Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، دانستن واقعیت‌های فضایی همیشه جالب بوده است. گذشت زمان و پیشرفت فناوری باعث شده که ما شاهد کشف شگفتی‌های زیادی در خصوص فضا باشیم. اکتشافاتی که در همین سال‌های اخیر درباره فضا انجام شده حاصل تلاش‌ها و کاوش‌های دانشمندانی است تمام عمر خود را صرف کشف آن‌ها کرده‌اند که در ادامه به تعدادی از آن‌ها برای علاقه‌مندان این حوزه اشاره شده است؛

عطارد و زهره تنها سیاره‌های منظومه شمسی که هیچ قمری ندارند

درمجموع ۱۷۶ قمر تأیید شده در مدار سیارات در منظومه شمسی وجود دارد که برخی از آن‌ها بزرگتر از خود عطارد هستند! و عطارد و زهره دو سیاره کره زمین هستند که هیچ قمری ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

اگر یک ستاره از فاصله‌ای بسیار نزدیک از کنار یک سیاه چاله عبور کند، متلاشی می‌شود

به مدت ۲۰ سال تیمی از ستاره شناسان، ستاره‌ای را که در مرکز کهکشان ما در حال چرخش به دور یک سیاهچاله بود، رصد کردند؛ و حالا این ستاره به سیاه چاله نزدیک شده است تا "تغییر شکل گرانش" رخ دهد، جایی که نور ستاره با افزایش شدت گرانش سیاهچاله از بین می‌رود.

گرمترین سیاره منظومه شمسی زهره است

بیشتر مردم فکر می‌کنند که این می‌تواند جیوه باشد، زیرا نزدیکترین سیاره به خورشید است، با این حال زهره دارای گاز‌های زیادی در جو است که باعث ایجاد یک اثر گلخانه‌ای و دمای ثابت ۸۶۴ درجه فارنهایت (۴۶۲ درجه سانتیگراد) در همه جای سطح سیاره می‌شود.


منظومه شمسی ۴.۵۷ میلیارد سال قدمت دارد

به گفته محققان، خورشید به طور دقیق  ۴میلیارد و  ۵۷۱ میلیون سال قدمت دارد و دانشمندان تخمین می‌زنند زمانیکه خورشید به ۵ میلیارد سالگی خود برسد تبدیل به غول سرخ شده و زمین را درگیر خواهد کرد؛ بنابراین هنوز ۳۰ میلیون سال دیگر فرصت زندگی داریم. 

انسلادوس یکی از قمر‌های کوچکتر زحل ۹۰ ٪ از نور خورشید را منعکس می‌کند

از آنجا که سطح یخی انسلادوس به جای جذب، نور خورشید را منعکس می‌کند، درجه حرارت در این قمر به -۳۹۴ درجه فارنهایت (-۲۰۱ درجه سانتیگراد) می‌رسد.

بلندترین کوه کشف شده در مریخ واقع شده است

کوه المپوس بلندترین کوه کشف شده در فضاست که ۲۵ کیلومتر ارتفاع دارد و تقریباً ۳ برابر کوه اورست است؛ و نه تنها ارتفاع زیادی دارد، بلکه پهنای آن هم به ۱۱۴ هزار متر مربع می‌رسد. 

Galaxy Whirlpool (M۵۱) اولین جسم مارپیچ آسمانی بود

سحابی مارپیچ از خطوط طولانی ستاره و گاز تشکیل شده است و دارای غبار زیادی از فضاست. این بازو‌ها به عنوان کارخانه‌های تشکیل ستاره عمل کرده و با فشرده سازی گاز هیدروژن باعث ایجاد خوشه‌های ستاره‌ای جدید می‌شوند.

خورشید حدود ۳۳۰ هزار برابر بیشتر از زمین وزن دارد

طبق استنباط و ارزیابی دانشمندان زمین با همه بزرگی‌اش می‌تواند در حدود ۱۳۰۰۰۰۰ بار در خورشید قرار بگیرد! در حقیقت خورشید آنقدر غول پیکر است که ۹۹.۸۵ ٪ از کل جرم منظومه شمسی را شامل می‌شود.


ردپا‌ها هیچگاه از روی سطح ماه پاک نمی‌شوند

فضانوردان متوجه شدند که ردپای مانده روی ماه از بین نمی‌رود، زیرا هیچ بادی در آن‌جا وجود ندارد، اما اگر وزش بادی در آن وجود ندارد پس چرا پرچمی که بر سطح آن برافراشته شده، می‌وزد؟ پاسخ ساده است: در واقع موج شکنی که می‌بینید به دلیل وجود میله افقی تلسکوپی محکمی است که فضانوردان در تلاش بودند تا از قسمت بالایی پرچم خارج کنند.

وزن بدن در مریخ به یک چهارم کاهش می‌یابد

به گفته فضانوردان وزن بدن در مریخ تقریبا به یک چهارم کاهش می‌یابد، بر اساس این واقعیت، دانشمندان طوری برنامه ریزی می‌کنند که فضانورد را با تجهیزات بیشتر و از مواد مستحکم‌تر راهی این سیاره کنند.


۷۹ قمر شناخته شده در حال گردش در مشتری هستند

مشتری سیاره‌ای در منظومه شمسی ما با بیشترین قمر است؛ بزرگترین قمر منظومه شمسی به نام گانمید به قطر ۵.۲۶۲ کیلومتر نیز متعلق به این سیاره است که بزرگتر از سیاره عطارد بوده و با یک دوربین شکاری هم قابل مشاهده است.

یک روز در مریخ ۲۴ ساعت ۳۹ دقیقه و ۳۵ ثانیه طول می‌کشد

از آنجا که مریخ نسبت به زمین با دور کندتری به گرد خورشید می‌چرخد، تعداد روز‌های سال در این سیاره بیشتر از زمین بوده و معادل ۶۸۷ روز است، پس این فرضیه که، چون سرعت گردش آن به دور خورشید کمتر است بنابراین باید روز‌های کمتری داشته باشد، درست نیست.

خورشید هر ۲۵ تا ۳۵ روز یک بار به طور کامل می‌چرخد

به گفته دانشمندان یک چرخش کامل خورشید ۲۵ تا ۳۵ روز زمان می‌برد، در صورتی که در تصور ما این چرخش تنها یک روز به نظر می‌رسد.

زمین تنها سیاره‌ای است که به خاطر خدا نامگذاری نشده است

هیچ‌کس نمی‌داند که سیاره ما چرا زمین نامیده شده است و تنها چیز مشخص، این است که واژه «زمین» از ترکیب دو نام انگلیسی و آلمانی برای این سیاره مشتق شده است.

در زهره ۱۶۰۰ آتشفشان وجود دارد

بیش از ۱۶۰۰ آتشفشان اصلی از جمله آتشفشانی به ارتفاع ۸ کیلومتر به نام مات مونز در سطح زهره وجود دارد، اما در حال حاضر هیچ یک از این آتشفشان‌ها فوران نمی‌کنند و احتمالاً بیشتر آن‌ها منقرض شده‌اند.

درخشش آبی اورانوس ناشی از گاز‌های موجود در جو است

جو اورانوس از هیدروژن، هلیوم و متان تشکیل شده است. متان موجود در جو فوقانی اورانوس تمام نور قرمز خورشید را فیلتر می‌کند، اما نور آبی آن را به فضا بازتاب داده و باعث می‌شود این سیاره به رنگ آبی دیده شود.

مشتری، کیوان، اورانوس و نپتون ۴ غول گازی منظومه شمسی هستند

در منظومه شمسی ما ۴ سیاره مشتری، کیوان، اورانوس و نپتون به عنوان غول‌های گازی شناخته می‌شوند. غول گازی یک سیاره بزرگ است که بیشتر از گاز‌هایی مانند هیدروژن و هلیوم ساخته شده و فقط یک هسته سنگی نسبتاً کوچک دارد.

بیشتر بخوانید: 

حقایقی خیره کننده درباره فضا/ از سیاره الماس تا گذر بسیار کند زمان در ونوس خروج یک کشتی فضایی به اندازه ۲۵ برابر کره زمین از خورشید+ فیلم ماموریت جدید ناسا برای کاوش ثروتمندترین سیارک فضا

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: منظومه شمسی ناسا سازمان فضایی منظومه شمسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۴۳۶۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نوروز در هفت آسمان

ایسنا/اصفهان نوروز یا شروع بهار در نیمکره شمالی زمانی رخ خواهد می‌دهد که خورشید در حرکت ظاهری خود در زمینه کره سماوی به نقطه اعتدال بهاری برسد.

این قسمتی از صحبت‌های سعید کریمی، دبیر انجمن علمی ستاره‌شناسی دانشگاه صنعتی اصفهان و یکی از دانشجویان با انگیزه و پرتلاش کشورمان است که در خصوص رابطه نوروز و علم نجوم مطرح کرد. کریمی، متولد ۱۳۸۲ شمسی است و از سال ۱۳۹۵، یعنی از ۱۳سالگی به قلمرو نجوم وارد شده. وی هم‌اکنون دانشجوی کارشناسی فیزیک در دانشگاه صنعتی اصفهان است و دبیری انجمن علمی ستاره‌شناسی را در این دانشگاه بر عهده دارد.

کریمی به‌تازگی در ماراتن مسیه نیز که مسابقه‌ای معتبر در علم نجوم و رقابتی رصدی است موفق به اخذ رتبه شده است. دبیر انجمن علمی ستاره‌شناسی دانشگاه صنعتی اصفهان در گفت‌وگو با ایسنا از پیوند نوروز و نجوم صحبت کرد و نکات جالب‌توجهی از نگاه این علم به نوروز را توضیح داد که آن در ادامه می‌خوانید.

 آیین باستانی نوروز که قرن‌هاست ما ایرانیان آن را جشن می‌گیریم، از زاویه علم نجوم چگونه درخور تأمل و بررسی است؟ به‌طور مشخص می‌خواهم در خصوص اعتدال بهاری صحبت کنید.  

رابطه نوروز و ستاره‌شناسی غالباً در مبحث نجوم کروی مورد بررسی قرار می‌گیرد. کره زمین به‌طورکلی دارای سه حرکت وضعی، انتقالی و تقدیمی است. ما انسان‌ها در جایگاه سرنشینان این سیاره حرکات را احساس نمی‌کنیم، بلکه تنها آثار ظاهری آن‌ها را در آسمان خواهیم دید. حرکت وضعی همان چرخش زمین به دور خودش است که ۲۳ ساعت و ۵۶ دقیقه طول می‌کشد و نتیجه آن پدید آمدن «روز و شب» و «طلوع و غروب ستارگان» است.

به حرکت زمین در مدار به دور خورشید حرکت انتقالی گفته می‌شود که ۳۶۵.۲۵ روز زمان می‌برد و باعث چرخش ظاهری خورشید به دور زمین در پهنه کره آسمان می‌شود. حالتی که این دو حرکت زمین نسبت به یکدیگر دارند موجب به‌وجودآمدن فصل‌ها خواهد شد. در موقعیتی که سیاره ما قرار دارد، صفحه حرکت وضعی و صفحۀ حرکت انتقالی نسبت به هم ۲۳.۵ درجه زاویه دارند. این زاویه یا کج‌بودن باعث می‌شود که در نیمی از سال خورشید زمان بیشتری در آسمان نیمکره شمالی زمین رویت شود و در نیمه دیگر سال کمتر به چشم آید. خط‌های استوای حرکت وضعی و حرکت انتقالی، در دو نقطۀ اعتدال بهاری (گره صعودی) و اعتدال پاییزی (گره نزولی)، متقاطع هستند. در واقع، نوروز یا شروع بهار در نیمکره شمالی زمانی رخ خواهد داد که خورشید در حرکت ظاهری خود در زمینۀ کرۀ سماوی به نقطۀ اعتدال بهاری برسد.

اعتدال بهاری را روی زمین با نام نوروز جشن می‌گیریم، در آسمان دقیقاً چه اتفاقی رخ می‌دهد؟

وقتی می‌گوییم اعتدال بهاری رخ می‌دهد، یعنی مقدار تابش خورشید به دو نیمکره شمالی و جنوبی زمین برابر می‌شود و برابری مدت روز و شب را نیز خواهیم داشت. ولی بلافاصله بعد از این رویداد، مدت‌زمان روز از شب پیشی می‌گیرد و اختلافشان در تاریخ ۳۱ خرداد یا انقلاب تابستانی به اوج می‌رسد.

گاهشماری خورشیدی، تاریخی دارد که از دید مورخان و پژوهشگران همواره مورد تأمل بوده است. از نظرگاه محققان علم نجوم چگونه می‌توان بین آن و نوروز ارتباط برقرار کرد؟ به بیانی دیگر، چه نکاتی در دنیای ستاره‌شناسی وجود دارد که بحث در مورد آن می‌تواند برای درنگ در تقویم خورشیدی هم جالب‌توجه باشد؟

بحث محاسبه گاهشمار خورشیدی بسیار مفصل است، اما نکته‌ای که می‌تواند برای علاقه‌مندان به نجوم جالب باشد، تعداد روزهای هر ماه از سال خورشیدی است. در تقویم رسمی ما ایرانیان که از فروردین شروع می‌شود، ۶ ماه اولیه سال ۳۱روزه و ۵ ماه دوم آن ۳۰روزه است و ماه آخر یا اسفند نیز ۲۹روزه می‌شود که هر ۴ یا ۵ سال یک روز به آن اضافه خواهد شد.

همان‌طور که گفته شد، بر اثر حرکت انتقالی زمین، ما حرکت ظاهری خورشید را هم در آسمان می‌بینیم که در یک سال، یک بار به دور زمین می‌گردد. این مدار ظاهری در کره آسمان را دایرة‌البروج می‌گوییم که از ۱۲ صورت فلکی یا بروج دوازده‌گانه عبور می‌کند.

از طرفی، می‌دانیم که مدار زمین به دور خورشید بیضی است و در نتیجه سرعت حرکت در مدار تغییر خواهد کرد. به‌طور خلاصه زمین در ۶ ماه ابتدایی سرعت کمتری در مدار دارد که موجب ماه‌های ۳۱روزه می‌شود. همچنین برای تکرار شوندگی دقیق تقویم نیاز داریم با اعمال سال‌های کبیسه، دو اختلال جزئی دیگر را نیز برطرف کنیم. یکی آن‌ها تقدیم اعتدالین یا ناشی از حرکت تقدیمی محسوب می‌شود و دیگری اختلاف تناوب انتقالی با مقدار ۳۶۵ روز (۰.۲۵ روز) است.

به لحظۀ تحویل سال از دیدگاه نجومی چگونه می‌شود نگاه کرد؟

محاسبه دقیق لحظۀ تحویل سال یا رسیدن خورشید به نقطۀ فرضی اعتدال بهاری از بحث‌های تخصصی منجمان به حساب می‌آید. این رسیدن در واقع، تعریف سال اعتدالی یا رسمی است که با سال نجومی تفاوت دارد. بر اساس آنچه تاکنون بحث شد، حرکت ظاهری خورشید در آسمان با سرعت تقریبی و متوسط یک درجه در روز خواهد بود. وقتی به لحظات پایانی سال نزدیک می‌شویم، خورشید به‌آرامی در لحظه‌ای دقیق از این نقطۀ فرضی اعتدال گذر خواهد کرد که به این لحظه، شروع سال اعتدالی جدید گفته و با استفاده از معادلات نجوم کروی محاسبه می‌شود.

آیا بر اساس همین محاسبات می‌توان زمان لحظه تحویل سال را نه‌فقط برای یک سال، بلکه برای چند سال آینده نیز تعیین کرد؟

به‌طور دقیق خیر، چون در زمان‌های دورتر امکان اعمال تغییراتی در تقویم و سیستم‌های زمان‌نگاری وجود دارد. همچنین ممکن است تکنولوژی محاسبه دقیق زمان در طولانی مدت دستخوش تغییر شود.

در پایان لطفا بفرمایید که متولی این محاسبه چه کسی است؟ در کشورمان چه سازمان یا مرکزی این زمان را مشخص می‌کند؟

لحظه دقیق تحویل سال توسط موسسات مختلف و به‌طور بین‌المللی محاسبه می‌شود. این محاسبات ممکن است بر اساس استانداردهای مختلفی صورت بگیرد، اما اغلب با استفاده از سیستم‌ها و معادلات زمان‌نگاری دقیق انجام می‌شود. البته باید توجه داشت که اهمیت محاسبه این زمان فقط به ما ایرانیان که نوروز را جشن می‌گیریم منحصر نمی‌شود، بلکه در سراسر دنیا محاسبۀ این زمان مهم است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • در نهایت زمین بلعیده خواهد شد؟
  • سرعت چرخش زمین کم شده است؟
  • کاشت درختان در مکان‌های اشتباه زمین را گرم‌تر می‌کند
  • زمین و منظومه شمسی کی و چگونه نابود خواهند شد؟
  • جهان چگونه به پایان می‌رسد؟ تصویری ترسناک از سرنوشت هر سیاره پس از مرگ خورشید
  • نفوذ زمینی‌ها به ماه و خورشید در سالی که گذشت
  • ماه در اوج خورشیدی قرار می‌گیرد
  • آیا خورشید می‌تواند زمین را ببلعد؟
  • بهره‌برداری از ۶ پروژه عظیم عمرانی ورزشی در استان اردبیل
  • نوروز در هفت آسمان