Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان ، وحید پورمردان مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان گفت: حوزه محیط زیست در ۲ سال گذشته بیشترین کسب اعتبار ملی و بالاترین مبلغ کمک مجامع بین‌المللی به یک دستگاه دولتی در طول چهار دهه انقلاب اسلامی با میزان ۱۱ میلیون دلار را داشته که کسب اعتبار در شرایط تحریم از یک مجمع بین المللی تکرار نشدنی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وحید پورمردان  اظهارداشت: با توجه به نگاه ویژه رهبر معظم انقلاب به سیستان و بلوچستان و دستور ویژه ایشان مبنی بر مقابله با پدیده گرد و غبار، در سال ۹۸ مبلغ ۸۵ میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی با نگاه فراجناحی و غیردولتی برای این استان در نظر گرفته شد.

او  افزود: از محل این اعتبارات اقداماتی مانند افزایش ایستگاه‌های پایش شمال تا جنوب از ۲ به هفت عدد و لایروبی ورودی‌های تالاب بین المللی هامون برای حفر کانال انحرافی از این تالاب به نقاط بزرگتر و بلندتر تالاب به عنوان کانون‌های گرد و غبار انجام شد.

او  ادامه داد: ۲ سال است تالاب بین‌المللی هامون از وضعیت آبی خوبی برخوردار است و امسال بیشترین آب را دریافت کردیم که در تلاشیم این آب را تا سال آبی جدید حفظ کنیم.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان خاطرنشان کرد: موضوع و عمق فاجعه در سال‌های گذشته آنقدر زیاد بوده که با این حجم از آب صفر نمی‌شود، اما امیدواریم دایک‌ها همواره باز بماند و در تالاب دستکاری صورت نگیرد.

او  با بیان اینکه تالاب هامون هم‌اینک آب دارد و رهاسازی حق آبه به صورت مقطعی است، گفت: دیپلماسی آب نقش موثری در امور بین الملل دارد که امیدواریم حق آبه هامون داده شود.

پورمردان افزود: با اقدامات این اداره‌کل در جهت احیای تالاب، هامون پوزک و هیرمند آبگیری شده که اگر اقدامی صورت نمی‌گرفت ۸۴ هزار هکتار از هامون هیرمند احیا نمی‌شد.

او  بیان کرد: تالاب بین المللی هامون گنجایش ۱۳ میلیارد مترمکعب آب دارد و در حق آبه مظلوم است، زیرا افغانستان به تعهد خود در تخصیص حق آبه این تالاب پایبند نبوده در حالیکه حق آبه ایران ۸۲۰ میلیون متر مکعب است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان با اشاره به رویکرد روزافزون کشور افغانستان بر سدسازی گفت: با ساخت سد کمال خان در این کشور هیرمند هیچ آبی را دریافت نخواهد کرد و باید با استفاده از دیپلماسی آب و استفاده از ظرفیت‌های سیستان و بلوچستان مانند نورخورشید و باد به منظور تولید انرژی و پتانسیل امنیت در منطقه سیستان امکاناتی نظیر برق، گاز و ... در اختیار این کشور قرار داده و در مقابل آب دریافت کنیم.

او ادامه داد: طرح کنترل گرد و غبار برای اولین بار در سیستان و بلوچستان با استفاده از تکنولوژی‌های روز دنیا مانند چین، استفاده از پتانسیل پارک علم و فناوری، نیرو‌های بومی، جوانان متخصص و استفاده از شیوه مهندسی معکوس طراحی و اجرا خواهد شد.

پورمردان با اشاره به موضوع معیشت جایگزین در تالاب بین المللی هامون افزود: با پیگیری دیپلماسی آب و در کنار آن مدیریت منابع آبی با اصلاح الگوی کشت، کشاورزی نوین، محصولات گلخانه‌ای و ایجاد استخر‌های پرورش ماهی تمرکز و فشار از روی تالاب بین المللی هامون کاسته و مطالبات را از محیط زیست به سمت موضوع گرد و غبار بردیم، زیرا اکنون هوا و نفس کشیدن مردم منطقه در اولویت است.

او  اظهارداشت: بعد از ۵۰ سال در شمال سیستان و بلوچستان لایروبی‌هایی برای احیای رونگ‌های هامونک و ۹ طایفه یا انهار کوچکی به مرکزیت تالاب با هدف احیای نیزار‌ها و کم‌تر شدن تبخیر آب انجام شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان به وضعیت تالاب هامون جازموریان در جنوب این استان نیز اشاره کرد و گفت: در تلاشیم این تالاب نیز رونق گیرد، زیرا با وجودیکه ۱۰۰ درصد حق آبه آن از داخل کشور تامین می‌شود، اما به کانون گرد و غبار تبدیل شده است.

او ادامه داد: برنامه جامع تالاب جازموریان به منظور مشخص کردن تکالیف دستگاه‌های ذیربط در قبال این تالاب تا قبل از پایان شهریور نهایی و اتفاقات خوبی در حوزه محیط زیست سیستان و بلوچستان رخ خواهد داد.

پورمردان افزود: توسعه پایدار از ارکان حفظ محیط زیست است از اینرو در جنوب سیستان و بلوچستان با توجه به توسعه سواحل مکران، نظارت محیط زیست از لحاظ کیفیت صنایع و نحوه استقرار آن‌ها اتفاق خواهد افتاد.

او  خاطرنشان کرد: در حوزه احیای پوشش گیاهی، مراتع و لانه گزینی پرندگان در تالاب‌های استان با توجه به آبگیری بندها، سد‌ها و بارندگی‌ها ره آورد خوبی ایجاد شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان با بیان اینکه حق آبه زیست محیطی یکی از اولویت‌های تالابهاست، گفت: تعیین حق آبه حداقل برای زنده ماندن یک اکوسیستم پایین دستی مانند تالاب یا پوشش گیاهی لازم است از اینرو در حوزه حق آبه تالاب جازموریان به عنوان سازمان محیط زیست مطالبه گر بوده و امید می‌رود با تدوین برنامه جامع این تالاب تا انتهای شهریور اقدامات موثر صورت گیرد.

گاندو شناسنامه سیستان و بلوچستان است

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان با بیان اینکه گاندوها، لاک‌پشت‌ها و نهنگ‌ها از قدیمی‌ترین ساکنان زیست کره زمین هستند گفت: گاندو‌ها شناسنامه این استان و در نزد مردم منطقه مقدس هستند.

منطقه حفاظت شده گاندو و زیستگاه تمساح گونه منحصر بفرد در کشور برای مردم منطقه بسیار مهم است، زیرا معتقدند هرجا گاندو باشد آب فراوان وجود دارد و از نظر علمی نیز ثابت شده گاندو باعث انحراف آب در کانال و افزایش منابع آبی می‌شود.

او  گفت: در یک سال گذشته منطقه حفاظت شده گاندو بعد از ۵۰ سال بازنگری شد که این امر اتفاق بزرگی برای استان بوده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان افزود: بیش‌از ۳۰ سر تمساح در یکسال گذشته از هوتک‌ها و نزدیکی منازل مسکونی جنوب این استان جمع‌آوری و به زیستگاه اصلی خود در منطقه باهوکلات منتقل شدند.

او  بیان کرد: گاندو حیوانی گوشه گیر و منزوی بوده که با مردم کاری ندارد، اما بدلیل آنکه از اوایل اردیبهشت تا اواخر مهر هر سال فصل زادآوریست و تمساح‌ها در این ایام به شدت از زیستگاه خود مراقبت می‌کنند و تمساح مادر نسبت به هر صدایی حساس تا جاییکه حتی اجازه نمی‌دهد تمساح نر بالغ نیز نزدیک زیستگاهش شود.

پورمردان ادامه داد: اطلاع رسانی و آموزش خانه به خانه روستا‌های مجاور زیستگاه برای یادآوری خطرات گاندو‌ها در فصل زادآوری، نصب بنر آموزشی، کلیپ‌های تصویری، بازنگری در طراحی تابلوها، نصب ۱۲ مخزن آب ۱۰ و پنج هزار لیتری در هر روستا از جمله اقدامات محیط زیست سیستان و بلوچستان برای حفاظت از گاندو‌ها و کاهش خطرات احتمالی آنهاست.

او ادامه داد: تنها راه برای جلوگیری از حمله تمساح آموزش جوامع و نظارت و پایش است.

انتهای پیام/ع

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: زیست محیطی تالاب بین المللی هامون مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان تالاب بین المللی هامون سیستان و بلوچستان گرد و غبار حق آبه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۱۲۲۹۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت دولتی در اصفهان

 به گزارش تابناک به نقل از ایلنا، «آرزو اشرفی‌زاده»، مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره آخرین وضعیت پیگیری تامین حقابه تالاب گاوخونی و رودخانه زاینده‌رود، توضیح داد: «با توجه به این که عدم تخصیص حقابه تالاب گاوخونی در طول سال‌های اخیر، باعث ایجاد وضعیت نامناسبی برای این تالاب شده است، سازمان محیط‌زیست هم در سطح ملی و هم در سطح استانی، پیگیری‌های خود را برای تامین حقابه این تالاب افزایش داده که خوشبختانه نتایج قابل قبولی هم در این زمینه به دست آمده است.»
 

 وی افزود: مشکلات مربوط به حوضه آبریز رودخانه زاینده‌رود و تالاب گاوخونی ناشی از سال‌ها بارگذاری بیش از حد مصارف آبی در بخش‌های صنعت و کشاورزی در استان‌های اصفهان و چهارمحال و بختیاری است. این بارگذاری‌ها باعث شده است که علاوه بر کم شدن شدید حجم آب تالاب گاوخونی و از بین رفتن جریان پایدار در رودخانه زاینده‌رود، شاهد بروز مشکلات محیط‌زیستی دیگری نظیر فرونشست زمین در استان اصفهان باشیم. همچنین اگر روند خشک شدن گاوخونی ادامه پیدا کند، این تالاب به یک کانون جدید گرد و غبار در مرکز کشور تبدیل خواهد شد.

شکایت اداره‌کل محیط‌زیست استان از مدیرعامل آب منطقه‌ای اصفهان
اشرفی‌زاده ضمن تاکید بر لزوم رعایت موارد درج‌شده در جدول منابع و مصارف آب حوضه آبریز زاینده‌رود با هدف برقراری جریان پایدار در رودخانه و تخصیص کافی حقابه گاوخونی، اظهار داشت: رایزنی‌هایی جدی با مسئولان وزارت نیرو انجام شده است که در تمام حوضه‌های آبریز کشور، حقابه تالاب‌ها را مطابق جدول تخصیص منابع و مصارف حوضه آبریز مربوطه تخصیص دهند، اما در استان اصفهان تخصیص حقابه اندک به تالاب گاوخونی در طول سال‌های متوالی، کار را به جایی رساند که اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست استان در سال گذشته از مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان بابت عدم تخصیص حقابه گاوخونی به میزانی که براساس قانون تالاب‌ها توسط سازمان محیط‌زیست تعیین شده است، شکایت کرد که این مساله منجر به صدور حکم قضایی شد.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست خاطرنشان کرد: براساس حکم صادرشده توسط مراجع قضایی استان اصفهان، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان به عدم تخصیص کافی حقابه تالاب گاوخونی محکوم شده است که این اتفاق نشان‌دهنده پیگیری جدی موضوع در سطوح ملی و استانی توسط مسئولان سازمان محیط‌زیست است. البته در بسیاری از استان‌های کشور شاهد عدم تخصیص کافی حقابه تالاب‌ها هستیم، اما درباره تالاب گاوخونی وضعیت به حدی وخیم است که اصفهان به تنها استانی تبدیل شده که مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آن بابت عدم تامین مقاله یک تالاب محکوم شده است.

حضور پرندگان در اطراف گاوخونی پس از آبگیری ۵ درصدی تالاب
اشرفی‌زاده با بیان این که پس از محکومیت مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای اصفهان توسط مراجع قضایی استان، این شرکت ناچار شد که بخشی از حقابه تالاب گاوخونی را تخصیص دهد، عنوان کرد: در ماه‌های پایانی سال گذشته مقداری از حقابه گاوخونی توسط شرکت آب منطقه‌ای استان اصفهان از سد رودشتین که نزدیکترین سد به این تالاب است، رهاسازی شد که البته بازهم نسبت به حقابه محیط‌زیستی تعیین‌شده برای این تالاب کمتر بود، اما همین میزان از رهاسازی نیز باعث شده است که هم‌اکنون حدود ۵ درصد تالاب گاوخونی آبگیری شده باشد.

مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: با وجود این که حجم آب موجود در تالاب گاوخونی اندک است، اما همین حجم کم نیز باعث شده که امسال برخلاف سال‌های گذشته، تعداد زیادی پرنده در حاشیه تالاب حضور پیدا کنند. همچنین خوشبختانه بارندگی‌های مناسب اخیر باعث شده است که وسعت بیشتری از سطح گاوخونی مرطوب شود که این اتفاق کمک مهمی به جلوگیری از خیزش گرد و خاک در منطقه خواهد کرد.

وی در پایان تصریح کرد: پیگیری‌ها برای تخصیص هرچه بیشتر حقابه محیط‌زیستی تالاب گاوخونی همچنان ادامه دارد، اما با توجه به بارگذاری بیش از حد مصارف آبی در طول سال‌های گذشته در حوضه آبریز رودخانه زاینده‌رود، تامین کافی حقابه تالاب بسیار دشوار است، اگرچه طبق قانون، شرکت آب منطقه‌ای استان اصفهان موظف است که حتما متناسب با شرایط بارندگی حوضه آبریز، در طول هر سال آبی حقابه گاوخونی را به اندازه کافی تامین کند.

دیگر خبرها

  • صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت دولتی در اصفهان
  • صدور حکم قضایی علیه مدیرعامل شرکت آب اصفهان
  • میزبانی تالاب قره گُل بوکان از پرندگان مهاجر و بومی
  • نفت کوره قاچاق در هامون کشف شد
  • هنرمند سیستان و بلوچستانی جایزه جشنواره ملی دانش سنتی محیط زیست را از آن خود کرد
  • آبگیری یک کانون مهم گرد و غبار بر اثر بارندگی‌های اخیر | آب به جازموریان رسید
  • استفاده از پهپاد برای پایش‌تالاب‌ها
  • بزرگترین میز نقاشی سیستان و بلوچستان در چابهار برگزار شد
  • چهارمحال‌وبختیاری رتبه اول کشور در عملکرد محیط طبیعی و تالاب‌ها را کسب کرد
  • جذابیت تالاب میقان پس از بارندگی‌های بهاری