصل شدن به اینترنت

مهم‌ترین تجهیزات لازم، خود ماهواره‌های استارلینک هستند که هر کدام حدود ۲۲۶ کیلوگرم وزن دارند. جدای از این ماهواره ها، برای این که بتوانید اینترنت را روی رایانه یا لپ تاپ تان داشته باشید نیاز به یک پایانه خاص دارید که به گفته ایلان ماسک به اندازه یک جعبه پیتزا خواهد بود که به نوعی نقش مودم را ایفا می‌کند و راه ارتباطی شما با ماهواره‌های استارلینک خواهد بود. البته هنوز از نحوه عملکرد و چگونگی در اختیار گذاشتن این پایانه‌ها جزئیاتی منتشر نشده است.

چه زمانی قابل استفاده است؟

هدف اول اسپیس‌ایکس ارائه اینترنت در مناطق روستایی آمریکا و کاناداست. بعد از آن نیز، این شرکت امیدوار است این سرویس را در مناطق دیگر جهان توسعه بدهد. تاکنون ۵۴۰ ماهواره استارلینک در مدار قرار گرفته اند که این تعداد بخشی از کانادا و آمریکا را پوشش می‌دهد و قرار است به زودی به پنج میلیون نفر در آمریکا خدمات ارائه کند، اما به نوشته آی تی من به نقل از ایلان ماسک، برای پوشش جهانی نیاز به ۱۲ هزار ماهواره است که ارسال این تعداد ماهواره حدود ۱۰ سال به طول خواهد انجامید. البته این نکته هم حائز اهمیت است که این پروژه ۱۰ میلیارد دلار هزینه در برخواهد داشت.

هزینه اینترنت ماهواره‌ای

این که ادعا می‌شود هزینه اینترنت ماهواره‌ای رایگان است، حرف بیهوده‌ای است. شاید این اینترنت در خارج از ایران نسبت به سرعتی که ارائه می‌دهد، هزینه زیادی نداشته باشد، اما در کشور ما هزینه اشتراک آن نسبت به قیمت اینترنت بسیار بالاست.

همان طور که پیش از این نوشتیم برای اتصال به ماهواره‌های استارلینک، نیاز به پایانه‌ای به اندازه جعبه پیتزاست که تهیه آن بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ دلار هزینه خواهد داشت، همچنین جدای از هزینه این پایانه، هم اکنون برای اشتراک ماهانه استفاده از این اینترنت هزینه‌ای حدود ۸۰ دلار در نظر گرفته اند که با دلار ۲۵ هزار تومانی چیزی حدود ماهانه دو میلیون تومان خواهد شد. البته به احتمال زیاد پرداخت این مبلغ در ایران مقدور نخواهد بود.

مشکلات جهانی شدن این پروژه

اجرای پروژه استارلینک از سوی اسپیس‌ایکس برای جهانی شدن، سختی‌های فنی و مالی زیادی دارد، اما اگر توان فنی و مالی مهیا باشد و این پروژه اجرا شود، بازهم ایراد‌هایی برای جهانی شدن بر سر راه آن قرار دارد. کاربران جهانی برای استفاده از تجهیزات موردنیاز اینترنت ماهواره‌ای استارلینک، ممکن است با دو مشکل مواجه شوند. یکی از آن‌ها تحریم‌هایی است که آمریکا برای برخی کشور‌ها در نظر گرفته است (البته ممکن است آمریکا با نیت خاص در این خصوص تحریم‌ها را کنار بگذارد.)

مشکل دوم محدودیت در برخی کشورهاست که خرید، نصب و استفاده از این تجهیزات را غیر قانونی اعلام می‌کنند. البته پرداخت هزینه‌های اشتراک هم از دیگر مشکلات است که در بسیاری از کشور‌ها کاربران راه‌های ارتباط بانکی برای پرداخت را به دلایلی از جمله تحریم‌ها در اختیار ندارند.

علاج واقعه

با توجه به آن چه گفتیم باید یادآوری کنیم که فناوری سرانجام مرز‌ها را طی می‌کند و جهان را فرا می‌گیرد و با توجه به تجربه‌ای که در حوزه ورود ویدئو و ماهواره به کشورمان داریم، لازم است مسئولان مربوط، سیاست گذاری و تولید محتوا برای مواجهه با این طرح را از هم اکنون مدنظر داشته باشند و نگذارند تجربه ماهواره و ویدئو در کشور تکرار شود.

اگر یادتان باشد در اوایل این دهه، خبری از اینترنت موبایل نبود، ولی حالا آن چنان گسترده شده که تعداد مشترکان اینترنت تلفن همراه به مراتب از مشترکان اینترنت خانگی فراتر رفته است. پس برای مراقبت از مشکلاتی که ممکن است در چند سال آینده که این اینترنت فراگیر شد، جامعه و کشور را تهدید کند، باید از هم اکنون تدبیری اندیشید و برای تولید محتوا و چگونگی دسترسی کاری کرد و علاج واقعه را قبل از وقوع باید کرد.

بیشتر بخوانید: بسته‌های بلندمدت اینترنت در مسیر بازگشت

 

انتهای پیام/ خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: اینترنت ماهواره اینترنت ماهواره ای ماهواره ها ایلان ماسک اسپیس ایکس جهانی شدن هزینه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۹۹۱۹۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهبود سرعت و کیفیت اینترنت با اجرای فیبرنوری در خوزستان

ایسنا/خوزستان مدیرکل تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی منطقه جنوب غرب گفت: با ایجاد پوشش فیبر نوری منازل و کسب و کارها تا پایان سال در استان خوزستان شاهد تحول بزرگی در سرعت و کیفیت اینترنت ثابت و سیار در استان خواهیم بود.

علیرضا ملکی‌جهان در نشست ابرپروژه ملی توسعه شبکه فیبر نوری منازل و کسب و کارها که امروز (۵ اردیبهشت) در محل استانداری برگزار شد، اظهار کرد: امسال باید چندین برابر سال‌های گذشته فعالیت کنیم و در این زمینه سعی می‌کنیم حداقل ۹۰ درصد تعهدات پروژه که پوشش یک میلیون و ۴۰۰ هزار خانوار تا پایان سال ۱۴۰۳ است را اجرا کنیم.

وی ادامه داد: ارتباطات امروزه نقش اساسی در کسب و کارها دارد و تمامی امکانات از طریق اقتصاد دیجیتال، هوش مصنوعی و «آی او تی» است و در این زمینه شهرداران برای ورود به دولت هوشمند و الکترونیک در پروژه فیبر نوری کمک کنند.

مدیرکل تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی منطقه جنوب غرب گفت: با ایجاد پوشش فیبر نوری منازل و کسب و کارها تا پایان سال در استان خوزستان شاهد تحول بزرگی در سرعت و کیفیت اینترنت ثابت و سیار در استان خواهیم بود.

وی عنوان کرد: حدود ۲۷۰ کیلومتر در سطح خوزستان حفاری صوت گرفته است و پوشش فعلی ۱۵۰ هزار خانوار است که حداقل تا پایان سال به ۷۰۰ هزار خانوار می‌رسد.

ملکی جهان با بیان اینکه مهم‌ترین پروژه در دست اقدام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت سیزدهم، فیبر نوری منازل و کسب و کارها است، گفت: به این منظور با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده، مقرر است تا پایان دولت سیزدهم ۲۰ میلیون خانوار کشور از پوشش فیبر نوری بهره‌مند شوند.

وی بیان کرد: در حال حاضر اقدامات زیرساختی موردنیاز در شهرستان‌های آبادان، اهواز، کارون، خرمشهر و دزفول آغاز و مقرر شده تا قبل از پایان سال در اکثر شهرستان‌های تابعه استان این پروژه به بهره‌برداری برسد.

ملکی جهان در زمینه موارد مطرح‌شده در بحث تشعشعات دکل‌های مخابراتی، فرکانس‌های غیرمجاز رادیویی، کیفیت سرویس اینترنت برای مشترکین نهایی، سرقت کابل‌ها و تجهیزات پسیو مخابراتی و ... گفت: از نظر سلامت و زیست محیطی با توجه به رعایت استانداردهای دکل‌های BTS توسط اپراتورها هیچگونه نگرانی وجود ندارد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • اتمام حجت سردار رادان در ماجرای توقیف خودروها
  • بهبود سرعت و کیفیت اینترنت با اجرای فیبرنوری در خوزستان
  • مانور فضایی کره جنوبی و آمریکا در برابر کره شمالی
  • گردش مالی عجیب و غریب فیلترشکن‌ فروش‌ها | پول‌های مردم کجا می‌روند؟
  • قیمت فیلترشکن گران‌تر از اینترنت! گردش مالی فیلترشکن‌ها برابر با یک اپراتور ایرانی است!
  • فیلترشکن گران‌تر از اینترنت؛ گردش مالی فیلترشکن‌ها برابر با یک اپراتور ایرانی
  • یک نماینده مجلس: اپراتورها از جیب مردم سرقت می‌کنند!
  • تسریع اجرای پروژه فیبرنوری استان بوشهر
  • اخذ تصمیمات مهم برای تسریع در اجرایی پروژه فیبر نوری استان بوشهر
  • ماجرای هزینه تراشی عجیب یک عضو کمیسیون امنیت ملی با اظهارات نسنجیده + عکس