Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-25@17:26:51 GMT

جایگاه فرهنگ در ادبیات کهن ایران

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۲۹۴۶۲

جایگاه فرهنگ در ادبیات کهن ایران

استاد زبان و ادبیات فارسی گفت: با مطالعه سرگذشت جوامع و ملل و علل پیروزی و پیشرفت و یا شکست و پسرفت به وضوح به این نکته می‌رسیم که رد پای فرهنگ، اصالت فرهنگی، توجه به امور و اصول سازنده و نگهدارنده فرهنگ و توجه حاکمان، زمامداران، مسئولان و دست‌اندرکاران در هر دوره اثر داشته است.

به گزارش خبرنگار ایمنا از شهرستان لنجان، مهناز ملکی ریزی در جلسه ترویج فرهنگ کتابخوانی، فرهنگ را عامل اصلی دانایی، توانایی و پویایی ملل دانست و اظهار کرد: فرهنگ از عوامل شکل دهنده و سازنده هویت و باورهای جوامع مختلف به شمار می‌آید و توجه ویژه، همیشگی و بسزای ادیبان، نویسندگان، شاعران و دلسوزان فرهنگ و ادب از جمله مواردی است که اهمیت این مقوله را برای همگان بیشتر آشکار می‌سازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه واژه‌ی «فرهنگ»، پیش از شاهنامه نیز در کتب و اسناد ایرانی به چشم می‌خورد، افزود: پیش از فردوسی، رودکی و دقیقی این واژه را در شعر خود آورده‌اند به گونه‌ای که در «تاریخ بلعمی» و دیباچه‌ی «شاهنامه‌ی ابومنصوری» نیز به این واژه برمی‌خوریم و این مهم خود نشان دهنده و نمایانگر اهمیت و توجه ویژه به فرهنگ در ایران و نزد ایرانیان است.

این استاد زبان و ادبیات فارسی تصریح کرد: با نگاهی دقیق‌تر به تاریخ ایران وجهان و مطالعه سرگذشت جوامع و ملل و علل پیروزی و پیشرفت و یا شکست و پسرفت به وضوح به این نکته می‌رسیم که رد پای فرهنگ، اصالت فرهنگی، توجه به امور و اصول سازنده و نگهدارنده فرهنگ و توجه حاکمان، زمامداران، مسئولان و دست‌اندرکاران در هر دوره و زمان بر اقتصاد، سیاست، اجتماع، نوع زندگی، پرورش جامعه خلاق و نواندیش اثر داشته است.

وی ادامه داد: تلاش وصف ناپذیر بزرگان عرصه فرهنگ و ادب همواره در جهت زنده نگهداشتن و ماندگاری این مهم و رساندن آن به دست آیندگان بوده، چراکه آنان معتقد بوده و هستند که هویت فرهنگی، نوع گفتار، منش، رفتار، کردار و آئین زندگی یک ملت است.

ملکی اضافه کرد: ایران در طول تاریخ از فرهنگی بسیار ثروتمند و توانمند برخوردار بوده و این خود رمز مانایی و زیبایی آن شده است، اما چون هویت فرهنگی پدیده‌ای پویا است همواره در معرض تحولات و آسیب‌هایی قرار می‌گیرد.

وی عنوان کرد: با ورود فناوری‌های جدید و رسانه‌های مجازی مختلف بی شک این آسیب‌ها به بدنه فرهنگ و ادب و هنر اصابت خواهد کرد که گاه خواسته و یا ناخواسته باعث بروز مشکلات متعدد در زمینه‌های مختلف و گاه بیگانگی و دوگانگی فرهنگی می‌شود.

این استاد زبان و ادبیات فارسی پاسداشت فرهنگ و چگونگی حفاظت از آن را امری ضروری دانست و خاطرنشان کرد: " فرهنگ شناسی و فرهنگ پروری" موضوعی است که می‌توانیم با آن از دستاوردهای ناشی از فرهنگ کشور که به دست ما رسیده همچون گوهر ارزش حفاظت کرده و به دست آیندگان برسانیم و در این مسیر نباید کوته‌ای صورت پذیرد چراکه جاودانگی، مانایی و زیربنای اصلی یک ملت و کشور، " فرهنگ آن" است.

وی متذکر شد: مهم‌ترین نهاد تأثیر گذار در این حوزه " خانواده" است، اما خانواده هم باید با آموزه‌های قابل درک و فهم از فرهنگ آشنا باشد چراکه خانواده در بین جامعه زندگی می‌کند و جامعه متشکل از مردم و نهادها و ارگان‌هایی است که خواه ناخواه سازنده، پرورش دهنده و نگهدارنده فرهنگ هستند.

ملکی یادآور شد: هر چند مسئولیت امور فرهنگی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ادارت زیر مجموعه آن محول شده است، ولی مؤسسات فرهنگی، تشکل‌های مختلف اعم از سیاسی، اقتصادی، ارگان‌های دولتی، نهادها و سازمان‌های اداری و غیر اداری و غیره نیز به نوعی باید خود را ملزم به انجام و اجرای کار فرهنگی بدانند.

این استاد زبان و ادبیات فارسی افزود: رسانه‌های جمعی امروزه مهم‌ترین وسیله حفاظت، نشر و اشاعه فرهنگ غنی یک کشور به شمار می‌آیند از سوی دیگر آموزش و پرورش با نام قدیم "اداره فرهنگ" بوسیله مهم‌ترین ابزار خود یعنی" کتاب" و نیروی انسانی توانای خود یعنی "آموزگاران "نهادی مؤثر برای ارج گذاری و حفاظت از فرهنگ است.

وی تصریح کرد: توجه ویژه مسئولان و متولیان امر به فرهنگ بومی و اهمیت دادن به هنرمندان و فرهیختگان و بزرگان فعال در این عرصه چه از نظر مالی، چه معنوی یکی دیگر از راه‌های ارتقا، حفظ و اشاعه فرهنگ است که نباید از آن غفلت کرد.

وی اضافه کرد: توجه به فرهنگ، بومی و غیربومی و حفظ و اشاعه آن، اجرای برنامه‌های فرهنگی و هر آنچه مربوط به این مقوله است کار یک نفر یا یک ارگان بخصوص نیست بلکه نیازمند کار جمعی، همگانی و آگاهانه و دلسوزانه است و این مهم مستلزم ارتقای دانش‌های مختلف ادبی، هنری، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی افراد است که با نظارت و همدلی مسئولان و مردم محقق خواهد شد.

کد خبر 439924

منبع: ایمنا

کلیدواژه: شعر و ادبیات ادبیات ادبیات ایران زبان و ادبیات فرهنگ شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق استاد زبان و ادبیات فارسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۲۹۴۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توجه به مقوله حجاب و عفاف مهم‌ترین رکن در سعادت جامعه است

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، پیام خدایی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد میاندوآب در جلسه شورای فرهنگی با محور هماهنگی برای تأسیس مرکز نیکوکاری در این واحد دانشگاهی اظهار کرد:  پرداختن به مقوله حجاب و عفاف از مهم‌ترین ارکان در سعادت و تعالی یک جامعه به شمار می‌آید و برای ساختن جامعه‌ای متعالی رعایت شئونات اسلامی و ترویج فرهنگ اصیل اسلامی در آن جامعه از اهم وظایف افراد آن جامعه است که باید همگان این اصل مهم را در سرلوحه امورات زندگی فردی و اجتماعی خویش قرار دهند.

دانشگاه سنگر فرهنگ و دانش در برابر جنگ نرم

امام جمعه میاندوآب نیز دانشگاه را به‌عنوان سنگر فرهنگ و دانش در برابر جنگ نرم و فرهنگ تحریف شده غرب برشمرد و گفت: تدوین و ارائه برنامه‌های فرهنگی در حوزه فرهنگ نیاز به برنامه‌ریزی‌های اساسی و مدون دارد و مشارکت مردمی در این حوزه بسیار مهم است.

حجت‌الاسلام حمید حسن‌زاده افزود: برای نظم دهی به اصول و قواعد فرهنگی در ترویج فرهنگ اسلامی و برخورد با بی‌حجابی و رفتار‌های ضد ارزشی استفاده از ظرفیت‌های مساجد، نمازخانه‌ها و کتابخانه‌ها و نیز برگزاری همایش‌های فرهنگی بسیار مهم و باید در سرلوحه برنامه‌های فرهنگی در دانشگاه‌ها و سایر نهاد‌ها قرار گیرد.

سرمست چوپان‌نژاد رئیس کمیته امداد امام خمینی میاندوآب نیز با استقبال از راه‌اندازی مرکز نیکوکاری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد میاندوآب که برای نخستین‌بار این مهم در دانشگاه‌ها اتفاق می‌افتد،‌ تأسیس این مرکز را گامی مهم در همکاری با این نهاد ارزشمند و یادگار بنیان‌گذار نظام مقدس جمهوری اسلامی دانسته و کمک به قشر کم‌درآمد و بی‌بضاعت برای ادامه تحصیل در خانه علم مردمی را از اهم واجبات و یک تکلیف مهم الهی و انسانی برشمرد.

به گزارش آنا؛ همکاری و هماهنگی برای تأسیس مرکز نیکوکاری در دانشگاه، برگزاری همایش برای بزرگداشت سالروز شهادت آیت اله مطهری و تجلیل از استادان دانشگاه، برگزاری اردوی علمی، فرهنگی و کوهنوردی برای استادان، کارکنان و دانشجویان واحد، اعطای تخفیف شهریه و تشویق از دانشجویانی که حجاب و عفاف را در دانشگاه رعایت می‌کنند، برگزاری منظم نماز جماعت در واحد، برگزاری مسابقه نقاشی فرزندان کارکنان با محور غزه و جبهه مقاومت، برگزاری کارگاه مشاوره فرهنگی ویژه خانواده دانشگاهیان از مهم‌ترین مصوبات این جلسه بود که مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • قوی کردن‌زیر ساخت‌های فرهنگی
  • پیام محمدعلی اسلامی ندوشن به خاتمی چه بود؟ / شاهنامه نمی گذارد ایران در خواب غفلت باقی بماند / ادیبان و فیلسوفان بزرگی که عامل تهاجم فرهنگی اعلام شدند
  • لزوم توجه به باورهای فرهنگی جامعه
  • تعامل فراکسیون دیپلماسی فرهنگی مجلس و مدیران نمایشگاه کتاب ضروری است
  • زمینه توسعه فرهنگ کتابخوانی در کردستان مهیا است
  • لزوم توجه به تنوع مخاطبان در اجرای برنامه‌های اجتماعی و فرهنگی در تهران
  • «نون - خ» برنده صفا و سادگی
  • اجرای برنامه‌های فرهنگی و اجتماعی ویژه خانواده و بانوان در البرز
  • توجه به گردشگری غذا در جشنواره‌های فرهنگی تبریز
  • توجه به مقوله حجاب و عفاف مهم‌ترین رکن در سعادت جامعه است