Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-25@03:55:25 GMT

افرادی باید مکمل آهن مصرف کنند؟

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۱۱۲۱۴۰

افرادی باید مکمل آهن مصرف کنند؟

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  سطوح کم آهن در بدن شرایطی شایع است و می‌تواند موجب علائم ناخوشایندی مانند خستگی، تمرکز ضعیف و ابتلای مکرر به بیماری شود. با این وجود، کمبود آهن، به‌ویژه در مراحل اولیه آن، همواره به‌راحتی قابل تشخیص نیست.

مکمل‌های آهن گزینه خوبی برای مقابله با کمبود این ماده مغذی هستند؛ به ویژه اگر تغییرات در رژیم غذایی به‌تن‌هایی برای بهبود این شرایط کافی نباشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بیشتر بخوانید

دلایل فقر آهن در بدن را بشناسید 

علائم سطوح کم آهن

همان گونه که پیشتر اشاره شد، سطوح کم آهن شرایطی شایع است. در صورت عدم درمان، این کمبود ممکن است به بروز شرایطی جدی‌تر به نام کم خونی فقر آهن منجر شود.

کم خونی فقر آهن به شرایطی گفته می‌شود که گلبول‌های قرمز سالم کافی در خون وجود ندارند. در نتیجه، فرد ممکن است علائم زیر را تجربه کند:

- خستگی

- کمبود انرژی

- تنگی نفس

- دشواری در تمرکز

- ابتلای مکرر به بیماری

- دشواری در تنظیم دمای بدن یا احساس سرما

- پوست رنگ پریده

- تپش قلب

- سردرد

- شنیدن صدای زنگ، هیس یا وزوز درون سر

- خارش

- زبان دردناک یا دشواری در بلع

- تغییرات در احساس مزه غذا‌ها

- ریزش مو

- هوس خوردن مواد غیر غذایی مانند یخ یا خاک که به نام اختلال پایکا یا هرزه‌خواری نیز شناخته می‌شود

- زخم‌های باز دردناک در گوشه‌های دهان

- ناخن‌های قاشقی شکل

- نیاز غیر قابل کنترل تکان دادن پا‌ها که به نام سندرم پای بی قرار نیز شناخته می‌شود

اگر هر یک از این علائم را تجربه می‌کنید، برای بررسی دقیق شرایط خود به پزشک مراجعه کنید.

به خاطر داشته باشید که این علائم به طور معمول زمانی که سطوح کم آهن به کم خونی فقر آهن تبدیل شده است، بیشتر مشهود می‌شوند. از این رو، شما ممکن است با سطوح کم آهن در بدن بدون تجربه هیچ یک از علائم، به ویژه در مراحل اولیه کاهش سطوح آهن مواجه باشید.

آزمایش منظم سطوح آهن می‌تواند روش خوبی برای تشخیص و درمان سطوح کم این ماده معدنی پیش از تبدیل شدن آن به کم خونی فقر آهن باشد.

چه زمانی مکمل‌های آهن ممکن است مفید باشند؟

مکمل‌های آهن می‌توانند سطوح کم آهن را بهبود بخشیده یا کم خونی فقر آهن را درمان کنند. نتایج استفاده از آن‌ها می‌تواند سریع‌تر از مداخلات غذایی نمایان شود و اغلب به عنوان روش درمان در نظر گرفته می‌شوند.

مکمل‌ها می‌توانند برای افرادی که مستعد سطوح کم آهن هستند، به ویژه اگر قادر به حفظ سطوح سالم آهن از طریق رژیم غذایی نیستند، مفید باشند که از آن جمله می‌توان به افراد زیر اشاره کرد:

- زنان باردار

- نوزادان و خردسالان

- زنانی که قاعدگی‌های سنگین را تجربه می‌کنند

- افرادی که به طور مکرر خون اهدا می‌کنند

- افراد مبتلا به سرطان

- افراد مبتلا به اختلالات گوارشی مانند بیماری سلیاک، کولیت زخمی یا بیماری کرون

- افرادی که عمل جراحی معده را پشت سر گذاشته اند

- افراد مبتلا به نارسایی قلبی

- افرادی که دارو‌های کاهنده آهن مصرف می‌کنند، مانند آن‌هایی که برای کاهش اسید معده استفاده می‌شوند

- افرادی که به طور منظم در ورزش‌های سنگین شرکت می‌کنند

- افرادی که یک رژیم غذایی گیاهخواری یا وگان را دنبال می‌کنند

- افراد مبتلا به اختلالات خون مانند تالاسمی یا کم خونی سلول داسی شکل

- افراد معتاد به الکل

ذکر این نکته اهمیت دارد که مصرف غیرضروری مکمل‌های آهن می‌تواند به سلامت فرد آسیب برساند، تا حدودی به دلیل این که حاوی دوز‌های بالای آهن هستند، که می‌تواند مشکلات گوارشی و کاهش جذب مواد مغذی دیگر در دستگاه گوارش را به همراه داشته باشد.

همچنین، مصرف غیرضروری مکمل‌های آهن ممکن است موجب آسیب سلولی شود و در موارد شدید به نارسایی اندام، کما، یا مرگ منجر می‌شود. عوارض جانبی منفی می‌توانند در هر فردی رخ دهند، اما به طور ویژه در کودکان کشنده به نظر می‌رسد.

از این رو، همواره پیش از مصرف مکمل‌های آهن به ویژه توسط کودکان، سطوح آهن بدن فرد باید بررسی شود و با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید. همواره دوز توصیه شده توسط پزشک را مصرف کنید.

انجام آزمایش برای سطوح کم آهن

آزمایش خون یکی از بهترین روش‌ها برای تشخیص سطوح کم آهن یا کم خونی فقر آهن است، زیرا تشخیص این شرایط تنها بر اساس علائم می‌تواند دشوار باشد.

یک روش مکمل در نظر گرفتن میزان آهن دریافتی از رژیم غذایی و مکمل و مقایسه آن با میزان مصرف توصیه شده برای آهن است.

مراحل کمبود آهن

سطوح کم آهن به طور معمول طی این مراحل به کم خونی فقر آهن تبدیل می‌شود:

کمبود آهن خفیف. این شرایط به ذخایر کم آهن با سطوح فریتین بین ۱۰ تا ۳۰ میکروگرم در لیتر، تعداد گلبول‌های قرمز عادی خون با هموگلوبین بیشتر ۱۲ گرم در دسی لیتر و هماتوکریت بیشتر ۳۶ درصد برای زنان و ۴۱ درصد برای مردان گفته می‌شود.

کمبود آهن عملکردی خفیف. این شرایط به ذخایر آهن تخلیه شده با سطوح فریتین کمتر از ۱۰ میکروگرم در لیتر، تعداد گلبول‌های قرمز عادی خون با هموگلوبین بیشتر از ۱۲ گرم در دسی لیتر و هماتوکریت بیشتر از ۳۶ درصد برای زنان و ۴۱ درصد برای مردان گفته می‌شود.

کم خونی فقر آهن. این شرایط به ذخایر آهن تخلیه شده با سطوح فریتین کمتر از ۱۰ میکروگرم در لیتر، تعداد گلبول‌های قرمز خون عادی کمتر از محدوده عادی با هموگلوبین کمتر از ۱۲ گرم در دسی لیتر و هماتوکریت کمتر از ۳۶ درصد برای زنان و ۴۱ درصد برای مردان گفته می‌شود.

بهترین آزمایش‌ها برای تشخیص وضعیت آهن بدن

آزمایش‌های هموگلوبین و هماتوکریت به طور معمول برای غربالگری کمبود آهن استفاده می‌شوند. اما این آزمایش‌ها به طور معمول تنها کم خونی فقر آهن و نه مراحل اولیه کاهش سطوح آهن را تشخیص می‌دهند.

تشخیص مراحل اولیه کاهش سطوح آهن مفید است، زیرا اجازه می‌دهد بلافاصله چه از طریق تغییرات رژیم غذایی یا مصرف مکمل‌ها به مشکل رسیدگی شود، به جای آن که پیشرفت کرده و به کم خونی فقر آهن تبدیل شود.

سرم فریتین اخیرا به عنوان مقرون به صرفه‌ترین و کارآمدترین آزمایش برای تشخیص کمبود آهن، به ویژه در مراحل اولیه آن در نظر گرفته شده است.

افزون بر آزمایش‌های هموگلوبین و هماتوکریت می‌توانید از پزشک خود درخواست کنید تا آزمایش سطوح فریتین را نیز تجویز کند.

هر چد وقت یکبار باید آزمایش دهید؟

افرادی که سابقه سطوح کم آهن را ندارند ممکن است انجام آزمایش یک بار در سال را به عنوان روشی برای تشخیص کمبود آهن بالقوه در مراحل اولیه مد نظر قرار دهند.

با مصرف مکمل‌های آهن، بهبود در هموگلوبین ممکن است طی چهار هفته مشهود باشد. با این وجود، به طور کلی حداقل سه ماه طول می‌کشد تا سطوح هموگلوبین به حالت عادی باز گردد و گاهی اوقات حتی به مدت زمان بیشتری برای احیای سطوح فریتین نیاز است.

از این رو، افرادی که مکمل‌های آهن را برای درمان کمبود آهن مصرف می‌کنند برای آزمایش دوباره سطوح هموگلوبین و فریتین باید حداقل سه ماه پس از آغاز درمان صبر کنند.

برخی افراد واکنشی به مکمل‌های آهن خوراکی نشان نداده یا عوارض جانبی ناشی از مصرف آن‌ها را تجربه می‌کنند. آن‌ها ممکن است نیازمند روش‌های درمان دیگر باشند.

اگر به کم خونی فقر آهن مبتلا هستید و بهبود در علائم خود طی چهار تا هشت هفته نخست مصرف مکمل را شاهد نبودید، آزمایش دوباره سطوح هموگلوبین برای بررسی این که به درمان پاسخ می‌دهید یا خیر را مد نظر قرار دهید.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: دانستنی های پزشکی فقرآهن کم خونی فقر آهن مراحل اولیه گلبول های قرمز افراد مبتلا مکمل های آهن طور معمول گفته می شود سطوح کم آهن رژیم غذایی برای تشخیص آزمایش ها مصرف مکمل کمبود آهن سطوح آهن مکمل ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۱۲۱۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بی‌پولی، خیلی از پزشکان را بلاگر کرد

این روز‌ها خیلی از پزشکان را می‌بینیم که در شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام در کار بلاگری هستند و با تولید محتوا، معرفی و ارائه محصولات، انجام تبلیغات و... در حوزه‌های مختلف درآمد بالایی کسب می‌کنند و خیلی از آن‌ها فالوئر‌های زیادی هم دارند.

به گزارش همشهری‌آنلاین، تا اینجا مشکلی وجود ندارد و همه چیز سر جای خود است، اما موضوع زمانی نگران‌کننده می‌شود که می‌بینیم خیلی از این پزشکان در پست‌ها و استوری‌های خود، هر هفته انواع دارو و مکمل و ویتامین معرفی می‌کنند و بدون در نظر گرفتن شرایط هر فرد، برای همه دنبال‌کننده‌ها یک نسخه واحد می‌پیچند. درحالی‌که به گفته متخصصان، مصرف برخی دارو‌ها و مکمل‌ها برای خیلی از افراد ضرورتی ندارد و تا آزمایش خون نداده باشیم، نمی‌توانیم هیچ ویتامینی را وارد بدن خود کنیم.

خیلی از پزشکان نیز برای افزایش آمار فالوئرها، با رسیدگی بیش از حد به ظاهر و پوشش خود، نقش ایفلوئنسر‌ها و حتی سلبریتی‌ها را ایفا می‌کنند و سخت می‌توان باور کرد که در حوزه طبابت تحصیل کرده‌اند. بعضی از این پزشکان، لابلای آموزش‌ها و ویدئو‌های مرتبط با تندرستی، دوربین دست می‌گیرند و از لایف‌استایل خود - سفرها، آشپزی، کار‌های روتین و روزمره و ... -، نیز ویدئو تهیه می‌کنند و با پست و استوری کردن آن‌ها دنبال‌کننده‌های بیشتری را جذب می‌کنند و به دنبال خود می‌کشانند.

همه پزشک - بلاگر شده‌اند!

اما آیا پزشکان می‌توانند به هر شکلی که می‌خواهند، کار خود را در شبکه‌های اجتماعی تبلیغ کنند و هر دارویی را به کاربران تجویز کنند؟ آیا دارو‌ها و مکمل‌هایی که پزشکان بلاگر بدون در نظر گرفتن شرایط افراد تجویز می‌کنند، عوارض و آسیبی به همراه ندارد؟ آیا بلاگری پزشکان، آن‌ها را از حوزه طبابت و شأن پزشکی دور نمی‌کند؟

دکتر ایرج خسرونیا، رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران به همه این سوالات پاسخ داده است. او به این موضوع اشاره می‌کند که طبق قانون سازمان نظام‌پزشکی کشور، تبلیغ دارو در فضای مجازی باید بر اساس قانون باشد. وگرنه تعقیب و پیگرد قانونی دارد. به خصوص اگر فرد پزشک نباشد. الان بسیاری از بلاگر‌های حوزه سلامت را می‌بینیم که اصلا پزشک نیستند و تبلیغات‌شان کاملا غیرقانونی است و سازمان نظام‌پزشکی و وزارت بهداشت باید پیگیر این موضوع باشند و سرسری از کنار آن نگذرند.

خسرونیا می‌گوید: تجویز و تبلیغ دارو در فضای مجازی بدون گرفتن شرح حال بیمار و بدون در نظر گرفتن شرایط او می‌تواند عوارض و آسیب‌هایی به همراه داشته باشد. متاسفانه الان هر پیجی را باز می‌کنید، همه مشغول تبلیغ یک دارو یا مکمل هستند و فقط هم برای فروش و سودآوری است. در حالی که یک مکمل که خیلی‌ها فکر می‌کنند خطری ندارد، می‌تواند خطرات و عوارض متعددی برای فرد مصرف‌کننده داشته باشد.

نسخه لاغری می‌پیچند!

متاسفانه عده‌ای از پزشکان بلاگر تنها به حوزه و رشته کاری خود رضایت نمی‌دهند و با توجه به موج ایجادشده در جامعه، پا را در کفش پزشکان سایر رشته‌ها نیز می‌کنند و توصیه‌هایی به کاربران ارائه می‌دهند که در حوزه دانش و تخصص‌شان نیست. مثلا پزشک عمومی در زمینه پوست و زیبایی محتوا تهیه می‌کند و به اشترک می‌گذارد، یا مدام در زمینه بهداشت روان ویدئو می‌سازد، یا درباره رژیم‌های غذایی لاغری مختلف اظهارنظر می‌کند، بدون آن که دانش این کار را داشته باشد.

خسرونیا در این رابطه می‌گوید: هیچ پزشکی نباید در حوزه پزشک دیگر ورود کند. الان خیلی‌ها را می‌بینیم که پزشک عمومی هستند، اما در پیج خود درباره رژیم لاغری و چاقی محتوا تولید می‌کنند. درحالی‌که در زمینه تغذیه و رژیم لاغری فقط متخصص تغذیه می‌تواند اظهارنظر کند و رژیمی را تجویز کند. چون شرایط هر فرد با فرد دیگر متفاوت است و بنابراین رژیم غذایی هر فرد باید طبق شرح حال، جنسیت، سن و توجه به بیماری‌هایی که دارد، تعیین شود. بعضی از افراد چاق هستند، اما چربی خون پایینی دارد. اگر مدام برای چنین فردی قرص چربی تجویز کنیم، اذیت می‌شود و آسیب می‌بیند. یا فرد لاغری که دوست دارد چاق شود، نمی‌توان فقط مواد قندی برای او تجویز کرد. پس حتی پزشک عمومی هم نمی‌تواند در کار همکاران رشته‌های دیگر دخالت کند.

مشکلات مالی پزشکان را بلاگر کرد

بسیاری از پزشکان به دلیل مشکلات اقتصادی و معیشتی به حوزه بلاگری رو آورده‌اند. این حرفی است که رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران به آن اشاره می‌کند و می‌گوید: الان خیلی از پزشکان سعی دارند از طریق فضای مجازی هم کسب درآمد کنند تا بتوانند زندگی خود را بچرخانند. به همین دلیل سراغ تبلیغ رژیم‌های غذایی – حتی به غلط -، پوست و زیبایی، بوتاکس و کار‌های دیگر رو آورده‌اند. حتی خیلی از پزشکان حرفه خود را تغییر داده‌اند و وارد کار فروش دلار و بساز و بفروش ساختمان و مشاور املاک و از این قبیل کار‌ها شده‌اند. این موضوع هم برای دولت ناپسند است و هم برای خود پزشکان. درست است که سود مالی دارد، اما خب از جرگه طبابت دور می‌شوند و این اصلا در شأن یک پزشک که این همه سال درس خوانده، نیست.

دیگر خبرها

  • شناسایی و توسعه فناوری شرکت‌های دانش‌بنیان در سطوح علمی و اقتصادی 
  • شناسایی و توسعه فناوری شرکت‌های دانش‌بنیان در سطوح علمی و اقتصادی
  • بی عدالتی در حق بازنشستگان / حقوق مدیران سازمان تامین اجتماعی چقدر است؟
  • ۲۲ عطاری متخلف در قم طی سال گذشته پلمپ شدند
  • دستور جمع‌آوری یک مکمل تقویتی رشد مو
  • این چای برای افراد مبتلا به فشار خون توصیه شده
  • رئیسی: روابط ایران و پاکستان را در همه سطوح ارتقا می‌دهیم
  • بی‌پولی، خیلی از پزشکان را بلاگر کرده است!
  • بی‌پولی، خیلی از پزشکان را بلاگر کرد
  • ضرورت مصرف مکمل‌ها در زمان‌های مشخص برای بهبود جذب آن‌